• Marco Badea

Tribuna Internațională - 24 aprilie 2020

📸Câteodată avem nevoie de inocența copiilor pentru a merge mai departe. Imaginea zilei vine din Africa de Sud, acolo unde două surori aflate în izolare la domiciliu pe fondul pandemiei de#coronavirus, dou afișat de la fereastră, două desene pe care le-au realizat și în care exprimă ceea ce le lipsește cel mai mult în această perioadă, respectiv curcubeiele și furgoneta cu înghețată.

photo source: @Justin Tallis/AFP/Getty Images

Liderii Uniunii Europene au convenit, la summitul Consiliului European desfăşurat ieri după-amiază prin videoconferinţă, că este necesar un fond comun de relansare economică după criza coronavirusului. Aceștia i-au oferit mandat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca să formuleze o nouă propunere de cadru financiar multianual destinat pentru perioada 2021-2027. De reținut că propunerea trebuie să cuprindă și un fond european de relansare economică post-criza coronavirus. Ursula von der Leyen a declarat că va prezenta această nouă propunere, în care să fie inclusiv și planul de finanțare a redresării economice a UE după actuala criză, în data de 6 mai. Totodată, von der Leyen a mai spus și că nu se mai discută de miliarde de euro în acest moment, ci de trilioane de euro. Unele surse de la Bruxelles, spun că valoarea financiară a acestei propuneri bugetare s-ar putea ridica la 2 trilioane de euro, adică un total de 2.000 de miliarde. În același context, Președinta Comisiei Europene, referindu-se la banii pe care Comisia îi gestionează, a mai transmis că "estimările actuale ale nevoilor ne determină să credem că va fi necesară o plafonare a resurselor proprii de aproximativ 2% din Venitul Național Brut timp de doi sau trei ani în loc de 1,2% cât era până acum." (https://www.politico.eu/…/commission-to-present-budget-an…/…)

Totodată, la încheierea summit-ului Consiliului European de ieri, președintele Franței, Emmanuel Macron a explicat că nu există niciun „consens” între țările UE cu privire la tranferuri bugetare către regiunile grav afectate de criza provcocată de Coronavirus, precizând: "Nu există un consens astăzi. Cu toate acestea, este un răspuns pe care va trebui să-l oferim şi cred că Europa noastră nu are viitor dacă nu ştiţi să daţi acest răspuns”. Preşedintele francez a susținut că pledeză pentru un plan vast de relansare, care să includă „nu numai împrumuturi’” ci şi aceste transferuri financiare, apreciind că „dacă se renunţă la o parte a Europei, toată Europa va cădea”. Pe fond, Macron a transmis că „Parisul doreşte un plan de redresare de 5 până la 10 puncte din PIB, adică între 800 şi 1.600 miliarde de euro, pe baza căruia există un acord de principiu în cadrul UE”. De re'inut că în funcţie de modalităţi, preşedintele francez doreşte emiterea de datorii cu „o garanţie comună” pentru a finanţa transferuri bugetare către o regiune sau un sector deosebit de afectate, cu reguli şi guvernare foarte clare şi acceptate de toţi. Macron a mai spus că "țările care blochează sunt întotdeauna cele pe care le cunoaştem: Germania, Olanda. Vor accepta? Suntem în discuţii”, adăugțnd că în toată această ecoație a negocierii cu sunete de opoziție, este vorba de state ”a căror psihologie profundă şi constrângeri politice justifică poziţii foarte dure”. De asemenea, preşedintele Macron a cerut să se meargă mai departe și mai puternic către suveranitatea europeană, un concept pe care Franţa îl promovează de aproape trei ani: ”În ceea ce priveşte suveranitatea, în special economică, industrială, strategică, militară, tehnologică, de mediu, lucrurile progresează puternic şi, mai presus de asta, Europa se află la întâlnirea istoriei.” (https://www.nytimes.com/…/23reuters-health-coronavirus-eu-s…)

Preşedintele american Donald Trump a fost criticat de comunitatea medicală după ce a sugerat să fie cercetat dacă boala Covid-19 ar putea fi tratată prin injectarea de dezinfectant în organism. Totodată, Trump a propus şi iradierea corpurilor pacienţilor cu raze ultraviolete, idee respinsă de un medic la briefing-ul de aseară. Un jurnalist a spus la conferinţă că remarcile spontane ale preşedintelui ar putea răspândi o dezinformare periculoasă, iar Trump i-a replicat că instituția la care lucrează propagă știri false. (firește, e vorba de războiul dintre Trump și CNN). Pe fond, The Guardian a citat o serie de medicii care au avertizat că ideea lui Donald Trump ar putea avea rezultate fatale. (https://www.theguardian.com/…/trump-coronavirus-treatment-d…)

Și ca să rămânem prin apropiere, în SUA, cifrele arată îngrozitor. CBS News notează că 1 din 6 americani și-au pierdut locul de muncă până acum, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Astfel, numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit în ultimele cinci săptămâni pragul record de 26 de milioane, aproximativ 16% din forţa de muncă, în urma extinderii măsurilor de carantină pentru limitarea pandemiei de #covid19. Departamentul american al Muncii a informat ieri că numărul noilor cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a crescut cu 4,427 milioane săptămâna trecută, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel între 4,2 şi 5,5 milioane. În săptămâna anterioară, numărul cererilor pentru acordarea de alocaţii de şomaj a fost revizuit în scădere, la 5,237 milioane. De reținut că în timpul perioadei de boom, de după criza economică din 2008-2009, care a început în 2010 şi s-a încheiat abrupt în februarie 2020, economia SUA a creat 22 de milioane de locuri de muncă. Practic, s-a ales praful de tot ce s-a construit în ultimul deceniu. Mai trebuie spus că Donald Trump a decis săptămâna trecută că a venit momentul să „repornească economia americană”, lăsându-i pe guvernatorii statelor să ia decizia relansării în funcţie de gravitatea locală a situaţiei epidemiologice. În aceste condiții, o parte din state au început rapid să relaxeze regulile de distanţare socială. În statele aflate încă în carantină, protestele care cer relansarea economiei s-au înmulţit în ultimele zile. (https://www.cbsnews.com/…/unemployment-claims-4-4-million-…/)

Uniunea Europeană a identificat „o convergență trilaterală a narativelor de dezinformare” promovată de China, Iran și Rusia privind pandemia de coronavirus despre care afirmă că este „multiplicată” într-o manieră coordonată, potrivit unui document ântocmit zilele trecute de divizia de comunicare strategică a corpului diplomatic european, Serviciul European de Acțiune Externă. Pe fond, documentul vorbește de teme comune precum cele care susțin că noul coronavirus este o armă biologică creată de Statele Unite pentru a lovi oponenții, iar China, Iran și Rusia „se descurcă mult mai bine decât Vestul" în lupta cu pandemia. De asemenea, cele 25 de pagini mai arată că liderii iranieni, promovați de media rusească, cer încontinuu ridicarea sancțiunilor americane împotriva Iranului, motivând că afectează răspunsul medical și umanitar în fața pandemiei. Documentul atestă că astfel de narative fac parte dintr-o „convergență" a Rusiei, Iranului și Chinei pentru a cere ridicarea sancțiunilor impuse acestora. (https://www.rferl.org/a/eu-monitors-sees-coor…/30570938.html)

Michael Meyer Resende, director executiv al Democracy Reporting International, a scris în EUobserver un editorial lung dar foarte interesant, despre managerierea pe care a desfășurat-o blocul comunitar al UE în faza incipientă a pandemiei de #coronavirus și cum a reușit Europa să meargă asemenea unui somnambul spre dezastru.(https://euobserver.com/opinion/148134)

