• Marco Badea

Tribuna Internațională - 5 iunie 2020

📸Imaginea zilei marchează azi Ziua Internaţională a Mediului înconjurător🌍, care are la bază sărbătorirea biodiversităţii, mai ales în contextul în care peste un milion de specii se află în pericol de dispariţie în aceste zile. Totodată, programul Naţiunilor Unite pentru Mediu amintește că transmiterea bolilor, precum noul coronavirus, între animale şi oameni ameninţă dezvoltarea economică, bunăstarea animalelor şi a oamenilor, şi integritatea ecosistemului. Astfel, UNEP sprijină eforturile globale de protejare a biodiversităţii, pentru a pune capăt comerţului ilegal cu animale sălbatice, pentru protecţie în cazul manipulării de substanţe chimice şi deşeuri şi pentru promovarea planurilor de redresare economică care să ţină seama de natură şi de urgenţa climatică. În același timp, misiunea UNEP constă în a oferi o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare. În altă ordine de idei, tema din 2020, care are în vedere biodiversitatea, reprezintă o preocupare care este deopotrivă urgentă şi existenţială. Evenimente recente, de la incendiile de pădure din Brazilia, SUA şi Australia, la invazia de lăcuste din Africa de Est, şi în prezent la pandemia cu care se confruntă omenirea, demonstrează interdependenţa oamenilor şi legăturile cu natura în mijlocul căreia ei trăiesc. În contextul unei lumi post-COVID-19, tema din acest an este un prilej de a evidenţia nevoia de a reconstrui mai bine, în armonie cu natura de care depind ecosistemele şi sănătatea noastră. Buna gestionare a ecosistemului reprezintă soluţia pentru realizarea securităţii alimentare şi protejarea sănătăţii umane, contribuind în acelaşi timp la conservarea biodiversităţii şi la atenuarea schimbărilor climatice. (https://bit.ly/3dD15bD)

Photo source: https://www.instagram.com/unep/

Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar,această măsură fiind parte a eforturilor de a împiedica firmele din China să preia companii europene din diverse sectoare. Pe fond, supervizarea investiţiilor străine în statele membre UE va începe în octombrie, iar Comisia Europeană propune extinderea controlului la noile proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit. Documentul, care ar urma să fie adoptat până în 15 iunie dacă statele din blocul comunitar ajung la un acord, marchează primul pas al eforturilor UE de a rezista la concurenţa firmelor de stat din China, care vor să domine industria şi să absoarbă cunoştinţele europeană. De asemenea, guvernele UE sunt frustrate că autorităţile de la Beijing nu au respectat anunţul de anul trecut privind deschiderea economiei. Altfel spus, începând din 11 octombrie, când sunt anunţate preluări străine, guvernele UE vor fi obligate să prezinte Executivului comunitar detaliile, în zone ca media, transport şi comunicaţii. Dacă controlul va fi extins, vor fi incluse şi proiectele din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit. De reținut că transferul tehnologiilor către o ţară din afara UE este văzută ca un risc la adresa intereselor strategice ale blocului comunitar în privinţa unor tehnologii pe care firmele chineze de stat caută să le achiziţioneze. (https://reut.rs/3dClopw)

Și tot ieri, Comisia Europeană a anunţat că va dona 300 de milioane de euro în favoarea Gavi, alianţa pentru vaccinuri, în perioada 2021 - 2025. Această sumă va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume şi va finanţa constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor de boli infecţioase. Pe fond, summitul mondial privind vaccinarea organizat ieri de Gavi, alianţa pentru vaccinuri, reprezintă un jalon important în eforturile de consolidare a sistemelor de sănătate şi a capacităţilor de imunizare ale celor mai vulnerabile ţări din lume. Este o etapă esenţială în vederea atingerii obiectivelor urmărite de Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus. Suma promisă se bazează pe ipoteza că noul cadru financiar multianual al UE, în special Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională, din care ar proveni fondurile promise Gavi, alianţa pentru vaccinuri, va fi adoptat într-o variantă cât mai apropiată de cea propusă de Comisia Europeană. De reținut că la 2 iunie, Comisia a propus suplimentarea fondurilor alocate IVCDCI pentru perioada 2021-2027 la 86 de miliarde de euro în preţurile din 2018 (96,4 miliarde de euro în preţuri curente), sumă în care ar urma să fie incluse 10,5 miliarde de euro provenite din noul instrument Next Generation EU. (https://bit.ly/2YhBFdp)

