• Marco Badea

Tribuna Internațională - 28 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine din orașul indian Kolkata, acolo unde un bărbat fără adăpost și fiul său se acoperă cu o foaie de plastic pentru a se proteja de ploaie în timp ce merg pe jos la un adăpost de noapte, care găzduiește persoanele fără locuință pe timpul blocajului național generat de pandemia de#coronavirus.

photo source: @Rupak de Chowdhuri/Reuters

Observatorul pentru situaţiile de deplasare internă din Geneva, a dat publicității raportul anual prin care notează că peste 50 de milioane de oameni trăiesc în exil în propria lor ţară după ce şi-au părăsit locuinţele din cauza războaielor sau catastrofelor, constituind o populaţie deosebit de vulnerabilă în faţa riscurilor legate de pandemia de COVID-19. Mai precis, nu mai puţin de 33,4 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze căminele în 2019, rămânând între graniţele propriei ţări, ceea ce a ridicat numărul total de persoane deplasate în plan intern la nivelul record de 50,8 milioane. Prin comparație, oameni care sunt refugiaţi dincolo de graniţele ţărilor lor adună un total de 26 de milioane. Mai trebuie reținut că persoanele deplasate sunt de multe ori deosebit de vulnerabile, trăind în tabere suprapopulate, adăposturi de urgenţă sau tabere improvizate lipsite de un acces adecvat sau lipsite complet de acces la îngrijiri medicale. În acest context, pandemia globală cu noul coronavirus îi face şi mai vulnerabili pe aceşti oameni, înrăutăţindu-le şi mai mult condiţiile de trai prin limitarea suplimentară a accesului la servicii de bază şi ajutor umanitar. (https://bit.ly/2yMQUBO)

Statele Unite au declarat ieri că sunt gata să recunoască anexarea de către Israel a unei mari părţi din Cisiordania ocupată, făcând în acelaşi timp apel la noul guvern israelian de uniune să negocieze cu partea palestiniană. Pe fond, anexarea coloniilor israeliene şi a văii Iordaniei a fost propusă de preşedintele SUA Donald Trump în "viziunea" sa asupra Orientului Mijlociu, un plan menit să faciliteze pacea, în optica administraţiei de la Washington, dar pe care palestinienii l-au respins. De reținut că SUA sunt unul din principalii aliaţi ai Israelului, o legătură pe care preşedintele Donald Trump, care a manifestat constant o atitudine foarte apropiată faţă de premierul israelian Bibi Netanyahu, a consolidat-o de la sosirea sa la Casa Albă. Altfel spus, controversatul proiect de pace american în care Ierusalimul este descris drept "capitala indivizibilă a Israelului", a fost respins cu fermitate de partea palestiniană şi de Liga Arabă. Totodată, Liga Arabă urmează să se întâlnească joi într-o reuniune de urgenţă consacrată discutării intenţiilor de anexare anunţate de Israel. (https://bit.ly/2KEgDiH)

Mareşalul Khalifa Haftar, liderul forţelor armate din estul Libiei, a anunţat ieri că nu mai recunoaşte acordul de partajare a puterii din 2015, mediat de ONU, şi a asigurat că a obţinut mandat din partea poporului pentru a guverna ţara, promiţând totodată să continue ofensiva de cucerire a capitalei Tripoli. Haftar a mai afirmat că acest acord "a distrus ţara" şi este acum "un lucru de domeniul trecutului". Anunţul făcut de Haftar survine în pofida declaraţiei guvernului de la tripoli recunoscut de ONU, conform căreia forţele sale au recâştigat două oraşe strategice, la vest de capitală, de sub controlul Armatei Naţionale Libiene a mareşalului Haftar. (https://bit.ly/2YdzWaC)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ieri că Rusia şi China au răspândit informaţii incorecte despre răspunsul Alianţei în faţa pandemiei de COVID-19. Mai precis, Stoltenberg a spus că a remarcat declaraţii ale unor purtători de cuvânt ruşi şi chinezi conform cărora statele NATO sunt incapabile să gestioneze această criză, sau să protejeze persoanele vârstnice, că nu s-ar sprijini reciproc, or că ar fi în incapacitatea de a opri răspândirea virusului. Pe acest fond, Secretarul General al NATO a ținut să precizeze: "Este greşit! Aliaţii din NATO acţionează împreună în combaterea actualei crize.” De reținut că la rândul său, și Uniunea Europeană a criticat Rusia şi China într-un raport pe această temă, acuzând Moscova şi Beijingul că sunt sursa multor manipulări, a unor ştiri false sau distorsionate, direcţionate către audienţe ample în UE şi în alte state partenere ale blocului comunitar. (https://bit.ly/2xereOb)

Curtea Supremă a Braziliei a autorizat o investigaţie ce îl vizează pe preşedintele Jair Bolsonaro, în urma acuzaţiilor că el ar fi influenţat politic poliţia federală, a anunţat Curtea Supremă într-un comunicat remis aseară. Potrivit deciziei Curţii Supreme, investigaţia ar urma să se desfăşoare în următoarele 60 de zile. Pe fond, fostul ministru al justiţiei brazilian, Sergio Moro, a făcut înainte de anunțul Curții Supreme, acuzaţii serioase la adresa lui Bolsonaro şi a demisionat din funcţia sa la sfârșitul săptămânii trecute. Moro a declarat că nu mai este posibilă prezervarea independenţei poliţiei federale, după ce Bolsonaro l-a destituit pe şeful poliţiei federale, care era un confident apropiat al lui Moro. Totodată, Moro este unul dintre cei mai cunoscuţi investigatori anticorupţie din Brazilia şi ar putea fi chemat să depună mărturie şi să prezinte posibile dovezi. (https://abcn.ws/3cWZxbY)

Biroul pentru Migraţie mexican a anunțat ieri că doar 106 migranţi au rămas în taberele pentru primirea migranţilor din Mexic în urma unui exod în masă cauzat de pandemia de coronavirus. De reținut că începând cu luna martie, 3.653 de oameni din 65 de tabere de migranţi s-au întors în ţările lor de origine, în Guatemala, Honduras şi Salvador, mulţi din raţiuni de sănătate şi în unele cazuri din motive privind drepturile omului. Mai trebuie precizat că migranţii aveau dreptul să rămână în tabere dacă doreau. Pe fond, în data de 17 aprilie, un tribunal a decis eliberarea imediată a migranţilor în vârstă, bolnavi sau în orice alt fel vulnerabili din taberele de primire. Acestora urma să li se acorde permise de rezidenţă temporară şi acces la serviciile de sănătate. În altă ordine de idei, zeci de mii de oameni încearcă în fiecare lună să intre în SUA prin Mexic, fugind de violenţă şi sărăcie din America Centrală, iar într-un acord încheiat cu SUA anul trecut, Mexicul s-a angajat să bareze migraţia prin desfăşurare de militari la frontiere. Mai trebuie reținut și că atât SUA, cât şi Mexicul şi-au suspendat procesul de prelucrare a cererilor de azil în timpul pandemiei de coronavirus. (https://bit.ly/3bH6bmc)

Frişca şi floricelele de porumb apar tot mai des pe listele de cumpărături în unele ţări europene, în timpul pandemiei de coronavirus, arată o analiză de piaţă pentru luna martie, realizată de cercetătorii de la institutul Nielsen din Berlin. Astfel, luna trecută s-a înregistrat un volum mai mare al achiziţiilor de şerveţele şi detergenţi în Germania, în timp ce în Franţa s-a cumpărat mai mult peşte şi pastă de roşii, iar în Spania au crescut vânzările de produse de îngrijire a pielii şi de popcorn. În Italia s-a cumpărat mai mult popcorn, iar vopseaua de păr a devenit de asemenea mai populară în rândul cumpărătorilor, iar în Regatul Unit s-a remarcat creşterea consumului de frişcă. Cu toate acestea, articolele de bază din coşurile de cumpărături sunt însă similare în multe ţări, pentru consumatori, primul lucru urmărit de obicei fiind acoperirea nevoilor de bază.(https://bit.ly/3eV4GD5)

În Spania, ministrul de Interne de la Madrid, Fernando Grande-Marlaska, i-a acuzat pe părinții care nu au respectat regulile că ”au pus în pericol sănătatea propriilor copii”. El s-a referit la miile de părinți care nu au respectat noile reguli intrate în vigoare la fârșitul weekendului trecut. Astfel, pentru prima dată după şase săptămâni, copiii cu vârste sub 14 ani au putut ieşi din case pentru activitate fizică, pentru cel mult o oră, pe o distanţă de maximum 1 kilometru faţă de locuinţă şi cu condiţia de a fi însoţiţi de un adult. Doar că măsurile nu au fost respectate de toți părinții, iar bilanțul primelor două zile a fost extrem de dur: 157 de persoane reținute și peste 17.000 de persoane amendate la nivel regional și federal. Altfel spus, imaginile din Spania din ultimele două zile au arătat zeci de cazuri de copii lăsați de părinți cu mult peste limita de o oră sau trimiși la distanțe mari de casă, la locurile de joacă. (https://bit.ly/2KEfurh)

Încep să se configureze conflicte diplomatice pe fondul pandemiei de #coronavirus: ambasadorul Chinei la Canberra, Cheng Jingye, a amenințat ieri țara de la Antipozi și guvernul condus de Scott Morrison, cu un posibil boicot al produselor și serviciilor sale după ce Australia a cerut Organizației Mondiale a Sănătății să facă eforturi pentru a găsi originea reală a noului coronavirus și a anunțat că inițiază o anchetă internațională independentă. Mai precis, diplomatul chinez a precizat: "Poate că oamenii se vor întreba de ce să bem vin australian și să mâncăm carne de vită din Australia. Poate părinții studenților chinezi se vor întreba dacă Australia e cel mai bun loc să-și trimită copiii”. (https://bit.ly/2W4kbjl) Totodată, ministrul australian de Externe, Marise Payne, a avertizat imediat China să nu încerce ”constrângeri economice” și a apărat inițiativa guvernului de a cere investigații suplimentare legate de apariția și răspândirea noului coronavirus, o inițiativă care nu convine deloc Beijingului. Mai trebuie reținut că Australia a cerut OMS să susțină o cercetare independentă privind originea Covid-19 și face acum lobby pe lângă liderii globali pentru demararea acestui studiu. În același context, mai trebuie precizat că, China este cea mai mare piață de desfacere pentru vinurile și carnea din Australia, pentru serviciile turistice și pentru cele educaționale. De aici și jocul la indimidare pe care a început să-l joace Beijingul. (https://reut.rs/2KFBCS0)

Cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong au anunţat că au dezvoltat un înveliş antiviral care ar putea oferi 90 de zile de protecţie semnificativă împotriva bacteriilor şi a virusurilor, precum virusul SARS-coV-2 care provoacă boala COVID-19. Astfel, produsul, numit MAP-1, a fost dezvoltat în decurs de 10 ani şi poate fi pulverizat pe suprafeţe frecvent utilizate de public, precum butoanele şi balustradele ascensoarelor. Pe fond, învelişul care se formează după pulverizare dispune de milioane de nanocapsule ce conţin dezinfectanţi, despre care cercetătorii din Hong Kong afirmă că rămân eficienţi în uciderea bacteriilor, virusurilor şi a sporilor chiar şi după ce soluţia s-a uscat. Cu alte cuvinte, spre deosebire de produsele comune folosite pentru dezinfectare, precum înălbitorul diluat şi alcoolul, eficienţa MAP-1 este sporită de polimerii sensibili la căldură care încapsulează şi eliberează dezinfectanţii la contactul uman. Mai trebuie precizat că produsul nu este toxic şi este sigur pentru piele şi mediul înconjurător. (https://reut.rs/2xebvhX)

Seceta din unele regiuni ale Europei Centrale a afectat semnificativ culturile de cereale, iar analiştii îşi exprimă îngrijorările cu privire la perspectivele recoltei viitoare, semnalează presa elenă. Mai precis, totul se întâmplă într-o perioadă în care rezervele europene s-au restrâns deja semnificativ din cauza cererii create de pandemia de coronavirus. Plus de asta, piaţa ia în calcul şi condiţiile meteo. Spre exemplu, pe piaţa grecească, ultimele exporturi pentru grâu dur de bună calitate s-au realizat la 280 de euro tona de FOB şi se află în faza de încărcare. Pe măsura trecerii timpului devine din ce în ce mai clar că rezervele de anul acesta sunt foarte puţine, iar Grecia intră în noua recoltă cu stocuri aproape zero. 🔸(FOB - este un termen în dreptul comercial internațional care specifică obligațiile, costurile și riscurile respective implicate în livrarea de transfer de mărfuri de la vânzător la cumpărător în conformitate cu standardele internaționale de comerț. Adică îndeplinirea de către vânzător a obligației de livrare are loc numai în momentul cănd marfa a trecut balustrada vasului în portul de încarcare convenit. Pe cale de consecință, din acel moment, toate costurile și riscurile de pierdere sau de avariere a marfii rămân în sarcina cumpărătorului. De reținut că întotdeauna livrarea sub condiție FOB presupune în sarcina vânzătorului și obligația de vămuire a mărfii pentru export.)🔸 Mai trebuie spus că în Franţa, imaginile din satelit arată că sănătatea plantelor se află într-o situaţie precară, iar, potrivit datelor, terenurile din Franţa au în această perioadă cele mai scăzute niveluri de umiditate din ultimii cinci ani. În acelaşi timp, Ministerul Agriculturii din Germania a anunțat săptămâna trecută că elaborează planuri pentru contracararea celui de-al treilea an consecutiv de secetă, care va scădea cantităţile şi calitatea noii producţii, aducându-i într-o situaţie şi mai dificilă pe producătorii germani. În ultimele două luni, cantitatea de precipitații nu a depăşit 10 litri pe metrul pătrat, când media este de 50 de litri. În plus, fenomenul de ariditate facilitează creşterea populaţiilor parazite în culturi. (https://bit.ly/3bLkXsb)

Știm cu toții că în acastă perioadă, părinții și copiii stau împreună acasă, zi de zi, din cauza pandemiei de coronavirus. Însă, înainte de izbucnirea acestei crize sanitare, doar jumătate din copiii mai mici de 3 ani din Uniunea Europeană erau îngrijiți exclusiv de părinți. Această pondere a variat considerabil în 2018 în statele membre ale UE, de la 15% în Grecia la 82% în Slovacia, arată datele publicate luni de biroul european de statistică Eurostat. Altfel spus, atunci când copiii nu sunt îngrijiți exclusiv de părinți, aceștia pot primi îngrijire în servicii formale de acest fel sau din partea bunicilor, a altor membri ai gospodăriei, cu excepția părinților, a altor rude, prieteni sau vecini. De reținut că printre statele membre, Danemarca se afla pe primul loc, cu mai mult de jumătate, adică 55% dintre copiii cu vârsta mai mică de trei ani care primesc cel puțin 30 de ore de îngrijire formală pe săptămână, fiind urmată de Portugalia cu 49%, Slovenia cu 44% și Luxemburg cu 43%. La polul opus, Slovacia a avut cea mai mică pondere de copii cu vârsta sub trei ani care au primit cel puțin 30 de ore de îngrijire formală cu un total 1%, urmată de Cehia cu 4%, România și Olanda, ambele cu 6% și Austria cu 7%. (https://bit.ly/3aJbfFB)

România, Columbia, Argentina și Bangladesh sunt printre țările vizate de o anchetă jurnalistică a celor de la Washington Post, care inventariază achizițiile și cheltuielile suspecte din timpul pandemiei de #coronavirus, denumită de jurnaliștii americani și ”pandemia de corupție”. Ce scriu americanii despre noi: "În România, unde procedura normală de licitație a fost suspendată pentru a accelera achizițiile, au apărut critici și semnale de alarmă în ce privește înțelegerile pe sub masă. Romwine and Coffee SRL, o companie mică cu sediul la 32 de km de București, vinde țigări și lichior. Dar a câștigat două contracte în valoare de 12, 6 milioane de dolari pentru a furniza măști medicale la preț dublu față de prețul pieței. Afacerea a avut loc după ce Sanimed International, un furnizor de echipamente medicale, a făcut un parteneriat cu vânzătorul de țigări și lichior. Proprietarul Sanimed, Cătălin Hideg a explicat presei că acordul nu este neobișnuit, precizțnd că peste tot în lume, toate companiile mari folosesc alte companii pentru licitații. 'Se fac consorții, asocieri, parteneriate'. Cătălin Hideg a adăugat că 'sunt companii cu trei angajați și trei laptoturi care câștigă licitații de sute de milioane de euro'." (https://wapo.st/3bKwjNd)

Dentiştii din Franţa au făcut un protest inedit, după ce li s-a cerut să reia activitatea în cabinete, însă nu li s-au asigurat și echipamentele de protecție. Zeci de stomatologi s-au fotografiat dezbrăcați în cabintele medicale, cu părțile intime acoperite. Protestul acestora a devenit viral. (https://bit.ly/2W2b7vr)

Miniştrii Turismului din UE au discutat ieri despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele "paşapoarte Covid-19" precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii. De reținut că. Croaţia, ţară al cărei litoral la Marea Adriatică se întinde pe o lungime de peste 1.500 de kilometri şi cuprinde mii de insule, este puternic dependentă de veniturile din turism, la fel ca şi Grecia, Italia, Spania şi Portugalia. Plus de asta, întreaga Uniune Europeană este interesată de modul cum evoluează lucrurile în turism, sector care este responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE. Totodată, comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a mai declarat ieri în cadrul videoconfrinței cu miniștrii turismului din UE, că sectorul turismului va avea nevoie de „fonduri fără precedent pentru a depăşi criza”, precizând că „este nevoie de un nou Plan Marshall cu un buget european puternic, pentru a relansa Europa şi a pune la punct o uniune mai puternică şi mai rezistentă”. (https://bit.ly/2SbAcTF)

CNN Travel scrie și arată că zeci de mii de oameni au luat cu asalt plajele deschise din sudul Californiei, în ciuda faptului că SUA se apropie de un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Altfel spus, vremea caldă din weekend i-a făcut pe oameni să ignore avertismentele autorităților și liderilor politici și să ignore măsurile anti-#covid19. Spre exemplu, dacă în Los Angeles toate plajele au rămas închise, în Newport Beach și Huntington Beach, aproximativ 40.000 de persoane au ieșit la plajă. Totodată, în New York, statul cel mai afectat de pandemie, guvernatorul Andrew Cuomo susține respectarea distanțării sociale, însă a declarat zilele trecute că nimeni nu se poate aștepta ca oamenii să rămână în casă pe toată perioada verii, mai ales în metropola americană New York. (https://cnn.it/3aDuj7T)

Curtea Supremă a Israelului a ordonat îngheţarea supravegherii pe telefoanele mobile de către serviciul de securitate internă, Shin Bet, a persoanelor contaminate cu noul tip de coronavirus, suspendând legislaţia care permitea utilizarea limitată a acestei urmăriri. De reținut că acest proces de supraveghere a fost autorizat la mijlocul lui martie printr-o ordonanţă de urgenţă a cabinetului condus de premierul Bibi Netanyahu. Mai trebuie subliniat că profesorul şi scriitorul israelian Yuval Harari a atras atenţia asupra faptului că o astfel de supraveghere ar putea însemna moartea democraţiei şi poate duce la apariţia unui sistem totalitar fără precedent. (https://reut.rs/2y7GU62)

DW Deutsche Welle subliniază într-o analiză focusată pe America centrală, faptul că în Mexic, cartelurile traficanților de droguri au donat alimente persoanelor nevoiașe în timpul pandemiei de coronavirus. Astfel, există riscul ca rețelele de crimă organizată să își mențină și chiar crește influența. (https://bit.ly/2YaNhQF)

Noua Zeelandă anunță că a stopat răspândirea comunitară a virusului și că practic coronavirusul a fost eliminat. Pe fond, au fost doar câteva cazuri noi în ultima perioadă, iar numărul total este destul de redus: sunt aproape 1500 de persoane infectate şi 19 decese înregistrate. Altfel spus, premierul Jacinda Ardern a declarat că virusul a fost „în prezent” eliminat. Știrea vine cu doar câteva ore înainte ca Noua Zeelandă să relaxeze o parte dintre restricțiile impuse. De azi, unele activități neesențiale din afaceri, asistență medicală și educație se vor putea relua. Totuși, premierul Ardern îi avertizează pe cetăţeni să nu relaxeze măsurile de distanţă socială şi de igienă deoarece virusul poate oricând să recidiveze. Mesajul guvernului este clar. "Redeschidem economia, nu şi vieţile sociale ale oamenilor", a mai subliniat Ardern. (https://bbc.in/3f0xFFI)

Și tot în Noua Zeelandă, peste 100 de vehicule de închiriat au fost furate dintr-un parc auto.(https://bit.ly/2Sdq2BE)

CNN a realizat un reportaj foarte interesant, despre o echipă de cercetători din cadrul Institutului Smithsonian din Washington, D.C., care explorează peșterile populate de lilieci pentru a indentifica patogenii care ar putea declanșa noi pandemii. Echipați cu costume de protecție care nu lasă niciun centimetru de piele la vedere și cu lanterne frontale, cercetătorii capturează cu o plasă mai multe exemplare de lilieci, îi anesteziază, apoi extrag sânge pe care urmează să-l analizeze. Mai multe detalii în link: (https://cnn.it/2W6AAnh)

Aventura vieții pentru 25 de elevi de liceu din Olanda. Blocați în Cuba din cauza pandemiei, elevii au traversat Atlanticul cu un velier și au ajuns acasă după o călătorie de 7.000 de kilometri. Aceștia se aflau într-o tabără educațională în Caraibe, însoțiți de 12 marinari experimentați și trei profesori, iar izbucnirea pandemiei i-a obligat să-și schimbe planul de întoarcere acasă, după ce zborurile au fost anulate. Mai precis, în loc să zboare din Cuba până acasă, adolescenții au cumpărat provizii și haine groase și au ridicat pânzele spre portul olandez Harlingen, o călătorie de 7.000 de kilometri, care durat cinci săptămâni, la bordul unui vas de 60 de metri. De reținut că atunci când au ajuns acasă, au făcut un banner pe care au scris Bucket List și au bifat căsuțe cu „traversarea Atlanticului”, „baie în mijlocul oceanului”, „am supraviețuit Triunghiului Bermudelor”. (https://bit.ly/2VWM90g)

Pentagonul a dat publicității, ieri, trei înregistrări video ale Marinei Statelor Unite, care fuseseră clasificate inițial „top secret”, dar care au ajuns, printr-o scurgere de informații, pe internet. Înregistrările surprind „fenomene aeriene inexplicabile”, așa-numitele obiecte zburătoare neidentificate (OZN). Astfel, pentagonul a motivat că a decis să declasifice aceste documente video tocmai pentru a veni în întâmpinarea nelămuririlor publicului, care se întreba dacă aceste înregistrări sunt sau nu reale și dacă mai există și altele. Cu alte cuvinte, înregistrările arată ceea ce au văzut piloții unor avioane de luptă ale US Navy în timpul unor zboruri de antrenament, în 2004 și 2015. Sunt imaginile primite pe ecrane de la senzorii video ai aparatelor de zbor. (https://bit.ly/2VYRK6s)

New York este primul stat american care a anulat, ieri, alegerile prezidențiale primare democrate, care urmau să se desfășoare în luna iunie, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Astfel, democratul Douglas Kellner, membru al Comisiei Electorale din New York a declarat: "În această perioadă, principalul obiectiv este să evităm contactul social care nu este necesar. Am ajuns la concluzia că nu mai are sens să organizăm un eveniment care ar fi pus la risc atât alegătorii, cât și angajații”. Totodată, trebuie reținut că mai multe state americane au amânat alegerile primare din cauza pandemiei coronavirusului, care a produs schimbări semnificative în viața de zi cu zi a cetățenilor. Luna trecută, guvernatorul democrat Andrew Cuomo a emis un ordin executiv prin care a amânat alegerile de la data prevăzută inițial, 28 aprilie, pe 23 iunie. Cuomo, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu va contesta decizia Comisiei Electorale. (https://cnn.it/2YeaOAi)

Preşedintele Donald Trump a declarat ieri în conferința de presă de la Casa Albă, că „are idee” despre ce mai face Kim Jong-un şi şi-a exprimat speranţa că acesta se simte bine, după mai multe zile în care au circulat speculaţii referitoare la sănătatea liderului nord-coreean. Cu toate acestea, Trump a ținut să precizeze presei că: " „Da, ştiu chiar foarte bine, dar nu pot vorbi despre asta acum. Nu vă pot spune exact ce știu. Îi doresc numai bine”. ( https://bloom.bg/3eYO7Gc)

Euronews English notează că Macedonia de Nord solicită ajutorul NATO pentru combaterea știrilor false. De reținut că această țară este cel mai nou membru NATO, începând cu 27 martie. Mai trebuie spus că există deja puternice în ceastă țară, din partea oamenilor care cred că NATO servește pentru a impune tehnologia 5G care răspândește coronavirusul. (https://bit.ly/2zwsrRy)

Ungaria și Serbia sunt două dintre principalele „aspiratoare” de investiții chineze din Peninsula Balcanică și Europa Centrală. În prezent, unul dintre proiectele majore dintre cele două țări finanțate cu banii Beijingului este construirea unei rute feroviare de mare viteză care să lege Budapesta de Belgrad. Pe acest fond al situației, guvernul ungar caută acum să secretizeze aspectele acestui plan, după ce și-a sporit puterile în urma pandemiei de #covid19. Altfel spus, investigația din Balkan Insightdezvăluie o parte din tainele acordului de împrumut semnat de Budapesta și Belgrad cu Exim Bank din China, care va finanța 85% din proiect. (https://bit.ly/2y8gd1h)

A doua parte a cazului extrădării în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, nu va respecta calendarul iniţial, conform căruia audierile ar fi urmat să continue în luna mai, a decis ieri un instanța britanică, ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19. (https://bit.ly/2ztCYwP)

Un nou sindrom legat de coronavirus îi afectează pe copii și a apărut în Marea Britanie, a avertizat Serviciul Național de Sănătate (NHS). O alertă urgentă a fost trimisă tuturor medicilor generaliști în ultimele trei săptămâni, în urma creșterii numărului de copii care prezintă ”o stare de inflamare multi-sistemică ce necesită terapie intensivă”. Societatea Pediatrică de Terapie Intensivă a adăugat că copiii prezintă simptome de șoc toxic, care este cauzat de o bacterie care pătrunde în corp și elimină toxine periculoase și o atipică boală Kawasaki – o boală care afectează în principal copiii sub 5 ani și care poate cauza inflamarea vaselor de sânge, ceea ce duce la complicații în vasele de sânge care se conectează cu inima. ”Există o îngrijorare crescută că SARS-CoV-2 are un sindrom inflamator care afectează copiii britanici, sau poate fi o altă, încâ neidentificată, infecție patogenă asociată cu aceste cazuri”. De reținut că durerea abdominală și simptomele gastrointestinale, precum și inflamarea cardiacă sunt manifestările comune ale infecției. (https://www.euronews.com/…/coronavirus-related-illness-affe…)

Preţurile produselor alimentare s-au dublat într-un an în Siria şi au ajuns la un record, echivalând cu de 14 ori media preţurilor de dinainte de începutul războiului în urmă cu nouă ani, a anunţat ieri Programul Alimentar Mondialde sub egida ONU. Altfel spus, în cursul ultimelor 12 luni, preţul coşului alimentar de referinţă al PAM a crescut în medie cu 107% în Siria. Pe fond, conform PAM, cea mai notorie creştere a preţurilor produselor alimentare a fost înregistrată în provincia As-Suwayda din sud, urmată de provinciile centrale Hama şi Homs - toate controlate de regimul sirian -, şi în capitală, unde preţurile au crescut cu 124% în 12 luni. Trebuie reținut că guvernul pune această inflaţie pe seama sancţiunilor occidentale, însă pentru unii analişti, ea este cauzată de penuria de dolari de pe piaţa siriană, produsă de interdicţia din Libanul vecin de a retrage sau de a transfera dolari. Numeroşi comercianţi sirieni făceau viramente în dolari de pe piaţa libaneză pentru a plăti importurile de produse străine. Creşterea preţurilor la produsele alimentare survine în contextul în care Siria a început vineri Ramadanul şi pe fondul epidemiei de noul coronavirus. (https://bit.ly/2KHsXyB)

Eliberarea efectivelor de animale în Arctica ar putea ajuta la combaterea crizei climatice, susţin oamenii de ştiinţă într-un studiu citat de The Independent. Astfel, o simulare computerizată a condiţiilor din regiunea polară a relevat că în cazul existenţei unor populaţii de vieţuitoare sălbatice suficiente, 80% din suprafaţa de permafrost (sol permanent îngheţat) la nivel mondial ar putea fi salvate, prevenindu-se astfel un cerc vicios al catastrofei climatice. Cu alte cuvinte, în cazul în care se menţine actualul ritm al schimbărilor climatice, jumătate dintre zonele de permafrost se vor dezgheţa până în anul 2100. Această situaţie este provocată de creşterea cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, despre care se estimează că vor creşte temperaturile la nivelul solului îngheţat cu 3,8 grade Celsius. Însă, experţi germani au calculat că în cazul în care turme de cai, bizoni şi reni ar repopula tundra, temperaturile la nivelul solului ar creşte cu doar 2,1 grade Celsius, protejând de topire mare parte din aceste suprafeţe. Altfel spus, în zonele excepţional de reci, cum ar fi Arctica, temperatura aerului este chiar mai rece decât cea a pământului, iar păturile groase de zăpadă acţionează precum straturile izolatoare, protejând solul de temperaturile din aer şi menţinându-l mai puţin răcoros. Pe fond, animalele rumegătoare pot menţine terenul răcoros prin împrăştierea zăpezii şi prin comprimarea solului. (https://bit.ly/2Yixm37)

Cunoscuta poetă irlandeză Eavan Boland a decedat la vârsta de 75 de ani. Aceasta a murit în urma unui accident vascular cerebral suferit în locuinţa sa din Dublin ieri după-amiază. Născută în Dublin în 1944, Boland a fost o deschizătoare de drumuri pentru poetele din Irlanda. Operele sale au documentat vieţile femeilor şi existenţa acestora de-a lungul istoriei. Eavan Boland a scris despre conflictul din Irlanda de Nord în apreciata sa colecţie "The War Horse" (1975) şi a imortalizat de asemenea tragedia Marii Foamete din Irlanda din anii 1840 în poemul său intitulat "Quarantine". de reținut cuvintele sale: "Am început să scriu într-o Irlandă în care cuvântul "femeie" şi cuvântul "poetă" păreau a fi într-un fel de opoziţie magnetică unul faţă de celălalt. Eu nu puteam accepta posibilitatea ca viaţa femeii să nu fie, sau să nu poată fi, inclusă în poezia propriei mele naţii". (https://bit.ly/2SgcUvL)

Un cuplu din Ungaria pare să fi găsit antidotul plictiselii din perioada de izolare la domiciliu: reconstituie zeci de scene din filme precum ''Ghost'', ''Game of Thrones'' sau ''Scarface'' folosind drept recuzită doar obiecte pe care le au în locuinţă. (https://bit.ly/2VJjH3m)

Kim Kardashian oferă unui fan norocos şansa de a lua prânzul cu ea şi cu celebrele sale surori în cadrul campaniei caritabile All In Challenge. Kardashian a fost invitată să ia parte la această campanie de supermodelul Gisele Bundchen. De reținut că pentru a putea câştiga, doritorii trebuie să facă o donaţie pentru campania #AllInChallenge, sumele colectate fiind destinate organizaţiilor Meals On Wheels, No Kid Hungry şi America's Food Fund, care vor ajuta la hrănirea celor înfometaţi în aceste vremuri de criză. (http://dailym.ai/2yOcK88)

Grupul american Apple Inc a decis să amâne, cu o lună, momentul în care noile modele de iPhone vor intra în producţia de serie, în condiţiile în care pandemia de coronavirus a afectat cererea consumatorilor la nivel global şi a perturbat lanţurile de aprovizionare în Asia. De reținut că Apple intenţionează să dezvăluie în acest an patru noi modele de telefoane iPhone, care vor avea diferite dimensiuni şi diferite preţuri. Unul din noile modele de iPhone ar urma să includă şi conectivitate 5G. În mod normal, Apple dezvăluie o nouă generaţie de telefoane iPhone la mijlocul lunii septembrie. (https://cnb.cx/2y5dlSO)

Comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, a avertizat ieri că o amânare a planului "Green Deal", Pactul ecologic european care îşi propune neutralitatea din punctul de vedere al efectelor asupra mediului până în 2050, ar fi "o eroare tragică", evocând o puternică opoziţie "politică şi culturală". De reținut că miniştrii mediului din 17 ţări europene au dat asigurări la începutul lui aprilie că "nu vor pierde din vedere criza ecologică şi de mediu". Ei au subliniat importanţa Pactului ecologic european, o "strategie de creştere" capabilă "să stimuleze economia şi să creeze locuri de muncă, accelerând în acelaşi timp tranziţia verde". (https://bit.ly/2VFYhUy)

Imperial Brands, una dintre cele mai mari companii de tutun din lume și producătorul țigaretelor Winston, și-a vândut operațiunile de producție de trabucuri rulate manual, într-o tranzacție în valoare de £1,1 miliarde. (https://bit.ly/3aGKmBR)

Zeci de milioane de kilograme de produse alimentare putrezesc pe câmpuri, în timp ce băncile de alimente de pe teritoriul SUA se confruntă cu o creștere masivă a solicitărilor, un dezastru care i-a deprivat pe fermierii americani de miliarde de dolari, iar milioane de noi șomeri se străduiesc să își hrănească familiile. Departamentul Agriculturii a întârziat mai mult de o lun pentru a decide să cumpere surplusul de fructe și vegetale, în pofida unor numeroase cereri. (https://politi.co/2xbCOcG)

Bangladesh a redeschis ieri mai mult de 500 de fabrici de confecții care aprovizionează mai multe branduri globale, după o lună de izolare pentru a reduce răspândirea coronavirus, în timp ce India ia în considerare să reducă din măsurile de restricție luate pentru a diminua suferința economiei. (https://www.reuters.com/…/bangladesh-restarts-some-garment-…)

Google și Apple au anunțat că vor dezactiva sistemul de urmărire a infectărilor cu COVID-19 când se va încheia pandemia, doar că au ținut să precizeze că procesul va fi diferit de la țară la țară, în funcție de evoluția locală. (https://bit.ly/3f1zB0G)

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier