• Marco Badea

Tribuna Internațională - 21 iunie 2020

📸Imaginea zilei vine de la Londra, acolo unde Prințul Wiliam, Duce de Cambridge și viitor rege al Marii Britanii, a făcut publice o serie de poze cu ocazia celei de-a 38-a aniversări. Pentru cei îndrăgostiți de monarhia britanică, mai multe detalii găsiți aici: (https://bit.ly/2BpaNjF)

photo source: @The Duchess of Cambridge via AP

Sârbii votează, azi, pentru legislativele care ar trebui să consolideze puterea partidului preşedintelui Aleksandar Vucic, care a ieşit mai puternic ca niciodată din criza coronavirusului în timp ce principalele partide de opoziţie boicotează scrutinul. De reținut că sunt primele alegeri naţionale din Europa de după măsurile de relaxare. Pe fond, Aleksandar Vucic nu candidează, dar numele său apare pe buletinele de vot ca şef al Partidului Sârb al Progresului de centru-dreapta, aflat la putere de opt ani. Totodată, partidele de opoziţie care boicotează legislativele explică faptul că alegerile libere sunt imposibile din cauza controlului mediadic din partea preşedintelui. "Dacă nu există nici măcar o şansă teoretică de a avea o competiţie între idei diferite, concepte, nu putem vorbi de alegeri", a transmis presei europene, Dobrica Veselinovic, tânără militantă a mişcării de opoziţie Ne Davimo Belgrade, adăugând că azi "este vorba doar de oficializarea unei stări de fapt". Potrivit ultimelor sondaje naționale, SNS ar putea câştiga 60% din voturi, în faţa Partidului Socialist (SPS), partenerul său de coaliţie, creditat cu aproape 12%. Şeful statului, de două ori premier, spune că boicotul este o adevărată ameninţare pentru democraţie, acuând opoziţia că se foloseşte de acest lucru pentru a-şi ascunde nepopularitatea. În jur de 6,5 milioane de alegători, inclusiv din diaspora, sunt aşteptaţi să voteze până la ora 18.00 GMT, iar primele rezultate sunt aşteptate câteva ore mai târziu, aproape de miezul nopții. (https://reut.rs/2ALI1Kk)

Totodată, POLITICO Europe scrie că partidul președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, ar urma să câștige detașat alegerile parlamentare, fiind cotat în sondaje cu 58%. Doar că această victorie vine după ce Vučić a stârnit controverse și în timpul pandemiei de coronavirus. La începutul crizei, el a acuzat Uniunea Europeană din cauza restricțiilor impuse la exportul de echipamente medicale către țările de la periferia Uniunii, susținând într-o conferință de presă că ”solidaritatea UE este o poveste frumoasă care nu există în realitate”, trimițând în schimb bezele Chinei. (https://politi.co/3elMQbr)

Donald Trump i-a lăudat aseară pe "războinicii" veniţi să îl asculte la Tulsa, în Oklahoma, pentru revenirea sa în campania electorală după trei luni de absenţă din cauza pandemiei de coronavirus. "Vreau să vă mulţumesc, sunteţi nişte războinici", a declarat locatarul de la Casa Albă, denunţând toate acele "Fake News" care, în opinia sa, nu trimit decât mesaje "negative". Cu câteva minute mai devreme, echipa sa de campanie a recunoscut, totuşi, că prezenţa spectatorilor nu este la înălţimea aşteptărilor sale, acuzând atitudinea "manifestanţilor radicali" şi "o săptămână de acoperire mediatică apocaliptică". Totodată, Donald Trump, l-a ironizat pe adversarul său democrat, Joe Biden, numindu-l "marionetă" a "stângii radicale". Plus de asta, Trump a asigurat că are o stare bună de sănătate, după ce participase anterior la o ceremonie în cursul căreia păruse că dă semne de oboseală. (https://cnn.it/2NgqgVZ)

Totodată, în același miting electoral, Donald Trump a declarat că a cerut autorităţilor sanitare să încetinească ritmul de depistare pentru Covid-19 pentru că asta provoacă creşterea numărului de cazuri descoperite în Statele Unite, ţara cea mai îndoliată din lume din cauza pandemiei. (https://bit.ly/3hLJLUk)

Iar ca show-ul să fie total, șase membri ai echipei de organizare a mitingului electoral de la Tulsa pentru campania preşedintelui american Donald Trump, au fost testaţi pentru coronavirus, rezultatul fiind pozitiv. (https://on.wsj.com/2YNp0Pi)

Donald Trump a mai afirmat ieri că fostul său consilier John Bolton va plăti ''scump'' pentru ''încălcarea legii'' prin publicarea cărţii sale. Mai precis, aceasta a scris pe twitter: ''Bolton a încălcat legea, a fost denunţat şi învinuit că a făcut acest lucru, cu un preţ foarte scump de plătit. Îi place să lanseze bombe asupra oamenilor şi să-i ucidă. Acum, bombele vor cădea pe el!'' (https://bit.ly/2NgkROH)

Oficiali britanici din domeniul securităţii recomandă operatorilor de telecomunicaţii să facă stocuri de echipamente Huawei, de teama unor noi sancţiuni americane împotriva companiei chineze, care i-ar putea perturba capacitatea de a continua livrările de produse de importanţă majoră. De reținut că Marea Britanie a anunţat în ianuarie că va permite Huawei o implicare limitată în construcţia reţelelor 5G, dar premierul Boris Johnson a fost supus între timp unor noi presiuni din partea Washingtonului şi a unor parlamentari din propriul său partid, care afirmă că echipamentele companiei chineze reprezintă un risc de securitate. Huawei a negat în repetate rânduri acuzaţiile. Astfel, oficiali ai National Cyber Security Centre analizează impactul măsurilor anunţate de Statele Unite luna trecută, care au rolul să restricţioneze capacitatea Huawei de a se aproviziona cu microcipurile avansate necesare pentru producerea echipamentelor 5G şi de smartphone-uri flagship. (https://yhoo.it/2YllOLU)

În jur de 140 de persoane au fost arestate în timpul adunărilor opoziţiei din Belarus, unde preşedintele Aleksandr Lukaşenko intensifică represiunea înaintea alegerilor prezidenţiale din august, a indicat ieri centru Viasna de apărare a drepturilor omului. Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, vizează un al şaselea mandat prezidenţial. În aceste condiții, mai mulţi opozanţi, printre care principalul său rival, Viktor Babariko, au fost arestaţi în perspectiva scrutinului din 9 august. (https://bit.ly/2AUPeHR)

Un procuror american care a condus anchete asupra unor apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump a dat asigurări că nu are intenţia să demisioneze, după ce ministrul justiţiei, William Barr, îi anunţase plecarea din funcţie. Pe fond, Geoffrey Berman, procuror din 2018 în puternicul district Sud din New York, a supervizat, între altele, punerea sub acuzare a lui Michael Cohen, fost avocat al lui Trump, condamnat la 3 ani de închisoare în decembrie 2018. Tot Berman a condus şi ancheta privind eforturile depuse de Rudy Giuliani, actualul avocat personal al preşedintelui, şi de doi dintre asociaţii săi pentru discreditarea lui Joe Biden. Berman, responsabil şi cu ancheta în cazul Jeffrey Epstein, l-a acuzat public în luna iunie pe prinţul Andrew că mimează cooperarea în acest dosar referitor la exploatarea sexuală a unor minore. Acum două zile, ministrul american al justiţiei, William Barr, a anunţat demisia lui Berman, precizând că preşedintele Trump îl va numi în locul acestuia pe Jay Clayton, actualul şef al Securities and Exchange Commission. Doar că procurorul a declarat ulterior că a aflat despre plecarea sa din funcţie din comunicatul lui Barr, precizând: "Nu am demisionat şi nu am nicio intenţie să demisionez". Berman a mai spus că "voi demisiona atunci când un candidat desemnat de preşedinte va fi confirmat de Senat. Până atunci, anchetele noastre vor continua fără întrerupere". De re'inut că administraţia Trump a demis mai mulţi înalţi funcţionari responsabili cu supervizarea acţiunii guvernamentale. Inspectorul general al Departamentului de Stat, Steve Linick, demis la mijlocul lunii mai de Trump, a explicat că instituţia sa ştia că el ancheta în acel moment în două dosare cu potenţial de a-i dăuna şefului diplomaţiei, Mike Pompeo. (https://bbc.in/2YkECeo)

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a criticat vehement ieri rezoluția Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, care a votat cu o zi înainte o rezoluţie condamnând rasismul sistemic şi violenţele poliţiei. Mai precis, șeful diplomației americane a spus: "Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, din care face parte Venezuela, şi recent Cuba şi China, a fost întotdeauna şi rămâne un refugiu pentru dictatorii şi pentru democraţiile care îi tolerează". Totodată, aceasta a spus că "Decizia Consiliului de a vota ieri o rezoluţie axată pe poliţie şi rasism în Statele Unite îl trage şi mai jos", adăugând că e o "ipocrizie ceea ce s-a întâmplat". (https://bit.ly/3fGTauz)

Preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, a stabilit ieri că alegerile legislative vor avea loc la 30 august, în pofida reapariţiei unor cazuri de infectare cu noul coronavirus, la două săptămâni după ce autorităţile anunţaseră că pe teritoriul ţării nu se mai află nicio persoană confirmată ca fiind infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2. (https://bit.ly/37UIS7y)

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a avertizat ieri că înaintarea forţelor Guvernului de uniune naţională, sprijinite de Ankara, spre oraşul strategic Sirte, în Libia, ar putea conduce la o intervenţie directă a Egiptului, pe fondul tensiunilor cu Turcia. Cu susţinerea Ankarei, forţele loiale GNA, au obţinut importante victorii de la începutul lui iunie, eliberând întreg nord-vestul Libiei. Totodată, trupele rivale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei sprijinit printre alţii de Egipt, au fost obligate să cedeze teren în ultimele săptămâni, semn al eşecului ofensivei lor asupra capitalei Tripoli, lansată în aprilie 2019. (https://reut.rs/3hPRMHK)

Premierul miliardar ceh, Andrej Babis, a acuzat ieri Parlamentul European de "ingerinţă" în afacerile interne ale ţării sale după o rezoluţie adoptată cu o zi înainte îndemnând la introducerea unor mecanisme pentru a preveni conflictul de interese legat de fondurile UE. De reținut că Andrej Babis a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, a transferat-o unor fonduri în 2017, dar datele din registrele beneficiarilor efectivi arată că el continuă să strângă beneficiile grupului. Premierul, care neagă cel mai mic act condamnabil, este suspectat că a profitat de fondurile europene destinate IMM-urilor retrăgând din Agrofert complexul hotelier şi agricol "Cuib de barză" din apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de a intra în politică. (https://bit.ly/2Yik0Di)

Beijingul au anunţat azi 22 de noi cazuri de Covid-19, în timp ce autorităţile se pregătesc să testeze peste două milioane de persoane pentru a opri noul focar de contaminare în capitală. De reținut că locuitorii din Beijing au revenit la o viaţă aproape normală după două luni fără infecţii. Dar o revenire a epidemiei de săptămâna trecută a determinat izolare în cartiere şi testarea a zeci de mii de locuitori. Piaţa agroalimentară din Xinfadi, principalul loc de aprovizionare cu fructe şi legume din Beijing, ar putea fi sursa noilor contaminări. Virusul a fost descoperit în special pe mesele folosite pentru prelucrarea somonului importat. Printre noile cazuri confirmate duminică, figurează şi o infirmieră care este primul cadru medical testat şi diagnosticat pozitiv de la revenirea epidemiei. (https://bit.ly/2YjZQch)

Un bărbat a fost ucis şi un altul grav rănit, ieri, în "zona autonomă" creată de manifestanţi într-un cartier din Seattle, în nord-vestul SUA, au anunţat autorităţile. De reținut că această "zonă autonomă" a fost instituită în urma valului naţional de manifestaţii contra violenţei Poliţiei şi a rasismului care a urmat morţii lui George Floyd. De două săptămâni, manifestanţii şi activiştii ocupă cartierul Capitol Hill din Seattle. Ei au creat ceea ce au numit o zonă fără Poliţie şi spun că trăiesc o experienţă socială într-o ambianţă festivă. (https://wapo.st/2V23x4a)

Autorităţile din Luxemburg au decis ca toată populaţia ţării să fie testate pentru depistarea coronavirusului, pentru a lupta mai eficient cu virusul. Cei 600.000 de locuitori vor fi testaţi câte 20.000 pe zi, în 17 centre. de reținut că guvernul a deblocat deja în acest scop un buget de 30 de milioane de euro, obiectivul fiind testarea populaţiei în mod regulat. (https://bit.ly/2zQlDPf)

Primarul oraşului Bruges, Dirk De fauw, care este şi avocat, a fost înjunghiat ieri, în zona gâtului, în timp ce se afla în biroul său de avocatură. Incidentul a avut loc la scurt timp după ora prânzului. Primarul în vârstă de 62 de ani a fost dus la spital de şoferul său şi a fost operat imediat. (https://bit.ly/2YXopdU)

Militanta suedeză pentru climat Greta Thunberg a spus ieri că lumea a trecut de "un punct de schimbare socială", evocând mişcarea "Black Lives Matter" sau încălzirea climatică, într-un interviu pentru BBC News. Aceasta a ținut să precizeze că "nu putem întoarce privirea la ceea ce a ignorat societatea de mult timp, fie că este vorba despre egalitate, justiţie sau de dezvoltare durabilă". Ea întrevede semne ale unei "treziri", atunci când "oamenii încep să-şi găsească vocea, să înţeleagă că pot avea un impact într-o oarecare măsură". Tânăra, devenită purtător de cuvânt şi simbol al mişcării tinerilor în lupta contra încălzirii planetei, crede totuşi că acestă "criză ecologică şi climatică nu poate fi rezolvată cu sistemele politice şi economice actuale", ceea ce "nu este o opinie, ci un fapt". (https://bbc.in/313EG3F)

O analiză a jurnaliștilor de la DW Deutsche Welle, despre cum arată călătoriile cu avionul pe timp de pandemie, ce faci când ajungi în aeroport și cum arată granițele din nou deschise. (https://bit.ly/37Pkzba)

În Franța, 36.000 de sate, orășele și orașe și-au organizat prima rundă de alegeri locale în martie, iar în weekend-ul următor vor organiza și a doua rundă, după o întârziere de trei luni cauzată de pandemia de coronavirus. Ei bine, în aceste condiții, BBC l-a intervievat pe unul dintre politicienii care speră să fie aleși sau realeși, Andre Trigano, în vârstă de 94 de ani. „Sper că nu va trebui să îmi cer din nou scuze pentru că nu sunt mort”, a fost introducerea a glumețului primar din Pamiers, un orășel de la poalele Pirineilor cu o populație de aproximativ 16.000 de oameni. (https://bbc.in/2zQnV0N)

Satul Fabbriche di Careggine, din provincia Lucca în Toscana a fost inundat intenționat în 1946 pentru a construi un dig hidroelectric și lacul artificial Vagli. El nu a mai fost văzut din 1994, de când lacul de acumulare a fost ultima oară golit. (https://cnn.it/3djjrxp)

Unele companii aeriene, care și-au reluat zborurile, au limitat sau au anulat distribuirea băuturilor alcoolice sau fierbinți (cafea, ceai) la bordul avioanelor pentru a limita interacțiunea dintre echipaj și pasageri. (https://cnn.it/2Nj9V2F)

Partidul Marxist-Leninist din Germania a ridicat o statuie a lui Lenin în fața sediului său din Gelsenkirchen. (https://bbc.in/2Z0Svh0)

Un editorial publicat pe platforma British Medical Journal (https://bit.ly/2VkzNzV) argumentează că boala generată de noul virus este ”încă o problemă de sănătate exacerbată de pandemia de obezitate”. Autorii consideră că industriile de producere a alimentelor de pe glob ”trebuie să înceteze imediat să promoveze mâncarea și băuturile nesănătoase, iar guvernele să forțeze această reformulare”, pe baza unor dovezi care arată că persoanele obeze sau supra-ponderale dezvoltă simptome mult mai severe ale infecției cu COVID-19. (https://bit.ly/2NfG6A9)

Totodată, cercetătorii au identificat efectele temperaturii, luminii solare și ploii asupra ratei de transmitere a noului coronavirus. La temperaturi superioare, numărul noilor cazuri a fost mai scăzut, dar efectul a fost modest. Rata cea mai mare de transmitere a virusului a fost la temperaturi sub 30 de grade. (https://bit.ly/2V3y7KO)

Virusul SARS-CoV-2 are mutații puține, ceea ce este o veste bună pentru oamenii de știință care lucrează la crearea unui vaccin pentru distrugerea acestui virus. (https://bit.ly/313HxcT)

Un nou tratament împotriva stresului, care combină mindfulness cu hipnoterapia a demonstrat rezultate pozitive, se arată într-un studiu pilot al Universității Baylor. Intervenția se numește ”mindful hypnotherapy”. Pentru cei care încă nu știu, minfulness este un tip de meditație care implică focusarea atenției asupra momentul prezent și ajută oamenii să facă față stresului, dar necesită luni de practică și antrenament, în timp ce hipnoza implică de asemenea focusarea atenției, însă include imagini ale minții. (https://bit.ly/2NcTaq2)

L’Oreal SA, Unilever şi alte companii multinaţionale care au cumpărat branduri de îngrijire personală de la persoane de culoare iau măsuri să îşi păstreze clienţii, dintre care unii au promis, în urma protestelor naţionale pentru justiţie rasială, să îşi direcţioneze cheltuielile doar către companii deţinute de astfel de antreprenori. (https://nyti.ms/3hP1Roo)

Cercetători ai Universității Yale au demonstrat că apariția neașteptată a unor incertitudini, cum este o pandemie globală, generează paranoia, care este un simptom al unei boli mintale severe, caracterizată de credința că alți oameni au intenții malefice. Paranoia se manifestă însă, în grade diferite, și în populația generală. (https://bit.ly/2YTvGeV)

Patru foști directori ai băncii chineze ICBC din Spania și-au recunoscut vinovăția după ce au fost acuzați de spălarea a zeci de milioane de euro din fonduri ilicite, cele mai multe provenind de la grupurile chineze de crima organizată. ICBC este cea mai mare bancă din China deținută de stat. (https://bit.ly/2V56Zv0)

Daimler, compania care deține Mercedes-Benz, a anunțat că a decis de comun acord cu BMW să oprească, pentru moment, cooperarea pentru dezvoltarea de mașini autonome, dar a precizat că parteneriatul ar putea fi reluat oricând în viitor. Cele două companii au decis să-și continue pe cont propriu cercetările și dezvoltarea de vehicule autonome. (https://bit.ly/3fKqFw1)

Facebook a cumpărat un startup suedez de hărți online, la care utilizatorii, inclusiv din România, contribuie cu imagini de la nivelul solului. (https://bit.ly/3hMI1Kz)

Un lider al regiunii autonome ruse din Chuvashia, Mikhail Ignatiev, a murit în spital la câteva zile înainte de primul termen în procesul intentat lui Vladimir Putin. Acesta era tratat de pneumonie într-un spital din St. Petersburg. (https://bit.ly/2AN2bnf)

Amazon va transmite gratuit pe Twitch și Prime Video meciuri din Premier League, care vor putea fi văzute în Marea Britanie. Compania americană speră că utilizatorii vor urmări și comenta împreună meciurile, începând cu 29 iunie, când va fi transmisă prima partidă. Meciurile vor fi însoțite de o coloană sonoră sintetică furnizată de EA Sports, care să dea impresia că stadionul este populat de spectatori. (https://bit.ly/37RDnpZ)

Facebook dă în judecată mai mulți dezvoltatori care au furat datele personale ale aproximativ 5.500 de utilizatori ai rețelei sociale. Aceștia ar fi accesat în perioada aprilie-mai a acestui an inclusiv datele de autentificare ale utilizatorilor. (https://www.cnet.com/…/facebook-sues-developer-over-allege…/)

YouTube lansează un nou format de reclamă, care afișează o listă de produse cu link direct către pagina magazinului online de unde pot fi cumpărate. Imaginat de YouTube ca o vitrină de produse, noul format duce utilizatorul direct pe site-ul comerciantului, spre deosebire de cele mai noi reclame Facebook, care țin utilizatorul și plățile în cadrul platformei. (https://bit.ly/3dkj6dO)

Trei persoane au fost ucise într-un atac cu cuţitul aseară într-un parc din oraşul Reading, la vest de Londra, potrivit poliţiei, care nu a reţinut până în prezent pista teroristă. Potrivit presei britanice, incidentul s-a produs după ora 7 seara și este tratat ca incident terorist, deși oficial poliția a negat acest lucru. Pe fond, un cetățean libian refugiat în UK a fost arestat iar surse din poliție au declarat că este foarte posibil ca motivația să fie una de natură teroristă, dar că anchetatorii examinează și varianta în care suspectul ar avea probleme psihice. Totodată, trebuie spus că atacul a avut loc la câteva ore după o manifestație a mișcării Black lives matter. (https://bit.ly/31erLML)

Celebrul film erotic al anilor 1970, „Emmanuelle”, va fi disponibil online, de săptămâna viitoare, pe Netflix, după ce unii utilizatori de Netflix s-au plâns recent de lipsa producţiilor de dinainte de anii 1980. (https://bit.ly/3115GRu)

Și în final, chitara folosită de Kurt Cobain în timpul înregistrărilor la celebrul concert „Unplugged” al formaţiei Nirvana, în 1993, a fost vândută ieri, la o licitaţie organizată de casa Julien’s, pentru 6 milioane de dolari, un record pentru o chitară. Cumpărătorul, care a fost prezent la sesiunea de vânzări organizată în Beverly Hills, este antreprenorul australian Peter Freedman, fondator al Rode Microphones, potrivit unui comunicat al casei Julien’s. (https://bit.ly/37MLgNv)

🔶Astăzi are loc solstițiul de vară din 2020, când din punct de vedere astronomic începe anotimpul vara. Este cea mai lungă zi din an, adică este ziua în care ne bucurăm cel mai mult timp de Soare pe parcursul unei zile. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

74 afișare0 comentariu