• Marco Badea

Tribuna Internațională - 23 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine din Indonesia, acolo unde într-o mahala din Jakarta, oamenii stau la o coadă pentru prânzul gratuit oferit de autorități, ca urmare a unui dispoziții de ajutor social în plin focar de coronavirus.

Photo source: @Murdo MacLeod/The Guardian

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană par mai divizaţi ca niciodată, în momentul în care urmează să dezbată, azi, soluţiile pentru a scoate blocul comunitar din recesiunea provocată de pandemia de coronavirus, ceea ce îi va obliga să amâne orice decizie de anvergură. Pentru moment, trebuie reținut că liderii celor 27 de state membre UE nu par să poată ajunge la un acord cu privire la modalitatea de a relansa motorul economic iar un detaliu spune multe cu privire la divergenţele lor. Contrar a ceea ce este o obişnuinţă, liderii europeni nu vor adopta nicio declaraţie comună la finalul summitului lor de azi, desfăşurat în sistem de videoconferinţă, şi care va începe la ora 13:00 GMT. Mai trebuie precizat că în invitaţia trimisă şefilor de stat şi de guvern, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a sugerat „să se pună de acord pentru a lucra la un fond de relansare cât mai rapid posibil”. (https://www.euractiv.com/…/council-seeks-to-narrow-differe…/)

Totodată, Spania va propune în ședința Consiliului European de astăzi o soluție financiară surprinzătoare pentru rezolvarea crizei economice provocate de coronavirus: emiterea de către UE a unor obligațiuni perpetue în valoare de 1,5 trilioane de euro (”perpetual bonds”), care nu trebuie răscumpărate niciodată și sunt purtătoare de dobândă scăzută. Aceste obligațiuni perpetue ar urma să strângă rapid suma necesară ajutării economiilor lovite dur de criză, sume ce vor fi direcționate către statele membre sub formă de granturi nerambursabile și care nu se vor constitui în datorie comună. De reținut că statele nordice, mai ales Olanda și Germania, nu vor să își asume datoriile uriașe ale statelor din sud, iar obligațiunile perpetue ar înlătura exact această reticență. Practic, dacă instrumentul propus de Spania va fi acceptat de restul statelor, dobânda pentru aceste obligațiuni perpetue, care va însuma un total de circa 5 miliarde de euro anual, ar urma să fie plătită de Comisia Europeană, rezultând astfel un efort mic în comparație cu bugetul UE. Pe fond, guvernul Sanchez arată în documentul de poziție că toate instrumentele create până acum în UE sunt credite pe care statele membre trebuie să le returneze la un moment, în timp ce noua propunere ar avea avantajul că nu s-ar constitui într-o datorie de facto. (https://english.elpais.com/…/spain-proposes-a-15-trillion-c…)

Organizaţia Meteorologică Mondială a anunțat că o posibilă reducere a emisiilor de gaze ca urmare a pandemiei de COVID-19 nu va fi suficientă pentru stoparea schimbărilor climatice, îndemnând guvernele să integreze acţiunile climatice în planurile de revenire post-coronavirus. De reținut că pandemia de #covid19 ar putea duce la cea mai mare scădere anuală a emisiilor de dioxid de carbon după Al Doilea Război Mondial, însă OMM a avertizat că revenirile economice anterioare au fost asociate cu creşteri chiar mai mari de emisii în comparaţie cu perioadele de dinainte de crize. (https://uk.reuters.com/…/drop-in-emissions-due-to-pandemic-…)

O instanţă din oraşul german Koblenz începe azi judecarea unor acuzaţi de practicarea torturii în Siria. Procesul intentat unor membri ai serviciilor secrete ale regimului de la Damasc este o premieră în Germania. altfel spus, mii de sirieni susţin că au fost torturaţi în detenţie de către aparatul de represiune al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Unul dintre ei, avocatul pentru drepturile omului Anwar al-Bunni, susţine că a fost deţinut într-o închisoare de lângă Damasc de principalul suspect în procesul din Germania. Pe fond, susţinătorii demersului în justiţie au salutat procedura de la Koblenz ca pe un prim pas către dreptate pentru victimele torturii, după ce încercarea de a institui un tribunal internaţional pentru Siria nu a reuşit. De reținut că statele occidentale nu au reuşit să înfiinţeze un tribunal internaţional pentru Siria deoarece Rusia şi China au blocat demersurile în Consiliul de Securitate al ONU. Totodată, Siria nu a semnat nici Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. În aceste condiţii, procesul de la Koblenz ar putea constitui un precedent pentru proceduri similare în alte ţări europene, cum ar fi Norvegia, care au de asemenea legi privind jurisdicţia universală şi unde se presupune că se află foşti membri ai securităţii siriene. (https://www.al-monitor.com/…/syria-war-crimes-trial-germany…)

Amnesty International a publicat raportul anual referitor la execuțiile petrecute în 2019. Pe locul I se află în continuare China, deși numărul execuțiilor nu este făcut public, fiind considerat secret de stat. Pe fond, Arabia Saudită a executat un număr record de oameni anul trecut, numărul celor care au primit pedeapsa capitală s-a dublat în Irak, iar Iranul a rămas pe locul doi la nivel mondial la acest capitol. Cu toate acestea, trendul global în privința execuțiilor este de scădere, iar numărul acestora a scăzut în 2019 pentru al patrulea an consecutiv, la cel puțin 657, de la cel puțin 690 în 2018. Numărul de anul trecut este cel mai mic înregistrat în ultimii 10 ani. De reținut că pentru prima dată în ultimii 10 ani, în Afganistan nu a avut loc o execuție pe parcursul anului trecut. Nu au existat execuții nici în Taiwan și Thailanda în 2019, deși ambele state au executat condamnați cu un an înainte. (https://www.amnesty.org/…/death-penalty-2019-saudi-arabia-…/)

Franţa a avertizat ieri că nu-şi va da acordul pentru viitorul cadru financiar multianual al UE, prevăzut pentru perioada 2021-2027, dacă acesta nu va avea prevăzute suficiente sume pentru atenuarea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19, iar vastul plan european de relansare economică cerut mai ales de Paris şi de Madrid nu va putea fi convenit de statele UE mai devreme de câteva săptămâni. Pe fond, Franţa doreşte ca printr-un astfel de plan de relansare să beneficieze de împrumuturi de cel puţin 1.000 de miliarde de euro, iar Spania de cel puţin 1.500 de miliarde de euro. Însă statele membre sunt încă profund divizate cu privire la necesitatea măsurilor de sprijin, amploarea acestora, finanţarea şi distribuirea lor. Altfel spus, Parisul notează că nu doreşte ''un acord încheiat în grabă'' şi că, pe de altă parte, ''nu-şi va da acordul pentru un buget european care nu va oferi un răspuns în faţa crizei''. Franţa doreşte de asemenea ca măsurile de relansare să nu cuprindă doar împrumuturi destinate ţărilor aflate în dificultate, ci şi transferuri de fonduri în cadrul unui mecanism de solidaritate. (https://www.reuters.com/…/france-warns-it-would-not-back-eu…)

Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, a încheiat cu Federația Rusă un acord de împrumut cu condiții fără precedent, potrivit presei moldovene. Astfel, un punct al acordului juridic din împrumutul de 200 de milioane de euro prevede că „orice datorie restantă a oricărei entități din Republica Moldova către Guvernul rus sau instituții ale Guvernului rus, unde există acordul părții moldovenești, devine automat parte a acestui contract”. Mai precis: datoria restantă a oricărei firme sau instituții înregistrată în Moldova față de statul rus este preluată automat de guvernul Republicii Moldova pe durata de zece ani a acordului. De unde vine pericolul? Din faptul că economia Moldovei este profund ”rusificată”, mii de companii moldovene având capital rusesc și datorii (inclusiv restanțe) către bănci, instituții de stat din Rusia. Or, preluarea tuturor acestor datorii private ale unor companii de către guvernul Republicii Moldova ar putea duce la preluarea de facto a economiei moldovene de Rusia. (https://www.dw.com/…/moldova-în-fața-unei-noi-in…/a-53210532)

Financial Times a scris despre cum exploatează conducătorii autoritari criza coronavirusului și cât de ușor e să profiți de niște oameni înspăimântați care au acceptat încălcări ale libertății. (https://www.ft.com/con…/4cb87988-82df-11ea-b555-37a289098206)

The New York Times a analizat indicele de mortalitate din 11 țări și a observat că în ultima lună au murit mai mulți oameni în acelele locuri decât în aceeași perioadă din anii trecuți. Acest total cuprinde atât decesele din cauza COVID-19, cât și decesele din alte cauze. De pildă, în New York au murit de trei ori mai mulți oameni în acest an față de anul trecut. Pe fond, cifrele contrazic clar ipoteza că toți cei decedați de coronavirus ar fi murit oricum din alte cauze. Datele reies dintr-o analiză a ratei mortalității din 11 zone ale lumii și arată o imagine clară, dar incompletă, a impactului crizei #coronavirus. (https://www.nytimes.com/…/w…/coronavirus-missing-deaths.html)

Incendiile de pădure din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl persistă de aproape trei săptămâni, situaţia complicându-se ieri ca urmare a vântului puternic. Potrivit autorităţii statale însărcinate cu gestionarea acelei zone, peste 1.200 de pompieri încearcă să stăpânească incendiile, adăugând însă că nu există vreun risc pentru structura care înveleşte fosta centrală nucleară devastată de explozia din anul 1986. De reținut că aceste incendii au fost favorizate de uscăciunea din ultimele săptămâni, după o iarnă în care a nins puţin şi solul este arid. Pe fond, experţii de mediu au exprimat temeri că incendiile ar putea răspândi cenuşă radioactivă şi fum cu particule radioactive care eventual să ajungă până deasupra capitalei Kiev, situată la circa 100 de kilometri sud de Cernobîl, unde în ultimele zile aerul a fost încărcat de smog iar centrul elveţian de monitorizare IQAir, declara că dintre toate oraşele lumii Kiev înregistra săptămâna trecută cel mai ridicat nivel de poluare atmosferică, devansând oraşele chineze Hangzhou, Chongqing şi Shanghai. (https://www.gulf-times.com/…/Chernobyl-forest-fires-persist…)

Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg, cu ocazia celebrării Zilei Pământului de ieri, a transmis că oamenii trebuie să combată pandemia de coronavirus şi criza climatică împreună. Participând la un eveniment transmis live pentru a marca Ziua Pământului, lansată în urmă cu 50 de ani pentru a evidenţia provocările de mediu cu care se confruntă planeta, adolescenta a spus că izbucnirea focarului de coronavirus face mai importantă ca oricând ascultarea oamenilor de ştiinţă şi experţilor: „Astăzi este Ziua Pământului şi aceasta ne aminteşte că starea de urgenţă climatică şi de mediu este în desfăşurare şi trebuie să luptăm împotriva pandemiei de coronavirus… în acelaşi timp în care combatem starea de urgenţă climatică şi de mediu, deoarece trebuie să combatem două crize deodată.” Pe fond, apelul său vine în contextul în care anul trecut a fost cel mai cald de la debutul înregistrărilor în Europa, după mai mulţi ani excepţional de călduroşi ca urmare a nivelurilor record de gaze cu efect de seră din atmosferă.(https://www.reuters.com/…/time-to-choose-new-way-forward-ac…)

National Geographic a întocmit o listă cu principalele provocări și ambiții pe care omenirea le-a întâlnit în acești 50 de ani de când celebrează #EarthDay. (https://www.nationalgeographic.com/…/timeline-shows-fifty…/…)

Europa se încălzește mai repede decât restul lumii, relevă datele pentru anul trecut. În ultimii 5 ani, temperatura medie în Europa a crescut cu aproape 2 grade Celsius, comparativ cu cea de la finalul secolului 19, în timp ce în restul regiunilor creșterea a fost de doar un grad Celsius. (https://www.bbc.com/news/science-environment-52380157)

Franța le-a cerut celor de la Apple să elimine restricția care împiedică posesorii de iPhone-uri să aibă activat Bluetooth-ul în background astfel încât să poată fi transferate date de pe telefon. Francezii au motivat că această restricție îi împiedică să dezvolte mai repede o aplicație pentru urmărirea și alertarea infecțiilor cu Covid-19. Apple a limitat din motive de intimitate și securitate activarea. (https://www.bloomberg.com/…/france-says-apple-s-bluetooth-p…)

Zeci de funcţionari sud-africani, între care 89 de poliţişti, au fost arestaţi ieri în Cape Town pentru încălcarea reglementării instituite pentru a combate pandemia de coronavirus, mulţi dintre ei vânzând băuturi alcoolice confiscate. În total, un număr de 131 de persoane, între care funcţionari, consilieri, responsabili din sănătate şi din servicii corecţionale, au fost arestaţi, au declarat autoritățile. De reținut că în Africa de Sud, peste 20.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi alături de armată pentru a asigura respectarea izolării în cursul căreia vânzarea de alcool este interzisă. (https://www.presstv.com/…/6236…/South-Africa-police-lockdown)

În Italia încep să se deschidă porțile închisorilor pentru mafioții reținuți în regimul 41 bis, adică penitenciare de maximă siguranță. Alarma privitoare la extinderea pandemiei de coronavirus riscă să îi plaseze în arest la domiciliu nu numai pe deținuții obișnuiți, ci și pe liderii mafioți cu rang. (https://www.ilfattoquotidiano.it/…/coronavirus-lem…/5777616/)

Curtea Supremă din Olanda a stabilit că doctorii pot recurce la eutanasierea pacienților cu demență avansată dacă aceștia au lăsat anterior o indicație scrisă în acest sens. Decizia Curții întărește astfel prin putere de lege o practică care deja existentă, dar se aplică rareori în Olanda. Pe fond, cazul judecat de Tribunalul de la Haga a vizat o decizie de achitare pronunțată anul trecut de o instanță inferioară, după ce un doctor a decis să eutanasizeze o pacientă în vârstă de 74 de ani. Procurorii au argumentat în timpul procesului că au existat indicii că femeia s-ar fi putut răzgândi după ce și-a exprimat într-o declarație scrisă dorința de a fi eutanasiată. ei bine, instanța a stabilit că doctorul a acționat diligent și că nu este cazul să fie sancționat. Potrivit legii olandeze, persoanele sunt eligibile pentru eutanasiere dacă formulează o solicitare voluntară și dacă suferința lor este insuportabilă și fără speranță de vindecare. Pacienții pot înainta o solicitare scrisă în vederea eutanasierii, în care trebuie să precizeze condițiile în care aceasta ar trebui să aibă loc. (https://abcnews.go.com/…/dutch-court-oks-assisted-suicide-a…)

China avea planuri mari pentru 2020, care ar fi trebuit să fie anul unui desant diplomatic al Beijingului în Europa. Planul ar fi culminat, în viziunea strategilor chinezi, cu o vizită triumfală a președintelui Xi Jinping la Berlin. Dar pandemia de coronavirus a aprins butonul de avarie, iar europenii avertizează asupra unei rupturi în relația cu China. Diplomații vorbesc despre creșterea furiei față de comportamentul Chinei, pe lista de reproșuri fiind și faptul că furnizorii chinezi de echipamente medicale practică prețuri de „escroci”, relatează Bloombergîntr-o analiză. (https://www.bloomberg.com/…/china-s-coronavirus-diplomacy-h…)

