• Marco Badea

Zilele în care cifrele electorale contează mai mult decât viața cetățenilor

IMAS Marketing & Sondaje, într-un sondaj comandat de Radio Europa FM, creditează PNL-ul cu 33,4% în această lună. Liberalii sunt pe trend ascendent, după ce acum două luni înregistrau un scor de 32,6%. Practic, din acest motiv spune Raluca Turcan că alegerile pot fi organizate în bune condiții, iar Klaus Iohannis precizează că actul de votare nu e mai complicat decât mersul la hipermarket. Pentru că Ludovic Orban și PNL-ul se uită pe sondaje și văd că sunt avantajați în eventualitatea unui scrutin electoral. De aceea apasă pedala în această direcție, deși contextul epidemiologic este foarte complicat, iar România e pe trend ascendent în privința ratei de îmbolnăvire, cu peste 21.500 de cazuri active de coronavirus și peste 400 de pacienți internați pe secțiile de ATI.

photo source: https://medium.com

Pentru PNL, o nouă amânare a alegerilor ar avea un impact negativ asupra scorului electoral, căci guvernul Orban se va eroda foarte mult până la primăvară, mai ales pe fondul crizei sanitare și a blocajului dintre Guvern și Parlament, plus incompetența crasă a unora dintre liberalii de la vârful partidului.

Există totuși un colac de salvare pentru PNL-iși, iar el se numește MOȚIUNEA DE CENZURĂ anunțată de Marcel Ciolacu și PSD pentru jumătatea lunii august. O eventuală adoptare a moțiunii de cenzură ar trimite PNL-ul din nou în opoziție, revitalizându-l și scăpându-l de responsabilitatea administrării acestei accentuări a crizei COVID-19. Doar că PSD-ul nu prea are un nume valid de premier, deși a crescut electoral, de la 21,9% în luna iunie, la 23,4% în această lună. Rămâne de văzut cum va juca Ciolacu. Din punctul meu de vedere, moțiunea e doar blufare. Dar PSD-ul poate vrea să își asume guvernarea și momentul 1 septembrie, atunci când vor trebui majorte pensiile. Opoziția de acum vrea cu 40%, așa cum scrie în lege. Puterea a declarat deja că pensiile vor crește, dar cu atât cât va permite economia. În aceste condiții, dacă PNL-ul nu se uită la ce se întâmplă cu indicii pandemiei și vrea alegeri locale în 27 septembrie, ar trebui să ne spună cum ar asigura dreptul la vot al tuturor cetățenilor, reglementat de art. 36 alin. (1) din Constituția României și procesul electoral nu ar vicia democrația în condițiile actuale în care ne aflăm.

Ce se va întâmpla dacă oamenii care trebuiau să facă parte din comisia de votare, nu vor dori să mai participe

De unde vor fi luați oamenii care vor trebuie să facă parte din secțiile de votare dublate

Cum se va asigura dreptul la vot al bolnavilor infectați cu SARS-COV-2 și internați în spitalele covid

Cum se va desfășura procesul electoral în zonele carantinate și cum se vor organiza campaniile electorale în acele zone

Vor fi reguli speciale de campanie, care să țină cont de situația epidemiologicăDacă vor fi, cum vor arăta ele

photo source: harta cu infrastructura spitalicească din România în timpul crizei COVID-19 https://covid19.geo-spatial.org

Mai apar trei aspecte de care liberalii trebuie să țină cont:

🛑Dacă vor crește în continuare cazurile de coronavirus în țară iar situația se va înrăutăți destul de tare, un eventual scrutin electoral în 27 septembrie, ar da șansa unor partide extremiste de tipul partidulețului condus de Viorel Cataramă, să obțină scoruri bunicele și chiar bune acolo unde nici nu erau trecuți pe radarul electoral. De ce s-ar întâmpla asta? Pentru că mulți dintre oameni nu vor veni la vot, de teamă să nu se infecteze. În schimb, vor veni la vot mulți conspiraționiști denumiți drept covido-sceptici. Așa apare o problemă de care te puteai lipsi: consolidarea extremiștilor pe scena politică.

🛑Dacă organizezi alegeri în astfel de condiții, iar bolnavii de covid nu vor putea să-și exercite dreptul de vot și resul oamenilor nu vor merge la urne din teamă, nu cumva schilodești esența democrației și a alegerilor? Omul are dreptul să aleagă, dar are și dreptul la viață și la sănătate, drept de care STATUL trebuie să se îngrijească necontenit. Păi cum se îngrijește statul, când organizează alegeri în condiții dure de pandemie?

🛑Dacă organizezi alegeri, deși ai mii de cazuri pe zi, care va fi narativul de campanie?Despre ce vor vorbi candidații în marile orașe ale țării? Dar candidații pentru CJ-uri sau cei din comune? Toți vor vorbi cu preponderență despre CORONAVIRUS. Resul dezbaterii va avea în surdină problemele comunității. Dar războiul nu se va purta pe ele, ci pe ce a făcut partidul din care face parte candidatul în aceste vremuri ostile.

În altă ordine de idei, PNL-ul și PSD-ul sunt avantajate în mod direct de alegerile electorale în aceste condiții speciale. Pentru că alegerile sunt într-un singur tur, iar principalii competitori politici, Alianța USR-PLUS și PRORomânia, nu vor putea să facă o campanie puternică prin care să se prezinte așa cum și-ar dori în ochii cetățeanului. Adăugând și faptul că cele trei formațiuni politice nu au peste tot structuri în teritoriu, putem spune că Ponta, Barna și cu Cioloș pornesc cu un handicap puternic în această competiție, unde deja s-a aruncat unul dintre cele două zaruri.

41 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier