• Marco Badea

Tribuna Internațională - 21 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine din zona limitrofă a regiunii Alexandra a celui mai mare oraș din Africa de Sud🇿🇦, Johannesburg, acolo unde Forțele Naționale de Apărare patrulează așezarea informală Sjwetla, după ce locuitorii care protestau pentru lipsa mâncării, au fost forțați să rămână în locuințele lor, de o precaritate enormă. De reținut că mulți dintre aceștia și-au pierdut veniturile, deoarece Africa de Sud se află de cinci săptămâni în lockdown, în efortul de a lupta împotriva pandemiei de#coronavirus.

photo source: @Jérôme Delay/AP via Getty Images

West Texas Intermediate, reperul ultilizat în SUA pentru prețul petrolului, a scăzut aseară cu peste 98%, ajungând la un nivel record de sub 1 dolar/ baril, în condițiile în care există avertismente că spațiile de stocare vor fi pline în câteva săptămâni. Pe fond, carantina generalizată impusă în majoritatea economiilor lumii a micșorat masiv cererea de petrol, industria confruntându-se cu o criză majoră. Astfel, posibilitatea pentru prețuri negative în Statele Unite crește semnificativ, în aceste condiții, producătorii putând să plătească comercianții pentru a le lua petrolul și să evite, în acest fel, închiderea sondelor înaintea rivalilor lor. Cu alte cuvinte, la prăbușirea de -37,63 dolari/baril e de reținut că marii producători au început să plătească comercianții pentru a le lua petrolul, astfel încât să nu fie nevoiți să-și închidă sondele. Deci nu cer bani pe petrol, ci plătesc ei numai să scape de marfă. Pe fond, surplusul de producție pe care l-a demarat Arabia Saudită poată să se dovedească o sabie cu două tăișuri. (https://www.cnbc.com/…/oil-markets-us-crude-futures-in-focu…)

WTI a înregistrat astfel o prăbuşire istorică de 305% şi, pentru prima dată de când există statistici, a trecut la valori negative, în contextul în care preţul barilului a fost cotat la -37,63 dolari. La finalul şedinţei de la Bursa de Mărfuri din New York (Nymex), cotaţiile futures ale petrolului Texas cu furnizarea pentru luna Mai a acestui an, au scăzut cu cifra record de 55,9 dolari faţă de sesiunea de vineri. Analiştii au subliniat deja că aceste contracte nu vor mai fi în curând indice de referinţă al petrolului din SUA şi începând de azi va trebui analizată evoluţia contractelor futures pentru iunie, în funcţie de volumul cererii. De reținut că ieri, contractele pentru luna Iunie erau încheiate la 20,43 dolari, fiind deja o cerere de cinci ori mai mare faţă de luna Mai. Pe fondul problemei firma de consultanţă în energie Rystad Energy a subliniat că piaţa ştie că stocurile de petrol ale SUA vor ajunge la maximum în scurt timp, înregistând niveluri fără precedent la finele lui aprilie, astfel rafinăriile vor continua să-şi reducă semnificativ activitatea, din cauza lipsei de spaţii de înmagazinare, în special pentru benzină, fără a vinde. Mai trebie precizat că pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii. Totodată, US stocks a închis sesiunea de Luni pe roșu🛑, cu Dow Jones care a închis cu 2,4%, înregistând astfel cea mai prostă zi din această lună, cu S&P 500 care a terminat cu 1,8% și cu Nasdaq Composite care s-a închis cu sub 1%. (https://edition.cnn.com/…/h_13e36989df44e3a47f6076b2ee64eda…)

Totodată, ca răspuns al dezastrului, Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor profita de prăbuşirea istorică a preţului petrolului pentru a cumpăra 75 de milioane de barili cu scopul de a umple rezerva strategică a SUA. De reținut că această rezervă strategică înregistra la 17 aprilie 2020, 635 de milioane de barili depozitați, iar limita autorizată este în prezent de 713,5 milioane de barili. Rezerva americană are o capacitate de depozitare de 727 de milioane de barili şi se află înmagazinată într-un complex de patru situri subterane în statele Texas şi Louisiana, pe malul Golfului Mexic. (https://www.nst.com.my/…/trump-wants-use-oil-crash-fill-nat…)

Un reprtaj succint al celor de la Al Jazeera English, despre cum companiile mici și medii americane se confruntă cu falimentul după ziua de ieri, iar giganții din istorie devin tot mai afectați: (https://www.youtube.com/watch?v=I4Vzt6ssxjQ)

În final, după ce ieri a coborât pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ, cotaţia barilului de petrol american a revenit azi-dimineață pe teritoriul pozitiv pe bursele din Asia. Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai s-a tranzacţionat azi-dimineaţă în Asia la 1,10 dolari, faţă de un preţ de minus 37,63 dolari înregistrat aseară la bursa de la New York. (https://www.thestar.com.my/…/oil-price-claws-back-into-posi…)

Eurostat a publicat ieri un raport cu privire la comerțul online în Uniunea Europeană. Din capul locului trebuie reținut că deşi cumpărăturile online continuă să crească la nivelul blocului comunitar, mai ales în timpul acestei pandemii, doar 22% dintre bulgari şi 23% dintre români au făcut achiziţii online în 2019, faţă de o medie de 60% înregistrată în Uniunea Europeană. Pe fond, campionii achiziţiilor online din UE au fost, anul trecut, locuitorii din Danemarca (84%), Suedia (82%), Olanda (81%), Germania (79%) şi Finlanda (73%). Mai trebuie spus că indicele de creștere privind folosirea internetului şi a îmbunătăţirii standardelor de securitate, a determinat consumatorii din UE să aprecieze mai mult posibilitatea de a face cumpărături oricând, oriunde, având acces la o gamă largă de produse şi putând compara cu uşurinţă preţurile. (https://ec.europa.eu/…/products-eurostat-…/-/DDN-20200420-2…)

Newsweek, citându-l pe geneticianul Peter Forster de la University of Cambridge, care coordonează un proiect de cercetare cu obiectivul de a înţelege procesele istorice care au condus la pandemia de #covid19, notează că epidemia noului coronavirus ar fi început încă de la mijlocul lui septembrie, iar Wuhanul ar putea să nu fie locul în care a apărut. Potrivit datelor culese de către Forster şi colegii săi, epidemia coronavirusului pare că a început undeva între 13 septembrie şi 7 decembrie în provincia Guangdong, situată la aproximativ 805 kilometri de Wuhan. Mai precis, echipa de cercetători a cartografiat răspândirea virusului, inclusiv mutaţiile genetice pe care le-a suferit, în timp ce s-a deplasat din China către Australia, Europa şi restul lumii. S-a creat totodată o analiză de reţea, folosindu-se peste 1.000 de genomuri de coronavirus. Aceasta include data infectării pacienţilor şi ”tipul” de virus cu care a fost infectată persoana respectivă. Pe fond, există trei tipuri de virus, respectiv A, B şi C:▪️tipul A (este cel mai apropiat de coronavirusul descoperit la lilieci şi ar fi genomul de origine al virusului uman. Acest tip a fost descoperit la chinezi şi la americani, şi prezintă versiuni cu mutaţii la pacienţi din Australia şi Statele Unite), ▪️tipul B (tipul A nu a fost descoperit la majoritatea cazurilor din Wuhan, oraşul din China în care s-a descoperit pentru prima dată covid-19. Astfel, cercetătorii sugerează că a avut loc un ”eveniment fondator” în privinţa tipului B la Wuhan), ▪️tipul C (a fost identificat la primele cazuri în Europa, dar şi în Coreea de Sud, Singapore şi Hong Kong, însă pare absent în China continentală). (https://www.newsweek.com/coronavirus-outbreak-september-not…)

Paolo Gentiloni, fostul prim-ministru italian și actual comisarul european pentru Afaceri Economice, a declarat ieri într-un interviu acordat revistei germane DER SPIEGEL, că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să lanseze încă un ajutor suplimentar, în valoare de 1.000 de miliarde de euro, pentru a repara pagubele economice provocate de pandemia de coronavirus. Acesta a mai adăugat că fondurile ar putea fi obţinute prin intermediul viitorului buget multianual al UE. De reținut că în actualul context, Comisia Europeană pledează pentru un compromis, adică un fond special inclus în viitorul buget multianual al UE, pentru perioada 2021 - 2027. Executivul comunitar ar putea lansa bonduri pentru a face împrumuturi de pe pieţele financiare pentru acest fond, iar statele membre UE ar fi garanţi. (https://www.spiegel.de/…/european-commissioner-paolo-gentil…)

Angela Merkel, a precizat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, că este deschisă ideii de finanţare a relansării economice a Uniunii Europene, după criza coronavirusului, printr-un buget mai mare şi emiterea de bonduri comune prin Comisia Europeană. Totodată, întrebată dacă susţine propunerile de sprijinire prin bugetul comunitar a ţărilor europene mai afectate de pandemia de #covid19, cum ar fi Spania şi Italia, şefa guvernului federal de la Berlin a răspuns că există un articol în tratatul UE care permite astfel de acţiuni şi care a fost deja utilizat pentru finanţarea unui program european pentru angajări pe termen scurt. Merkel a insistat însă că solidaritatea europeană trebuie să se manifeste în cadrul tratatelor existente. Ea sugerat că Germania ar putea accepta amendamente la aceste tratate, dacă astfel s-ar putea accelera măsurile de relansare economică, însă a avertizat că negocierile în acest caz ar dura doi sau trei ani, iar criza actuală necesită reacţii rapide. (https://www.reuters.com/…/merkel-open-to-bigger-eu-budget-b…)

Și ca să ne dăm seama cât de puternică e Germania: Jens Spahn, ministrul federal al Sănătăţii în guvernul Merkel a anunțat ieri că Germania va plăti costurile pentru îngrijirea pacienţilor europeni bolnavi de covid-19 şi care necesită asistenţă respiratorie în spitalele de pe teritoriul german. Spahn a înaintat și o cifră, precizând că aproape 20 de milioane de euro ar fi totalul costurilor pentru îngrijirea acestor pacienţi. Totodată, Berlinul susţine în prezent peste 200 de pacienţi europeni infectaţi cu coronavirus şi susține că are capacitatea, dacă este necesar, să acorde mai mult sprijin. (https://www.buzzfeednews.com/…/coronavirus-germany-eu-patie…)

Un reportan marca The New York Times, despre cum asistenții medicali din Filipine și din alte țări în curs de dezvoltare au compensat ani la rând deficiențele de personal medical din țările occidentale, iar acum în timpul pandemiei, prezența lor este vitală pentru partea asta de lume: (https://www.nytimes.com/…/coronavirus-philippines-nurses.ht…)

Criza internațională generată de pandemia de #coronavirus a lovit din plin business-urile familiei Trump. Astfel, Focus scrie că The Trump Organization și Kushner Companies se luptă să plătească împrumuturile și ratele bancare din cauză că au rămas fără venituri pe fondul crizei generate de coronavirus. Pe fond, aceste companii nu pot primi legal ajutoare de stat de la președintele Statelor Unite, Donald Trump, și de la ginerele său, Jared Kushner, care îi este consilier locatarului de la Casa Albă. Ei bine, pe fondul actualului context, Deutsche Bank, semnalează publicația germană, s-ar afla acum într-o mare dilemă. Banca a primit o solicitare de suspendare a plății împrumutului luat de diferite companii din portofoliul firmei din partea Trump Organization la începutul acestei lui aprilie. Ce-i drept, aici putem să credităm obiectivitatea situației și să spunem că asemenea multor alte companii, grupul a rămas fără venituri cu care să-și plătească obligațiile către bancă. În condiții normale, acest lucru n-ar fi o mare problemă pentru Deutsche Bank. În teorie, Trump Organization nu are nimic de-a face președintele Statelor Unite. De când a ajuns în funcție, afacerile familiei sunt conduse de Donald Trump jr. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple, iar familia Trump s-a mai aflat în conflict cu Deutsche Bank anul trecut. Prin urmare, Deutsche Bank trebuie să cântărească daca nu cumva e mai bine să nu-l supere pe puternicul său client și să-l trateze cu mai multă delicatețe. Grupul bancar german nu este singurul în această situație. De pildă, Trump Organization a cerut de asemenea autorităților locale din Palm Beach County Florida să suspende plata chiriei pentru terenurile de golf. Totodată, ginerele lui Trump, Jared Kushner, se află într-o situație similară. El conducea de asemenea o companie de imobiliare înainte ca Donald Trump să devină președinte. Compania lui Kushner deținea anterior doar proprietăți de locuit în suburbii, însă în ultimii ani a început să investească masiv în proprietăți scumpe în New York. De reținut că din noiembrie2019, compania nu a mai putut plăti împrumuturile la timp, iar obligațiile au fost achitate până în februarie, dar cele din martie au fost anulate complet. În altă ordine de idei, Deusche Bank a insistat ca președintele Trump să-și garanteze împrumutul cu averea personală. Acest lucru s-a întâmplat după câteva experiențe neplăcute cu împrumuturile luate de Trump, în trecut. Astfel, dacă banca va decide să execute creditul, ar trebui să-i ia proprietățile președintelui american. Aceasta ar fi poate procedura corectă, dar ar presupune multă publicitate negativă pentru bancă. (https://m.focus.de/…/praesidentenfamilie-in-bedraengnis-cor…)

Un studiu publicat ieri de Comisia Europeană relevă faptul că produsele agroalimentare şi băuturile protejate de UE ca „indicaţii geografice”, reprezintă o valoare a vânzărilor de 74,76 miliarde de euro, peste o cincime din această sumă provenind din exporturile în afara blocului comunitar. Mai precis, produsele alimentare europene au reputaţia de a fi sigure, hrănitoare şi de înaltă calitate, iar metodele tradiţionale de producţie contribuie la obiectivul UE de a deveni etalonul global pentru durabilitate în producţia de alimente. Pe fond, studiul a evidenţiat că valoarea vânzărilor unui produs cu denumire protejată este, în medie, de două ori mai mare decât în cazul produselor similare fără niciun fel de certificare. (https://ec.europa.eu/…/short-term-outlook-despite-challenge…)

BBC News a făcut o investigație jurnalistică timp de câteva luni privitoare la acuzațiile potrivit cărora muncitorii străini ar fi exploatați în fermele de legume din Spania. De reținut că Spania este unul dintre cei mai mari producători de fructe și legume din lume. Regiunea sudică din Almeria este cunoscută pentru ceea ce spaniolii numesc „marea din plastic”. Acolo se găsesc sere acoperite cu folie ieftină din plastic, care se desfășoară pe zeci de mii de hectare, iar lucrătorii migranți culeg fructele și legumele care sunt vândute apoi în supermarketurile din Europa. Numai că muncitorii, cei mai mulți dintre ei proveniți din Africa, muncesc fără acte legale și sunt plătiți foarte prost. Potrivit legii din Spania, muncitorii ar trebui să fie plătiți cu 7,28 euro pe oră. Doar că de cele mai multe ori, foile de pontaj nu reflectă numărul real de ore de muncă. (https://www.bbc.com/…/fruit-labourers-if-you-don-t-want-to-…)

În Israel, Bibi a câștigat din nou: principalele formaţiuni politice, Likud şi alianţa Albastru & Alb, au ajuns aseară la un acord privind formarea unui guvern de uniune naţională, iar Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהוva rămâne premier în următoarele 18 luni. Acordul pe construcția unui guvern de uniune naţională, vine după un impas politic de aproape un an şi jumătate în care au fost organizate trei alegeri parlamentare anticipate care nu au dus la o majoritate solidă pentru nicuna dintre cele două formațiuni politice. Conform acordului, Netanyahu va fi prim-ministru până la sfârșitul lui 2021, după care va demisiona, iar Benjamin Gantz va prelua conducerea Guvernului. Cât timp Guvernul va fi condus de Benjamin Netanyahu, Benjamin Gantz va fi ministru al Apărării. (https://www.timesofisrael.com/unity-deal-allows-netanyahu-…/)

Totodată, Autoritatea Palestiniană a condamnat formarea unui guvern de uniune naţională între premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi Benny Gantz, considerând-ul favorabil "anexării" unor zone din Cisiordania şi ameninţând astfel soluţia unei rezolvări a tensiunilor prin crearea a două state. Premierul Mohammad Shtayyeh a scris pe twitter: "Formarea unui guvern israelian de anexare înseamnă sfârşitul soluţiei cu două state şi destructurarea drepturilor poporului palestinian". De reținut că soluţia cu două state prevede un stat israelian alături de unul palestinian, însă palestinienii sunt de părere că anexarea unor zone din Cisiordania face imposibilă crearea unui stat palestinian viabil. (https://twitter.com/DrShtayyeh/status/1252308428602642433)

Și ca să rămânem în peisaj: apărarea antiaeriană a armatei siriene a doborât ieri rachete israeliene deasupra oraşului antic Palmira din Siria. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie neguvernamentală cu sediul în Marea Britanie, a raportat că ţintele vizate au fost "posturi militare ale miliţiilor iraniene din deşertul Palmira", fără să anunţe victime. (https://english.alarabiya.net/…/Syria-says-its-air-defenses…)

Deși e pandemie, se joacă în continuare geopolitic: după 12 ani, Trump trimite ambasador SUA în ultima dictatură europeană. Astfel că, diplomata Julie Fisher, însărcinată cu afacerile europene la Departamentul de Stat şi care a lucrat în trecut la ambasada SUA din Moscova, va fi trimisă la post în Belarus. De reținut că în 2008, autocraticul Aleksandr Lukaşenko, a intrat în conflct direct cu administrația Bush, ca urmare a sancțiunilor impuse contra liderului de la Minsk. Aceste sancţiuni au venit ca represalii împotriva unor alegeri considerate necorespunzătoare legii şi represiunii manifestanţilor care protestau. În actualul context, la peste un deceniu distanță, în semn de încălzire a relaţiilor, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu Lukaşenko în februarie 2020 la Minsk, marcând astfel prima vizită a unui diplomat american de rang înalt din 1994 în Belarus. Pompeo, un fin diplomat, a spus că SUA nu încearcă să îndepărteze Belarus de Moscova, ci să ajute această țară să fie mai suverană. (https://news.yahoo.com/us-names-belarus-envoy-decade-long-f…)

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian într-un interviu acordat ieri celor de la Le Monde, a spus că Franţa propune crearea unui grup de experţi internaţionali cum este Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) pentru a susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii, criticată de SUA în ceea ce priveşte gestionarea fazei incipiente a epidemiei de #coronavirus. Le Drian a precizat: ''Trebuie să redăm OMS mijloacele de a-şi îndeplini mai bine misiunea sa normativă precum şi cea de alertă şi detectare''. Șeful diplomației de la Paris a mai menționat faptul că, o altă dificultate pentru OMS este coordonarea între marile iniţiative şi marii actori ai sănătăţii mondiale, făcând referire la Fondul mondial de luptă contra SIDA, tuberculozei şi malariei, Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare sau UNITAID. (https://www.lemonde.fr/…/jean-yves-le-drian-ma-crainte-c-es…)

Ceva monden ca să mai destindem atmosfera: avocaţii prinţului Harry şi ai soţiei sale Meghan cu declarat ieri pentru Vanity Fair, că cei doi intenţionează să pună capăt tuturor contactelor media cu cele mai importante tabloide din Marea Britanie. Scopul acestei decizii, au ținut să precizeze reprezentanții cuplului regal, nu este de a evita criticile sau de a opri dezbaterea publică ori de a cenzura informaţiile raportate fidel. (https://www.vanityfair.com/…/meghan-and-harry-cut-off-briti…)

Actorul britanic Idris Elba şi soţia sa, modelul şi activista Sabrina Dhowre Elba, și-au anunțat ieri sprijiul pentru Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă de sub egida ONU după ce au fost desemnaţi ambasadori ai bunăvoinţei, pentru a ajuta la stoparea şocurilor economice provocate de COVID-19 care riscă să declanşeze o criză alimentară globală. Cei doi au anunțat că se vor preocupa de ajutorarea fermierilor din ţările sărace, cerând economiilor bogate să ofere sprijin pentru prevenirea "foametei inutile şi a suferinţei" provenite ca urmare a pandemiei de coronavirus. De reținut că ambii s-au vindecat de #covid19. (https://www.reuters.com/…/actor-idris-elba-launches-un-coro…)

Poliția britanică a confiscat un transport cu cocaină în valoare de 1 milion de lire sterline ascuns pe un vas ce transporta măști chirurgicale din Franța. Continuarea comerțului ilegal cu droguri, în plină pandemie, prezintă riscul de a menține și extinde răspândirea virusului. (https://www.occrp.org/…/12139-uk-1-million-of-drugs-found-i…)

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce inițial a fost reticentă privind posibilitatea vacanței în acest an, a declarat că acum se gândește la a avea o vacanță într-un ”mod inteligent”. Ea s-a referit la măsuri de igienă, la menținerea distanțării sociale și la faptul că ”începem să învățăm să trăim cu virusul”. (https://www.euractiv.com/…/eu-commission-chief-is-now-posi…/)

Pentru pasionații de fotbal⚽️: preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, s-a declarat ieri optimist în privinţa reluării competiţiilor naţionale şi continentale, suspendate luna trecută din cauza pandemiei de coronavirus, estimând că oprirea definitivă a acestora ar avea un impact "teribil" asupra cluburilor şi ligilor naţionale. Totodată, întrebat de ce fotbalul nu a urmat exemplul altor sporturi care au pus capăt anticipat sezonului competiţional, preşedintele UEFA a precizat: "Este prea devreme pentru a spune că nu vom putea încheia sezonul. Impactul ar fi teribil pentru cluburi şi ligi. Îl putem încheia, însă trebuie să respectăm deciziile autorităţilor şi să aşteptăm permisiunea de a reîncepe să jucăm". De reținut și că UEFA a anunţat anterior că ligile naţionale de fotbal vor avea prioritate în faţa cupelor europene, însă Ceferin a detaliat acest subiect: "Depinde de momentul în care se va reporni: dacă vom face acest lucru suficient de repede, campionatele şi cupele europene se vor putea disputa în paralel". (https://www.france24.com/…/20200420-uefa-look-for-light-at-…)

Joe Biden, candidatul nominalizat de democrații americani pentru lupta electorală cu Donald Trump își pregătește déjà platforma de politică externă, mai ales că are opinii drastic diferite de ale președintelui Donald Trump. Biden și-a propus să reconsidere relația dintre SUA și Arabia Saudită, să reia acordul nuclear cu Iranul și să își mențină opoziția cu privire la anexarea de către Israel a West Bank. Persoana însărcinată să calibreze aceste reorientări și poziționări este Tony Blinken, fostul consilier pentru securitatea națională, care a orbitat în jurul lui Biden în ultimii 18 ani. Acesta caută experți și consilieri pe politica externă din politica americană de centru-stânga pentru a-l consilia formal și informal pe Joe Biden. (https://www.al-monitor.com/…/joe-biden-foreign-policy-advis…)

Trump, într-un mesaj pe twitter, a anunțat în această dimineață că SUA va suspenda temporar imigrația. (https://twitter.com/realDonaldTr…/status/1252418369170501639)

Presa americană susține că în Turcia numărul victimelor provocate de coronavirus este mai mare decât cel raportat oficial, bazându-se pe numărul deceselor înregistrate timp de o lună în Istambul, mai mare decât vârfurile raportate în trecut pentru aceeași perioadă. Astfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a prezentat săptămâni la rând modul în care Turcia gestionează epidemia de coronavirus drept un mare succes mondial, dar a menținut un control strict asupra informațiilor referitoare la epidemie. Mai precis, administrația prezidențială a dirijat o campanie de propagandă asigurându-se că relatările din spitale, locuri de înmormântare și imagini cu rudele celor dispăruți lipsesc din spațiul public. Medicii care au vorbit pe rețelele sociale au avut de suferit, 410 persoane fiind reținute în martie pentru postări ”provocatoare sau abuzive”. (https://www.nytimes.com/…/m…/coronavirus-turkey-deaths.html…)

Festivalul de Film de la Veneţia a confirmat ieri organizarea celei de-a 77-a ediţii în perioada 2-12 septembrie, în pofida pandemiei de coronavirus care a condus la anularea sau amânarea a numeroase festivaluri. (https://www.facebook.com/…/a.1570892897…/10158592430554752/…)

În Franța, un exemplar de lup sălbatic foarte rar a fost văzut și fotografiat în Normandia, pentru prima dată în ultima sută de ani. Este vorba de lupul cenuștiu european, parte a rasei care a reintrat în Franţa din Italia în anii '90, după ce au fost vânaţi până la extincție la începutul anilor '30. Puţinele exemplare s-au răspândit în toată ţara, dar niciunul nu a fost văzut până acum în nordul ţării. (https://www.telegraph.co.uk/…/wolf-seen-northern-france-fi…/)

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier