• Marco Badea

Tribuna Internațională - 2 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din districtul Staten Island din New York, acolo unde o fetiță protestează lângă un depozit al companiei Amazon Inc. alături de mama și tatăl său, ținând în brațe o pancardă cu un mesaj puternic referitor la faptul că tatăl ei este important. De reținut că, ieri, de Ziua Internațională a Muncii, mai mulți muncitori ai companiei Amazon au organizat proteste și dezbateri pentru a cere un mediu de muncă mai sigur și remunerații mai corespunzătoare muncii prestate în timpul pandemiei de coronavirus.

photo source: @Lucas Jackson/Reuters

Guvernul din Sudan a declarat ilegală mutilarea organelor genitale ale femeilor, decizia fiind considerată o victorie majoră de către grupurile pentru drepturile femeilor. Statisticile arată că nouă din zece femei din ţară au trecut prin acest proces dureros şi periculos prin care este îndepărtată parţial sau total partea exterioară a organului genital feminin. De reținut că persoanele care execută astfel de practici riscă acum în Sudan o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Mai trebuie subliniat că practica este parte a tradiţiei din cel puţin 27 de ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu și este cel mai des folosită în Etiopia, Nigeria, Senegal şi Kenya. Pe fond, cu toate că legea este foarte importantă, experţii spun că nu este suficientă pentru a pune capăt tradiţiei care, în multe state, are semnificaţii culturale şi religioase, fiind susţinută atât de bărbaţi, cât şi de femei. Măsura trebuie dublată de altele care să sprijine educaţia şi înţelegerea riscurilor pe care le implică acest proces. (https://nyti.ms/2SpEQgY)

Mai mult de şapte milioane de copii din Afganistan sunt în pericol să sufere de foame din cauza creşterii preţurilor alimentelor, provocate de pandemia de coronavirus. De reținut că preţurile, arată statisticile, au crescut cu 23% în ultima lună din cauza cererii care a depăşit stocurile. Aducerea de noi stocuri de alimente este îngreunată de măsurile luate de statele din lume împotriva coronavirusului, dar şi din cauza situaţiei militare complicate. Chiar şi înainte de pandemie ţara se confrunta cu probleme alimentare având aproape 5 milioane de copii în prag de foamete. Mai trebuie subliniat că Afghanistanul are probleme majore şi la capitolul sănătate publică, având doar 0,3 doctori la 1000 de locuitori, iar accesul celor mici la ajutor medical este mult limitat. (https://bbc.in/2xpZiH1)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat lipsa de leadership în ceea ce priveşte răspunsul la coronavirus şi solidaritatea redusă demonstrată de marile puteri la adresa ţărilor mai defavorizate. Aceasta a spus: ""Sunt deosebit de îngrijorat de lipsa de solidaritate faţă de ţările în curs de dezvoltare, atât în ceea ce priveşte echipamentul pentru a răspunde pandemiei de COVID-19, care se poate extinde la fel ca un incendiu, cât şi pentru a înfrunta impactul dramatic de ordin social şi economic". În plus, înaltul diplomat portughez a deplâns faptul că liderii G20 nu i-au acceptat propunerea referitoare la crearea unui mecanism pentru a-şi coordona acţiunile anti-COVID-19 şi că acţionează fiecare pe cont propriu, ceea ce creează riscul ca virusul să nu dispară, ci doar "să se plimbe" dintr-un loc în altul. (https://bit.ly/3aUT4wK)

Franţa şi Spania au raportat un declin economic semnificativ în primul trimestru din 2020, ca rezultat al restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus. Astfel, economia franceză s-a contractat cu 5,8% în primele trei luni din 2020, comparativ cu un declin de 0,1% în trimestrul patru din 2019. Practic, a doua economie a zonei euro a înregistrat în primul trimestru din 2020 cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial, depăşind precedentul record, care indica o scădere de 5,3% în trimestrul doi din 1968, când Franţa a fost afectată de greve masive şi de turbulenţe sociale. Pe de altă parte, Spania, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 5,2% în primele trei luni din 2020, comparativ cu ultimele trei luni din 2019. De reținut că este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşesc estimările analiştilor, de 4,4%. Mai trebuie subliniat că economia spaniolă, dependentă de turism, s-ar putea contracta cu până la 12,4% în 2020, dacă măsurile de izolare, menite să oprească răspândirea pandemiei, durează 12 săptămâni, a estimat luna aceasta Banca Centrală, care se aşteaptă anul viitor la o creştere a PIB-ului de cel puţin 5,5%. De asemenea, rata şomajului în Spania a urcat la 14,4% în primul trimestru din 2020, ca rezultat al restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea epidemiei. (https://bit.ly/2VYsRsV)

În prima conferinţă de presă în calitate de purtătoare de cuvânt a preşedintelui Donald Trump, Kayleigh McEnany a promis ieri jurnaliștilor că va spune mereu adevărul și nu va minți niciodată. Absolventă a prestigioaselor universităţi Georgetown şi Harvard, Kayleigh McEnany a fost comentatoare pentru canalele de televiziune Fox şi CNN şi, mai recent, purtătoare de cuvânt a campaniei actualului locatar al Casei Albe, Donald Trump, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Acesta a fost primul briefing al secretarului de presă de la Casa Albă după o întrerupere de mai bine de un an. De reținut că predecesoarea sa, Stephanie Grisham, nu a ţinut niciun briefing de presă. Mai trebuie subliniat că actuala administraţie americană are o relaţie tensionată cu mass-media. (https://bit.ly/2YmlfC5)

Și ca să rămânem la Casa Albă: Donald Trump a contrazis declarația oficială a serviciilor de informații americane insistând că a văzut probe care îi conferă ”un înalt grad de încredere” că noul coronavirus a fost produs într-un laborator din Wuhan, fără a da detalii cu privire la afirmație. (https://cnn.it/2KP75kQ)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un trăiește și a participat ieri la inaugurarea unei fabrici de îngrăşăminte, aceasta fiind prima apariţie publică a liderului de la Phenian după trei săptămâni de absenţă în care zvonurile privind starea sa de sănătatea au proliferat. La ceremonie, toţi participanţii s-au bucuarat când a apărut liderul nord-coreean, precizează Bloomberg. (https://bloom.bg/2Ss1tRO)

POLITICO Europe analizează profilul primarului din Praga, Zdenek Hrib și spune despre acesta că are o aplecare în a-și face inamici puternici. După ce a supărat China refuzând un acord de înfrățire cu Beijingul, dar accepând să facă unul cu capitala Taiwanului, Taipei, politicianul în vârstă de 38 de ani, care activează în Partidul Piraților, a fost plasat sub protecția poliției după publicarea unui raport care susține că a fost ținta unui agent secret rus, informație pe care Rusia o neagă. (https://politi.co/35qnxkQ)

În primele sale remarci publice pe această temă după ce s-a confruntat cu o presiune intensă în legătură cu acuzaţia de agresiune sexuală, candidatul prezidenţial democrat american Joe Biden a negat ieri că ar fi agresat sexual o fostă colaboratoare în Senat în 1993. De reținut că o femeie din California, pe nume Tara Reade, care a lucrat ca asistentă personală în biroul lui Biden din Senatul SUA din decembrie 1992 până în august 1993, l-a acuzat pe acesta în interviuri mass-media că a împins-o în perete în 1993 şi printre altele, i-a băgat mâna sub fustă. Biden, presupusa nominalizare democrată în confruntarea cu preşedintele republican Donald Trump în alegerile din Statele Unite de la 3 noiembrie, a fost supus unei presiuni crescânde în interiorul şi în afara partidului său pentru a da explicaţii după această acuzaţie. El a cerut Senatului Statelor Unite să solicite Arhivelor Naţionale să publice orice documente de personal ce ar putea arăta dacă asistenta a depus o plângere împotriva sa la acea vreme. (https://bit.ly/3aZFic2)

1.500 de modele de arme de asalat au fost interzise în Canada, în urma masacrului care a avut loc în 18-19 aprilie, în mediul rural din Nova Scotia din sud-estul țării. Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat interdicția imediată, apreciind că „aceste armeau fost concepute doar pentru un singur scop: să ucidă cât mai multe persoane, cât mai repede posibil”. De reținut că guvernul canadian a adoptat un decret ce interzice utilizarea, vânzarea, importul şi transportul acestor arme de asalt de tip militar. (https://bit.ly/3bVXjth)

Euronews English a scris despre cursa internaţională pentru găsirea unui tratament împotriva Covid-19 și despre cum prin găsirea primului tratament eficient împotriva virusului, oamenii de ştiinţă ne ajută să vedem o rază de soare în lupta împotriva pandemiei. această rază de soare se numește medicamentul antiviral "Remdesivir". De reținut că acest medicament a fost dezvoltat inițial ca tratament pentru Ebola, dar a redus, în medie, cu patru zile, timpul de vindecare al pacienților cu Covid-19. În acelaşi timp, în rândul persoanelor care au luat medicamentul, s-au înregistrat mai puţine decese. (https://bit.ly/2VWzV9p)

O analiză în The Guardian, despre cum criza generată de pandemia de COVID-19 a dezvăluit cât de inutilă și nocivă este pentru Regatul Unit demonizarea imigranților (aici sunt incluși și cei români) care contribuie la menținerea țării pe linia de plutire. Cu alte cuvinte, jurnaliștii britanici scriu că demonizarea a atins apogeul în cursul campaniei din 2016 pentru #brexit. Doar că promisiunea de „luare înapoi a controlului” frontierelor a exercitat o puternică atracție emoțională, dar nu a fost niciodată izvorâtă din realitatea britanică modernă, în care imigranți cu toate nivelurile de calificări și venituri mențin în mișcare rotițele economiei și societății. Drept urmare, acest fapt incomod avea oricum să iasă cândva la suprafață, dar a fost revelat brusc de pandemia noului coronavirus.

Cotidianul belgian La Libre scrie că Elveția accelerează ieşirea din izolare pentru a „învăța să trăiască” cu virusul. Astfel, guvernul elvețian a anunțat în această săptămână o accelerare a relaxării măsurilor luate față de epidemia de Covid-19, prin deschiderea restaurantelor începând cu 11 mai. (https://bit.ly/3fdb3Sc)

O analiză în la Repubblica, despre cum se prezentă noul coronavirus în toată lume, și despre cum Organizația Mondială a Sănătății a salutat evoluțiile pozitive din mai multe țări, dar a ținut să precizeze că situația rămâne gravă și trebuie să ne pregătim pentru al doilea val. (https://bit.ly/2SIoiB1)

Coronavirusul SARS-CoV-2 circula pe teritoriul francez, mai ales în nordul țării, încă din luna ianuarie, cu intensitate redusă, la persoane asimptomatice sau cu simptome puține, deci cu mult înainte de valul de cazuri de la începutul lunii martie. Aceasta este concluzia unui articol postat de cercetătorii de la Institutul Pasteur, citați de Le Monde. (https://bit.ly/2YpxHkp)

Elon Musk a scris ieri pe Twitter că preţul acţiunilor Tesla i se pare „prea ridicat”, iar după câteva ore, cotaţiile au scăzut cu peste 11%. Ulterior, Musk a dezvăluit că vrea să vândă câteva dintre proprietăţi. De reținut că nu este prima când postările lui Elon Musk dau bătăi de cap investitorilor. Miliardarul a primit anul trecut o amendă de 40 de milioane de dolari după ce a anunţat că are fonduri suficiente pentru a delista compania. (https://yhoo.it/3bY0fFJ)

Ambasada chineză la Paris a publicat un clip bizar pe twitter, în care dorește să spună că aceasta este „adevărata” poveste a pandemiei de coronavirus. Pe fond, în video este un scurt desen animat care prezintă dialogul dintre un luptător tradiţional, reprezentând China, şi o statuie a Libertăţii, care reprezintă Statele Unite. Conţinutul poate fi rezumat într-o singură frază: în esenţă, China a avertizat lumea despre gravitatea situaţiei şi a stăpânit cu succes epidemia acasă, în timp ce Statele Unite nu au dorit să asculte avertismente şi acum americanii sunt copleşiţi de situaţie. (https://bit.ly/35lNbra)

4 kilometri. Atât de mult s-a întins coada pentru alimente oferite gratuit, într-un oraș din Africa de Sud. Țara este sub restricții de circulație de cinci săptămâni și pentru că foarte multe afaceri s-au închis, sărăcia a început să se accentueze. Pe fond, mii de oameni s-au așezat la rând pentru a primi pachete cu alimente, în orașul sud-african Centurion. Cam 8000 de companii din Africa de Sud au făcut donații pentru cei care au rămas fără surse de venit din cauza pandemiei de COVID-19. De reținut că mai bine de jumătate din populația țării trăia la limita sărăciei și înainte de răspândirea coronavirusului în lume. Acum, restricțiile au închis cele mai multe dintre micile afaceri care îi ajutau pe oameni să supraviețuiască. (https://bit.ly/3bRVFIW)

Capitalele și marile orașe din Europa încearcă să evite răspândirea și mai mult a coronavirusului prin implementarea unor măsuri menite să elibereze din transportul public și privat și să mențină poluarea la cote scăzute. Un exemplu ar fi Franța, care încurajează oamenii să meargă pe bicicletă pentru a păstra nivelurile de poluarea la un nivel mai jos odată ce restricțiile din carantină se vor relaxa. (https://bbc.in/2WmIusU)

Într-un gest de schilodire a adevărului, China refuză să lase Organizația Mondială a Sănătății să descopere adevărul despre originea pandemiei. Astfel, autorităţile de la Beijing nu permit ca OMS să se alăture anchetei cu privire la origininea virusului Sars-CoV-2. De reținut că Beijingul a fost acuzat că a ţinut secret modul în care a început criza epidemică și nu a fost transparent în privinţa evoluţiei pandemiei. Mai grav este că persoanele care au vorbit despre virus au suferit represalii din partea autorităţilor chineze. (https://bit.ly/2ykDdtR)

O știre hazlie, dar care e adevărată: Belgia are nevoie de sprijin la nivel internațional pentru a mânca din munții intimidanți de cartofi neexportați care s-au adunat în timpul pandemiei de coronavirus. Astfel, Industria de cartofi a Belgiei a îndemnat patrioții să îndure o porție mare de calorii și să se îndrepte, de două ori pe săptămână, către localurile care prăjesc cartofi, pentru a ajuta în reducerea surplusului acestei legume. De reținut că Belgia, statul de la Marea Nordului unde a devenit celebră combinația dintre midii cu cartofi prăjiți și maioneză, este cel mai mare exportator de cartofi congelați, însă a fost afectat de încetinirea comerțului pe timpul pandemiei. Industria belgiană de cartofi a avertizat că mai mult de 750.000 de tone de cartofi ar putea fi aruncați, mai mult de 40% din recoltă. (https://politi.co/3d2SfTK)

CNN International scrie că Australia de Sud este considerat a fi unul dintre cele mai sigure locuri din lume în timpul pandemiei de #covid19, potrivit unui oficial din Sănătate, membru în aparatul administrativ guvernamental condus de prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, după ce autoritățile au reușit să aplatizeze curba infectărilor cu coronavirus. (https://cnn.it/2KTVa5a)

Pe plan global la ora actuală 145 de substanţe active sunt testate de companiile farmaceutice aflate într-o cursă pentru descoperirea unor tratamente pentru noul coronavirus, a anunţat în această săptămână la Geneva un grup ce reprezintă aceste companii. Dintre potenţialele tratamente 77 sunt medicamente care au fost dezvoltate anterior pentru alte boli, în timp ce 68 sunt medicamente noi, afirmă Thomas Cueni, care conduce Federaţia internaţională a producătorilor şi asociaţiilor farmaceutice (Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations - IFPMA). De asemenea, IFPMA asigură că societăţile din sectorul farmaceutic vor colabora cu guvernele pentru a produce tratamente în cantităţile necesare şi la preţuri accesibile. (https://bit.ly/2Wh9cDf)

Presa britanică, citând un studiu al Institutului pentru Studii Fiscale de la Londra, scrie că mortalitatea din cauza coronavirusului este mai mare printre minoritățile etnice din Anglia și Țara Galilor decât printre cei majoritari. Studiul vine după ce au apărut îngrijorări cu privire la numărul morților din comunitățile de culoare sau asiatice din Regatul Unit. Institutul pentru Studii Fiscale a descoperit că după eliminarea indicatorilor geografici și de vârstă, persoanele de culoare sunt de 3,7 ori mai predispuși la a muri în spital din cauza COVID-19 decât britanicii albi. Altfel spus, mortalitatea printre cei de origine pakistaneză este, de asemenea, de 2.9 ori mai mare decât cea a britanicilor albi, în timp ce fatalitățile în rândul celor originari din Bangladesh erau de două ori mai numeroase. Pe fond, raportul compară șase grupuri: albi din afara Regatului, indieni pakistanezi, persoane de culoare din Africa, din Caraibe și persoane originare din Bangladesh. Conform documentului, numărul mare de morți nu poate fi explicat de diferențe geografice sau demografice. (https://cnn.it/35ngDwZ)

O cursă internațională pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus a început de ceva vreme, iar implicați sunt cercetători, companii și guverne, dar mai ales agențiile de spionaj și informații. Bill Evanina, directorul Centrului pentru Securitate și Contrainformații din SUA, a declarat pentru BBC News că agențiile de informații din diferite țări conduc operațiuni de recunoaștere. El nu a confirmat, însă, dacă a existat vreun caz în care informații au fost furate. Cu toate acestea, surse din comunitatea de informații britanică au spus, de asemenea, că au observat o activitate similară. (https://bbc.in/3d7l9SL)

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Margrethe Vestager, care supervizează și portofoliul european al competiției, și-a exprimat reticența față de planurile mai multor state membre de a elimina plățile și compensațiile obligatorii pentru zborurile anulate în scopul de a ajuta companiile aeriene grav afectate de pandemia COVID-19. Aceasta a precizat că ”sunt foarte mulți pasageri care au nevoie de bani. Oamenii și-au pierdut locurile de muncă, ar putea avea nevoie de bani pentru medicamente, pentru a-și plăti chiriile”. ”Cred că este diferit pentru cei ca mine, care suntem privilegiați, cu salarii mari, firește că putem accepta un voucher. Dar aceste diferențe mă fac să îmi fie dificil să spun că, desigur, oricine ar trebui să accepte un voucher”. Pe fond, sursele de presă de la Bruxelles au precizat că miniștrii de transport din majoritatea statelor membre fac lobby în Comisia Europeană pentru a suspenda reglementările europene care obligă companiile aeriene să ofere contravaloarea integrală a biletelor anulate în locul unui voucher pentru călătorii viitoare. (https://bit.ly/3ffH38y)

Vin vremuri grele pentru companiile low-cost: Ryanair tocmai a anunțat că renunță la 15% dintre angajați, adică 3.000 de persoane, pe fondul pandemiei de coronavirus. (https://reut.rs/2WjEVUn)

Compania aeriană Virgin Australia a atras cel puțin 20 de potențiali cumpărători. Operatorul aerian s-a prăbușit cu datorii de $4,5 miliarde, după ce pandemia de coronavirus a operit turismul global. (https://bloom.bg/2YmZ8LL)

Și tot din zona asta: British Airways va renunța la 1.100 de piloți și ar putea opri definitiv zborurile de pe aeroportul britanic Gatwick. (https://bit.ly/3aQWDE0)

Zeci de mii de SUV-uri au rămas parcate în portul Los Angeles deoarece nu mai are cine să le cumpere, având în vedere că economia Statelor Unite ale Americii este în picaj în urma pandemiei de coronavirus. De reținut că Industria auto din SUA a înregistrat o scădere de aproape 40% în luna martie. Criza a dus la disponibilizarea a zeci de mii de angajați din domeniu, iar autoturismele au fost lăsate să adune praf în parcările reprezentanțelor închise. Pe fond, în timp ce porturile se străduiesc să facă față zecilor de mii de mașini, angajații se pregătesc pentru un scenariu și mai dramatic pe măsură ce criza se va adânci. Este de așteptat ca cererea de autoturisme din SUA să scadă cu 27%, în acest an. (https://bit.ly/3d7lrZR)

Aeroportul din Vilnius a devenit primul cinema drive-in din lume. Pentru că pistele sunt libere şi nefolosite, lituanienii s-au decis să transforme temporar locul într-unul de ieşit la film. Se parchează maşina la distanţa necesară şi se urmăreşte proiecţia pe un ecran imens.Filmele sunt puse la dispoziţie de Festivalul Internaţional de Film Vilnius. Organizatorii Festivalului Internațional de Film de la Vilnius au văzut în această perioadă de restricții de zbor drept o oportunitate de a proiecta filme, cu atât mai mult cu cât cinematografele sunt închise din cauza carantinei la nivel național. De reținut că guvernul lituanian intenționează să reia zborurile de pasageri în Lituania în mai. (https://bit.ly/3djGEjF)

Câteva sute de membri ai sindicatului PAME afiliat partidului comunist din Grecia au demonstrat ieri în faţa parlamentului din Atena la distanţă unul faţă de celălalt pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Majoritatea participanţilor la manifestaţia de 1 mai au purtat măşti roşii și au cerut lucrătorilor să nu plătească preţul depresiei economice globale severe aduse de pandemia de coronavirus. De reținut că sute de muncitori au ieşit de asemenea în stradă în alte oraşe din Grecia şi în aproape toate cazurile au menţinut distanţa fizică unul faţă de celălalt. (https://bit.ly/3bW5aXN)

Rusia oprește exporturile de cereale din cauza pandemiei de coronavirus și a secetei persistente. Acest lucru poate duce la o penurie suplimentară de produse alimentare pe piața mondială. Moscova a explicat că a decis încă de la finele lunii martie să limiteze vânzările de grâu, secară, orz și porumb către țări din afară Uniunii Economice Eurasiatice, care include un număr de cinci țări post-sovietice. Din aprilie până la sfârșitul lui iunie, exporturile acestor bunuri se vor limita la 7 milioane de tone. (https://bit.ly/2Ymuzpz)

Legendarul grup britanic Queen, cu Adam Lambert solist, a înregistrat o nouă versiune a celebrei piese „We are the Champions” în onoarea medicilor, iar câștigurile vor merge la fondul Organizației Mondiale a Sănătății pentru lupta anti-Covid. Redenumită, „You are the Champions”, melodia este însoțită de un clip video care arată medici și infirmiere care luptă împotriva noului coronavirus în întreaga lume. Pentru această nouă versiune a piesei, înregistrată în 1977 și care de atunci a devenit un imn cântat în special pe stadioanele de fotbal, Brian May și Roger Taylor au înregistrat fiecare la domiciliul lor din Londra, în timp ce Adam Lambert a cântat din Los Angeles. (https://bit.ly/2VWf2uS)

Cererea jucătoarelor de fotbal din naționala SUA de a avea salarii similare cu cele primite de jucătorii naționalei masculine a fost respinsă de un judecător. Astfel, componentele echipei feminine de fotbal a Statelor Unite, duble campioane mondiale en titre, au resimţit, ieri, gustul amar al înfrângerii, dar nu pe terenul de joc, ci în instanță. (https://reut.rs/3c10Q9y)

Doctorul Anthony Fauci, principalul consilier al Casei Albe pe problema Covid-19, a declarat că este posibil ca Statele Unite să aibă un vaccin în ianuarie. „Vrem să avem cât mai repede un vaccin dar în același timp trebuie să avem certitudinea că este sigur și eficient. Cred că este posibil să-l avem în ianuarie”. (https://on.today.com/2YsJgau)

Totodată, Casa albă l-a împiedicat pe Dr. Fauci să depună mărturie ân Senatul American, cu privire la răspunsul la coronavirus al Administrației Trump. (https://nbcnews.to/2zTwqYR)

Piața smartphone-urilor a înregistrat cea mai mare scădere din istorie, cu 275 milioane de unități livrate în Q1, adică cu 11,7% mai puțin decât în urmă cu an. Strategy Analytics estimează o scădere de chiar 17%. (https://bloom.bg/2VY18IS)

Mii de chiriași din Statele Unite, cei mai mulți din New York și Los Angeles, și-au anunțat susținerea pentru o grevă a chiriei. Aceștia spun că nu vor plăti chiria deoarece a devenit un cost mult prea mare pentru bugetul lor afectat de pandemie. (https://on.wsj.com/2KU49TW)

Grab, cel mai valoros startup din Asia de Sud-Est, le cere angajaților să-și ia concediu neplătit de bunăvoie sau să lucreze mai puține ore, pentru a evita să reducă numărul locurilor de muncă. Compania de ride-hailing are 6.000 de angajați. (https://bloom.bg/2Wnd4CG)

în final, vestea buna a zilei vine de la INACO, care a finalizat cea mai amplă campanie de donații de echipamente de protecție pentru cadrele medicale către 22 de spitale din țară. Mai multe despre ce fac oamenii coordonați de Andreea Paul, citiți aici: (https://bit.ly/35mQ5fc)

24 afișare0 comentariu