• Marco Badea

Tribuna Internațională - 17 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din fața spitalului universitar din orașul mexican, Monterrey, acolo unde o balerină a susținut un spectacol pentru personalul medical care luptă în prima linie cu pandemia de COVID-19. Medicii și asistentele medicale au privit toată reprezentația din interiorul clădirii, prin geam.

photo source: Daniel Becerril/Reuters Pictures

Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi, aşa cum se procedează în unele ţări, nu permite eliminarea noului coronavirus şi poate crea un risc sanitar, a avertizat ieri Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai precis, într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor ca răspuns la noul coronavirus, OMS transmite: "Pulverizarea (de soluții dezinfectante) în spaţiile exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni, pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”. Mai trebuie subliniat că ân spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie. Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri certe în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute. OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale. (https://bit.ly/3bE3Rvp)

Aseară, în discursul din cadrul ceremoniei virtuale de absolvire a liceenilor din SUA, fostul președinte american, Barack Obama, a criticat indirect modul a fost gestionată criza generată de pandemia de COVID-19 de succesorul său la Casa Albă, Donald Trump. "Înainte de orice altceva, această pandemie a pus capăt pe deplin, în sfârşit, ideii că atât de mulţi dintre responsabilii noştri ştiu ce fac" a afirmat Obama. 'Mulţi dintre ei nici măcar nu încearcă să se prefacă că sunt responsabili', a continuat acesta. Fostul preşedinte a subliniat de asemenea că actuala criză scoate la lumină inegalităţile cu care se confruntă persoanele de culoare, cu referire, fără a-l numi, la uciderea lui Ahmaud Arbery, un tânăr de 25 de ani, omorât în timp ce făcea jogging într-un cartier din Brunswick, statul Georgia. Pe fond, Obama le-a mai transmis absolvenților, că pandemia înseamnă că ei vor trebui să se maturizeze mai rapid decât alte generaţii, îndemnându-i să facă ceea ce cred aceștia că este corect. "A face ceea ce te face să te simţi bine, ceea ce este confortabil, ceea ce este uşor, este ceea ce gândesc copiii mici", a spus el, adăugând că "in nefericire, mulţi dintre aşa-numiţii adulţi, inclusiv unii cu titluri şi funcţii importante, încă gândesc aşa, şi acesta este motivul pentru care lucrurile sunt atât de date peste cap acum". (https://bit.ly/36cVfeb)

Se înmulțesc protestele împotriva restricțiilor, după ce în acest weekend, dincolo de România, au avut loc manifestații în Polonia, Elveția, Marea Britanie și Germania. Pe fond, poliţia poloneză a oprit ieri o manifestaţie antiguvernamentală în capitala Varşovia, unde manifestanţii au denunţat „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice”, dar şi măsurile de susţinere a economiei, considerate insuficiente în vremea pandemiei. Și în Germania, mii de oameni au manifestat tot ieri împotriva restricţiilor impuse pentru a limita pandemia, în multe cazuri cu mult mai mulţi participanţi decât era aprobat. (https://bit.ly/3cCToSg)

Polonia a solicitat Comisiei Europene mai mulți bani pentru fermieri, în scopul de a asigura securitatea alimentelor, după pandemie. Primul ministru polonez consideră că sectorul agricol european ”a jucat un rol enorm de semnificativ în a asigura securitatea europenilor”. (https://bit.ly/2AC9EVF)

Nimeni nu este scutit de la respectarea măsurile impuse pentru a se preveni răspândirea noului coronavirus în Noua Zeelandă, nici măcar premierul ţării, Jacinda Ardern, căreia i s-a refuzat accesul într-o cafenea din capitală ca urmare a regulilor de distanţare fizică pe care Jacinda Ardern însăşi le-a adoptat. Pe fond, Jacinda Ardern, logodnicul ei Clarke Gayford şi un grup de prieteni s-au dus la o cafenea din Wellington, dar le-a fost refuzat accesul deoarece cafeneaua atinsese deja numărul maxim de clienţi permis conform noilor reglementări. (https://bit.ly/2AvCNl7)

Cel puţin zece pompieri au fost răniţi şi mai multe clădiri au luat foc după o explozie produsă în centrul oraşului Los Angeles aseară, a anunţat Departamentul de Pompieri din Los Angeles. Starea răniţilor nu este cunoscută deocamdată. (https://bit.ly/2zGrMx4)

Au apărut dronele care pot planta copaci. Acestea vor planta 40.000 de copaci într-o lună, iar estimarea e că până în 2028, vor planta 1 miliard. (https://bit.ly/2WBp9po)

Spionajul american spune cât se poate de clar că infrastructura critică de telecomunicații riscă să fie vizată de atacuri în timpul pandemiei și avertizează în privința propagării online a amenințărilor din partea unor indivizi extremiști din Statele Unite și din alte țări, care sunt adepți ai teroriilor conspirației. Cu precădere vor fi vizate locațiile asociate cu rețelele 5G și rețelele electrice - aceasta este concluzia la care au ajuns oficialii americani din domeniul informațiilor. Mai precis, în raportul Departamentului american pentru Securitate Internă e precizează: "Credem că teoriile conspirației care leagă răspândirea COVID-19 de expansiunea rețelelor 5G incită la atacuri împotriva infrastructurii de comunicații din toată lumea și aceste amenințări probabil vor crește pe măsură ce boala continuă să se răspâdească, ducând inclusiv la apeluri pentru a fi comise acte de violență împotriva angajaților din telecomunicații”. (https://abcn.ws/2TgtcW6)

Un american de 20 de ani a încercat imposibilul pentru a ajunge la iubita sa din Germania. Pentru a ocoli interdicțiile de călătorie, a avut o idee trăsnită odată ajuns pe aeroportul din Frankfurt. Și era gata să reușească, dar se poate spune că a fost urmărit de ghinion. Pe fond, Germania a interzis zborurile comerciale pe durata pandemiei. Nu sunt permise decât călătoriile de afaceri sau deplasările motivate de circumstanțe excepționale, de pildă o înmormântare. Ei bine, în acest context, tânărul a luat un avion care pleca de la Washington cu destinația Frankfurt. Odată ajuns pe aeroportul german, pentru a scăpa de control, s-a deghizat în agent de întreținere local: a luat o vestă reflectorizantă și a înșfăcat doi saci de gunoi. A încercat să convingă personalul de securitate că trebuie să golească pubelele din spatele postului de control al pasagerilor. Însă unul dintre agenții de securitate a observat imediat că tânărul nu avea legitimația la vedere și mai ales și-a dat seama că nu înțelegea în mod evident limba germană. Stratagema tânărului a fost demascată și a fost săltat de poliția germană. La interogatoriu, a mărturisit că a pus la cale acest plan pentru a ajunge la iubita sa de care îi era foarte dor. (https://bit.ly/3dTE1Fu)

Restricţiile de călătorie şi măsurile de izolare socială pe care guvernele din întreaga lume le-au impus în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului afectează grav turismul mondial, de la micii antreprenori până la marile lanţuri hoteliere sau operatori de turism. 2020 se dovedeşte a fi un an catastrofal pentru această industrie care se confruntă în prezent cu cea mai mare criză din istoria sa. (https://cnn.it/2zOtook)

Oamenii de știință au constatat că pierderea netă de gheață din Antarctica, împreună cu placa de gheață în scădere a Groenlandei, au fost responsabile de creșterea de 0,55 inci (14 milimetri) a nivelului mării între 2003 și 2019 – puțin mai puțin de o treime din cantitatea totală a creșterii nivelului mării, observată în oceanele lumii. (https://bit.ly/2ZhTCu6)

Un nou studiu a identificat mii de incidente de combinații de căldură / umiditate extreme, rare sau fără precedent, în Asia, Africa, Australia, America de Sud și America de Nord, inclusiv în regiunea Coastei Golfului Statelor Unite. (https://bit.ly/2ya47EX)

Oceanul Arctic pe timp de vară va fi foarte probabil fără gheață înainte de 2050, cel puțin temporar, potrivit unor noi cercetări. Eficacitatea măsurilor de protecție a climei va determina cât de des și pentru cât timp. (https://bit.ly/2y860ll)

Despre impostori: Stephane Bourgoin, un faimos expert în criminali în serie și autor ale cărui cărți s-au vândut în milioane de exemplare, a recunoscut că a inventat mare parte din experiența sa profesională, dar și elemente din viața sa personală. The Guardian scrie că în decursul carierei sale de 40 de ani, Stéphane Bourgoin a scris peste 34 de cărți, traduse în 11 limbi, găzduind și o serie de documentare pe acest subiect la televiziunea franceză. El susținea că a intervievat peste 70 de criminali în serie, s-a antrenat la sediul FBI din Quantico, Virginia, și că soția lui a fost ucisă în 1976 de un criminal în serie care a recunoscut 12 crime doi ani mai târziu, când a fost arestat. După ce s-a aflat adevărul despre el, Stéphane Bourgoin a dezvăluit presei franceze că nu a avut niciodată o soție, că nu s-a antrenat cu FBI, că nu l-a intervievat pe Charles Manson, că a cunoscut mai puțini criminali în serie decât a susținut anterior și că nu a practicat niciodată fotbalul la nivel profesionist. Bourgoin a fost demascat după ce pe canalul de YouTube 4th Eye Corporation a apărut în ianuarie o serie de clipuri video care demonstrau că o parte din afirmațiile făcute de acesta în conferințe, interviuri sau cu alte ocazii, erau minciuni. (https://bit.ly/3cDSgxH)

Jurnalistul mexican Jorge Armenta a fost asasinat ieri în nordul ţării împreună cu un poliţist municipal, ceea ce face ca bilanţul jurnaliştilor ucişi în Mexic de la începutul anului să ajungă la trei. (https://bit.ly/3fVLe9J)

Protestatari din mişcarea vestelor galbene, critici la adresa guvernului, s-au adunat ieri în mai multe oraşe din Franţa, pentru prima dată după relaxarea restricţiilor impuse ca urmare a epidemiei noului coronavirus. (https://bit.ly/366EpNV)

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, le-a cerut europenilor să ''menţină disciplina colectivă necesară'' faţă de China, ţară pe care a calificat-o drept ''rival sistemic în promovarea altor modele de guvernanţă''. (https://bit.ly/2X17oPj)

Infracţiunile homofobe raportate autorităţilor franceze au crescut cu mai mult de o treime anul trecut, arată o analiză prezentată în ajunul Zilei Internaţionale împotriva Homofobiei, Transfobiei şi Bifobiei, marcată azi, pe 17 mai. Cifrele lansate demonstrează o creştere constantă a delictelor şi au fost prezentate la 30 de ani de când homosexualitatea a fost restrasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de pe lista bolilor mintale. (https://bit.ly/3fPipM2)

Fondul suveran al Arabiei Saudite a cumpărat participaţii minoritare la companii americane mari, între care se află Boeing Facebook şi Citigroup, potrivit declaraţiilor depuse la autorităţile de reglementare. (https://reut.rs/3dX8sKV)

România, cel mai mare exportator de animale vii către state terțe, a fost menționată în ultimul raport al Comisiei Europene pentru rele practici, ca urmare a înecării a peste 14.000 de oi în noiembrie 2019, pe un cargo care se îndrepta către portul Jeddah din Arabia Saudită. Raportul a identificat încălcări ale reglementărilor privind bunăstarea animalelor transportate pe mare către țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. (https://bit.ly/2ZcjfNc)

Avocatul poporului din Ucraina a făcut apel la autorități pentru a găsi o soluție la problema noilor născuți din mame surogat pentru părinți străini. Aceștia sunt blocați în țară din cauza închiderii granițelor. ”Aproape 100 de copii își așteaptă părinții în diferite centre de medicină reproductivă. Dacă va fi extinsă carantina, atunci nu vor fi sute, ci mii”, a declarat Liudmila Denisova, avocat al poporului. Ucraina are o industrie a mamelor surogat și este una dintre puținele țări care permite acest serviciu pentru străini. (https://bit.ly/3bBjsMh)

TIME scrie că Rusia are una dintre cele mai serioase crize cauzate de pandemia COVID-19, dar președintele Vladimir Putin s-a preocupat mai mult de intențiile de vot, degrevându-se de responsabilitatea managementului crizei prin delegarea deciziilor către autoritățile locale. (https://bit.ly/2AvJhAt)

Președintele Donald Trump a dezvăluit vineri o inițiativă care își propune să producă milioane de doze ale unui vaccin anti-coronavirus, disponibil până la finalul acestui an, însă oamenii de știință spun că este nerealist și poate avea efecte secundare în cee ace privește siguranța oamenilor, iar pe termen lung poate submina încrederea în vaccinuri. (https://wapo.st/2Zn2vmz)

Iranul a condamnat-o pe Fariba Adelkhah, academician de origine franco-iraniană, la cinci ani închisoare pe temeiul unor acuzații de securitate națională, conform declarației avocatului acesteia pentru Reuters. Ea este acuzată de conspirații împotriva securității naționale a Iranului și a mai fost condamnată încă un an în închisoare pentru propagandă împotriva Republicii Islamice. (https://reut.rs/3bzrc1f)

Cazurile de infecții cu noul coronavirus au crescut cu 85.940 în India, conform unor date de ieri, depășind China, deși rata de răspândire a scăzut. Astfel, mai mulți lideri și oameni de afaceri au solicitat premierului Narendra Modi să redeschidă economia, dar guvernul ia în considerare extinderea carantinei, care expiră duminică, dar cum mai puține restricții. (https://reut.rs/2zOz1CY)

Un suspect de comiterea genocidului din Rwanda, Felicien Kabuga, a fost arestat ieri în Paris, a declarat ministrul de justiție francez. Kabuga locuia sub o identitate falsă într-un apartament din Asnieres-Sur-Seine, lângă Paris, și era urmărit internațional de 25 de ani. (https://reut.rs/2X4oFab)

O analiză despre pașii care vor face diferența și ce modificări ale stilului de viață ne vor micsora cel mai mult amprenta de carbon. (https://bit.ly/3cCKjZS)

În final, absolvirea online a promoției 2020: (https://www.youtube.com/watch?v=6uXkfnn-eg4)

15 afișare0 comentariu