• Marco Badea

Tribuna Internațională - 24 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din Arabia Saudită, acolo unde Mareea Moschee și Mecca Tower nu au avut credincioși musulmani, pentru prima oară în timpul Ramadanului. Și pentru că aseară s-a terminat această sfântă sărbătoare, urez tuturor prietenilor musulmani: Ramadan Kareem!

Photo source: @Geraldo Caso/AFP via Getty Images

Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda au prezentat o contrapropunere la iniţiativa franco-germană pentru un plan de reconstrucţie pentru Uniunea Europeană după pandemia de coronavirus. Cele patru ţări conservatoare din punct de vedere fiscal sunt în favoarea unui fond de urgenţă unic pentru consolidarea economiei UE. Este deosebit de important ca statele să limiteze acest ajutor de urgenţă la doi ani, potrivit unui comunicat difuzat ieri de cancelaria austriacă. În contrapropunere, anunţată deja de mai multe ori, cele patru state clarifică de asemenea că nu vor fi de acord cu mutualizarea datoriilor şi creşterea bugetului UE. De reținut că Angela Merkel şi Emmanuel Macron au prezentat recent un concept d 500 miliarde de euro pentru un plan de recuperare după pandemia de coronavirus. Conceptul constă în faptul că banii ar trebui strânşi de către Comisia Europeană ca împrumuturi pe piaţa de capital şi distribuiţi sub formă de subvenţii prin bugetul UE. Cel mai greu lovite state precum Italia sau Spania, dar şi sectoarele de afaceri afectate, ar putea primi subvenţii. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, toate cele 27 de ţări din UE ar trebui să fie de acord. Numai că e foare greu să găsești unanimitate, mai ales acum, în UE. (https://politi.co/2WV1j82)

Facebook, Apple, Amazon, Alphabet/Google și Microsoft au cheltuit aproape 29 miliarde de dolari pe cercetare și dezvoltare în ultimul trimestru, cu 17% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Suma este mai mare decât întreg bugetul pe un an al celor de la NASA. (https://on.wsj.com/2ysi2Gn)

Un parlamentar ucrainean a fost găsit ieri împuşcat mortal în biroul său, a anunţat pe Facebook ministrul ucrainean de interne Anton Gerascenko. Conform acestuia, corpul parlamentarului Valerii Davidenko a fost găsit în toaleta biroului acestuia, cu o rană la cap provocată de un glonţ. Poliţia şi procuratura au început investigaţia. De reținut că Valerii Davidenko a fost în perioada mai 2013 - martie 2014 ministru adjunct pentru politică agrară şi alimentaţie. El a candidat ca independent la ultimele alegeri legislative. (https://reut.rs/2zpNoOs)

Afganistanul se îndreaptă spre trei zile binevenite de încetare a luptelor cu ocazia Eid el-Fitr, sărbătoarea marcând sfârşitul Ramadanului care începe azi, după ce talibanii au anunţat ieri un armistiţiu acceptat imediat de preşedintele Ashraf Ghani. De reținut că talibanii, care şi-au înmulţit în ultimele săptămâni atacurile sângeroase împotriva forţelor afgane, au creat o surpriză decretând unilateral încetarea luptelor astfel încât concetăţenii lor "să poată sărbători în pace şi bunăstare" sărbătoarea Eid el-Fitr, potrivit unui comunicat transmis de unul din purtătorii lor de cuvânt. Conducerea insurgenţilor a ordonat combatanţilor din subordine "să ia măsuri speciale pentru securitatea compatrioţilor lor şi să nu lanseze operaţiuni ofensive contra inamicului". Totuși, aceştia se vor putea apăra însă dacă sunt atacaţi. Pe fond, este pentru prima dată când talibanii lansează un apel la depunerea armelor de când o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite i-a alungat de la putere la sfârşitul lui 2001. (https://bit.ly/2yshRec)

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, ar fi învins la viitoarele alegeri prezidenţiale, potrivit unor recente sondaje, realizate după ce principalul partid de opoziţie l-a desemnat pe primarul Varşoviei drept candidat. Pe fond, în aprilie, sondajele îl arătau pe preşedintele în exerciţiu câştigător din primul tur, cu peste 50% din voturi, dar două recente anchete de opinie arată că Andrzej Duda ar obţine numai 35% până la 39% din voturi. Această răsturnare de situaţie a intervenit la câteva zile după decizia principalului partid liberal de opoziţie, Platforma Civică (PO), de a schimba candidatul la preşedinţie, mizând pe primarul capitalei Poloniei, Rafal Trzaskowski. Edilul a fost propulsat imediat pe poziţia a doua în sondaje, anticipând un duel strâns în turul secund cu Andrzej Duda, sprijinit de partidul la guvernare Dreptate şi Justiţie (PiS). Prevăzute iniţial la 10 mai, alegerile prezidenţiale au fost amânate în ultimul moment după incapacitatea executivului şi partidelor de opoziţie de a găsi un acord asupra felului în care ar fi urmat să se desfăşoare scrutinul în plină pandemie. Săptămâna trecută, deputaţii polonezi au continuat să întâmpine dificultăţi pentru a ieşi din impasul legat de data şi modul de organizare a alegerilor. (https://bit.ly/2AP5eL0)

Primul din cele cinci petroliere trimise de Iran spre Venezuela pentru a-i furniza carburanţi a intrat ieri în apele teritoriale ale acestei ţări, escortat de nave militare ale forţelor venezuelene, a anunţat ministrul petrolului, Tareck El Aissami. Acest petrolier de la "sora noastră Republica Islamică Iran" se află "în zona noastră economică exclusivă", a informat ministrul pe Twitter. Televiziunea de stat venezueleană a informat că petrolierul este aşteptat la Puerto Cabello, în statul Carabobo, unde se află o rafinărie. Sosirea celorlalte patru vase, Forest, Petunia, Faxon şi Clavel, este prevăzută în următoarele zile, potrivit aceleiaşi surse. De reținut că această flotă transportă circa 1,5 milioane de barili de carburant. Totodată, Teheranul a avertizat în ultimele zile împotriva "consecinţelor" dacă Statele Unite vor împiedica livrarea produselor petroliere Venezuelei, unde penuria de carburant s-a agravat odată cu pandemia de COVID-19. Mai trebuie spus că Washingtonul, care afirmă că preşedintele Nicolas Maduro este un "dictator" şi doreşte răsturnarea lui de la putere, a impus sancţiuni asupra exportului de ţiţei din Venezuela şi Iran, precum şi împotriva unor responsabili guvernamentali şi militari din cele două ţări. Plus de asta, Venezuela deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar producţia sa este în cădere liberă. Autorităţile de la Caracas consideră că sancţiunile americane sunt responsabile de această situaţie, însă experţii susţin că este vorba despre alegerea unor politici greşite, lipsa investiţiilor şi corupţie. Iar realitatea înclină către a doua perspectivă. (https://bit.ly/3c0cfp8)

Coreea de Nord a discutat despre noi măsuri vizând să întărească "descurajarea sa nucleară" în cursul unei reuniuni prezidate de liderul său, Kim Jong Un. Totodată, discuţiile s-au referit, de asemenea, la "trecerea în stare de alertă a forţelor armate strategice", în cadrul "creşterii şi dezvoltării forţelor armate ale ţării" și au fost adoptate măsuri pentru "creşterea şi dezvoltarea considerabilă a puterii de foc a pieselor de artilerie ale Armatei populare coreene". (https://bit.ly/36pdAoq)

Fondul Monetar Internaţional a avertizat băncile să nu-şi asume riscuri excesive pentru a compensa reducerea profitabilităţii, determinată de ratele reduse ale dobânzilor, după ce economiile vor începe să se redreseze în urma pandemiei de COVID-19. Pe fond, profitabilitatea sistemului bancar va fi probabil sub presiune în următorii cinci ani, arată o simulare realizată în rândul a nouă economii avansate. Cu toate acestea, deşi reducerea costurilor şi veniturile din taxe şi comisioane mai ridicate ar trebui să fie de ajutor, este puţin probabil ca să atenueze deplin presiunea, avertizează organizaţia financiară internaţională. Altfel spus, FMI încurajează autorităţile din sectorul financiar să încorporeze nivelul scăzut al ratelor dobânzilor în deciziile şi evaluările lor de risc. Autorităţile trebuie să găsească echilibrul adecvat între politicile care prezervă stabilitatea financiară, menţin soliditatea instituţiilor şi sprijină creşterea economică. (https://bloom.bg/2A1Jvza)

După o criză istorică în 2019, jucătorii din industria zahărului sperau la finele anului trecut că au trecut de ce era mai greu, a urmat însă criza petrolului, provocată de pandemia de Covid-19, a modificat toate echilibrele mondiale din sectorul zahărului. Timothé Masson, economist la Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa consideră că de la debutul crizei sanitare, "zahărul şi-a pierdut o treime din valoare pe piaţa mondială". Acest fenomen are consecinţe dureroase pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr şi producătorii de zahăr, în special cei europeni, care sperau să îşi revină după un an 2019 marcat de preţuri în scădere şi închideri de fabrici. De reținut că după ce la mijlocul luni februarie a urcat până la 15 cenţi, cotaţia livrei de zahăr a coborât până sub 8 cenţi după care ulterior a revenit la 10 cenţi. Timothé Masson subliniază că "în centrul crizei stă în principal prăbuşirea preţului petrolului care a făcut ca în Brazilia să fie mai interesant să producă zahăr din trestie de zahăr, pe care să îl arunce apoi pe piaţa mondială, decât etanol destinat pieţei domestice, al cărui preţ s-a prăbuşit din cauza scăderii preţului petrolului". Totodată, un alt factor care stimulează exporturile braziliene de zahăr pentru recolta 2020-2021 este "devalorizarea realului în raport cu dolarul". Pe fond, moneda braziliană a pierdut 30% din valoare în raport cu dolarul, moneda de referinţă pe piaţa mondială a zahărului, de la debutul crizei sanitare. Această devalorizare "va susţine competitivitatea zahărului brazilian pe piaţa externă", se arată în raportul menţionat, potrivit căruia producţia braziliană de zahăr ar urma să ajungă la 35,3 milioane tone în acest an, o creştere de 18,5% comparativ cu 2019-2020. (https://bit.ly/3c2zcbf)

Valul de căldură din Siberia, alături de o topire timpurie a gheţii din Groenlanda, reaprinde îngrijorările comunităţii ştiinţifice pe măsură ce vara se apropie în regiunea arctică. Pe fond, începutul sezonului de topire din Groenlanda, definit drept momentul în care acest fenomen cuprinde cel puţin 5% din calota glaciară, a fost înregistrat la data de 13 mai, potrivit Institutului Meteorologic Danez (Danmarks Meteorologiske Institut - DMI). Cu "aproape două săptămâni mai devreme", comparativ cu data medie stabilită în urma a 40 de ani de monitorizare. Cu alte cuvinte, Groenlanda va intra în aşa-numitul sezon de "ablaţie", când căderile de zăpadă nu vor mai compensa topirea, antrenând o reducere generală a calotei glaciare, cu un nivel deja firav de gheaţă din cauza cantităţilor reduse de ninsoare din timpul iernii. (https://bit.ly/2AQV4cQ)

Proteste de amploare au avut loc, ieri, în Spania, convocate de extrema dreaptă față de restricțiile anticoronavirus. Mii de oameni în mașini și pe motociclete au sunat claxoanele și au fluturat drapele naționale în cadrul unor procesiuni în mai multe orașe, inclusiv la Madrid. De reținut că protestatarii au cerut demisia premierului Pedro Sancez, pentru modul în care au gestionat pandemia, mai ales pentru carantina dură impusă, care a afectat economia. Spania a adoptat de la mijlocul lunii martie unele dintre cele mai stricte măsuri din Europa. În cea mai mare parte a țării de acum două săptămâni restricțiile au început să fie treptat ridicate. (https://bbc.in/2ZDO39w)

Un aligator care a supraviețuit bombardamentelor din Berlin, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, a murit în captivitate într-o grădină zoologică din Moscova. Aligatorul Saturn a fost făcut cadou Grădinii Zoologice din Berlin, în 1936, la scurt timp după ce s-a născut în SUA. A scăpat din grădina zoologică în timpul bombardamentului din 1943 şi a fost găsit trei ani mai târziu de soldaţii britanici care l-au oferit Uniunii Sovietice. Din iulie 1946, aligatorul a devenit atracţia Grădinii Zoologice din Moscova. (https://bbc.in/2LSPKI6)

O navă americană de război a testat cu succes o armă laser, care a reușit să distrugă o dronă aflată în aer, a anunțat Flota Pacificului din cadrul marinei americane. Imaginile furnizate de marina americană prezintă prima tragere cu o rază laser de mare intensitate, executată de pe nava USS Portland asupra unei drone aflate în zbor. În video se vede o rază foarte luminoasă care pornește de pe nava de război, iar câteva clipe mai târziu drona aflată în aer dispare. Marina americană nu a specificat locul exact al testului, ci doar că a avut loc în Pacific, pe 16 mai. Nu se cunoaște puterea laserului, dar, potrivit unui studiu din 2018 al unui institut de specialitate, se estimează că un astfel de laser ar avea 150 de kilowatti. (https://bit.ly/3bYY43Q)

Washington Post noteacă că doctorii continuă să descopere noi căi prin care coronavirusul atacă omul. Poate afecta nu numai plămânii, dar și rinichii, inima, creierul, chiar și degetele de la picioare. Toate acestea au făcut ca specialiștii să reevalueze COVID-19 și să se gândească la noi modalități de tratament. (https://wapo.st/2Tzlczq)

Compania de închirieri auto Hertz, una din cele mai mari din SUA, a cerut protecția falimentului, deoarece pandemia de coronavirus a i-a afectat grav activitatea. Firma, care obținea mare parte din venituri din închirierea de mașini pe aeroporturi, a fost afectată de scăderea drastică a zborurilor, din cauza restricțiilor de circulație impuse în toat lumea. Trebuie subliniat că această companie o să continuie să funcționeze până la restructurarea datoriilor. Totodată, de reținut că operațiunile internaționale ale Hertz în Europa, Australia și Noua Zeelandă, precum și locațiile francizate din SUA nu au fost afectate. Compania avea datorii de miliarde de dolari și înainte de izbucnirea pandemiei de coronavius, pentru că aplicațiile de ride-sharing au dus la scăderea cererii de închirieri auto. (https://bbc.in/2LSQfls)

O familie din Oregon, SUA a a avut surpriza să descopere că unul dintre puii abia născuți de pisica lor are două fețe. Pisoiul poate mânca cu ambele guri. Uneori cu o gură mănâncă și cu cealaltă miaună, spun proprietarii animăluțului, Kyla și BJ King, sau uneori cu o gură miaună în timp ce mănâncă cu cealaltă. (https://bbc.in/2zpVQNI)

Timp de zeci de ani, fragmente din vechile scrieri de la Marea Moartă au fost depozitate la Universitatea din Manchester, considerate în mare parte inutile, întrucât erau goale. O descoperire a cercetătorilor britanici schimbă, însă, tot ce se știa despre bucățile de pergament care datează din vremea lui Isus. Cercetătorii au descoperit că patru dintre cele 51 de fragmente despre care se crede că au fost necompletate, conțin, de fapt, un text ebraic care poate fi citit. Era nevoie doar de o cameră specială. Descoperirea surpriză este notabilă, deoarece savanții au încercat mult timp să înțeleagă mai bine Manuscrisele de la Marea Moartă care sunt unele dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei ebraice, dar conțin și alte texte religioase care datează din vremea lui Isus. (https://cnn.it/3edWEDZ)


Andreas Schleicher, directorul Direcției pentru Educație a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a subliniat ieri într-o conferință găzduită de SuperTeach, că "așa cum o autoritate nu-i zice unui doctor cum să opereze, nici profesorului să nu-i zică modul cum să predea”. Acesta a subliniat astfel faptul că autonomia profesorului în predarea și evaluarea elevilor este esențială pentru Educația din România. (https://bit.ly/3e8b60i)

Aflat în centrul sistemului nostru solar, Soarele este o forță constantă care ține planetele pe orbită, furnizând Pământului cantitatea optimă de lumină și căldură care a permis dezvoltarea vieții. Suntem obișnuiți cu rutina răsăritului și apusului în fiecare zi, dar în fapt, Soarele este incredibil de dinamic. Trece prin diverse faze și schimbări. Cu timpul, aceste schimbări ale stelei care ne guvernează sistemul planetar au devenit mai predictibile, iar în prezent, Soarele trece printr-o fază mai puțin activă, care se numește „minimum solar”. Cercetătorii de la NASA spun că în prezent ne aflăm în „Marele minimum solar”. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost între 1650 și 1715, o perioadă care mai este cunoscută și ca Mica Epocă de Gheață în emisfera nordică. Atunci, o combinație între răcirea aerosolilor vulcanici și activitatea solară redusă au determinat temperaturi mai scăzute la suprafața Pământului, potrivit NASA. (https://cnn.it/3cZCzRQ)

POLITICO Europe scrie despre faptul că cea mai înaltă curte din Uniunea Europeană a fost acuzată că prezintă ”riscuri etice” prin faptul că judecătorilor le este permis să utilizeze șoferii plătiți din banii plătitorilor de taxe în interes personal și că nu a răspuns îngrijorărilor formulate de Parlamentul European pe această temă. (https://politi.co/2Zs0TI6)

Premierul britanic Boris Johnson intenţionează să reducă implicarea producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies în reţeaua 5G a ţării. Johnson a cerut oficialilor să reducă la zero implicarea Chinei în infrastructura britanică până în 2023. Premierul ar urma să se folosească de dependenţa mai mică de China ca instrument de negociere în discuţiile comerciale cu preşedintele american Donald Trump, în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Totodată, Huawei nu a răspuns pțnă acum pe acest subiect. (https://bit.ly/2XrAZ4u)

Statele Unite au inclus pe o listă neagră 33 de companii şi instituţii chineze, pentru că ajută Beijingul să spioneze populaţia minoritară uigur sau din cauza legăturilor cu activităţi legate de arme de distrugere în masă şi cu armata Chinei. Măsura luată de Departamentul pentru Comerţ marchează cele mai recente eforturi ale administraţiei Trump de a restricţiona relaţiile economice cu companii ale căror produse susţin activităţile militare chineze şi de a penaliza Beijingul pentru modul în care tratează minorităţile musulmane. Decizia a survenit în timp ce liderii Partidului Comunist chinez au anunţat vineri detaliile unui plan de a impune legi de securitate naţională în Hong Kong. (https://reut.rs/3ebbLyb)

Poliţia a arestat 60 de persoane care au participat, ieri, la Berlin, la un protest faţă de restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus. Protestatarii au încălcat regulile de distanţare şi unii dintre ei au atacat forţele de ordine. Doi poliţişti au fost răniţi, a anunţat publicaţia menţionată. De reținut că este pentru al treilea weekend la rând când în Germania au loc proteste faţă de restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus. (https://bit.ly/3gin2OX)

O instanţă din Paris a decis că asigurătorul AXA trebuie să îl despăgubească pe proprietarul unor restaurante pentru veniturile pierdute timp de două luni din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat ieri avocatul reclamantului, ceea ce ar putea deschide calea unui val de litigii similare. Decizia este de interes pentru restaurantele, cafenelele şi cluburile de noapte din Marea Britanie şi Statele Unite, care vor să dea şi ele în judecată companiile de asigurări care nu le-au despăgubit pentru politicile guvernelor de oprire a activităţii. Axa a anunţat că va face apel. (https://reut.rs/36C8Ko9)

Autorităţile din Fâşia Gaza au anunţat, ieri, un prim deces din cauza coronavirusului, o femeie care avea 77 de ani. Ministerul a precizat că femeia venise în Gaza din Egipt, la 19 mai. Enclava a îregistrat mai puţin de 20 de cazuri de la anunţul unei prime contaminări la 22 martie şi şi-a închis frontierele cu Egiptul şi Israelul, pentru a evita propagarea virusului. Însă situaţia s-a deteriorat recent, ca urmare a revenirii mai multor cetăţieni din străinătate, cum este cazul a 1.500 de palestinieni blocaţi în Egipt şi a altor veniţi din Israel. 35 de contaminări s-au înregistrat în rândul celor veniţi din străinătate, aceste persoane fiind plasate în carantină la un spital din Rafah. (https://bit.ly/36oLBoO)

Muzeul Vaticanului, unde se află şi Capela Sixtină, se va redeschide de la 1 iunie, după aproape trei luni în care vizitatorii nu au avut acces din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit reprezentanţilor Muzeului, vizitatorii vor trebui să respecte reguli precum distanţarea fizică, să poarte mască şi li se va lua temperatura la intrare. De asemenea, ei vor trebui să aibă rezervare pentru vizită. (https://bit.ly/2ZzyQq6)

Ceva cu iz diplomatic: Franţa va institui carantina la domiciliu pentru 14 zile în cazul persoanelor venite din Spania şi Regatul Unit, ca răspuns după măsura similară luată de aceste două ţări pentru persoanele revenite dintr-o călătorie internaţională în vederea prevenirii apariţiei de noi cazuri de COVID-19. (https://bit.ly/2LWOLa5)

Autoritățile americane au aprobat primul produs anticoncepțional pentru femei, care nu conține hormoni, din ultimii 30 de ani. Produsul vine sub forma unui gel și are o eficiență testată mai ridicată decât a pilulelor. (https://nyti.ms/2AOsBnZ)

Autoritățile anticorupție din Sudan au anunțat confiscarea unor proprietăți imobiliare și acțiuni în diferite companii a căror valoare se apropie de $4 miliarde. Acestea aparțineau fostului președinte, Omar al-Bashir, a familiei acestuia sau a unor interpuși. Al-Bashir a fost arestat de armată anul trecut, după o revoltă populară. (https://bloom.bg/2XmTdnT)

Testarea vaccinurilor ar putea fi realizată mai rapid și mai ieftin, cu ajutorul inteligenței artificiale, capabile să calculeze un mare număr de situații prin simularea pacienților. (https://bit.ly/2ZzzLqy)

Twitter testează o opțiune prin care utilizatorii pot permite doar anumitor persoane să răspundă la propriile postări. Vor exista trei opțiuni: doar cei menționați, doar persoanele urmărite și oricine. (https://tcrn.ch/3d0gaUi)

O companie de sănătate americană, Butterfly Network, oferă un scanner medical portabil cu ultrasunete, bazat pe ARKit. Butterfly iQ poate fi folosit de pacienți pentru a-și face singuri radiografii, care sunt transmise și interpretate de la distanță de medici. (https://cnet.co/36rJFfx)

TikTok, aplicația de video sharing, l-a numit pe Kevin Mayer, fostul șef al diviziei de streaming al Disney, la cârma companiei. Ca să știți care o să fie direcția. (https://bit.ly/3ehZloj)

O analiză în South China Morning Post despre modul în care economia mondială poate fi repusă pe picioare. (https://bit.ly/3eeZQPP)

Sundar Pichai, șeful Google a vorbit într-un interviu pentru The Vergedespre companie în timpul crizei coronavirus. (https://bit.ly/2yxXRXM)

Și pentru că ne aflăm într-o perioadă în care tinerii sunt focusați pe absolvire, aici aveți o poveste despre cum marele Johnny Cash a cântat la banchetul său de absolvire.(https://bit.ly/2LRgCZh)

BuzzFeed News a realizat un proiect de foto jurnalism într-o zonă a lumii în care nu mai ajunge nimeni. #DEVĂZUT (https://bit.ly/2zsy6s9)

Pentru cei interesați, aflați că librăria online elefant.ro va organiza un târg de carte care se va desfășura exclusiv în online, în perioada 27-31 mai. (https://bit.ly/3ghLKiv)

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis, într-o primă fază, acordarea a 100 de milioane de euro industriei cărții. Măsura vine ca urmare a presiunii solicitate de Ministerul Culturii din Franța, care a avut săptămâna trecută o videoconferință cu editorii de carte din Hexagon. (https://bit.ly/2LQWAhz)

Apar din ce în ce mai multe cărți cu și despre pandemia de coronavirus. Trei exemple: “Pandemic!”, de Slavoj Zizek, “Covid-19”, de Debora MacKenzie, respectiv “Wuhan Diary”, de Fang Fang. (https://nyti.ms/2A0OpfZ)

Un sondaj realizat în Marea Britanie a ajuns la concluzia că, în perioada pandemiei, 41% dintre adulți au citit mai multe cărți decât de obicei. Alte două rezultate în urma acestui studiu: timpul petrecut pentru citit aproape s-a dublat, de la 3,5 ore pe săptămână la 6; doar 25% dintre respondenți au cumpărat mai multe cărți decât de obicei. (https://bit.ly/3d21WSQ)

TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenţionează să reia zborurile către principalele destinaţii de vacanţă din Europa până la finalul lunii iunie, a anunţat directorul general al grupului, Fritz Joussen. Totodată, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus, grupul TUI a anunţat luna aceasta că va renunţa la 8.000 de angajaţi şi analizează măsuri pentru reducerea costurilor cu 30%. TUI va continua să aibă propria sa afacere în domeniul aerian, dar configuraţia ar putea fi diferită în viitor, compania analizând dacă ar trebui să deţină sau să ia în leasing aeronave, în plus faţă de câte companii aeriene operează acum, a explicat şeful TUI. (https://bit.ly/2ZuTCqO)

Și în final o analiză care explică ce se întâmplă cu corpul tău dacă dormi un pic la prânz, în fiecare zi. (https://bit.ly/2A0TbKq)