• Marco Badea

Tribuna Internațională - 20 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine din Kathmandu, capitala Nepalului, acolo unde un bărbat a fost surprins plângând pe stradă în timp ce căuta un adăpost în care să-și petreacă noaptea, în cea de-a 26-a zi de carantină națională impus de guvern pentru a stopa răspândirea pandemiei de #covid19.

photo source: @Navesh Chitrakar/Reuters

Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate citat de POLITICO, a declarat că Europa va avea nevoie de încă cel puţin 500 de miliarde de euro de la instituţiile financiare ale UE pentru a finanţa redresarea economiei după pandemia de coronavirus. Cel mai uşor mod de a organiza astfel de fonduri ar fi prin intermediul Comisiei Europene şi prin bugetul UE, a explicat Regling. (https://www.politico.com/…/eu-needs-extra-500-billion-for-r…)

Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt amenințate de pandemia de coronavirus, potrivit unui raport al McKinsey & Company. Astfel, rata șomajului în UE ar putea crește de la aproximativ 6% la mai mult de 11% și va rămâne ridicată ani întregi dacă efectele bolii nu sunt eliminate rapid. Pe fond, McKinsey estimează că unul din patru locuri de muncă din întreaga Uniune Europeană și Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor sau a plății, problemelor temporare sau concedierii permanente. Mai trebuie reținut că profesiile care nu necesită un contact strâns cu alții, inclusiv contabilii și arhitecții, sunt considerate cu risc scăzut, împreună cu cele care oferă servicii esențiale, cum ar fi poliția. (https://edition.cnn.com/…/europe-jobs-coronaviru…/index.html)

Africa gazduieşte peste 1.2 miliarde de suflete, dar este, potrivit OMS, cel mai nepregătit continent pentru a se lupta cu pandemia de coronavirus. Cele mai multe ţări ale Africii sunt complet nepregătite pentru o răspândire agresivă a virusului, deşi acesta a ajuns acolo. De exemplu, Sudanul de Sud are 5 ventilatoare pulmonare pentru 12 milioane de oameni, adică un ventilator la fiecare 3 milioane cetăţeni, Burkina Faso are 11 ventilaotare, Sierra Leone 13, iar Republica Centrafricană doar 3 ventilatoare. (https://edition.cnn.com/…/covid-19-ventilator-sh…/index.html)

În Canada a avut loc ieri cel mai grav atac armat din istoria modernă a țării. Un bărbat deghizat în polițist a ucis cel puțin 16 oameni în orașul Portapique din provincia Nova Scotia situată în estul țării. Pe parcursul a 12 ore, atacatorul a mers în mai multe locuri unde a deschis focul. Ucigașul a fost identificat drept un tehnician dentar în vârstă de 51 de ani. Deocamdată nu se cunosc motivele sale, dar nu sunt indicii că ar fi de natură teroristă. Bărbatul a fost împușcat mortal de forțele de ordine. (https://www.washingtonpost.com/…/5ec80d1c-8255-11ea-81a3-96…)

Vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova, parcă venită de pe altă planetă, a denunţat ieri „dependenţa morbidă” a Uniunii Europene faţă de China şi de India în materie de produse medicale, scoasă la iveală de criza coronavirusului. Jourova, responsabilă cu valorile şi transparenţa blocului comunitar, a spus că „este ceva ce ne face vulnerabili şi trebuie să-i răspundem printr-o schimbare radicală”. Totodată, aceasta a precizat și că „vom trece în revistă lanţurile de aprovizionare, vom încerca să diversificăm şi, la modul ideal, să producem cât de mult este posibil în Europa”. (https://economictimes.indiatimes.com/…/articl…/75238502.cms…)

Prețul petrolului american a scăzut ân această dimineață la un nivel nemaivăzut din 1999, pe fondul reducerii cererii, barilul de West Texas Intermediate (WTI), referința pentru SUA, ajungând la 15,65 dolari, adică raportând o scădere de peste -14% în tranzacțiile din Asia. Pe fond, piața petrolului suferă o presiune intensă în timpul pandemiei de #coronavirus, din cauza scăderii cererii și a epuizării capacităților de depozitare. În aceste condiții, industria petrolului s-a confruntat și cu lupta între producători pentru cote de piață. De reținut și că la începutul acestei luni, membrii OPEC și aliații săi au convenit în sfârșit un acord pentru a reduce producția globală cu aproximativ 10%, o valoare record. (https://www.nytimes.com/…/business/19reuters-global-oil.html)

Oamenii de știință care lucrează la un vaccin contra coronavirusului în Marea Britanie speră să înceapă studii clinice până la sfârșitul săptămânii viitoare. Totodată, într-un mesaj transmis pentru BBC News, Sarah Gilbert, orp profesorară de la Universitatea Oxford, spune că oamenii de știință cred că este posibil ca un om să fie infectat cu #covid19 de mai multe ori, iar o imunitate indusă de vaccin poate dura mai mult decât imunitatea dobândită de cei care au fost deja infectați. Altfel spus, cercetătoarea Gilbert a spus că „coronavirusurile se pricep să nu lase o amintire clară sistemului imunitar, de aceea se reinfectează oamenii”. Cu alte cuvinte, prin intermediul unui vaccin, răspunsul sistemului imunitar ar rămâne alert o perioadă mai lungă de timp, motiv pentru care imunitatea dată de vaccin ar putea dura mai mult decât cea dată de infectare. Cât de mult? Încă nu se știe, dar Gilbert spune că, pe baza studiilor făcute pe un vaccin pentru un coronavirus asemănător, MERS, sistemul imunitar era încă pregătit la un an după vaccinare. (https://www.bbc.com/…/coronavirus-possible-to-be-infected-w…)

CNN a prezentat un studiu despre cum în 1911, o epidemie ucigașă se răspândea în China. Și atunci, ea amenința să se transforme rapid într-o pandemie, originile sale fiind o sursă de dispută printre oamenii de știință. Ciuma Manciuriană, însă, a rămas restrânsă la continentul asiatic, iar răspunsul coordonat al cercetătorilor și guvernelor lumii de la aceea vreme a prevenit transformarea sa de la epidemie la pandemie. De reținut că, deși măsuri precum carantinarea, restricționarea călătoriilor și incinerarea în masă a morților au fost luate pentru a limita numărul infectărilor, peste 60.000 de persoane au murit în nord-estul Chinei, fapt ce a transformat-o într-un dintre cele mai mortale epidemii la acea vreme. (https://edition.cnn.com/…/great-manchurian-plagu…/index.html)

The Guardian a centralist informațiile despre tot ce au putut afla cercetătorii și lumea despre #covid19 în ultimele 5 luni, de când a izbucnit pandemia. Pe fond, coronavirusurile provoacă probleme de sănătate de mult timp. Mai multe versiuni se află la originea răcelilor banale și, în ultimii ani, două tipuri au creat epidemii soldate cu multe victime: sindromul respirator acut sever (Sars) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers). Însă impactul lor a fost mult mai mic, în comparație cu dezastrul global dezlănțuit de noul coronavirus. În doar câteva luni, Sars-CoV-2 a băgat în carantină zeci de țări și s-a soldat cu peste 120.000 de morți la nivel global. Iar boala continuă să se răspândească. Mai precis, cunoștințele dobândite de oamenii de știință despre Sars-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, sunt remarcabile. Acesta era un organism necunoscut științei în urmă cu cinci luni. Astăzi este subiect de studiu la un nivel fără precedent. Există numeroase proiectele pentru vaccinuri, au fost lansate studii antivirale și apar noi teste pentru diagnosticare. (https://www.theguardian.com/…/coronavirus-five-months-on-wh…)

Germania redeschide, începând de azi, magazinele mici, iar şcolile îşi vor relua activitatea pentru acele clase unde au loc examene de absolvire. Berlinul a anunţat, săptămâna trecută, că rata infecţiei a încetinit şi că focarul a fost pus sub control, însă cetățenii trebuie să rămână vigilenţi pentru a evita un al doilea val de infecţii. Recomandarea din urmă a fost făcută de virusologul Christian Drosten, directorul Institutului de virusologie din Berlin și unul dintre cei mai influenți medici din Germania. Acesta a mai spus că Germania are o rată a mortalității atât de scăzută datorită testării masive a populației, "care ne-a permis să tratăm pacienții, încă din prima săptămână de la infectare, și a unui număr mai mare de laboratoare". (https://www.abc.es/…/abci-virologo-estrella-alemania-secret…)

Proteste în timp de pandemie: mii de israelieni au protestat aseară la Tel Aviv împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare la adresa democraţiei israeliene, pe fondul negocierilor privind formarea guvernului dintre premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz. Pe fond, aproximativ 2.000 de protestatari, conform cifrelor furnizate de The Times of Israel, au răspuns apelului făcut pe Facebook de mişcarea "steagurilor negre" şi s-au adunat în Piaţa Yitzhak Rabin pentru a "salva democraţia". Intenţia protestatarilor a fost şi de a face cunoscută opoziţia faţă de negocierile în curs între Benny Gantz, aflat în fruntea partidului de centru Albastru-Alb şi liderul partidului de dreapta Likud, Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie. Altfel spus, purtând măşti de protecţie şi îmbrăcaţi majoritar în negru, protestatarii au păstrat distanţa de doi metri unii faţă de alţii, respectând astfel măsurile de distanţare socială destinate combaterii pandemiei COVID-19 care, în Israel, a provocat îmbolnăvirea a peste 13.000 de persoane, precum şi peste 170 de decese. (https://www.timesofisrael.com/thousands-rally-in-tel-aviv-…/)

FRANCE 24 English notează că Australia va forța Facebook și Google să împartă veniturile din publicitate cu firmele locale de media, devenind una dintre primele țări care obligă platformele digitale să plătească pentru conținutul pe care îl folosesc. De reținut că piața de publicitate online din Australia se ridică la 5,72 miliarde dolari pe an și a crescut de peste opt ori din 2005, astfel, aproape o treime din sumă merge la Google și Facebook, a arătat un raport publicat în iunie anul trecut. (https://www.france24.com/…/20200420-australia-to-force-goog…)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său american Donald Trump au convenit ieri, în cursul unei convorbiri telefonice, să colaboreze în ceea ce privește sistemul de sănătate și sistemul economic în lupta împotriva ameninţării constituite de pandemia de COVID-19, a informat preşedinţia de la Ankara, fără a oferi mai multe detalii. (https://cbs2iowa.com/…/turkey-reports-127-new-coronavirus-d…)

Hilary Mantel, Jeanette Winterson, Kazuo Ishiguro, Elif Shafak și alți scriitori cunoscuți și-au împărtășit experiențele și lecturile din vremurile pandemiei. Printre lucrurile recomandate se numără ”I’m Your Man: The Life of Leonard Cohen”, de Sylvie Simmons, ”The Unspeakable Confessions of Salvador Dali”, ”Orașele invizibile”, de Italo Calvino sau serialele și documentarele TV. (https://www.theguardian.com/…/novelists-pick-books-to-inspi…)

Ceva de parenting: conform unui studiu recent, copiii preferă cărțile de povești care îi învață felul în care funcționează lumea și care le răspund astfel la întrebarea lor preferată: ”de ce?” (https://edition.cnn.com/…/children-causal-storyb…/index.html)

Disney va trimite în concediu fără plată 100.000 de angajați începând din această săptămână. Numărul reprezintă jumătate din total angajați. Compania operează parcuri de divertisment și hoteluri care sunt închise din cauza măsurilor luate pentru oprirea pandemiei. (https://www.bbc.com/news/business-52349729)

Facebook va lansa azi o aplicație separată, Facebook Gaming, prin intermediul căreia cei care se joacă online pot face streaming. Aplicația va intra pe o piață unde mai operează Twitch, cumpărat de Amazon, YouTube sau Mixer de la Microsoft. Numărul celor care urmăresc streamingul de jocuri a crescut în ultimii ani. (https://www.nytimes.com/…/technolo…/facebook-app-gaming.html)

Printr-un ordin semnat de guvernatorul Andrew Cuomo la sfârșitul acestei săptămâni, căsătoriile online au devenite legale în statul New York, cel mai afectat de pandemia de #coronavirus din SUA. (https://qz.com/18…/zoom-marriages-are-now-legal-in-new-york/)

Papa Francisc i-a salutat ieri pe jurnaliști care îl aşteptau în faţa bisericii Santo Spirito in Sassia, înainte de liturghia Duminicii Divinei Milostiviri celebrată de Biserica Catolică, precizând: "Vă mulţumesc pentru munca depusă. În loc să staţi în pat duminica, voi lucraţi. Mulţumesc foarte mult, mulţumesc. Este important să comunicăm". Totodată, în timpul celebrării, Papa a avertizat în privinţa "pericolului uitării celor care au rămas în urmă". "Riscul este să fim loviţi de un virus şi mai rău, cel al egoismului şi al indiferenţei". (https://www.reuters.com/…/recovery-from-coronavirus-must-be…)

Miniştrii Sănătăţii din grupul celor 20 de economii majore ale lumii, așa-numitul G20, au discutat ieri despre slăbiciunile sistemelor de sănătate care au făcut ca lumea să fie vulnerabilă la izbucnirea pandemiei noului coronavirus. Secretariatul saudit al G20 a informat că miniştrii au împărtăşit experienţele naţionale, au discutat despre acţiunile necesare pentru îmbunătăţirea nivelului de pregătire şi despre aspectele sistemice slabe pe care pandemia le-a scos în evidenţă. Totodată, s-a precizat că miniștrii au adoptat niște măsuri preventive pentru a stopa extinderea pandemiei, fără a da amănunte. (https://www.nytimes.com/…/19reuters-health-coronavirus-g20.…)

Iranul va da un răspuns hotărât oricărei 'erori de calcul' din partea SUA în zona Golfului, a transmis duminică marina Gardienilor Revoluţiei. De reținut că armata SUA a comunicat săptămâna aceasta faptul că, 11 nave ale marinei Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat periculos de vase ale marinei militare şi gărzii de coastă americane în Golf, calificând aceste manevre drept periculoase şi provocatoare. (https://www.yahoo.com/…/rpt-iran-decisive-response-mistake-…)

Știrea cu imbecilul zilei: Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a mers ieri să îi susţină pe protestatarii care, încălcând regulile de izolare socială, s-au strâns în faţa cartierului general al armatei pentru a solicita o intervenţie militară şi închiderea Congresului. "Nu vrem să negociem nimic", s-a adresat preşedintele de extremă dreapta, în picioare într-o camionetă, protestatarilor care purtau pancarte pe care scria "intervenţie militară cu Bolsonaro". Pe fond, demonstranţii cer aplicarea unei legi care, în 1968, a impus închiderea Congresului şi a suprimat multe drepturi constituţionale. Populistul de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, îi critică constant pe liderii Congresului din Brazilia, dar și pe guvernatorii şi primarii care susţin măsurile de izolare şi de distanţare socială menite să oprească răspândirea epidemiei noului coronavirus care a făcut peste 2.300 de victime şi a infectat peste 36.000 de brazilieni până acum. (https://abcnews.go.com/…/brazils-bolsonaro-appears-protest-…)

Avem o Olivia Steer și în tenis: tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a declarat că se va confrunta cu o dilemă în cazul în care va deveni obligatorie vaccinarea jucătorilor înainte ca aceştia să poată concura din nou după reluarea sezonului, întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus. Nole a spus că "personal, mă opun vaccinării şi nu mi-aş dori să fiu obligat de cineva să mă vaccinez pentru a putea călători". (https://www.nytimes.com/…/19reuters-health-coronavirus-tenn…)

Vești bune pentru fermierii din regiunile geografice producătoare de cafea: prețurile au crescut ca urmare a îngrijorărilor legate de disponibilitatea sa, a anunțat Organizația Internațională a Cafelei. Astfel, ICO a declarat: „În prezent, se estimează că cererea globală depășește producția. Întreruperile în lanțul de aprovizionare, atât în ​​transportul maritim cât și în recoltare, ar duce la lipsuri temporare, punând presiune ascendentă asupra prețurilor pe termen scurt“. De reținut că importatorii de cafea din unele dintre cele mai mari state consumatoare fac stocuri și cumpără în avans. Mai precis, cheltuielile cu cafeaua în Franța au crescut cu 34,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în Italia au crescut cu 29,5%. Plus de asta, alți factori care ar putea amenința aprovizionarea cu cafea este invazia de lăcuste din Africa de Est sau continuarea carantinei în multe dintre țările din lume. (https://www.cnbc.com/…/coronavirus-coffee-prices-rise-as-co…)

Un articol azi în Republica despre cum ideologiile viitorului se despart acum: faci parte din Mulțimea A, B sau C? Prima întrebare care separă apele: Stăm în case sau repornim economia?: (https://republica.ro/ideologiile-viitorului-se-despart-acum…)