Le Monde notează că în Franța, viață de cămin este foarte grea în timpul pandemiei. Altfel spus, studenții lipsiți de resurse, ca de exemplu cei din campusul Universității din Lille, locuiesc în clădiri insalubre, mușcați de ploșnițe, vizitați de gândaci și dependenți de ajutorul alimentar oferit de asociații non-profit. Pe fond, acesta este un articol care prezintă epoca izolării din cauza coronavirusului dintr-un unghi aparte: (https://www.lemonde.fr/…/a-villeneuve-d-ascq-les-etudiants-…)

The Conversation UK scrie că în urma pandemiei de #covid19, marile companii agricoledin Marea Britanie și Germania au efectuat zboruri pentru a aduce de urgență zeci de mii de lucrători agricoli bulgari și români. Acest lucru se întâmplă după ce fermierii din ambele țări au avertizat că există un risc real ca mii de tone de recolte să ajungă să putrezească, afectând astfel lanțurile de aprovizionare cu alimente, în cazul în care locurile de muncă vacante pentru lucrătorii agricoli vor rămâne neocupate. Pe fond, cererea excesivă de hrană în timpul restricțiilor a făcut ca muncitorii la ferme să fie incluși ca lucrători-cheie, motiv pentru care sunt transportați în Marea Britanie și în alte țări din vestul Europei. (https://theconversation.com/coronavirus-flying-in-fruit-pic…)

Ventilatorul celebrului astrofizician Stephen Hawking va fi folosit de bolnavii de coronavirus, după ce familia sa a decis să-l doneze spitalului din Cambridge. Mrea Britanie. Hawking, care a murit acum doi ani, şi-a trăit mare parte din viaţă ataşat de acest dispozitiv medical. (https://www.dw.com/…/stephen-hawkings-family-don…/a-53213249)

Șeful republicanilor din Senatul american, Mitch McConnell, a declarat pentru Reuters, că partidul Republican din SUA va recomanda statelor americane să-și declare insolvența nesusținând alocarea de noi fonduri de la buget pentru criza generată de pandemia de #coronavirus. (https://www.reuters.com/…/us-health-coronavirus-usa-states-…)

Conform unei analize realizate de Startup Genome, la nivel mondial, doar 41% dintre startupuri mai au resurse financiare pentru a acoperi costurile pe 3 luni. (https://venturebeat.com/…/startup-genome-41-of-global-star…/)

O știre despre începutul unui unicorn: investiția în valoare de $5,7 miliarde făcută de Facebook într-o divizie a companiei indiene Reliance Industries va crea un gigant care va intra în concurență directă cu Amazon și Walmart. Facebook și Reliance vor începe cu câteva proiecte în zona de e-commerce și plăți digitale, pentru ca apoi să se dezvolte și în zona de educație și sănătate online. (https://www.bloomberg.com/…/facebook-s-6-billion-india-bet-…)

Rupert Murdoch, președintele Fox Corp, și fiul său, Lachlan Murdoch, CEO-ul companiei, vor renunța la salarii pe fondul crizei. Acum, sincer, nu că le-ar dăuna în vreun fel. (https://www.reuters.com/…/foxs-rupert-lachlan-murdoch-to-fo…)

Comisia Europeană a anunțat ieri un pachet financiar de 3 miliarde de euro împrumut pentru zece țări vecine sau aflate în procesul de extindere a Uniunii, pentru a limita criza economică care va urma pandemiei de coronavirus. Așa-numita ”asistență macro-financiară” este complementară sprijinului acordat de FMI și va fi acordată în forma unor împrumuturi foarte favorabile pentru a facilita stabilitatea macroeconomică a țărilor. De reținut că mai mult de o treime din aceste fonduri vor merge către Ucraina, adică un total de 1.2 miliarde euro, iar 600 milioane euro către Tunisia. (https://www.euractiv.com/…/commission-announces-a-3-billio…/)

Forțele militare ale Rusiei și Turciei au executat încă o patrulă militară comună în nord-vestul Siriei, inclusiv aerian și la sol, în provincial Idlib, a declarat ministrul apărării turc. Idlib se află sub un lung asediu din partea forțelor regimului Assad și aliaților săi, iar acordurile anterioare de încetare a atacurilor asupra populației civile au fost violate până acum. (https://www.aa.com.tr/…/turkey-russia-hold-5th-join…/1812900)

Autoritățile chineze au lansat o campanie globală de informare menită să contureze dezbaterea despre modul în care China a reacționat la apariția noului coronavirus. Obiectivele acestei campanii sunt legate de evitarea oricărei vinovății privind măsurile luate de autoritățile chineze sau lipsa lor, și portretizarea Chinei ca fiind un model și partener de prim rang pentru alte țări. În săptămânile recente, Beijing a avut o abordare mai agresivă decât de obicei, experimentând câteva tactici preluate din modul de abordare al Rusiei, care folosește o strategie menită să inducă neîncredere, disensiuni și confuzie, pentru a genera lipsa de încredere a publicului în informațiile oficiale și în guverne și de a se asigura că nu există o înțelegere comună a faptelor despre care se discută. (https://www.foreignaffairs.com/…/chinas-coronavirus-informa…)

Gigantul Google a anunțat că le va permite comercianților să listeze gratuit produse în cadrul serviciului său de Shopping, ce are un tab special în motorul de căutare, și adaugă integrare cu PayPal. Produsele promovate vor fi în continuare vizibile în partea de sus și de jos a fiecărei pagini. Schimbările vor fi aplicate la nivel global până la finalul anului curent. (https://searchengineland.com/in-major-shift-google-shopping…)

Aviz pentru cei care se expun foarte mult în online: datele a 267 milioane de conturi de Facebook, incluzând nume și numere de telefon, sunt de vânzare pe dark web pentru £500. 16.8 milioane dintre acestea au inclusiv adresele fizice și de email ale utilizatorilor. (https://www.bleepingcomputer.com/…/267-million-facebook-pr…/)

Organizaţia Human Rights Watch i-a solicitat ieri guvernului grec să ''ia imediat măsuri de decongestionare'' în taberele de migranţi suprapopulate de pe insulele din Marea Egee ''pentru a evita o criză de sănătate publică''. De reținut că pproximativ 35.000 de migranţi şi solicitanţi de azil trăiesc în aceste tabere în condiţii de igienă precare, de şase ori mai mulţi decât capacitatea lor. Pe fond, Human Rights Watch le cere autorităţilor greceşti să ''identifice rapid'' persoanele vulnerabile din tabere, în special oameni în vârstă, cei care suferă de boli cronice şi alte persoane aflate în pericol, precum copiii neînsoţiţi şi femeile însărcinte, şi să ia măsuri de protecţia contra COVID-19 pentru a evita o criză de sănătate publică. (https://www.euronews.com/…/greek-island-migrant-camps-not-p…)

Preşedintele american Donald Trump a anunţat ieri că a ordonat marinei militare a SUA să deschidă focul asupra oricăror vase iraniene care hărţuiesc navele americane, la o săptămână după ce 11 vase ale Corpului Naval al Gărzii Revoluţionare Iraniene s-au apropiat periculos de nave americane în Golful Persic. (https://twitter.com/realDonaldTr…/status/1252932181447630848)

În condițiile în care milioane de musulmani călătoresc în timpul Ramadanului, în Indonezia, pentru a-și vedea familiile cu ocazia sărbătorii Eid-al-Fitr, anul acesta, autoritățile au interzis acest “exod”, temându-se că circulația populației în această perioadă ar putea submina încercarea lor de a opri răspândirea coronavirusului în toată țara. Totuși, nu este clar cum va fi aplicată această măsură restrictivă. (https://www.theguardian.com/…/indonesia-bans-ramadan-exodus…)

O serie de tornade a lovit sudul Statelor Unite ale Americii, aseară, producând pagube însemnate. Cel puţin cinci persoane au murit în statele Oklahoma și Texas. (https://edition.cnn.com/…/oklahoma-storms-tornad…/index.html)