Lupta împotriva corupției în Europa a luat o turnură pozitivă, dar mai sunt multe de făcut. Organismul anticorupție GRECO de sub egida Consiliului Europei, spune în ultimul său raport că s-au înregistrat ușoare îmbunătățiri în statele membre în ceea ce privește recomandările anticorupție din 2019. Totuși, există două domenii care rămân un motiv de îngrijorare. În primul rând, țările au rămas în urmă în lupta împotriva corupției în rândul parlamentarilor. Procentul țărilor care implementează recomandările GRECO privind combaterea corupției în rândul politicienilor a fost de aproximativ 26%. Astfel, recomandările pentru politicieni includeau reguli privind primirea de cadouri, donații și alte beneficii. Dacă sunt acceptate, ar trebui înregistrate, spune GRECO, inclusiv tipul de cadou și donatorul, pentru a îmbunătăți transparența. Al doilea domeniu de îngrijorare sunt atacurile continue împotriva independenței sistemului judiciar în unele state membre. (https://bit.ly/2XAVTzG)

Banca Centrală Europenă a aprobat ieri extinderea măsurilor pentru susţinerea economiei, care se confruntă cu cea mai severă recesiune de la Al Doilea Război Mondial, din cauza impactului pandemiei de coronavirus. Pe fond, la doar câteva luni de la anunţarea programului PEPP destinat să limiteze efectele pandemiei, şi care iniţial a fost alimentat cu 750 de miliarde de euro pentru răscumpărarea de obligaţiuni publice şi private, BCE l-a suplimentat ieri cu alte 600 de miliarde de euro, la 1.350 miliarde de euro. De asemenea, instituţia cu sediul la Frankfurt a anunţat că măsurile de urgenţă ale BCE vor fi prelungite până la 30 iunie 2021, cu şase luni mai mult decât era planificat iniţial. De reținut că, consiliul guvernatorilor BCE a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,50%. În acest context, economia zonei euro va înregistra, probabil, o scădere între 8% şi 12%, în acest an, din cauza impactului pandemiei de COVID-19, după cum a previzionat luna trecută preşedintele Băncii Centrale Europeană, Christine Lagarde. (https://bit.ly/2MxnZ8o)

Un înalt responsabil al Twitter nu a exclus ieri ca reţeaua socială să suspende contul lui Donald Trump dacă preşedintele american continuă să publice mesaje incendiare care încalcă regulile reţelei sociale. Cu 81,7 milioane de abonaţi, contul @realDonaldTrump este unul dintre cele 10 cele mai urmărite pe Twitter. Însă liderul american este în conflict cu reţeaua de socializare. (https://bit.ly/3gS1WHH)

Facebook a anunțat că va începe să eticheteze organizaţiile media controlate de state precum Rusia şi China, iar mai târziu în această vară va bloca orice fel de reclame ale acestora care au ca ţintă utilizatori din Statele Unite. Pe lista organizaţiilor de presă care vor fi etichetate de Facebook se află Sputnik, Press TV din Iran, agenţia de presă Xinhua News din China şi altele. Reţelele de presă americane nu vor fi etichetate pentru că Facebook a constatat că şi organizaţiile gestionate de stat au independenţă editorială, a declarat într-un interviu Nathaniel Gleicher, director pentru politică de securitate cibernetică la Facebook. (https://reut.rs/307vATf)

Angela Merkel, al cărei mandat se încheie în 2021, a dat asigurări ieri că ea chiar nu îşi doreşte, în pofida popularităţii sale, o a cincea candidatură la şefia guvernului federal german. (https://bit.ly/2Y61Zqq)

Totodată, Cancelarul Angela Merkel a denunţat ''uciderea'' afro-americanului George Floyd de către poliţişti şi ''rasismul'' care loveşte, în opinia sa, o ''societate americană foarte polarizată''. Merkel a spus: ''Această ucidere a lui George Floyd este un lucru îngrozitor. Rasismul este un lucru îngrozitor. Societatea americană este foarte polarizată" adăugând că ''rasismul a existat întotdeauna. Şi, din păcate, acesta este şi cazul aici (în Germania)''. Întrebată despre preşedintele SUA, Donald Trump, Angela Merkel, aflată la putere din 2005, a răspuns: "Cred că stilul politic este foarte controversat". (https://bit.ly/2By1YEd)

Parlamentul din Hong Kong a aprobat ieri un proiect de lege controversat care urmăreşte criminalizarea oricărei ofense la adresa imnului chinez şi care este perceput de către opoziţia prodemocraţie drept o nouă măsură a Beijingului de a înăspri controlul asupra regiunii sale semi-autonome. Aleşii Consiliului Legislativ au adoptat textul în a doua lectură cu 41 de voturi pentru şi unul împotrivă. Opoziţia a decis să boicoteze aceste vot, care era câştigat în avans de către majoritate. De reținut că analizarea acestui proiect de lege survine într-un context general de tensiuni puternice de un an în fosta colonie britanică şi la o dată simbolică, deoarece numeroşi hongkonghezi au marcat ieri 31 de ani de la reprimarea sângeroasă din Piaţa Tiananmen. (https://bit.ly/3dBqHps)

În același timp, poliţia din Hong Kong a folosit spray lacrimogen împotriva manifestanţilor din Hong Kong care au sfidat ieri interdicţia de a comemora protestul din 1989 din piaţa Tiananmen din Beijing, Pe fond, forţele de ordine au efectuat și arestări. Demonstranţii din Hong Kong intenţionau să organizeze, ca de fiecare dată în ultimii 30 de ani, un priveghi cu lumânări în memoria revoltei. De data aceasta, ei au acuzat Beijingul că încearcă să le restricţioneze şi lor libertăţile civile. A fost pentru prima oară când s-au înregistrat incidente violente la manifestaţia devenită tradiţională, după interdicţia oficială motivată prin restricţiile impuse de epidemia de coronavirus. Ciocnirile au avut loc în cartierul Mong Kok, unde localnicii au încercat să ridice baricade cu garduri din metal. În parcul Victoria s-au adunat câteva mii de oameni, care au scandat sloganuri cum ar fi "Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia zilelor noastre" şi "Luptaţi pentru libertate, fiţi alături de Hong Kong". Totodată, șapte biserici catolice şi-au deschis porţile pentru slujbe de pomenire. (https://bit.ly/30887RS)

Turcia va suplimenta sprijinul său pentru premierul libian recunoscut de comunitatea internaţională, Fayez al-Serraj, a anunţat ieri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a subliniat importanţa găsirii unei soluţii politice la criza din Libia. Erdogan a declarat: ''Nu vom lăsa niciodată fraţii noştri libieni la mila puciştilor şi a legionarilor''. (https://bit.ly/2MsPjEZ)

Totodată, șeful guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, a declarat ieri, în cursul unei vizite la Ankara, că este ''hotărât'' să preia controlul în totalitate în Libia după o serie de succese împotriva forţelor mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării. Sarraja declarat la finalul întrevederi cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, principalul său susţinător, că ''lupta noastră continuă şi suntem hotărâţi să învingem inamicul, să impunem controlul statului asupra întregii patrii şi să-i anihilăm pe toţi cei care pun în pericol construirea unui stat civil, democratic şi modern''. Iar în timp ce ONU a anunţat miercuri reluarea discuţiilor cu beligeranţii libieni, Sarraj a anunţat că refuză să stea ''la masa negocierilor cu criminalul de război Haftar, deoarece acesta nu a fost niciodată un partener în procesul politic''. La rândul său, preşedintele Erdogan a atacat fără a numi ţările care îl sprijină pe mareşalul Haftar, şi anume Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Rusia şi Franţa. Aceasta spus că "istoria îi va judeca pe cei care, sprijinindu-l pe pucistul Haftar, au aruncat Libia într-o baie de sânge şi lacrimi". Întâlnirea dintre Erdogan şi Sarraj survine la scurt timp după ce GNA a anunţat că a preluat în totalitate controlul la Tripoli şi în suburbiile sale, un revers major pentru forţele lui Haftar. (https://bit.ly/3dzXdZ7)

Germania a lansat ieri un apel către Regatul Unit pentru a avea o ''abordare mai realistă'' în negocierile post-Brexit cu Uniunea Europeană, aflate în prezent în impas. Nu este posibil pentru britanici să aibă în acelaşi timp ''o suveranitate deplină şi un acces total la piaţa unică a Uniunii Europene'', a declarat ambasadorul Germaniei la UE, Michael Clauss, într-o intervenţie la grupul de reflecţie bruxellez European Policy Centre. Pe fond, UE şi Londra au început în această săptămână cea de-a patra rundă de negocieri pentru a încerca să ajungă la un compromis asupra relaţiei bilaterale post-Brexit. De reținut că perioada de tranziţie, în timpul căreia Londra continuă să aplice regulile comunitare, se va încheia la 31 decembrie, cel puţin dacă Regatul Unit nu solicită până la finalul lunii iunie o prelungire de unul sau doi ani. Însă guvernul britanic a exclus total această ipoteză până în prezent. Altfel spus, un mini-summit între premierul Boris Johnson, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, urmează să ofere o imagine asupra stării de fapt până la finalul acestei luni. (https://bit.ly/2XzpfhF)

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a promovat ieri pe fostul şef al comitetului militar-industrial al ţării în funcţia de premier, în cadrul unei remanieri a guvernului iniţiată cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale din Belarus. Pe fond, Aleksandr Lukaşenko este preşedintele acestei foste republici sovietice din estul Europei de un sfert de secol şi nu tolerează disidenţa. Acesta a subliniat că noul premier va fi responsabil pentru menţinerea disciplinei în rândul oficiali de rang înalt. De reținut că premierul Roman Golovcenko va fi "responsabil pentru disciplină şi ordine în guvern, pentru rezultatul final", după cum a spus Lukaşenko. (https://reut.rs/30c2v91)

Premierul irlandez Leo Varadkar a deplâns ieri "absenţa leadership-ului moral" în SUA, după decesul lui George Floyd și valul de manifestații. Liderul irlandez a mai estimat că "injustiţia enervează pe bună dreptate". El a comparat rasismul cu "un virus care se transmite la o vârstă precoce, alimentat de prejudecăţi susţinute de sisteme". (https://bit.ly/3ctS17G)

Rusia a trimis un grup de avioane de vânătoare MiG-29 în Siria, a anunţat ambasada rusă la Damasc, piloţii militari sirieni, folosind deja avioanele pentru a realiza misiuni în spaţiul aerian al Siriei. De reținut că săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat ministerelor apărării şi de externe să poarte discuţii cu autorităţile siriene pentru a obţine un acces maritim sporit faţă de cele două baze militare deţinute de Rusia în Siria. (https://reut.rs/2MBK6KN)

Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, şi-a pierdut cumpătul ieri, apărând un tweet al preşedintelui american cu privire la moartea lui George Floyd, în timpul unui interviu pentru o televiziune britanică ce a escaladat într-un schimb de invective. Pe fond, moderatorul emisiunii matinale "Good Morning Britain", Piers Morgan, a dorit să-l întrebe pe fostul primar al New York-ului cu privire la un tweet al preşedintelui din 29 mai, în care Donald Trump a declarat: "Când începe jaful, încep şi focurile de armă". "Îl interpretaţi (tweet-ul) greşit, îl interpretaţi în mod deliberat greşit", s-a revoltat Rudy Giuliani când prezentatorul a afirmat că preşedintele american "nu ar fi trebuit niciodată să spună asta". Prezentatorul i-a reproşat avocatului să este orbit de susţinerea pe care o acordă clientului său. Interviul a degenerat atunci într-o dispută virulentă şi un schimb de atacuri personale, Giuliani strigând că prezentatorul este "un mincinos" care face afirmaţii "ruşinoase", în timp ce acesta îl acuza pe invitatul său că a devenit "complet nebun" şi "violent". (https://bit.ly/2MsOdJn)

SUA şi-au îndemnat ieri aliaţii să continue să finanţeze lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în pofida crizei economice generate de pandemia de coronavirus. În timpul unei reuniuni ministeriale online la care au participat reprezentanţi a circa 30 de ţări şi organizaţii din coaliţia internaţională anti-SI, secretarul de stat american Mike Pompeo a amintit reuşitele din ultimul an, cu înfrângerea "califatului" teritorial instaurat de gruparea jihadistă în teritorii vaste din Irak şi Siria, şi cu uciderea, într-un raid american, a liderului acesteia Abu Bakr al-Baghdadi. "Acestea fiind spuse, lupta noastră împotriva SI continuă şi va continua şi în viitor. Nu ne putem culca pe laurii succesului nostru", a avertizat șeful diplomației americane, precizând totodată că "trebuie să continuăm să eradicăm celulele şi reţelele SI şi să ne aducem contribuţia la stabilizare în zonele eliberate din Irak şi din Siria". (https://bit.ly/30ewugH)

Guvernul conservator polonez a câştigat ieri un vot de încredere din partea parlamentului, după ce premierul Mateusz Morawiecki a solicitat pe neaşteptate susţinerea legislativului de la Varşovia, decizie considerată drept o tentativă de sprijinire a partidului său, "Lege şi Justiţie" (PiS), înaintea alegerilor prezidenţiale de la finalul acestei luni. Pe fond, în favoarea executivului Morawiecki s-au pronunţat 235 de deputaţi, alţi 219 s-au opus şi doi s-au abţinut de la vot. (https://reut.rs/3gRQGLr)

Platforma online YouTube a interzis un clip video ce promova referendumul iniţiat de preşedintele rus Vladimir Putin pe motiv că acest clip conţine un discurs instigator la ură. Referendumul, programat să aibă loc în Rusia la 1 iulie, caută să obţină susţinerea poporului rus pentru o serie de amendamente la Constituţia acestei ţări, printre care şi o clauză conform căreia căsătoria poate fi oficiată doar între un bărbat şi o femeie. Această clauză este susţinută în clipul de propagandă, care ridiculizează un cuplu homosexual fictiv care a adoptat un orfan. Pe fond, Vladimir Putin a declarat de mai multe ori că Rusia nu va legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex atât timp cât el va fi preşedintele acestei ţări. Cuplurilor homosexuale le este interzis în Rusia să adopte copii, în conformitate cu o lege semnată de Putin în 2013. (https://reut.rs/30a2JxB)

Ministrul american al justiţiei, Bill Barr, a afirmat ieri că "agenţi străini" încearcă să "exacerbeze violenţa" în manifestaţiile organizate după moartea lui George Floyd. Până în prezent, 51 de persoane au fost arestate de autorităţile federale în legătură cu "revoltele violente". Poliţia a procedat în total la circa 10.000 de arestări în tulburările care au avut loc în paralel cu aceste adunări. Pe fond, Bill Barr a afirmat că "agitatori extremişti" au "confiscat" manifestaţiile, citând în special grupul de extremă-stângă Antifa. (https://abcn.ws/2ACMqif)

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lansat un apel la ridicarea până la sfârşitul lui iunie a tuturor restricţiilor şi controalelor la frontierele interne ale UE introduse pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19. (https://bit.ly/2MynNFT)

Echipele de campanie ale preşedintelui Donald Trump şi candidatului democrat Joe Biden au fost recent ţinta, fără succes, unor atacuri cibernetice străine, au informat ieri cercetători de la Google, semn că ameninţarea asupra securităţii datelor nu slăbeşte odată cu apropierea de alegerile prezidenţiale din Statele Unite. "Am asistat recent la ameninţări avansate persistente din partea unui grup din China împotriva personalului de campanie al lui Biden şi din Iran împotriva personalului lui Trump, cu tentative de phishing", a declarat directorul de analiză a ameninţărilor al corporaţiei Google, Shane Huntley. Totodată, acesta a spus că "nu a fost nicio breşă. Am trimis avertismente utilizatorilor vizaţi şi am sesizat autorităţile competente". În același timp, Shane Huntley le-a reamintit echipelor de campanie să trateze cu seriozitate ameninţările de securitate şi să utilizeze metode de autentificare mai complexe. (https://zd.net/2UbJQqk)

Un moment de reculegere de opt minute şi 46 de secunde a fost ţinut ieri în cadrul ceremoniei care a avut loc la Universitatea creştină North Central din Minneapolis în memoria lui George Floyd. Pe fond, atât timp a ţinut poliţistul genunchiul pe gâtul bărbatului afro-american, în vârstă de 46 de ani, care a murit prin asfixiere în timpul arestării sale. (https://bit.ly/3dANnpN)

Cel puţin nouă combatanţi loialişti, între care patru sirieni, au fost ucişi aseară în raiduri ale armatei israeliene în centrul Siriei, într-o zonă controlată de armata siriană şi iranieni, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului. Bilanţul s-ar putea agrava din cauza răniţilor în stare gravă a adăugat ONG-ul. Totodată, raidurile au vizat fabricile de arme şi un centru ştiinţific pentru fabricarea de rachete sol-sol cu rază scurtă de acţiune în regiunea Messiaf, în suburbiile vestice ale provinciei Hama. Pe fond, zona vizată este sub controlul armatei siriene, dar iranienii sunt de asemenea prezenţi. OSDO a indicat că atacul a coincis cu activarea ''apărării antiaeriene'' de către armata siriană. (https://bit.ly/2BDWZSJ)

Senatoarea republicană Lisa Murkowksi a dezvăluit ieri că are "probleme" să se decidă să îl voteze pe Donald Trump în noiembrie, apreciind că virulentul rechizitoriu împotriva preşedintelui american publicat de fostul ministru al apărării Jim Mattis este "adevărat" şi "necesar". Dacă Lisa Murkowksi aparţine aripii moderate a partidului şi îşi revendică libertatea de opinie, astfel de declaraţii rămân însă extrem de rare în tabăra republicană, rămasă fidelă preşedintelui american în cursul precedentelor crize, inclusiv în timpul procesului de destituire a acestuia. Senatoarea s-a referit la cuvintele dure publicate de fostul secretar al Apărării Jim Mattis, care l-a acuzat pe Donald Trump că "divizează" America, zguduită de o mişcare de furie istorică împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei de la moartea lui George Floyd. (https://bit.ly/3eVNxbF)

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, se află în ambasada Franţei la Caracas, a afirmat aseară ministrul de externe Jorge Arreaza, la trei zile după ce preşedintele Nicolas Maudro a lăsat să se înţeleagă că adversarul său politic s-a "ascuns" într-o reprezentanţă diplomatică. "Nu putem intra în localurile unei ambasade a oricărei ţări ar fi, în acest caz a Spaniei sau Franţei, şi să facem în aşa fel ca justiţia să îi aresteze cu forţa. Nu este posibil", a afirmat Jorge Arreaza când a fost întrebat despre prezenţa unui alt opozant, Leopoldo Lopez, în reşedinţa ambasadorului Spaniei, şi despre cea presupusă a lui Juan Guaido în interiorul amabasadei Franţei. (https://bit.ly/3cAnIvZ)

Militanţi de extremă dreaptă germani s-au pregătit într-o tabără specială de lângă Sankt-Petersburg, în Rusia. Conform presei germane, câţiva membri ai aripii de tineret a Partidului Naţional Democrat, de extremă dreapta, şi ai micului partid extremist A Treia Cale au încheiat o pregătire paramilitară în care participanţii au fost instruiţi să folosească arme şi explozivi, precum şi în lupta militară de aproape. Se crede că Mişcarea Imperială Rusă deţine două tabere de antrenament în apropiere de Sankt-Petersburg. (https://bit.ly/3707pYn)

Bernie Madoff, fost şef al Nasdaq şi autorul schemei Ponzi prin care a fraudat 65 miliarde de dolari, va rămâne în închisoare după ce un judecător federal din Manhattan i-a respins ieri cererea de eliberare condiţionată din motive umanitare, în care declara că se află pe moarte. (https://on.mktw.net/2Y1zmuJ)

Marea Britanie aşteaptă ca Statele Unite să continue tradiţia de protejare a libertăţilor mass-media, a declarat ieri ministrul de externe britanic Dominic Raab, când a fost întrebat despre protestele declanşate de moartea afro-americanului George Floyd. Întrebat dacă el condamnă violenţa poliţienească din Statele Unite, Raab a declarat că "oricine a văzut înregistrarea modului în care a fost tratat George Floyd ar fi fost mişcat şi tulburat ca mine şi cred că văzând protestele şi violenţa este foarte dureros". (https://bit.ly/3eSRxJT)

Rusia a creat din patru sateliţi de tip "Tundra" un segment spaţial de bază care face parte din Sistemul unificat "Cupola", componentă a Sistemului global de avertizare împotriva atacurilor cu rachete al ţării, ce îi permite de acum să monitorizeze nonstop lansările de rachete balistice de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. (https://bit.ly/3cGEb20)

Guvernul suedez şi-a îndemnat ieri cetăţenii să îşi mute protestele în spaţiul online după ce mii de persoane au sfidat restricţiile legate de coronavirus în capitală demonstrând împotriva rasismului şi violenţei poliţiei americane. Pe fond, demonstranţii, purtând pancarte cu mesaje precum "Vieţile negrilor contează", au manifestat timp de mai multe ore miercuri după-amiază într-o piaţă centrală din Stockholm pentru a-şi exprima sprijinul faţă de George Floyd. De reținut că Suedia, lovită de pandemie, a interzis adunările publice a mai mult de 50 de persoane. În timp ce decesele cauzate de COVID-19 s-au redus după vârful epidemiei înregistrat la începutul lunii aprilie, serviciile medicale sunt încă puternic solicitate. Ministrul afacerilor interne Mikael Damberg a declarat că dreptul de a protesta este unul democratic, dar că regulile Agenţiei de Sănătate trebuie respectate. (https://nyti.ms/2XAltET)

Premierul australian Scott Morrison a fost apostrofat de către proprietarul unui teren proaspăt însămânţat în toiul unei conferinţe de presă. Morrison se afla în vizită la Googong, o suburbie a capitalei Canberra, pentru a anunţa alocarea unor subvenţii de 25.000 de dolari australieni pentru renovarea locuinţelor şi construcţiilor rezidenţiale în cadrul pachetului economic COVID-19, înaintea unor alegeri locale parţiale luna viitoare. (https://bit.ly/3gTwFUB)

Fragmente cenzurate şi amoroase din corespondenţa secretă purtată timp de peste un an de regina Marie-Antoinette, în perioada în care se afla sub supraveghere alături de regele Louis al XVI-lea în Palatul Tuileries din Paris, şi contele de Fersen au putut fi decriptate cu ajutorul unei tehnologii de vârf. Cea mai mare parte din această corespondenţă este conservată din 1982 în Arhivele naţionale franceze şi a fost deja descifrată. Însă au rămas anumite rânduri cenzurate prin tăieturi abile, pentru ca ele să nu poată fi citite, într-o epocă în care regina Franţei era considerată suspectă, după episodul fugii şi arestării familiei regale la Varennes. (https://bit.ly/2MJ2Po9)

O fetiţă în vârstă de 7 ani din Germania a scrijelit vopseaua de pe 37 de automobile, provocând pagube în valoare de 30.000 de euro. Poliţiştii au identificat-o pe fetiţa care acţiona în oraşul estic Hohenstein-Ernstthal după o anchetă amplă. Copilul şi-a recunoscut cu inocenţă faptele în faţa ofiţerilor de poliţie, admiţând că a folosit pietre de pe caldarâm pentru a decora automobilele cu fulgi de zăpadă la sfârşitul lunii aprilie. (https://fxn.ws/2XAjikI)

Averile combinate ale miliardarilor americani, între care se află fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, şi directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, au crescut cu peste 19%, respectiv cu peste 565 de miliarde de dolari, de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în Statele Unite, potrivit unui raport publicat de Institute for Policy Studies. (https://cnn.it/3gPcw1U)

Cluburile Real Madrid şi Atletico Madrid şi-au unit forţele pentru a lansa o campanie de strângere de fonduri în scopul ajutorării celor mai vulnerabile familii din capitala Spaniei, în contextul pandemiei de coronavirus. (https://bit.ly/2MvqEzF)

O analiză care arată cum România este una din poarțile de intrare în UE a pesticidelor ilegale din China. (https://bit.ly/3dE8wiI)

Arheologi şi istorici au folosit o tehnologie modernă de detectare aeriană şi au descoperit cea mai mare şi cea mai veche structură construită de civilizaţia Maya, care este o uriaşă platformă elevată rectangulară, construită între anii 1.000 şi 800 î.Hr pe teritoriul actual al statului mexican Tabasco. Structura, spre deosebire de celebrele piramide maya din oraşe precum Tikal din Guatemala sau Palenque din Mexic, ce au fost ridicate cu aproximativ 1500 de ani mai târziu, nu a fost construită din piatră ci din pământ şi argilă şi a fost probabil folosită pentru ritualuri. (https://bit.ly/2XXHlsI)

De la ”White Fragility” la ”The New Jim Crow”, literatura despre istoria discriminării rasiale în Statele Unite se vinde până la epuizarea stocurilor, americanii căutând să se educe în contextul extinderii la nivel naţional a protestelor faţă de uciderea persoanelor de culoare neînarmate. (https://bit.ly/2A3lSXn)

Numărul deceselor cauzate de coronavirus în Brazilia a înregistrat o nouă creștere alarmantă în ultimele 24 de ore, ceea ce plasează țara din America Latină pe locul trei în lume, depăşind Italia, ca număr de morți. În acest context, În orașe precum Manaus, oamenii obișnuiți și-au asumat roluri extraordinare și culeg cadravele morților pentru a-și ajuta comunitățile să facă față pandemiei, în timp ce preşedintele Jair Bolsonaro sfidează normele sanitare, într-un moment în care în țară au fost înregistrate jumătate de milion de cazuri de infectare cu coronavirus. (https://bbc.in/3ePSyCr)

Fostul premier britanic Theresa May l-a criticat pe succesorul ei Boris Johnson pentru modul în care a gestionat Brexit și criza pandemiei. (https://bit.ly/2Y4dleH)

Fostul secretar de stat american Condoleezza Rice a publicat pe o rețea de socializare apelul ei pentru a confrunta rasa în America, în acest moment. (https://bit.ly/3cBa103)

Australia și India au semnat o serie de acorduri în timpul unei reuniuni online, inclusiv un pact de folosire a bazelor militare ale fiecărui stat pentru support logistic, într-o mișcare vizibil îndreptată împotriva Chinei. Cei doi premieri au discutat și despre posibilitatea unor acorduri comerciale și privind sănătatea publică. (https://bit.ly/3dEbgg0)

Cercetătorii danezi au dezvoltat un robot complet automatizat care poate lua probe de coronavirus, astfel încât medicii și personalul medical să nu fie expluși la riscul infectării. Robotul poate fi în curând folosit pentru această rutină. (https://reut.rs/3gVDq8r)

Elon Musk a scris un tweet în care a atacat Amazon spunând că monopolurile sunt rele pentru piață, iar Amazon trebuie spart în mai multe companii mai mici. Musk e în competiție cu Jeff Bezos, fondator și CEO Amazon, cel mai bogat om din lume, a cărui companie, Blue Origin, își propune să lanseze oameni în spațiu. (https://bloom.bg/30al51r)

Jake Paul, un YouTuber cu 20 de milioane de abonați, a fost sub acuzare după ce materiale video cu el participând la jefuirea unui mall din Scottsdale, Arizona, au circulat în mediul online. (https://bbc.in/3eKtFbk)

AMC, cel mai mare lanț de cinematografe din lume, a avertizat că s-ar putea să nu reziste scăderii veniturilor cauzate de pandemie. (https://bit.ly/2XZ3C9w)