O știre despre care mi-aș dori să scriu că s-a întâmplat și în România: vicepreședintele guvernului Spaniei, Pablo Iglesias, a ieșit ieri în conferință de presă și le-a adresat scuze copiilor pentru că a fost necesar să stea închiși în case, din rațiuni de izolare în lupta cu epidemia de Coronavirus. Iglesias şi-a cerut scuze și pentru bâlbele guvernului în a anunţa atenuarea măsurilor de izolare pentru copii, spunând:„Vă cer iertare pentru că, este adevărat, în ultimele zile în cadrul guvernului nu am fost destul de clari când am explicat cum veţi putea ieşi din case”. Totodată, Iglesias a detaliat condiţiile de ieşire pentru copiii mai mici de 14 ani, începând din această duminică: Ei vor avea dreptul „să iasă pentru a se plimba sau a se juca afară o dată pe zi, timp de o oră, şi pe o rază de 1 kilometru de domiciliul lor, între orele 9 dimineaţa şi 9 seara. Un adult va putea ieşi din casă împreună cu maxim 3 copii”. (https://www.rappler.com/…/258864-spanish-government-apologi…)

Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat ieri în cadrul unei videoconferinţe de presă organizate la Copenhaga, că ravagiile pandemiei de coronavirus în azilurile de bătrâni sunt o „tragedie umană inimaginabilă”. Potrivit calculelor preliminare ale OMS, până la jumătate din decesele de COVID-19 au fost ale unor rezidenţi ai centrelor de îngrijire de lungă durată din anumite ţări europene. Pe fond, din punctul de vedere al lui Hans Kluge, „există o nevoie imediată şi urgentă de a regândi şi de a adapta funcţionarea” acestor unităţi în contextul pandemiei. Este vorba în special despre prioritizarea testării, de echiparea corespunzătoare a îngrijitorilor şi de organizarea de unităţi speciale pentru bolnavii de coronavirus, chiar înainte de apariţia primelor cazuri. Pentru că, a subliniat acesta, „chiar în cazul persoanelor foarte în vârstă care sunt fragile şi trăiesc cu multiple boli cronice, multe au şanse bune de a se restabili dacă sunt bine îngrijite”. (https://www.barrons.com/…/unimaginable-human-tragedy-in-eur…)

Miniştrii muncii din țările membre ale G20 s-au angajat ieri să protejeze piaţa muncii, care a fost puternic slăbită, la nivel global, de pandemia noului coronavirus. Aceștia, reuniți în sistem de videoconferință, au declarat că „nu putem permite ca COVID-19 să agraveze inegalităţile, inclusiv pe cele legate de gen, de pe piaţa muncii şi să submineze progresul obţinut până acum”. Miniștrii Muncii din G20 au mai precizat: „Țările noastre vor continua să exploreze modalităţile de a sprijini companiile şi angajatorii, în special întreprinderile micro, mici şi mijlocii, pentru a menţine ocuparea forţei de muncă şi a sprijini lucrătorii afectaţi în această perioadă plină de provocări. Măsurile vor fi elaborate în funcţie de circumstanţele naţionale. Acestea vor putea include transferuri de fonduri, credite fiscale, subvenţii, împrumuturi şi ajutoare pentru salarii”. De reținut că prin pandemia de coronavirus, piaţa mondială a locurilor de muncă se confruntă cu cea mai gravă criză de după cel de-al doilea război mondial, după cum a avertizat zilele trecute Organizaţia Internaţională a Muncii, care a estimat la 1.25 miliarde numărul persoanelor cu risc ridicat de concediere sau reducere a salariilor. Totodată, trebuie reținut că țările Arabe şi Europa ar urma să fie puternic afectate din punct de vedere al populaţiei dar, în cifre absolute, Asia-Pacific este regiunea care ar urma să sufere cel mai mult. (https://www.barrons.com/…/g20-seeks-to-prop-up-labour-marke…)

Pandemia de Coronavirus i-a făcut pe armeni să renunțe la ceremonia de defilare cu torțe, care are loc în fiecare an, pe 23 aprilie, în Erevan, pentru comemorarea victimelor genocidului din 1915. În schimb, armenii au ales să stingă aseară luminile pe străzi, pentru a marca cei 105 ani de la tragedie. A fost interzis inclusiv accesul la complexul memorial dedicat armenilor care au pierit, situat pe dealul Tsitsernakaberd, care veghează de sus capitala Erevan. Pe fond, armenii estimează că 1.5 milioane de compatrioţi au fost ucişi în mod sistematic de trupele Imperiului Otoman în timpul primului război mondial. Cu toate acestea, Turcia respinge termenul de genocid şi vorbeşte de masacre reciproce pe fundalul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de victime de ambele părţi. De re'inut că genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de o serie de istorici internaționali. (https://news.am/eng/news/574388.html)

O știre care arată nuanța a tot ceea ce înseamnă zborurile low-cost: CEO-ul companiei aeriene irlandeze Ryanair, Michael O'Leary, a declarat că nu va susţine zborurile dacă va trebui să lase un loc liber între pasageri ca să respecte regulile de distanţare socială. Mai precis, O`Leary a declarat că „nu putem să facem bani cu o ocupare de 66%. Locul din mijloc nu generează nicio distanţare socială, aşa că e un fel de idee idioată care nu va aduce nicio realizare oricum.” Acesta a adăugat că planurile companiei de a relua zborurile vor fi ruinate de nişte măsuri "total neeficiente" de distanţare socială cum este păstrarea locului din mijloc neocupat. CEO-ul Ryanair i-a comunicat Guvernului irlandez că fie va plăti pentru locul din mijloc, fie compania nu va zbura deloc. (https://www.businessinsider.com/coronavirus-ryanair-wont-fl…)

Operatorii aerieni din China se întrec în oferte uimitoare pentru clienți, încercând să repornească această activitate care a fost paralizată de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Astfel, pe măsură ce Ziua Muncii se apropie, clienții pot să zboare chiar și pentru o sumă care este plătită de obicei pentru o varză chinezească sau un prânz la fast-food. Aceste măsuri de diminuare substanțială a prețurilor, vine ca urmare a faptului că industria aviatică din China a pierdut 5,6 miliarde de dolari în primul trimestru din 2020, iar companiile încep să ia primele măsuri de repornire a activității odată cu relaxarea restricțiilor. (https://edition.cnn.com/…/china-aviation-industr…/index.html)

Compania aeriană Lufthansa a înregistrat o pierdere operațională de €1,2 miliarde în primul trimestru, pe fondul pandemiei de coronavirus. (https://www.reuters.com/…/lufthansa-reports-first-quarter-o…)

Comandantul Gardienilor Revoluţiei din Iran, Hossein Salami, a declarat ieri, după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat cu o zi în urmă Teheranul în legătură cu „hărţuirea” navelor americane aflate în regiune, că Iranul va distruge navele de război americane, dacă acestea ameninţă securitatea Republicii Islamice în Golful Persic. Contextualizând, trebuie reținut că în urmă cu o săptămână, Pentagonul a acuzat Teheranul de „manevre periculoase” pe mare. Conform Washingtonului, 11 vedete rapide ale Corpului Naval al Gardienilor Revoluţiei Iraniene au trecut „la o distanţă extrem de mică şi cu mare viteză” de nave americane ce patrulau în Golf. (https://www.aljazeera.com/…/iran-vows-crush-forces-ships-at…)

Cum arată gafele la alții: Vaughan Gething, ministrul Sănătății galez, a fost auzit înjurând un parlamentar, Jenny Rathbone, într-o teleconferință a Adunării Naționale a Țării Galilor, pe fondul faptului că cea din urmă pusese întrebări incomode despre răspunsul guvernului la pandemia de coronavirus. Pe fond, Gething tocmai își terminase discursul, dar a rămas în teleconferință cu microfonul pornit. La scurt timp a fost auzit vorbind cu o persoană necunoscută și înjurând-o pe Jenny Rathbone, prezentă în contniuare în teleconferință. Mai mulți parlamentari au izbucnit în râs după fraza rostită de Gething, iar Elin Jones, președintele Parlamentului galez, i-a spus apoi acestuia să-și închidă microfonul. Ulterior, la câteva ore distanță, Vaughan Gething a anunțat pe twitter că își cere scuze și că este dispus să discute despre ce s-a întâmplat cu senatoarea Jenny Rathbone, dacă aceasta va dori. Liderii opoziției au speculat imediat momentul și au cerut premierului Mark Drakeford să-l demită pe Gething din guvern. (https://www.bbc.com/news/uk-wales-politics-52385006)

Cancelarul german Angela Merkel adresându-se ieri parlamentului german, a avertizat că Germania riscă să irosească reușitele pe care le-a obținut în limitarea răspândirii coronavirusului dacă țara se deschide mult prea repede. Aceasta a spus: „Acest rezultat temporar este fragil. Suntem pe gheață subțire.” De reținut că guvernul federal și cele ale statelor au anunțat o serie de măsuri pentru relaxarea unora dintre restricțiile de distanțare socială implementate pentru combaterea COVID-19, inclusiv redeschirea micilor magazine. Cu toate acestea, Merkel a subliniat: "sprijin în totalitate deciziile luate de guvernul federal și de guvernele statelor, însă implementarea lor mă îngrijorează. Unele dintre ele par foarte curajoase, poate prea curajoase.” Mai trebuie precizat că declarația șefei guvernului federal de la Berlin, vine ca urmare a faptului că după relaxarea unora dintre restricții, mulți oameni s-au îmbulzit în zonele comerciale în această săptămână, fapt ce i-a făcut pe virusologii germani să avertizeze asupra abandonării prea timpurii a vigilenței. (https://edition.cnn.com/…/h_18491c3b573d291c9b788800c74655db)

Despre români care pun țara noastră pe hartă, chiar dacă își beau cafeaua lângă căpcăuni: Daniela Rus, directorul laboratorului de robotică din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), va fi membră a Consiliului Consultativ al preşedintelui Donald Trump pentru Ştiinţă şi Tehnologie, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Românca noastră, doctor în ştiinţa computerelor la Cornell University, a declarat: "Sunt recunoscătoare să pot adăuga perspectiva mea, ca om de ştiinţă în domeniul computerelor, la acest grup, într-o perioadă în care atâtea probleme care implică Inteligenţa Artificială şi alte aspecte ale informaticii ridică întrebări importante, ştiinţifice şi politice, pentru naţiune şi pentru lume". (http://news.mit.edu/…/mit-professor-daniela-rus-white-house…)

Deși viața pare că revine la normal, încetul cu încetul, în Wuhan, locul de origine al coronavirusului care afectează de luni de zile întreaga planetă, locuitorii orașului nu sunt în totalitate convinși că această criză este la finalul ei. Mulți dintre ei cred că un al doilea val va lovi „cu siguranță” orașul, după cum reiese dintr-un reportaj realizat de CNN International. (https://edition.cnn.com/…/wuhan-china-coronavirus-covid-19-…)

Pentru pasionați: autoritățile din Austria au decis să ridice starea de carantină impusă anumitor stațiuni de schi din regiunea Tirol considerate focare ale pandemiei de coronavirus în Europa. Printre acestea se află și stațiunea Ischgl, denumită "Ibiza Alpilor", unde sute de oameni din toată Europa s-ar fi îmbolnăvit. Stațiunile St Anton am Arlberg, Solden și Valea Paznaun, care împrejmuiesc Ischgl, au intrat într-o stare strictă de carantină de la mijlocul lunii martie. Acum, stațiunile din Tirol vor trebuie să respecte aceleași reguli de izolare precum restul țării, iar acestea tocmai au început să fie relaxate. De reținut că în data de 5 martie, Islanda a pus Ischgl pe lista zonelor cu risc de coronavirus, după ce un grup de schiori ar fi luat infecția de acolo. Pe 7 martie, un angajat al unui bar a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Barul a fost închis două zile mai târziu. Pe 13 martie, Valea Paznaun, inclusiv Ischgl, și stațiunea "St Anton am Arlberg" au intrat în carantină. Câteva zile mai târziu a urmat "Solden". Cu toate acestea, turiștii au putut pleca în continuare acasă, răspândind mai departe virusul. (https://www.bbc.com/news/world-europe-52384572)

Google și Alphabet, companiile care încasează cei mai mulți bani din publicitate la nivel global, și-a redus bugetul de marketing la jumătate pentru semestrul doi al acestui an și a înghețat angajările. (https://www.cnbc.com/…/google-to-cut-marketing-budgets-hiri…)

Vânzările de mașini în Europa au scăzut luna trecută cu peste 50%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Italia a raportat cea mai mare scădere, 85,4%. ( https://www.reuters.com/…/daimlers-earnings-plunge-as-coron…)

Agenția de rating Fitch a anunțat că economia mondială ar putea scade anul aceste cu 3,9%, de două ori mai mult decât estimarea de acum câteva săptămâni și de două ori mai mult decât scăderea înregistrată în timpul crizei economice din 2009. (https://www.fitchratings.com/…/unparalleled-global-recessio…)

Averea combinată a miliardarilor Americii, incluzându-i aici pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, şi pe şeful Tesla, Elon Musk, a crescut cu aproape 10% de la începutul pandemiei, conform unui raport publicat de Institutul de studii politice din Washington, D.C. și citat ieri de Reuters. Pe fond, chiar dacă economiile în general se confruntă cu recesiunea, acţiunile unor companii de IT şi platforme care susţin lucrul de acasă, au mers pe plus în ultimele săptămâni, pe fondul creşterii folosirii videoconferinţelor şi a altor instrumente de lucru de la distanţă, ceea ce a dus la majorarea averilor nete ale antreprenorilor milionari care deţin cote din astfel de societăţi. (https://www.reuters.com/…/bezos-musk-among-billionaires-gai…)

Un băiat în vârstă de opt ani din Australia, pe numele său, Corona de Vries, i-a scris lui Tom Hanks după ce a aflat că actorul şi soţia sa au fost infectaţi cu coronavirus. Băiatul i s-a plâns totodată actorului că este hărţuit de ceilalţi copii de la școală, care-i spun "coronavirus" din cauza numelui său. Tom Hanks i-a răspuns băiatului printr-o scrisoare şi i-a trimis acestuia o maşină de scris Corona. În scrisoare, actorul american i-a spus: „Cred că maşina asta de scris o să îţi prindă bine. Întreabă-i pe cei din jur cum funcţionează şi foloseşte-o ca să-mi trimiţi o scrisoare. P.S. Ai un prieten în persoana mea!” (https://www.bbc.com/news/world-australia-52406943)

Prinţesele Leonor şi Sofía, fiicele regelui Felipe VI l Spaniei, au transmis aseară un mesaj video, adresat în special copiilor, în care evidenţiază „imensa dificultate” prin care trec Spania şi alte ţări în această perioadă şi în care mulţumesc tuturor celor care luptă împotriva Covid-19. Totodată, cu ocazia Zilei internaţionale a Cărţii, ele au citit din „Don Quijote”. (https://royalcentral.co.uk/…/princess-leonor-and-infanta-s…/)

Mai mulți ursuleți koala, răniți în incendiile de vegetație care au devastat Australia la începutul anului, au fost eliberați înapoi în sălbăticie. Animalele au fost îngrijite în singurul spital din lume specializat în tratarea urșilor koala, în orașul Port Macquarie. (https://edition.cnn.com/…/australia-bushfire-ko…/index.html…)

Persoanele în vârstă sunt printre cele mai vulnerabile la coronavirus, dar în momentele dificile vin adesea cu cele mai bune sfaturi și cuvinte de încurajare. Pe fondul acestui context, BBC News a vorbit cu persoane cu vârstă peste 90 de ani din întreaga lume pentru a vedea care sunt sfaturile lor pentru a ne păstra optimismul și pentru a trece cu bine peste această perioadă de izolare. (https://www.bbc.com/…/coronavirus-grandmas-top-tips-to-get-…)

Pandemia de coronavirus ar putea condamna peste 265 de milioane de oameni la foamete, până la finalul acestui an, estimează experții. ONU a avertizat că planeta se va confrunta cu episoade de foamete de „proporții biblice” în părțile cele mai sărace ale lumii. Ca să vă dați seama cum arată situația, aflați că în cea mai mare mahala din capitala Kenyei, oamenii înfometați s-au călcat în picioare pentru a primi făină și ulei. În urma incidentului două personae au murit. În India, mii de muncitori se aliniază de două ori pe zi pentru a primi pâine și legume pentru a-și potoli foamea. În Columbia, gospodăriile sărace atârnă haine roșii și steaguri la geamuri și balcoane, în semn că oamenii suferă de foame. De rețint că lumea s-a mai confruntat cu episoade de foamete, dar acestea au fost regionale și cauzate de vremea extremă, crize economice, războaie sau instabilitate politică. Altfel spus, din Honduras până în Africa de Sud și India, protestele și jafurile au izbucnit pe fondul frustrărilor cauzate de blocajele și îngrijorările legate de lipsa hranei. Odată cu suspendarea cursurilor, peste 368 de milioane de copii și-au pierdut mesele și gustările calde pe care le primeau în mod normal la școală. Mai trebuie precizat că refugiații și persoanele care trăiesc în zone de conflict vor fi categoriile cele mai vulnerabile în fața “pandemiei de foamete”. (https://www.nytimes.com/…/a…/coronavirus-hunger-crisis.html…)

Noul coronavirus ar putea provoca accidente vasculare cerebrale subite în rândurile adulților cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, cu o formă moderată de COVID-19, potrivit unui studiu realizat de medicii din Statele Unite ale Americii. (https://edition.cnn.com/…/strokes-coronavirus-yo…/index.html)

Ministrul de Externe din Vietnam a calificat drept "nefundamentate" informațiile potrivit cărora un grup de hacheri aflat în legătură cu guvernul de la Hanoi ar fi derulat un atac cibernetic asupra organizațiilor de stat din China aflate în luptă cu epidemia de coronavirus. (https://finance.yahoo.com/…/vietnam-says-accusations-hacked…)

O idee și pentru la noi: Ministrul Transporturilor din Norvegia, Knut Arild Hareide, a tăiat din birou panglica de inaugurare a unui nou tunel rutier. La scurta ceremonie, care a avut loc în biroul ministrului, în fața laptopului, s-a ținut o cuvântare și s-au servit dulciuri. De partea cealaltă a ecranului, la fața locului au fost prezenți un reprezentant al constructorului și primarul localității unde se află tunelul. Cei doi au fost primii care au traversat tunelul după inaugurare. (https://news.sky.com/…/coronavirus-remote-ribbon-cutting-ce…)

Twitter va bloca mesaje despre teorii ale conspiraţiei care leagă pandemia de coronavirus de tehnologia 5G. Astfel, compania va şterge mesajele care incită la "activităţi dăunătoare", în special îndemnurile la distrugerea unor presupuse antene 5G. (https://techxplore.com/…/2020-04-twitter-block-virus-5g-con…)

Formaţia britanică The Rolling Stones le-a oferit ieri fanilor motiv de satisfacţie prin lansarea unei melodii noi, intitulată "Living in a Ghost Town", înregistrată parţial în izolare, în contextul pandemiei de coronavirus. Melodia este însoţită de un videoclip în care pot fi văzute imagini cu străzi şi staţii pustii din Londra, Los Angeles, Kyoto şi alte oraşe. (https://www.theguardian.com/…/the-rolling-stones-living-in-…)

În final, un interviu cu Anna Wintour și celebrul top-model britanic Naomi Campbell, în care editorul-şef al ediţiei americane a revistei Vogue spune că industria modei trebuie să îşi regândească valorile după încheierea pandemiei de coronavirus, făcând referire în mod special la risipa şi excesul din industrie: (https://www.youtube.com/watch?v=077-_zV5i-E)

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier