• Marco Badea

#WEFDavos2020 - Donald Trump și viitorul

Președintele SUA, Donald Trump, a spus, în discursul susținut azi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că omenirea trebuie să respingă semnalele trase de oamenii de știință și de activiștii de mediu despre schimbările climatice. Astfel locatarul de la Casa Albă, potrivit The Independent, a precizat că „Trebuie să-i respingem pe profeții sfârșitului lumii! În această perioadă nu este vreme să fim pesimiști. Este timpul să fim optimiști

photo source:https://www.france24.com/en/20200121-donald-trump

Președintele SUA, după cum titrează și The Guardian, nu s-a putut abține și a declarat, referindu-se voalat la Greta Thunberg și la avertismentele acesteia transmise inclusiv la Davos în privința pericolului schimbărilor climatice, că nu va permite socialiștilor radicali să distrugă SUA, susținând că americanii au ”cea mai curată apă și cel mai curat aer din lume”.  Totodată, Trump a salutat în timpul discursului său la Davos, succesele economice ale administrației sale, spunând că, de când se află la Casa Albă, a lucrat la refacerea economiei americane, de care profită acum, nu numai un mic procent de privilegiați, ci și clasa de mijloc sau chiar și muncitorii necalificați. Practic, discursul președintelui SUA s-a concentrat pe problemele și succesele economiei americane, fiind îmbrăcat în nunață electorală și având publicul american în vizor direct. Pe fond, Donald Trump s-a concentrat pe faptul că rata șomajului este atât de mică în SUA (în jur de 3% arată Reuters), încât se poate spune că în Statele Unite nu mai există șomaj.

Președintele american, a salutat în alocuțiunea sa, și recenta încheiere a acordului comercial cu China, primul într-o serie de tratate, ceea face ca acum, a spus Trump, relațiile noastre cu China să fie cele mai bune din ultimele decenii.

Iar pentru că în sală era prezentă și Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, Donald Trump, dorind să-și arate puterea de lider și să strecoare și o ironie geopolitică și diplomatică la adresa UE, a vorbit și despre „acordul comercial minunat” care va fi încheiat cu Marea Britanie, după ce aceasta iese din Uniunea Europeană.

Locatarul de la Casa Albă a lansat și un apel către aliații europeni, ca să aleagă gazul american, sursele americane de energie, pentru a-și reduce dependența de „surse ostile”, fără fără a numi o sursă sau țară, dar făcând trimitere directă la Rusia lui Vladimir Putin. Trump, într-un exces de populism cum rar îți este dat să vezi la o astfel de reuniune a liderilor mondiali, a mai enunțat astfel:„Am lansat marea întoarcere americană, azi sunt mândru că SUA sunt în mijlocul unui boom economic așa cum lumea nu a mai văzut. America înflorește și prosperă și câștigă din nou, ca niciodată până acum.

36 afișare0 comentariu