• Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2019 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website

Kimi no Na wa / Your Name (2016)

March 7, 2018

 

 

 Photo source: http://blog.onehallyu.com/movie-review-kimi-no-na-wa/

Industria animațiilor japoneze ocupă un loc aparte în cadrul cinematografiei universale de filme de animație, distingându-se nu doar prin elementul lingvistic, ci printr-o întreagă atmosferă construită în jurul culturii nipone.

 

Apărut în 2016 sub regia lui Makoto Shinkai, care își făcuse și înainte simțită maiestria regizorală în Voices of a Distant Star și 5 Centimeters per Second, Kimi no Na wa a devenit în doar un an filmul-anime cu cele mai mari încasări din istorie.

 

La prima vedere, firul acțiunii pare unul simplu: povestea a doi tineri, Taki și Mitsuha care, după ce fac schimb de corpuri, hotărăsc să se întâlnească. Însă, asemeni curgerii timpului (conceptului de musubi din cultura niponă ), curgerea vieții nu este singulară, liniară, ci o împletire de familiar și necunoscut, predestinat și incontrolabil.

 Video source: https://www.youtube.com/watch?v=a2GujJZfXpg

 

Kimi no Na wa este, în fond, o alegorie despre destin, timp, căutare, pierdere și regăsire. O transpunere a fantasticului adânc înrădăcinat în realitate prin credințe și tradiții vechi de mii de ani. Să fie oare tocmai aceste tradiții cele care permit miraculosului să se strecoare în cotidianul nostru? Japonezii par să creadă ca așa este, și celebrează acest lucru nu doar prin conservarea vechilor obiceiuri, ci și prin includerea lor în manifestările culturale contemporane, precum cinematografia sau literatura.

 

Un alt aspect interesant pe care îl atinge Makoto Shinkai în filmul său este cel al importanței cuvintelor și numelor. Cuvintele nu sunt doar o complezență situațională, ci au greutate aproape palpabilă, sunt entități ce prind viață când sunt rostite sau scrise ( sub forma pictogramelor scrierilor japoneze ). Din acest punct de vedere, și pierderea lor impactează vizibil cursul acțiunii.

 

Filmul nu suferă din lipsa dramaticului specific animațiilor japoneze, însă nu este un dramatic exacerbat, deranjant, ci contrabalansat de scene pline de sensibilitate și emoție, precum și de o grafică ireproșabilă.

 

P.S. Dacă l-ai vizionat și ți-a plăcut, încearcă și filmele lui Hayao Miyazaki, devenite deja clasice ale cinematografiei de animație!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Articole recente
Please reload

Arhiva D.
Please reload

Tag-uri