• Marco Badea

Tribuna Internațională - 19 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine de pe stăzile favelei Aglomerado da Serra din orașul brazilian Belo Horizonte, acolo unde o mamă și fiul ei se bucură de viață, construind pară sepranța de care avem nevoie cu toții într-o vreme tot mai brutală și dezecilibrată.

Photo source: @Lou Benoist/AFP via Getty Images

Prinţul Charles s-a adresat românilor într-un mesaj video cu ocazia Paştelui ortodox, în care evocă actuala criză sanitară şi îşi exprimă dorinţa de a reveni în România, dar şi de a se întâlni din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie. (https://www.youtube.com/watch?v=jxJgu4V47bI)

Și tot la capitolul urări, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a adresat un mesaj cu ocazia Paştelui ortodox, în care îşi exprimă speranţa că evlavia credincioşilor le va întări speranţa şi determinarea în lupta cu pandemia #coronavirus, care pune la încercare întreaga lume, indiferent de etnie, rasă sau religie. (https://www.state.gov/message-to-the-faithful-of-the-ortho…/)

În Turcia, numărul de contaminări cu #coivd19 a depășit 82 de mii de cazuri și aproape 2 mii de decese, a anunţat ieri ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca, ceea ce face ca Turcia să depăşească Iranul şi să devină ţara cu cele mai multe contaminări din Orientul Mijlociu. (https://www.france24.com/…/20200418-turkey-s-covid-19-cases…)

Australia a anunțat azi că cere deschiderea unei anchete independente privind lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19 şi asupra modului în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a gestionat criza. Mai precis, ministrul australian al afacerilor externe Marise Payne, a declarat că ă Australia împărtăşeşte îngrijorările SUA, după ce Donald Trump a acuzat OMS că este prea apropiată de China şi că a gestionat prost pandemia. Mai mult, Ministrul sănătăţii, Greg Hunt, a declarat că Australia a reuşit să limiteze propagarea virusului mergând, în parte, împotriva recomandărilor OMS. (https://www.france24.com/…/20200419-australia-calls-for-ind…)

Donald Trump a afirmat aseară în conferința de presă de la Casa Albă, că Beijingul ar trebui să suporte consecinţe, fără a preciza de ce tip, dacă a fost "responsabil cu bună ştiinţă" pentru pandemia de #coronavirus. (https://www.reuters.com/…/trump-warns-china-could-face-cons…)

Un grup de 49 de refugiaţi minori din insulele greceşti au plecat ieri de dimineaţă din Atena spre Germania. Aceștia s-au îmbarcat spre oraşul Hanovra din nordul Germaniei, de unde urmează să fie duşi în zona Osnabrueck pentru o carantină de coronavirus de 14 zile. De reținut că majoritatea celor 49 de minori neînsoţiţi cu vârsta medie de 13 ani provin din Afganistan şi Siria. Mai trebuie spus că după carantina de coronavirus, copiii urmează să fie distribuiţi în landurile Germaniei. Totodată, trebuie spus ă zborul de ieri a reprezentat al doilea grup de minori luaţi din taberele de refugiați care se găsesc pe insulele greceşti Lesbos, Chios şi Samos. Pe fond, planul autorităților elene prevede ca aproximativ 1.600 de tineri din cei aproximativ 39.000 de persoane se află în prezent în taberele de pe insulele din estul Mării Egee, să fie duşi în alte ţări ale UE. Potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), din totalul celor aproximativ 39 de mii de oameni, aproximativ 36% sunt minori și 90% dintre aceștia sunt băieţi. (https://www.dpa-international.com/…/dozens-refugee-children…)

Forţele armate iraniene au achiziţionat trei drone ce pot transporta bombe şi care au o rază de acţiune de 1.500 de kilometri, a anunţat ieri ministrul apărării al Iranului, Amir Hatami, la televiziunea naţională. Dronele pot monitoriza "mişcările inamicului de la o distanţă considerabilă' şi sunt capabile să execute misiuni de luptă, a precizat ministrul Hatami. De asemenea, noile achiziții pot zbura la o altitudine de pâna la 13.716 metri. totodată, trebuie reținut că dronele sunt echipamente vitale în sistemul de supraveghere a frontierei iraniene, în mod special în apele teritoriale din Golf din jurul Strâmtorii Ormuz, prin care trece o cincime din producţia mondială de petrol. (https://www.middleeasteye.net/…/iranian-army-acquires-comba…)

Reuters informează că oficialii Coreei de Nord le-au spus cetățenilor, în cadrul prelegerilor publice cu organizațiile și grupurile de supraveghere locale, că există cazuri confirmate cu #covid19 în țară, încă de la sfârșitul lunii martie, fără a da niciun număr. (https://www.reuters.com/…/north-korean-lecturers-say-there-…)

Rusia face apel către Statele Unite să salveze ultimul tratat bilateral major de dezarmare nucleară, New Start. În august 2019, Statele Unite s-au retras oficial din tratatul cu Rusia privind Forţele Nucleare Intermediare, care interzicea folosirea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Acordul New Start de limitare a armelor nucleare strategice expiră pe 5 februarie 2021, iar în aceste condiții, nu este deloc clar dacă SUA sunt gata să continue acordul, a declarat ieri Sergei Lavrov. de reținut că tratatul "New Start" a fost încheiat în 2010 între preşedinţii Barack Obama (SUA) şi Dmitri Medvedev (Rusia), în timp ce relaţiile dintre cele două ţări erau mult mai calde. Pe fond, acordul "New Start", considerat ultimul tratat major încă în vigoare în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale, instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere, pentru SUA şi Rusia. (https://news.cgtn.com/…/Lavrov-Pompeo-exchange-v…/index.html)

În Irak, sub dărămâturile lăsate de gruparea Stat Islamic, cercetătorii germani au descoperit vestigiile unui gigantic edificiu de secol VII înaintea erei noastre, în care doar sala tronului măsoară 55 de metri. Pe fond, mult timp rămasă ascunsă şi inaccesibilă, construcţia a apărut, ca o ironie a istoriei, din ruinele unei moschei din Mosul, distrusă în 2014 de ISIS. (https://www.ancient-origins.net/new…/treasure-tunnel-0013584)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alţi experţi în domeniul sănătăţii recomandă folosirea termenului de "distanţare fizică” în locul celui de "distanţare socială” în această pandemie, întrucât conexiunile sociale sunt mai importante ca niciodată. Pe fond, termenul „distanţare socială” poate implica un sentiment de deconectare de cei dragi, ceea ce poate avea un impact asupra sănătăţii mintale, fiind important este ca oamenii să rămână conectaţi social. (https://www.krtv.com/…/understanding-how-social-distancing-…)

O știre pentru pasionați: diminuarea livrărilor de dioxid de carbon de la instalaţiile de producţia a etanolului a dat naştere la îngrijorări cu privire la apariţia unei crize de aprovizionare cu bere, băuturi răcoritoare şi apă minerală în SUA. De reținut că berarii şi producătorii de băuturi răcoritoare utilizează dioxid de carbon pentru carbonizare, un proces care conferă efervescenţă berii şi băuturilor răcoritoare. Astfel, producătorii de etanol sunt un furnizor cheie de CO2 pentru industria alimentară, deoarece captează acest gaz, care este un produs secundar rezultat în procesul de producţie a etanolului, şi îl vând în cantităţi mari. Cu toate acestea, în ultima vreme producţia de etanol, care în SUA este amestecat în benzină, a suferit o scădere dramatică din cauza scăderii cererii pentru combustibili, în contextul pandemiei de #covid19, cererea de benzină scăzând cu peste 30%, iar 34 din cele 45 de fabrici de etanol din SUA diminuându-și sau chiar au oprindu-și producţia. (https://www.jpost.com/…/beer-may-lose-its-fizz-as-co2-suppl…)

În Franța, decizia Amazon de a-și închide temporar depozitele din Franța în urma unei ordonanțe judecătorești, pune presiune mare asupra președintelui Emmanuel Macron în a găsi o cale de ieșire dintr-o dispută care a întrerupt livrările de bunuri către zeci de milioane de francezi în această perioadă. De reținut că gigantul comerțului electronic a anunțat zilele trecute că-și închide temporar depozitele din Hexagon și blochează livrările către clienți, după ce o instanță a ordonat să înceteze livrarea de bunuri neesențiale până la efectuarea unei evaluări a riscurilor asupra măsurilor de securitate și sănătate ale companiei și a bunurilor pe care le livrează. (https://www.politico.eu/…/amazon-shutdown-in-france-puts-s…/)

O analiză în POLITICO Europe despre cum companiile aeriene pot profita de o fereastră de oportunitate determinată de criza #coronavirus. Astfel, în cel mai scăzut punct din istoria zborurilor comerciale, Bruxelles urmărește un quid pro-quo privind European Green Deal. Cu alte cuvinte, cei care solicită sprijin financiar pentru a supraviețui acestei perioade, trebuie să-și ia angajamentul că vor contribui la rândul lor mai tâziu, la ținta UE pentru anul 2030 privind nivelul economiei blocului comunitar. Altfel spus, companiile aeriene trebuie să își plătească cota justă pentru contribuția substanțială și în creștere la dezvoltarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. (https://www.politico.eu/…/airlines-brace-for-climate-strin…/)

Un articol despre rețeaua globală de verificatori independenți a giganților de social media, care în aceste zile se luptă să oprească zvonurile, teoriile conspirației, conturle false, #fake news-urile și propaganda legată de pandemia de #coronavirus. Cu toate acestea, chiar dacă Facebook și Google promovează rețelele de verificare a informațiilor ca piatră de temelie a răspunsului lor la dezinformarea digitală din aceste zile, verificatorii care lucrează se străduiesc să țină pasul cu un val enorm de fake news-urireferitoare la COVID-19. Plus de asta, mulți dintre aceștia consideră că nu au instrumentele necesare pentru a-și face treaba, în timp ce alții se îngrijorează de colaborarea sub tensiune, fapt ce le determină o stare mentală nu tocmai optimă. (https://www.politico.eu/…/coronavirus-fake-news-fact-check…/)

Un reprtaj FRONTLINE | PBS despre povestea din interior a modului în care primul pacient confirmat cu COVID-19 din SUA a fost identificat și tratat în statul Washington. (https://www.youtube.com/watch?v=BXk-mPzdwF8)

La super concert online "One World: Together At Home", Elton John a avut aseară unul dintre cele mai puternice mesaje. Renumitul artist britanic, chiar dacă a avertizat că va sta la un pian în timpul interpretării sale, i-a îndemnat pe toți cei care priveau să „stea” și să rămână puternici în aceste timpuri ale pandemiei de coronavirus, înainte de a cânta „I'm Still Standing”. Totodată, Elton John și-a arătat aprecierea și le-a mulțumit tuturor celor din domeniul sănătății și tuturor care își fac treaba și sunt în prima linie în combaterea #covid19.

Martin Wolf, șeful departamentului de economie de la #Financial#Times, a examinat în două minute, impactul economic global al actualei crize și a analizat consecințele sociale și politice, comparându-le cu Marea Depresiune din anii 1930 și cu criza financiară globală din 2008: (https://www.youtube.com/watch?v=Lk6e2OI8R4k)

A apărut noul episod din rubrica #StartHere de la Al Jazeera English în care Sandra Gathmann explică consecințele acestei pandemii, cine vor fi cei mai afectați, cine-i va ajuta pe cei mai afectați și în ce fel, și ce trebuie făcut pentru a rămâne în siguranță. Un reprtaj despre oameni care și-au pierdut familiile, locurile de muncă, libertatea personală ori spreanța. Pe fond, coronavirusul va îngreuna viața deja grea a multor oameni de pe mapamond. Important e însă să existe determinarea celor mai puternici de a-i ajuta pe ce-i mai slabi. (https://www.youtube.com/watch?v=PbjHLpTC1sE)

Temperatura apei în anumite zone din oceanele Atlantic, Pacific și Indian a atins temperaturi record luna trecută. (https://www.bloomberg.com/…/warmest-oceans-on-record-could-…)

Laboratorul de virusologie din Wuhan neagă acuzaţiile din partea mass-media american cum că ar fi posibila sursă a noului coronavirus. Potrivit celor mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă, #covid19 a fost probabil transmis la om de un animal. O piaţă din oraşul Wuhan a fost acuzată că a vândut animale sălbatice vii. Dar prezenţa, la câţiva kilometri de aceasta a Institutului de virusologie, a alimentat de mai multe luni ipoteza unei scurgeri din instalaţiile sale. (https://www.nbcnews.com/…/laboratory-wuhan-breaks-silence-d…)

Mai multe proteste au fost organizate ieri în statele New Hampshire, Maryland şi Texas din SUA, în care manifestanţii au cerut ridicarea măsurilor de izolare impuse pentru a îngrădi răspândirea #covid19, demers încurajat de Donald Trump, acuzat de unii că alimentează tensiunile. Pe fond, măsurile de izolare au dus la explozia şomajului în toată ţara, lipsind multe persoane de orice venit. Dacă aceste mitinguri par să reunească mulţi susţinători ai preşedintelui Donald Trump, unii participanţi au subliniat că motivaţia participării lor a fost în primul rând de natură economică. De reținut și că Trump a alimentat fondul tensiunilor și nu și-a ascuns graba de a reporni economia ţării, lăsând în acelaşi timp guvernanţilor fiecărui stat libertatea de a decide când şi cum să ridice restricţiile. Totuși, a cerut „eliberarea” a trei state gestionate de guvernatori democraţi: Michigan, Minnesota şi Virginia, fapt ce spun analiști americani, a alimentat dezechilibrul social. (https://www.abc.net.au/…/usa-protests-for-coronavi…/12160930)

Ministrul Economiei din Spania, Yolanda Diaz, a anunțat ieri că are în vedere măsuri de a reactiva forţa de muncă în două etape care se vor extinde pe tot parcursul anului, avertizân totuși că hotelurile, barurile şi restaurantele s-ar putea să rămână închise până la Crăciun. Pe fond, prima etapa va include redeschiderea industriilor textile în această vară, iar a doua etapă constă în repornirea industriilor din sectorul turismului, şi anume redeschidrea hotelurilor, barurilor sau a restaurantelor, etapă se va desfăşura la finalul anului. De reținut că Spania, a doua cea mai afetată ţară europeană de pandemia de #coronavirus, încearcă să iasă din hibernarea economică. De săptămâna aceasta, au voie să se ducă la muncă muncitorii din construcţii şi alte sectoare neesenţiale şi care nu pot lucra de acasă. (https://www.marca.com/…/2020/04/18/5e9b14a8e2704ed5368b45f0…)

Bobby Kotick, CEO-ul companiei de jocuri video Activision Blizzard, și-a dat numărul personal de telefon celor 10.000 de angajați și spune că "i-a încurajat pe fiecare în parte să-l sune" dacă au întrebări referitoare la facilitățile medicale oferită de companie în timpul pandemiei de coronavirus. Totodată, Kotick folosește pandemia pentru a crește beneficiile de sănătate ale angajaților, punând la dispoziție doctori privați, suportând o parte din costul unor medicamente și oferind consultații online. (https://edition.cnn.com/…/activision-blizzard-c…/index.html…)

Financial Times a scris o analiză despre liderii politici care neagă ameninţarea coronavirusului, subliniind faptul că, s-a creat o „alianţă a struţilor”, făcându-se referire la mitul conform căruia aceste păsări mari îşi îngroapă capul în nisip în faţa pericolelor. Altfel spus, liderii politici din Belarus, Brazilia, Nicaragua şi Turkmenistan par să nege riscurile pandemiei de coronavirus, refuzând să adopte măsuri drastice pentru limitarea contagierii. (https://www.ft.com/con…/974dc9d2-77c1-4381-adcd-2f755333a36b)

Pentru că astăzi toată lumea caută să-și ocupe timpul, recomand acest documentar despre cum ne schimbă viața inteligența artificială, abordând toate aspectele societății, de la viața privată, afaceri, securitate și până la răspândirea de știri false ori provocările pe care le prezintă apariția armelor autonome. Pe fond, tehnologia va eficientiza munca, ceea ce va face ca unele job-uri să dispară, iar altele să se reconfigureze. Altfel spus, cât de sensibil este acest tip de progres și dacă societatea ar trebui să-și fixeze limitele dezvoltării sale, aflați în cele 42 de minute: (https://www.youtube.com/watch?v=-ePZ7OdY-Dw)

Și un alt documentar care include videoclipuri și animații 3D, și care dezvăluie unele dintre secretele celebrei catedrale Notre-Dame de Paris. (https://www.youtube.com/watch?v=TWBZ6SQomdA)

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, într-un mesaj neconvenţional adresat cetăţenilor de sărbătorile pascale, le-a transmis cetățenilor că "stăm acasă şi după weekend, după perioada de carantină, să ne speriem de kilogramele de pe cântar şi nu de cifrele din termometru." Președintele ucrainian a continuat și a spus că „Ucraina, la fel ca întreaga lume, sărbătoreşte Paştele acasă anul acesta. Şi, cum sărbătoarea va fi una neconvenţională, urările ar trebui să fie la fel de neobişnuite”. Zelenski a mai făcut apel la întoarcerea la tradiţiile strămoşilor, precizând că aceștia nu aveau supermarketuri sau livrări la domiciliu online: "Anul acesta, fiecare gospodină poate coace o pască de casă. Cele mai delicioase, pentru că sunt făcute de mâinile noastre. Fiecare bărbat al casei poate face frupturi delicioase. Şi împreună cu copiii noştri, vom vopsi ouă, murdărindu-ne de vopsea. Ca un fel de echipă naţională în familie. Şi sunt convinsă că după toate mâncărurile gătite împreună vor avea de 100 de ori un gust mai bun. Cărnaţi de casă cu hrean, găluşte, tort prăjit, şi cel mai important, ne vom aminti că bucătăria ucraineană este cea mai bună din lume”. Mie mi s-a părut că a fost unul dintre cele mai substanțiale mesaje de lider politic în această criză, pentru că transmis umor și a reușit să deconecteze puțin populația de la tensiunea provocată de pandemia de #coronavirus. Volodimir Zelenski și-a încheiat mesajul, îndemnând cetăţenii să rămână uniţi, acasă: „Vă amintiţi, în copilărie, când părinţii nu ne permiteau să ieşim afară? Astăzi, este o astfel de situaţie, noi nu le mai dăm voie părinţilor să iasă. Şi nu este răzbunare. Este felul nostru de a avea grijă de ei. Când stăm cu toţii acasă, suntem uniţi. Uniţi pentru siguranţa doctorilor, a sănătăţii naţiunii noastre şi pentru viitor.” (https://www.youtube.com/watch?v=Kj3b6H6b0TU&feature=emb_logo)

Și o veste din sport: Atleţilor cărora le expiră în acest an suspendarea pentru dopaj li se va permite să participe la calificările pentru JO de la Tokyo, deoarece sancţiunile sunt pe o perioadă de timp, nu pe evenimente, a declarat şeful Athletics Integrity Unit, Brett Clothier. Pe fond, suspendările dictate de Agenţia Mondială Antidoping au fost concepute să interzică participarea sportivilor depistaţi dopaţi la competiţii într-un ciclu olimpic, însă amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo le va permite celor cărora le expiră sancţiunea în acest an să poată participa la calificările pentru competiţia mutată în 2021. (https://www.sbnation.com/…/athletes-doping-olympics-ban-tok…)

În Grecia, aseară, în noaptea Învierii, celebrată de Biserica Ortodoxă, focuri de artificii au luminat cerul Atenei în şapte părţi din centrul oraşului, ca modalitate alternativă de a sărbători Paştele în acest an. (https://www.youtube.com/watch…)

Walmart şi-a atins obiectivul de a angaja 150.000 de persoane şi intenţionează să mai atragă alte 50.000, pentru a răspunde cererii pentru alimente şi o gamă largă de alte bunuri, de la maşini de cusut la aparate de ras electrice, în timpul pandemiei de coronavirus. De reținut că grupul de retail este cel mai mare angajator privat din Statele Unite, având 1,5 milioane de angajaţi. La jumătatea lunii martie, grupul anunţa planuri de ocupare a 150.000 de posturi în magazine, centre de distribuţie şi depozite, până la sfârşitul lunii mai. (https://www.cnbc.com/…/coronavirus-walmart-plans-to-hire-50…)

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier