• Marco Badea

Tribuna Internațională - 25 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine din Elveția, acolo unde în piaţa publică Sechselaeutenplatz din Zurich, activişti pentru protecţia mediului au aranjat mai multe rânduri de pantofi şi bocanci, într-un gest simbolic menit să sensibilizeze opinia publică şi decidenţii politici cu privire la pericolul încălzirii globale și valul accentuat de emisii de poluare post-criză, dar şi să-i înlocuiască totodată pe protestatarii care nu pot ieşi din case, unde sunt izolaţi din cauza pandemiei generate de noul coronavirus.

photo source: @Arnd Wiegmann/REUTERS

Comisia Europeană a făcut publice primele detalii despre planul de relansare economică a UE cerut de Consiliul European în această săptămână. Astfel, Ursula von der Leyen a declarat că că planul urmează să ofere un sprijin în valoare de cel puţin 1000 de miliarde de euro şi că schema ar putea dura trei ani. Ea a lăsat însă să se înţeleagă că suma ar putea fi mult mai mare, iar în nota internă a Comisiei, se menţiona în paranteze suma de 2000 de miliarde, scrisă cu creionul, ceea ce arată că s-ar putea modifica. O parte din bani va fi furnizată sub formă de lichidităţi, la care se va adăuga efectul de amplificare observat deja la schema de investiţii utilizată în UE în ultimii cinci ani. Uniunea va cheltui direct o sumă mică pentru finanţarea părţii mai riscante a investiţiei, iar tranşa respectivă va fi prima din care vor fi suportate eventuale pierderi. Partea mai mare va proveni din capitaluri private. Pe fond, planul de relansare ar urma să înceapă la 1 ianuarie 2021, odată cu următorul buget pe termen lung al Uniunii, dar numai dacă până atunci se ajunge la un acord privind planul fiscal, ceea ce, nu este sigur. Unii lideri au cerut CE să propună modalităţi de a asigura chiar de acum bani pentru repornirea economiilor, iar executivul UE studiază soluţii pentru o „punte”. (https://theconversation.com/eu-is-gridlocked-over-1-trillio…)

Arabia Saudită va aboli biciuirea ca formă de pedeapsă aplicată pentru diverse infracțiuni. Potrivit unei directive a Curții Supreme, biciuirea va fi înlocuită de pedepse cu închisoarea sau aplicarea unor amenzi. Documentul precizează că această decizie reprezintă o extindere a reformelor în domeniul drepturilor omului promovate de regele Salman și de fiul acestuia, prințul Mohammed bin Salman, care este conducătorul de facto al regatului. Mai trebuie precizat că Arabia Saudită a fost criticată în repetate rânduri pentru tratamentele aplicate disidenților. Cel mai răsunător caz din ultimii ani a fost uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. În 2019, regatul a executat un număr-record de persoane: 184, potrivit organizației Amnesty International. Alttfel spus, Arabia Saudită este una dintre țările în care drepturile omului sunt serios încălcate, unde libertatea de exprimare este limitată drastic, iar cei care îi critică pe conducători sunt arestați în mod arbitrar. În aceste condiții mai trebuie precizat că ieri dimineață, cel mai cunoscut susținător al drepturilor omului din Arabia Saudită, Abdullah al-Hamid, a murit în închisoare după ce a suferit un atac cerebral, apropiații săi acuzând însă autoritățile că nu i-au permis o îngrijire medicală potrivită. ( https://www.bbc.com/news/world-middle-east-52420307)

Brazilia se află pe punctul de a deveni un focar major de Covid-19, iar sistemul sanitar este aproape de colaps. Cazurile de infecţii au suprasolicitat deja spitalele din Brazilia. Medicii din Rio de Janeiro şi din cel puţin alte patru oraşe mari au avertizat că spitalele în care lucrează sunt pe punctul de a colapsa şi că nu mai pot primi alţi pacienţi. Experţii în sănătate se aşteaptă ca numărul de infecţii din ţara cu 211 milioane de locuitori să fie mult mai mare decât cel raportat, pentru că testările au fost făcute cu întârziere şi insuficient. Până în prezent, în Brazilia au fost raportate oficial peste 53.000 de cazuri şi mai mult de 3.600 de decese. Cu toate acestea, preşedintele Jair Bolsonaro nu dă semne că renunţă la ideea că această boală este una minoră şi că nu este nevoie de măsuri de distanţare socială pentru a o stopa. El a spus că doar brazilienii care prezintă risc ridicat ar trebui izolaţi. (https://www.theguardian.com/…/coronavirus-live-news-brazils…)

O analiză a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, realizată în nouă state din sud-estul Europei arată că leul românesc are una dintre cele mai stabile evoluții în contextul crizei provocate de coronavirus, împreună cu monedele din Bulgaria și Croația, care sunt însă legate direct de valoarea monedei euro. Analiza arată că doar băncile centrale din România, Serbia și Macedonia de Nord au tăiat dobânda-cheie, ceea ce a avut ca rezultat creșterea lichidității din sistemul bancar. Kosovo și Muntenegru, care au adoptat moneda euro unilateral și au abandonat instrumentele de politică monetară, nu pot lua astfel de decizii. Pe de altă parte, studiul OECD arată că economiile din România și Serbia vor suferi cel mai mult, în comparație cu celelalte economii regionale, din cauza integrării profunde în lanțurile globale de aprovizionare, mai ales în sectoarele manufacturiere. Un indicator este scăderea exporturilor, cauzată de prăbușirea cererii. Un alt risc major pentru România, ca și pentru Croația, este creșterea costurilor de împrumut. Percepția de risc pentru cele două țări e cea mai mare în regiunea de sud-est a Europei. (https://read.oecd-ilibrary.org/view/…)

Mexic, cel mai mare „recipient” al exporturilor de benzină provenită din SUA, dorește să anuleze importurile de combustibil, cel puțin cele de la o companie americană. Petroleos Mexicanos a declarat forța majoră pentru importurile de gazolină, întrucât mai multe vase nu au putut să descarce combustibilul pe coastele Atlanticului și Pacificului. Consumul de combustibil la stațiile de benzină a scăzut cu 50%, întrucât mexicanii respectă măsurile de stat acasă. (https://www.bloomberg.com/…/pemex-s-trading-arm-declares-fo…)

O știre despre #Brexit: Negociatorul Uniunii Europene pentru viitoarea relaţie cu Regatul Unit, Michel Barnier, a deplâns ieri lipsa unor ”progrese tangibile” la finalul celei de-a doua runde de discuţii cu reprezentanţii Londrei. Barnier a spus: ”Obiectivul pe care îl aveam, de a avansa pe baza unor progrese tangibile este atins doar în mică măsură. Regatul Unit nu poate să refuze prelungirea tranziţiei şi în acelaşi timp să nu se mişte, să nu facă progrese pe anumite subiecte care sunt importante pentru Uniunea Europeană”. Pe fond, guvernul condus de Boris Johnson insistă că negocierile asupra unei game largi de teme sensibile, cum ar fi cooperarea privind securitatea la pescuit, trebuie finalizate până la 31 decembrie 2020. Mai trebuie reținut că dacă în timpul perioadei de tranziţie cele două părţi nu ajung la un acord privind relaţiile viitoare, repercusiunile asupra economiei vor fi majore. Altfel spus, următoarele două runde de negocieri, cu durata de câte o săptămână, sunt prevăzute pentru jumătatea lunii mai şi începutul lui iunie, iar o eventuală decizie de prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit trebuie să fie luată cel mai târziu până la 30 iunie. (http://www.rfi.fr/…/20200424-eus-barnier-deplores-no-progre…)

O analiză din Visegrad Insight, despre societatea bazată pe muncă a lui Viktor Orban: (https://visegradinsight.eu/true-colours-hungary-work-based…/)

Totodată, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a acuzat Ungaria că ține migranții și solicitanții de azil în ”detenție ilegală” într-o tabără aflată la granița cu Serbia, într-o declaratie a avocatului general al ECJ. Cazul se referă la patru migranți din Iran și Afghanistan ale căror aplicații au fost respinse de Ungaria. Decizia în acest caz va fi pronunțată în câteva săptămâni. (https://www.voanews.com/…/hungary-accused-holding-migrants-…)

În ceea ce privește pandemia de coronavirus în Rusia, ceea ce este mai rău abia urmează în Rusia. Recent a fost inaugurat un imens spital de virusologie în suburbiile Moscovei, iar restricțiile de circulație vor continua până în luna mai. Pe acest fond, nemulțumirea cetățenilor începe să se intensifice pe măsură ce țara intră în recesiune. (https://www.lesechos.fr/…/coronavirus-en-russie-le-pire-res…)

Facebook introduce noul Messenger Rooms, ce poate găzdui grupuri de persoane în cadrul conversaţiilor video, la care pot participa inclusiv utilizatori care nu au cont pe această reţea. Altfel spus, reţeaua socială a lansat de ieri noul serviciu, alături de o serie de funcţii extinse, centrate pe videoconferinţe în direct, pe Facebook, Instagram şi WhatsApp, într-o aparentă încercare de a prelua din popularitatea bruscă a Zoom. Pefond, deşi persoana care configurează conversaţia trebuie să deţină un cont activ de Facebook, ceilalţi participanţi o pot face chiar dacă nu au cont pe această reţea, pe mobil sau pe computer tip desktop. Messenger Rooms va putea găzdui în curând până la cincizeci de persoane, fără limită de timp, confidenţialitatea şi siguranţa fiind o prioritate, a transmis compania. Doar că gândul ne duce tot la Cambridge Analytica. (https://eu.usatoday.com/…/facebook-messenger-ro…/3012499001/)

Faimosele echipe de acrobație aeriană Thunderbirds, aparținând U.S. Air Force, si Blue Angels, care este parte a U.S. Navy, vor zbura peste mai multe orașe americane pentru a promova „unitatea națională” în fața pandemiei de coronvirus. cele două echipe de demonstrație aeriană ale armatei americane au efectuat deja un antrenament comun la baza Blue Angels din Pensacola (Florida), iar relatări din presa din Statele Unite indică faptul ca ele se află în faza finala a evenimentului menit „sa ridice moralul la nivel national.” În altă ordine de idei, Casa Albă a afirmat că zborurile vor reprezenta un tribut pentru angajatii din sistemul medical și un semnal adresat tuturor americanilor „ca să rămână vigilenți” în contextul în care virusul continuă să se răspândească în Statele Unite. Unele voci au criticat însă costurile potențiale mari ale evenimentului. (https://www.thedrive.com/…/blue-angels-and-thunderbirds-sec…)

În Slovenia, sute de angajaţi ai căminelor de bătrâni au manifestat în apropiere de capitala Ljubljana pentru a protesta faţă de lipsa de mijloace în sectorul lor pentru a face faţă pandemiei de COVID-19. Principala manifestaţie a avut loc la Domzale, la 10 kilometri nord de capitala Ljubljana, dar şi în numeroase alte cămine de bătrâni din ţară, unde personalul a ieşit timp de 15 minute pentru a-şi face cunoscute revendicările. Un protestatar a citit un comunicat al Asociaţiei căminelor de bătrâni în care se sublinia, printre altele, că „nu vom păstra tăcerea într-un moment în care autorităţile, pe fondul pandemiei, încearcă să transforme căminele de bătrâni în spitale de îngrijire cu costuri reduse”. (https://www.france24.com/…/20200424-protest-at-slovenian-ca…)

Criza economică legată de pandemia de COVID-19 ar putea fi mai accentuată în unele țări din Europa de Est și din Balcani, din cauza dispariției bruște a remiterilor din străinătate. Banca Mondială estimează că în 2020 va fi o scădere cu 20% a fluxului de bani pe care muncitorii emigranți îl trimit acasă în fiecare an, de la 554 de miliarde dolari la 445 de miliarde dolari, înregistrându-se astfel cel mai mare declin din istoria recentă. În Europa, în special Moldova, Kosovo, Ucraina, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru vor suferi pierderi, acolo unde remiterile muncitorilor migranţi afectează mai mult de 10% din PIB. Altfel spus, remiterile pentru economiile din sud-estul Europei provin în special din Italia, Germania și Austria. În Albania și Croația, două economii puse deja la încercare de cutremurele recente, vistieriile naționale sunt deja în hemoragie. Pe fond, trebuie precizat că există familii care depind de aceste venituri pentru subzistență, dar și membri ai grupului familial care nu consideră convenabil să lucreze, deoarece ar câștiga mai puțin decât ceea ce primesc din străinătate de la părinți, veri sau frați. Este inutil să spunem că piața muncii „nu decolează” astfel. (https://it.euronews.com/…/coronavirus-niente-piu-rimesse-da…)

Guvernul italian a acceptat ieri să majoreze deficitul public la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 30 de ani, pentru a finanţa redresarea în urma pandemiei de coronavirus. Astfel, miniştri au aprobat la Roma o abatere de la plafonul actualului buget în valoare de 55 de miliarde de euro, ceea ce va duce la un deficit de 10,4% din PIB. Mai trebuie reținut că pe lângă un deficit de 10,4% din PIB, şi datoria publică a Italiei ar urma să crească la 155,7% din PIB, cel mai ridicat nivel de după război. În aceste condiții, în 2021, deficitul bugetar al Italiei, a treia economie a zonei euro, ar urma să se situeze la 5,7% din PIB, şi datoria publică la 152,7% din PIB. (https://www.neweurope.eu/…/italy-predicts-deficit-will-eas…/)

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă a publicat ieri un ghid privind întoarcerea la serviciu. Scopul documentului e să-i ajute pe manageri și angajați să le poată garanta sănătatea și siguranța lucrătorilor atunci când se întorc la locul de muncă. Ghidul este extrem de relevant pentru că autoritățile române au anunțat că planifică, după 15 mai, întoarcerea treptată la locul de muncă după coronavirus. De reținut că informațiile prezentate în document arată care sunt măsurile de protecție necesare la locul de muncă și modalitățile de reducere a contactelor interpersonale. (https://oshwiki.eu/…/COVID-19:_Back_to_the_workplace_-_Adap…)

Operatorul aerian Air France va primi împrumuturi garantate de statul francez în valoare de peste şapte miliarde de euro pentru a evita o criză de numerar în contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus, a anunţat ieri ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire. Acesta a adăugat că statul francez pregăteşte şi împrumuturi de aproximativ cinci miliarde de euro pentru producătorul auto Renault. (https://www.channelnewsasia.com/…/air-france-klm-wins-aid-d…)

În SUA, Donald Trump a promulgat ieri un nou plan de ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia puternic afectată de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. Acest nou plan de ajutor de 483 miliarde de dolari este destinat să sprijine întreprinderile, dar şi spitalele americane care, în contextul pandemiei, au fost nevoite să amâne anumite operaţiuni şi servicii fără prioritate, privându-se astfel de venituri semnificative.Planul include în special 320 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici şi mijlocii, 60 de miliarde de dolari reprezentând împrumuturi pentru alte sectoare afectate precum agricultura, 75 de miliarde de dolari pentru spitale şi 25 de miliarde de dolari pentru consolidarea testărilor în vederea depistării cazurilor de infectare cu noul coronavirus. (https://markets.businessinsider.com/…/stock-market-news-tod…)

Deficitul bugetar al Statelor Unite ar putea crește de aproape 4 ori în acest an fiscal, până la $3700 de miliarde. (https://www.axios.com/cbo-deficit-4-trillion-2020-f92684c0-…)

Absentă de un de la activităţile ONU, Venezuela a devenit din nou un subiect de actualitate pentru Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu două videoconferinţe într-o săptămână solicitate de Rusia şi de europeni, pe fondul pandemiei ameninţătoare pentru această ţară. Pe fond, în timp ce opozantul Juan Guaido, sprijinit de Occident, se limitează la activitatea pe reţelele sociale, între cenzură şi internetul de slabă calitate, preşedintele Nicolas Maduro, care beneficiază de sprijin în special din parte Rusiei şi a Chinei, apare de o lună ca omul forte care gestionează lupta împotriva coronavirusului. (https://www.plenglish.com/index.php…)

Talibanii au respins apelul președintelui afgan Ashraf Ghani de încetare a violențelor în mai multe părți ale țării, înainte de Ramadan, și în contextul riscului de răspândire a coronavirus. Aceștia și-au motivat refuzul prin faptul că guvernul afgan nu a eliberat miile de prizonieri talibani. Mai mulți membri ai serviciilor de securitate afgane și-au pierdut viața în atacurile talibane din ultima săptămână. Purtătorul de cuvânt taliban a declarat că un apel pentru încetarea atacurilor nu este ”rațional” și ”convingător”, cât timp mii de prizonieri riscă să moară din cauza coronavirus, iar procesul de pace și implementarea acordului dintre SUA și Talibani are încă multe obstacole de trecut. (https://tolonews.com/afghan…/taliban-rejects-president-ghani’s-call-ceasefire)

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a anunțat ieri că primul val al pandemiei de coronavirus "și-a atins apogeul" în 20 de țări din UE și Spațiul Economic European, însă a recomandat statelor să acționeze cu precauție când vine vorba de ridicarea restricțiilor. Altfel spus, măsurile de distanțare socială par să aibă succes în reducerea transmisiei virusului. În țările UE/EEA și în Marea Britanie, numărul persoanelor introduse în carantină de 14 zile a scăzut cu 18% începând cu data de 8 aprilie. Pe fond, riscul de reapariție al virusului în comunități, dacă măsurile de distanțare sunt ridicate treptat, este "moderat", a anunțat ECDC, și "foarte ridicat" dacă restricțiile sunt eliminate fără precauție și cu un sistem de sănătate nepregătit. (https://www.politico.eu/…/ecdc-coronavirus-passed-its-pea…/…)

Între 17 februarie și 12 aprilie, șapte săptămâni și șase zile, nu s-a înregistrat nicio crimă în Miami, Florida, a anunțat poliția. Recordul este de nouă săptămâni fără crime și datează din 1957. Polițiștii spun că și alte tipuri de infracțiuni au scăzut mult, de când oamenii sunt blocați în case. Pe de altă parte, a crescut numărul de cazuri de violență domestică, iar poliția bănuiește că, de fapt, nu sunt raportate toate, ceea ce face ca fenomenul să aibă amploare și mai mare. (https://www.cbsnews.com/news/miami-no-homicide-seven-weeks/)

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a fost ironizat de internauţi după ce nu a reuşit să îşi pună masca de protecţie pe faţă la finalul unei conferinţe de presă în care îndemna pe toată lumea să poarte aşa ceva. Internauţii au reacţionat imediat şi imaginile hilare cu preşedintele african încercând să îşi pună masca au fost distribuite intens alături de hashtag-urile #CyrilMaskChallenge şi #MaskOnChallenge. Ulterior, președintele Ramaphosa a glumit spunând că va organiza o emisiune TV pentru a „învăța oamenii cum să-și pună o mască”. (https://www.youtube.com/watch…)

Grecia se pregăteşte să-i întâmpine pe turiştii străini în iulie, dar sosirile nu vor fi din toată lumea, aşa cum se întâmplă în fiecare an, a anunţat ieri ministrul Turismului, Charis Theocharis. Astfel, sezonul turistic din acest an va dura doar trei luni, în perioada iulie-septembrie, a explicat Theocharis, adăugând că, dacă evoluţiile sunt pozitive, în perioada octombrie - noiembrie, s-ar putea înregistra o creştere a numărului de turişti în Grecia. Mai trebuie precizat că săptămâna aceasta, ministrul Turismului a anunţat că autorităţile de la Atena vor să introducă "un paşaport de sănătate", care va servi ca dovadă că o persoană nu este infectată cu COVID-19. (https://greece.greekreporter.com/)

Cel mai bogat om din Singapore, Li Xiting, s-a îmbogăţit cu 4,3 miliarde de dolari de la începutul anului. El a ajuns acum la o avere de 13,5 miliarde de dolari, averea crescându-i cu aproximativ 1 miliard de dolari pe lună, anul acesta, din vânzarea ventilatoarelor către ţări care încearcă să combată noul coronavirus. (https://www.businessinsider.com/singapore-richest-man-one-b…)

În SUA, peste 52 de mii de persoane au murit din cauza coronavirusului, acesta fiind cel mai mare număr de decese al unei țări din lume și mai mult decât dublu față de următoarea țară, Spania. Până la sfârșitul săptămânii viitoare este de așteptat ca coronavirusul să ucidă la fel de mulți oameni ca Războiul din Vietnam. (https://thehill.com/…/494484-us-hits-grim-milestone-50000-c…)

O știre cu un cretin: un tânăr din Texas s-a gândit să facă ceea ce el a numit un „experiment social” pe Facebook. El a postat pe rețeaua socială că a fost confirmat cu coronavirus și a inventat detalii despre o mutație a virusului, spunțnd că doctorii i-au comunicat că virusul ar fi transmisibil și pe calea aerului și că este mult mai infecțios decât anterior. Poliția din comitat l-a contactat pe Brandin și i-a cerut să își modifice postarea, însă lucrurile scăpaseră deja de sub control. Brandin, acuzat de alarmă falsă, s-a predat poliției, ulterior. A fost eliberat pe cauțiune, însă procesul său urmează să înceapă, iar el ar putea chiar să ajungă în spatele gratiilor. (https://www.bbc.com/news/technology-52397294…)

Regiunea Veneto a devenit prima din Italia care urmează să relaxeze restricțiile impuse în timpul pandemiei de coronavirus, ignorând astfel planurile guvernului de a ridica în mod unitar restricțiile în țară. Într-un anunț-surpriză, Luca Zaia, președintele regiunii Veneto și membru al partidului de extremă dreaptă Liga, a ridicat o serie de restricții referitoare la pizzerii, cimitire și anumite magazine. Premierul Giuseppe Conte declarase în cursul săptămânii că nu va permite divizarea țării între diferite regiuni și că Italia va repori în mod unitar după data de 4 Mai. (https://www.politico.eu/…/defying-rome-italys-veneto-regio…/)

Ceva cu umor britanic: guvernul britanic a anunțat producătorul de electrocasnice Dyson că nu mai are nevoie de serviciile sale în ceea ce privește ventilatoarele pentru bolnavii de Covid-19, după ce compania a investit deja £20 milioane în proiect. (https://www.theguardian.com/…/dyson-will-not-supply-ventila…)

Pentru cei interesați, aflați că NASA a prezentat cea mai detaliată harta geologică a Lunii realizată până în prezent. (https://www.space.com/best-geologic-moon-map-ever-apollo-da…)

SUA a decis să extindă ajutorul financiar pentru Groenlanda pentru a contracara interesele Chinei și Rusiei în zona arctică. Astfel, Casa Albă a anunțat un pachet economic de $12.1 miloane, menit să strângă relațiile bilaterale și să ofere SUA posibilitatea unei prezențe militare mărite în Arctic. (https://www.reuters.com/…/us-extends-economic-aid-to-greenl…)

Actorii Penélope Cruz şi Javier Bardem, regizorul Pedro Almodóvar şi cântăreţul Alejandro Sanz au donat împreună 152.000 de măşti chirurgicale şi alte materiale sanitare pentru comunităţile Madrid şi Catalonia, cele mai afectate de Covid-19 în Spania. Donaţia a fost făcută mai multor aziluri pentru bătrâni şi centre de îngrijire şi spitalului Gregorio Marañon din Marid, iar în Catalonia, materialele sanitare vor fi distribuite în centre cu care colaborează ONG-ul Open Arms. (https://www.instagram.com/p/B-PK3n8HQY4/)

Şase membri ai Baletului Naţional Olandez au ieşit pe străzile pustii ale Amsterdamului săptămâna aceasta pentru a-şi interpreta rolurile într-o coregrafie inspirată de măsurile de izolare în vederea limitării răspândirii coronavirusului. Fiecare dansator a interpetat un spectacol solo în aer liber, în faţa unor atracţii turistice, între care Amstel Hotel şi Eye Film Museum. Toate înregistrările dansurilor vor fi editate într-un singur film intitulat "Gently Quiet", care va fi transmis online până la începutul lunii mai, a anunţat Baletul Naţional Olandez. (https://www.reuters.com/…/dancing-in-the-streets-ballet-sta…)