• Marco Badea

Tribuna Internațională - 18 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din campania realizată în Bangladesh de ONG-ul internațional Save the Children in Bangladesh, prin care copiii care provind din medii defavorizate au fost îndemnați să-și deseneze viitoarea meserie pe o hârtie. Micuța din imagine vrea ca pe viitor să salveze vieți.

photo source: https://bangladesh.savethechildren.net

Mesajul Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva Homofobiei, Bifobiei şi Transfobiei: "Fiecare dintre noi este unic. Cu toții contăm. Să ne îmbrățișăm diversitatea!" (https://bit.ly/2LEwka0)

”Este timpul” să anexăm părţi din Cisiordania, a declarat ieri premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa parlamentului reunit pentru un vot de încredere în guvernul de uniune naţională cu formaţiunea lui Benny Gantz. Netanyahu, utilizând astfel limbajul său obişnuit pentru a evoca anexarea coloniilor israeliene în Cisiordania, a spus: "Iată adevărul: aceste teritorii sunt acolo unde poporul evreu s-a născut şi s-a dezvoltat. Este timpul să aplicăm legea israeliană şi să scriem un capitol glorios în istoria sionismului”. De reținut că acordul de împărţire a puterii între Netanyahu şi Gantz prevede anunţarea, începând de la 1 iulie, a unei strategii pentru aplicarea proiectului american de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. Respins de palestinieni, acest plan prevede în special anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către statul israelian. altfel spus, în cursul ultimului deceniu, populaţia în coloniile israeliene a crescut cu 50%, depăşind 450.000 de persoane, care trăiesc adeseori în mod conflictul alături de peste 2,7 milioane de palestinieni. De reținut că guvernul de coaliţie israelian alcătuit de Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz a primit votul Parlamentului, astfel punându-se capăt unui impas politic de 18 luni.(https://bit.ly/2Zf94aI)

Les Echos scrie despre schițarea portretului-robot al Comisiei Europene, privind relansarea economică a blocului comunitar. Astfel, fizionomia viitorului plan de relansare european se conturează, dar dimensiunile sale rămân un mister. În timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să prezinte o propunere pe această temă pe 27 mai, Comisia a început să creioneze portretul robot al proiectului său de plan de stimulare prin împrumuturi, care ar fi posibil prin garanții din partea statelor membre. Prin creșterea plafonului pentru resursele proprii ale UE de la 1,2% din produsul intern brut în prezent la, de exemplu, 2%, Comisia ar putea împrumuta, peste trei ani, o sumă care se apropie de 1.000 miliarde de euro. Avantajul: nu li se va mai cere statelor membre să contribuie cu mai multe fonduri. „Nu este un moment potrivit pentru a solicita o contribuție mai mare din partea statelor membre”, subliniază o sursă din interiorul Comisiei. (https://bit.ly/2zJcO9I)

Și tot Ieri, de ziua Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, Comisia Europeană, SUA și 25 de state din toată lumea, au transmis o scrisoare comună. Astfel, ambasade şi reprezentanţe ale unor instituţii internaţionale în România au transmis o declaraţie comună cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva Homofobiei, Bifobiei şi Transfobiei, marcată pe 17 mai. Declaraţia comună este semnată de ambasade şi reprezentanţe ale statelor Argentina, Australia, Austria, Belgia, Canada, Croaţia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Portugalia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Uruguay şi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Semnatarii transmit: "Ne exprimăm solidaritatea cu toate persoanele din România care sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen şi caracteristici sexuale". Totodată, aceștia mai tranmsit: "Persoanele LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex) se confruntă în continuare cu acte de discriminare, violenţă şi stigmatizare în întreaga lume. Ţările noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului pentru toată lumea. Respectul pentru drepturile omului, pentru libertăţile fundamentale şi pentru demnitatea umană obligă guvernele să îşi protejeze toţi cetăţenii de violenţă şi discriminare şi să se asigure că toţi oamenii se bucură de tratament şi de şanse egale”. (https://bit.ly/2WFmRW1)

Comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager este îngrijorată în privinţa ”diferenţelor uriaşe” între ajutoarele de stat oferite de membrii UE în criza coronavirusului, ea afirmând că acestea încep să distorsioneze piaţa unică europeană. Pe fond, ajutoarele din Germania reprezintă peste jumătate din ajutoarele de urgenţă totale aprobate de Comisia Europeană, provocând îngrijorări că ţările bogate ar putea să aibă un avantaj incorect pe piaţa unică. (https://bit.ly/36dd5hk)

Qatarul a început de ieri să aplice sancţiunile cele mai severe din lume împotriva persoanelor care nu poartă mască de protecţie în public, pedepsele putând ajunge până la 3 ani de închisoare. Guvernul a decis că este obligatorie purtarea de măşti de protecţie în public, începând de duminică şi „până la noi ordine”. Contravenienţii pot fi sancţionaţi cu până la 3 ani de închisoare şi 200.000 de riali, adică aproape 51.000 de euro amendă. Micul stat din Golf a raportat până acum aproape 30.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, adică 1,1% din totalul de 2,75 milioane de locuitori, şi 15 decese. Potrivit autorităţilor, adunările de familie din timpul lunii Ramadanului ar putea favoriza transmiterea virusului. (http://dailym.ai/2z9Ahkd)

Ambasadorul Chinei în Israel a fost găsit mort în reşedinţa sa, a confirmat ieri Ministerul israelian de Externe. De re'inut că ambasadorul Du Wei sosise în Israel în februarie, iar între 2016 şi 2019 condusese reprezentanţa diplomatică a Chinei în Ucraina. Diplomatul chinez avea 58 de ani, iar soţia sa şi fiul cuplului nu se aflau în Israel. (https://bbc.in/3g0YWs0)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat ieri că i-a atras atenţia faptul că guvernul chinez a ameninţat că va interveni în activitatea jurnaliştilor americani din Hong Kong şi a spus că orice decizie care afectează autonomia Hong Kong-ului ar putea influenţa evaluarea statutului acestui teritoriu de către SUA. (https://bit.ly/36djhpl)

Monika Kryemadhi, soţia preşedintelui albanez Ilir Meta, a fost reţinută împreună cu alţi 36 de manifestanţi în cursul unei acţiuni de protest ieri, la Tirana, împotriva demolării clădirii care adăpostea Teatrul Naţional al Albaniei, după ce lucrările de demolare au început la primele ore ale dimineţii. Poliţia a îndepărtat peste 20 de artişti şi militanţi care protejau teatrul, proiectat în 1939 de către arhitectul Giulio Berte în cursul ocupaţiei italiene şi care era principala scena teatrală a ţării, atrăgându-şi indignarea oamenilor, care scandau „Ruşine!”, „Regim dictatorial!”. (https://bit.ly/2AHewcd)

Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi rivalul său Abdullah Abdullah au semnat un acord de împărţire a puterii pentru a pune capăt impasului politic de mai multe luni, care a împiedicat progresul spre pace. Ieri, un purtător de cuvânt al lui Ghani a anunţat pe Twitter: „Acordul politic între preşedintele Ghani şi Dr. Abdullah Abdullah tocmai a fost semnat”. El a adăugat că Abdullah va conduce consiliul pentru negocierile de pace şi membrii echipei lui vor fi incluşi în cabinet. De reținut că Abdullah a contestat rezultatele alegerilor prezidenţiale din luna septembrie. La începutul acestui an, el a anunţat formarea unui Guvern paralel, subminând administraţia Ghani în perioada în care Statele Unite încercau să avanseze procesul de pace cu talibanii pentru a încheia războiul început în urmă cu 19 ani în Afganistan. (https://bbc.in/2zRaPzS)

Papa Francisc a lăudat munca depusă de angajaţii din salubritate, de cei care fac curăţenie fără ca nimeni să-i bage în seamă, în cadrul liturghiei de ieri, pe care a oficiat-o din capela reşedinţiei sale, Casa Santa Marta. În introducerea liturghiei, transmisă în direct ca urmare a pandemiei de coronavirus, papa şi-a îndreptat gândurile spre persoanele aflate în prima linie a crizei sanitare şi a vorbit despre cei însărcinaţi cu munca de curăţenie. "Azi rugăciunile noastre merg către cei care fac curăţenie în spitale şi pe străzi, spre cei care ridică tomberoanele, care merg din casă în casă pentru a ridica gunoiul: o muncă pe care nu o vede nimeni, dar care este necesară pentru a supravieţui. Dumnezeu să vă binecuvânteze”, a ținut să precizeze Suvernatul Pontif. ( https://bit.ly/2y95C66)

Un expert al Institutului de Educație din cadrul University College London, spune într-o analiză, că “Locul învățării este mintea”, nu școala fizică și nici canalul online. Specialistul Farid Panjwani atrage atenția asupra riscului de a confunda forma cu fondul în învățământ, din cauza valului de schimbare produs de noile tehnologii, mai ales acum, în contextul mutării școlii în mediul online. Potrivit autorului, “pe măsură ce ecranele intră în competiție directă cu învățarea față în față (și preluând locul acesteia în momentul actual) putem fi siguri că elevii vor fi expuși unui volum și mai mare de informații, în anii ce vor urma. Este acesta un lucru bun? Nu neapărat. Dacă nu știm să înotăm, săritul într-un bazin mai mare ar putea face mai mult rău. Dacă nu recunoaștem că învățătura pretinde mult mai multe decât niște programe software și aparatură, resurse și know-how tehnic, suntem în pericol să confundăm procesul și substanța”. Important, spune el, este ca participanții la procesul de învățare să înțeleagă faptul că locul învățării este mintea, nu “online”. (https://bit.ly/3cGx8a5)

O analiză a jurnaliștilor de la La Libre, despre cum Bill Gates a devenit „păpușa voodoo” a conspiraționiștilor de pe Internet. (https://bit.ly/2TdmXlW)

Teste realizate pe hamsteri au dovedit că utilizarea măştii sanitare reduce în mod considerabil răspândirea noului coronavirus, au anunţat duminică oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong. Aceşti cercetători sunt printre primii din lume care au demarat un studiu pentru a afla dacă purtarea măştii poate să îi împiedice pe purtătorii simptomatici şi pe cei asimptomatici ai virusului SARS-CoV-2 să infecteze alţi indivizi. (https://bit.ly/2WGLaTO)

Premierul britanic Boris Johnson şi premierul italian Giuseppe Conte le-au transmis ieri cetăţenilor lor că lumea trebuie să se adapteze pentru a trăi cu noul coronavirus şi nu poate aştepta să fie salvată prin dezvoltarea unui vaccin. Comentariile separate exprimate de cei doi lideri au avut loc în timp ce naţiuni din întreaga lume şi statele americane se luptă cu relansarea economiilor afectate de pandemie. Pe fond, în Italia, la presiunea liderilor regionali, Conte a permis mai devreme decât era programat deschiderea restaurantelor, barurilor şi facilităţilor de plajă, în aceeaşi zi cu reluarea slujbelor religioase şi redeschiderea magazinelor. Premierul italian a adăugat că Italia ”nu îşi poate permite” să aştepte până la elaborarea unui vaccin. Experţii din domeniul sănătăţii spun că lumea ar putea fi la o distanţă de luni, dacă nu chiar de ani, de a avea un vaccin la dispoziţia tuturor, în ciuda eforturilor lumii ştiinţifice pentru a crea un astfel de vaccin. La rândul său, premierul britanic Boris Johnson, care a fost internat luna trecută cu o formă gravă de COVID-19, a afirmat ieri că este posibil să nu se dezvolte deloc un vaccin, în ciuda eforturilor uriaşe la nivel global de a produce unul. Johnson a spus că Marea Britanie a făcut ”paşi mici” spre redeschidere, ”încercând să facă ceva ce nu a mai trebuit niciodată să facă înainte, să scoată ţara dintr-un blocaj complet. Liderul conservator a declarat că Marea Britanie trebuie să găsească noi modalităţi de control al virusului, inclusiv mai multe testări pentru persoanele care au simptome şi urmărirea contactelor persoanelor infectate. (https://bit.ly/3g20WA0)

Primarul celui mai mare oraş brazilian, Sao Paulo, a anunţat că sistemul sanitar ar putea colapsa din cauza nevoii tot mai mari de locuri pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus şi cere impunerea unei carantine stricte în stat. (https://bbc.in/3cGA3j3)

Economia Statelor Unite îşi va reveni, dar ar putea avea nevoie de un vaccin contra coronavirusului înainte de redresarea completă, a declarat ieri preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell. Cu toate acestea, Powell a remarcat că recuperarea va depinde probabil de cât de în siguranţă se vor simţi americanii. De reținut că Fed a lansat o serie de măsuri pentru ca pieţele să funcţioneze corect şi a făcut echipă cu Departamentul Trezoreriei pentru o varietate de programe de creditare destinate întreprinderilor şi persoanelor fizice. În plus, Fed cumpără obligaţiuni corporative şi municipale. Măsurile au fost adoptate pe fondul crizei şomajului, un număr de 36,5 milioane de americani solicitând cereri de şomaj, în timp ce rata şomajului a urcat la 14,7%. (https://cnb.cx/2Tg00P3)

Ministerul Comerţului din China a anunţat ieri că se opune ferm celor mai recente reglementări ale Statelor Unite împotriva Huawei şi că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile şi interesele firmelor chineze. De reținut că Administraţia Trump a decis la sfârșitul săptămânii trecute, să blocheze livrările de cipuri către compania Huawei Technologies, amplificând temerile de represalii chineze şi provocând scăderea puternică a acţiunilor producătorilor americani de echipamente pentru fabricar a cipurilor. Noua regulă a intrat deja în vigoare, dar va avea o perioadă de graţie de 120 de zile. (https://bit.ly/3dSuNcv)

Liderul suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei a afirmat ieri că americanii vor fi expulzaţi din Irak şi Siria, el reluând cererea ca trupele americne să fie retrase din Orientul Mijlociu. De reținut că Iranul s-a aflat aproape într-un conflict deschis cu Statele Unite, când o dronă americană l-a ucis pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani, la Bagdad, pe 3 ianuarie. Trei zile mai târziu, Teheranul a ripostat cu un atac cu rachete asupra unei baze americane din Irak. Khamenei a spus că acţiunile americanilor în Afganistan, Irak şi Siria au făcut ca aceştia să fie urâţi, potrivit unui transcript al unui discurs adresat studenţilor şi publicat pe site-ul său. (https://bit.ly/2X7qi71)

Patru din cinci comercianţi din una dintre cele mai mari pieţe din Peru au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus. În total, în ţara sud-americană au fost înregistrate peste 88.000 de cazuri de contaminare. (https://bit.ly/3dYX7Kq)

În parcul Domino din orașul american New York au fost create "locuri de parcare" pentru oameni pentru a le fi mai ușor să respecte distanțarea fizică. În parc au apărut cercuri albe marcate pe gazon pentru a-i ajuta pe oameni să se bucure de vremea frumoasă, totodată, respectând și măsurile de distanțare fizică recomandate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Oamenii "au ocupat" aceste zone, unii bucurându-se pur și simplu de soare, citind, sau socializând, în timp ce alții au ales să facă mișcare, respectând perimetrul marcat. (https://bit.ly/2X6oN95)

Un turist din New York a fost arestat în Hawaii după ce a postat pe Instagram câteva fotografii cu plaja. Tânărul de 23 de ani nu a respectat măsura carantinei, potrivit guvernatorului statului. (https://edition.cnn.com/…/hawaii-arrest-coronavi…/index.html)

Japonia a intrat în recesiune pe fondul epidemiei de coronavirus, a treia cea mai mare economie din lume a scăzut cu 3,4% în primele trei luni ale anului 2020, comparativ cu un an în urmă. Japonia nu a instituit un blocaj național, dar a emis stare de urgență în aprilie, ceea ce a afectat lanțurile de aprovizionare și companiile. Scăderea de 3,4% a produsului intern brut în creștere în primele trei luni ale anului 2020 vine după o scădere de 6,4% în ultimul trimestru al anului 2019, situație definită drept recesiune tehnică. Consumatorii au fost afectați de impactul coronavirusului dar și de o majorare a impozitului pe vânzări la 10%, de la 8% în octombrie. În timp ce Japonia a ridicat starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi ale sale, perspectivele economice pentru trimestrul actual sunt la fel de sumbre. (https://bbc.in/2ZaBySV)

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a avertizat ieri SUA împotriva oricărei acţiuni a marinei americane în Caraibe care ar viza obstrucţionarea livrării de petrol iranian către Venezuela. (https://bit.ly/2ABBNvT)

Personalul medical de la un spital din Bruxelles i-a făcut o primire de-a dreptul ostilă şefei guvernului, Sophie Wilmes: oamenii, înșiruiți în fața spitalului, s-au întors cu spatele în momentul în care a sosit limuzina premierului. A fost forma lor de protest tăcut față de modul în care guvernul a administrat criza legată de pandemia de coronavirus. (https://bbc.in/3cI6kXc)

Spălați-vă pe mâini, folosiți masca, păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri față de ceilalți. Recomandările referitoare la protecția față de coronavirus sunt peste tot. Dar nu peste tot riscurile sunt egale: provocările sunt diferite acasă, în transportul public sau în supermarket. Un articol scris de dr. Erin Bromage, de la Universitatea Dartmouth din Massachusetts, a atras atenția în Statele Unite după ce a arătat că zonele cu cel mai mare risc de infectare nu sunt chiar cele la care ne-am fi așteptat. (https://abcn.ws/2LBFuUF)

Armata americană a lansat cu succes o rachetă Atlas V care transportă avionul spațial X-37B pentru o nouă misiune secretă. Racheta a fost lansată ieri, de la Cape Canaveral, după ce în ajun vremea rea a stricat planurile militarilor. (https://bbc.in/2WH0789)

British Library a solicitat copiilor din Marea Britanie să scrie cărți în miniatură în perioada carantinei, urmând să fie adunate într-un volum colectiv. (https://bit.ly/36b37wP)

O analiză despre cum se mai fundamentează relații de dragoste între oameni în vreme de pandemie. (https://bit.ly/3bFArx1)

O analiză frumoasă despre istoria unei fotografe apropiate de legendarii The Beatles. (https://n.pr/3dT5Qxu)

Guvernul german, care a găzduit în ianuarie un summit referitor la conflictul din Libia, a aprobat de atunci exporturi de armament în valoare de 331 milioane de euro către state acuzate că sprijină părţile în conflict în această ţară. Astfel, între 20 ianuarie şi 3 mai, doar către Egipt au fost aprobate exporturi de circa 308,2 milioane de euro, a comunicat ministerul la interpelarea unui om politic. De asemenea, au fost autorizate livrări de armament în valoare de 15,1 milioane de euro către Turcia şi de 7,7 milioane de euro către Emiratele Arabe Unite, arată aceeaşi sursă. (https://bit.ly/2AySx6V)

Parlamentul din Hong Kong a fost în cursul dimineații, scena unor ciocniri între legislatori pro-democraţie şi proguvernamentali în legătură cu conducerea unei comisii care ar urma să examineze, între altele, o controversată lege privind imnul naţional chinez. Haosul s-a instalat în sala de şedinţe după ce mai mulţi deputaţi au sărit asupra gărzilor de securitate din jurul deputatului proguvernamental Chan Kin-Por, care se instalase în fotoliul de preşedinte al lucrărilor, în pofida obiecţiilor opoziţiei. Pe fond, gărzile au scos din sală câţiva deputaţi, dintre care unii se zbăteau şi strigau. Alţi deputaţi au încercat să treacă peste bănci şi gărzile de securitate pentru a "recuceri" fotoliul prezidenţial, dar au fost împinşi înapoi. Pro-democraţii au scandat "trădare" şi au arborat o pancartă cu mesajul "CCP (Partidul comunist chinez) calcă în picioare legislativul Hong Kongului". (https://bbc.in/3bIUo60)

"Acasă" ("Acasă, My Home"), filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, ce spune povestea familiei care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti până când locul a căpătat statutul de zonă protejată, a câştigat Marele Premiu al DOK.fest Munchen. De reținut că, beneficiind de ajutorul unor voluntari inimoşi şi al unor organizaţii umanitare, echipa filmului a desfăşurat un proiect social menit să le ofere membrilor familiei Enache acces la educaţie şi sănătate. (https://bit.ly/3cFqm4E)

Un grup de tineri sirieni a deschis o bibliotecă secretă, după ce membrii acestia au strâns cărțile din clădirile bombardate și abandonate. (https://www.npr.org/…/8531…/inside-a-secret-library-in-syria)

Și în final: Hasan Minhaj s-a întors pe Netflix cu sezonul 6 din Patriot Act with Hasan Minhaj. (https://bit.ly/3bLfxMR)