• Marin C. Alexandru

Un profil ideal de tânăr lider european


Source: https://www.strategy-business.com/author?author=Sharon+Toye

Începând cu anul 2019, Uniunea Europeană, la propunerea insistentă a Președintelui Republicii franceze, Emmanuel Macron, va lansa un proiect-pilot de creare a universităților europene. Acestea vor fi, de fapt, reţele de instituţii de învăţământ superior care vor permite studenților obţinerea unei diplome combinând studii în mai multe ţări din blocul comunitar.

Din România, au fost deja selectate în luna iunie, trei universități care vor contribui la acest demers transnațional:

  1. Școala Națională de Studii Politice și Administratve (SNSPA);

  2. Universitatea din București (UB);

  3. Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB);

Cele cinci linii de acțiune propuse pentru finanțare noilor rețele universitare sunt: mobilitatea, proiectele colaborative, curricula comună, formarea și dezvoltarea leadership-ului și managementul rețelelor.

Scopul acestei macroinițiative în domeniul educației superioare este de a încuraja inovația, excelența și competitivitatea la nivel european, de a spori mobilitatea intraeuropeană a studenților și profesorilor și, nu în ultimul rând, de a facilita învățarea de limbi străine. Emmanuel Macron a propus la Summitul social de la Göteborg din 2017 ca universitățile europene să fie doar una dintre măsurile ample care vor relansa Europa. Acest demers soft a fost recent consolidat prin apariția grupului politic europarlamentar în PE, Renew Europe, a cărei conducere i-a revenit fostului comisar european, Dacian Cioloș.

O întrebare pe care o consider legitimă și relevantă este următoarea: care va fi profilul ideal al absolventului unui astfel de program universitar transeuropean?

Cred că vom vorbi de un student/o studentă cosmopolit/cosmopolită care va fi foarte implicat, foarte ancorat în lumea în care trăiește. Fără a neglija aportul generațiilor anterioare, noile generații de absolvenți – transeuropeni, nu doar Erasmus – vor stimula spiritul de lider în ceilalți, atât prin dezvoltarea proiectelor individuale, cât și prin implicarea în proiecte colective de anvergură. Absolventul/absolventa ideal/ideală va vorbi cel puțin două limbi europene (exceptând limba maternă), va călători destul de mult în Europa și nu numai, lumea, cu alte cuvinte, pentru acest profil de absolvent ideal nu va mai avea granițe. Vechile limitări vor putea fi depășite nu numai datorită statutului de cetățean european sau a celui de euroantreprenor, ci și datorită titulaturii ideale și prgmatice, în același timp, de cetățean universal imersionat într-un global village. Ei vor gândi lumea cu totul altfel decât o fac actualele generații (Millennials sau Z).

Acești tineri, care contribuie atât cantitativ, cât și calitativ la multiple proiecte, vor fi vectorii europenizării societăților și statelor-națiune de pe întreg continentul european. Acestora le va păsa extrem de mult de lumea în care trăiesc și vor vrea să dea cât mai mult din ce au acumulat către această lume. Se vor specializa în domeniul Afacerilor Europene și, așa cum îi place lui Guy Verhofstadt să spună, vor deveni fervenți europeni. Tot el spune că elitele contemporane sunt șovăitoare, temătoare, lașe, la ani lumină distanță de personalitatea părinților fondatori ai UE. Pe de altă parte, mai spune că există sau va exista o încleștare între aceste elite și noua generație de lideri europeni pe care inclusiv rețelele de universități europene îi vor produce și pentru care lumea este gândită cu totul altfel, în afara limitărilor naționale, ale celor care țin de vârstă, posibilități de angajare, posibilități de a călători sau a lucra în altă țară.

Viitorul va aparține acestei noi generații de lideri europeni!

#Stiri #Cultura #Romania #General #Leadership

56 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier