• Marco Badea

Tribuna Internațională - 17 aprilie 2020

📸Imaginea zilei vine din regiunea de coastă Teknaf situată în Bangladesh, acolo unde resturile de haine ale unor refugiați Rohingya au ajuns la țărm, după ce 32 dintre aceștia au decedat la bordul unui trauler de pescuit, unde se aflau circa 396 de refugiaţi. Corpurile celor decedați au fost aruncate în mare, iar decesul se pare că a fost provocat din lipsă de hrană. De reținut că vasul a stat 58 de zile în Golful Bengal, ca urmare a faptului de a i s-a refuzat intrarea în Malaezia și Thailanda. Mai trebuie precizat că aproape un milion de membri ai comunităţii rohingya trăiesc în tabere de refugiaţi imense în sudul Bangladeshului, după ce au fugit de violenţele din Myanmar, ţară majoritar budistă unde această minoritate musulmană este persecutată de câteva decenii. În aceste condiții, în fiecare an, mii de etnici rohingya încearcă, din Bangladesh sau Myanmar, să fugă pe mare către alte ţări din Asia de Sud-Est, adesea la bordul unor ambarcaţiuni precare şi supraîncărcate, în speranţa unei vieţi mai bune.

Photo source: @Suzauddin Rubel/AFP via Getty Images

The Irish Times vorbește azi despre milioanele de oameni de pe cuprinsul Europei de Est și Balcanilor, care sunt îndemnați să stea departe de biserici și de adunări mari în acest weekend, când vor marca Paștele ortodox, în vreme ce unii clerici și credincioși fanatici sunt iritați de regulile impuse pentru lupta cu pandemia de coronavirus și se opun cu obstinație închiderii bisericilor și interzicerii ritualurilor. (https://www.irishtimes.com/…/eastern-europe-fears-orthodox-…)

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a avertizat ieri că răspândirea coronavirus în Orientul Mijlociu amenință să distrugă milioane de vieți, mai ales în populațiile aflate în zonele de conflict, cee ce poate declanșa noi războaie și proteste motivate de considerente socio-economice. (https://www.reuters.com/…/coronavirus-could-cause-upheaval-…)

Facebook va stabili un nou sistem de alertare a utilizatorilor platformei care au răspândit știri false despre sau în legătură cu COVID-19, a anunțat Mark Zuckerberg. Această decizie vine după o serie de presiune exercitate de activiști care au cerut Facebook să intervină în răspândirea știrilor false și a dezinformării despre pandemie. (https://www.euractiv.com/…/3pm-embargo-facebook-rolls-out-…/)

Fondurile de investiții bogate din Golf vânează chilipiruri, pe măsură ce prețurile activelor scad. Fondul Suveran din Arabia Saudită și Mubadala din Abu Dhabi vor să cumpere active a căror valoare a fost afectată puternic de pandemie. Mai mult, fondurile suverane intenționează să investească în domenii promițătoare precum asistența medicală, tehnologia și logistica. Fondul saudit de investiții, în valoare de 320 de miliarde de dolari, administrat de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, așteaptă oportunități de investiții. Riadul analizează cum să gestioneze situația pentru a reduce efectul crizei pe termen lung, dar vrea să și beneficieze de situația actuală la nivel global. Altfel spus, fondul saudit a făcut deja o serie de investiții în ultimele săptămâni, de la operatorul de croazieră Carnival până la grupuri petroliere precum Shell sau Total ori clubul englez de fotbal Newcastle United. De altfel, Mubadala, cel mai mare fond suvernan de investiții din Abu Dhabi, vrea să profite de situația actuală și are în vedere inclusiv investiții în sectoare precum tehnologia medicală din SUA, Europa și China. (https://www.ft.com/con…/3facc407-200f-4e7c-9914-79b4baece119)

Economia Asiei va înregistra o creştere zero în acest an, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, a apreciat FMI, într-un raport referitor la regiunea Asia-Pacific publicat ieri. Chiar dacă stagnarea preconizată de FMI pentru regiunea Asia-Pacific este mai bună decât contracţiile ce urmează a fi înregistrate în acest an de alte regiuni ale globului, este vorba totuşi de o înrăutăţire faţă de ritmul mediu de creştere de 4,7% înregistrat de Asia în perioada crizei financiare globale din 2008-2009 şi avansul de 1,3% consemnat cu prilejul crizei financiare asiatice de la finele anilor 1990, subliniază FMI. (https://uk.reuters.com/…/pandemic-to-bring-asias-2020-growt…)

Ministrul brazilian al sănătăţii, Luiz Henrique Mandetta, a informat ieri că a fost demis de preşedintele populist Jair Bolsonaro, cu care era în dezacord total cu privire la lupta împotriva pandemiei de coronavirus. De reținut că ministrul s-a pronunţat întotdeauna pentru izolarea populaţiei ca metodă de a încerca răspândirea pandemiei, în timp ce preşedintele a minimizat constant impactul coronavirusului şi a ridicat întrebări cu privire la regulile de distanţare socială. (https://www.bbc.com/portuguese/internacional-52316728)

Consumul de alcool crește riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 și înrăutățește simptomele bolii, a ținut să precizeze ieri Organizația Mondială a Sănătății. Plus de asta, OMS recomandă guvernelor din întreaga lume să limiteze accesul la alcool pe perioada restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. (https://www.cnbc.com/…/drinking-alcohol-can-make-the-corona…)

Ceva frumos despre cum ne facem de cacao prin extern: 25 de români din Franța nu au vrut ca o sărbătoare să treacă nemarcată, așa că, în duminica Floriilor, au organizat o petrecere în toată regula, cu grătar, pe malul unui lac din Vern-sur-Seiche, ignorând regulile de izolare în vigoare în această țară. Petrecerea a fost întreruptă de jandarmi, care i-au avertizat că încalcă regulile de izolare și că se află într-o zonă de agrement închisă pe perioada pandemiei. După ce i-au legitimat, jandarmii le-au pus în vedere să părăsească zona imediat și să meargă acasă, iar petrecăreții au promis că vor proceda ca atare. Numai că, după plecarea jandarmilor, românii au crezut că au scăpat și că pot continua nestingheriți petrecerea, ceea ce au și făcut.Însă patrula s-a întors după un timp și le-a stricat de tot petrecerea românilor, amendându-i pe fiecare cu câte 135 de euro. (https://www.20minutes.fr/…/2761199-20200415-coronavirus-bre…)

Și încă una bună cu românii noștri: u român, căutat în Statele Unite pentru că a fraudat Guvernul, a fost prins în centrul vechi al Romei, în Via del Corso, din cauza unei greșeli la completarea formularului de ieșire din casă. (https://www.romatoday.it/…/ricercato-stati-uniti-autocertif…)

România, Bulgaria și Polonia resimt dureros consecințele epidemiei în plan economic, dar pe termen lung ar putea avea de câștigat, deoarece, o serie de producători internaționali și-ar putea muta activitatea din Asia în Europa de Est. totuși, veriga slabă în acest context, o reprezintă faptul că în state precum România, Bulgaria sau Polonia, majoritatea antreprenorilor sunt de fapt firme foarte mici, care nu au rezerve și își epuizează foarte repede posibilitățile. Adică sunt amenințate cu falimentul într-o măsură mult mai mare. (https://www.dnevnik.bg/…/4054592_sled_koronavirusa_kak_bul…/)

În SUA, Donald Trump a ameninţat că va suspenda Congresul, forul legislativ al SUA, pentru a forţa confirmarea unor judecători şi alte nominalizări, în baza unui articol din Constituţia Americană, care nu a fost aplicat niciodată până acum. Pe fond, Trump s-a plâns că unii dintre cei pe care i-a nominalizat în funcții au aşteptat luni de zile să fie confirmaţi şi a ameninţat că va forţa Congresul să-şi suspende şedinţele, adăugând că, deşi probabil o astfel de decizie va fi contestată în justiţie, este convins că va avea câştig de cauză. De reținut că niciun preşedinte al SUA nu şi-a folosit până acum autoritatea de a suspenda ambele Camere ale legislativului. Trump a mai spus că cei pe care i-a nominalizat vor contribui la combaterea pandemiei. (https://thehill.com/…/493044-trump-threatens-to-adjourn-bot…)

Iar sondajul ăsta nu o să-i facă bine lui Trump, mai ales că e an electoral. Ei bine, potrivit Pew Research Center 65% dintre americani sunt de părere că Donald Trump a întârziat să ia măsuri decisive în faţa ameninţării coronavirusului care se răspândea în alte ţări. Americanii chestionați sunt de părere că Trump a minimizat timp de mai multe săptămâni gravitatea pandemiei apărute la sfârşitul lui decembrie 2019 în China, şi impactul acesteia asupra Statelor Unite. (https://www.people-press.org/…/most-americans-say-trump-wa…/)

Scriitorul chilian Luis Sepulveda, în vârstă de 70 de ani, diagnosticat la începutul lunii martie cu #covid19, a murit ieri în spitalul din Oviedo din Spania. Luis Sepulveda era cel mai cunoscut scriitor chilian contemporan. De acum, „Povestea unui pescăruş şi a motanului care l‑a învăţat să zboare” devine legentă. (https://www.theguardian.com/…/chilean-author-campaigner-and…)

Euronews English arată într-o analiză publicată ieri, că materialele medicale vitale în perioada pandemiei de coronavirus sunt vândute de două sau de trei ori mai scump, în timp ce țările se chinuie să-și protejeze cadrele medicale din prima linie a luptei cu Covid-19. Este dat ca exemplu, cazul cazul Unifarm, unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice din România. Acolo reprezentanții companiei au fost în repetate rânduri martorii „evaporării” comenzilor făcute din cauza competiției acerbe, în care alți cumpărători sunt pun la bătaie oferte mai bune, pe ultima sută de metri. Totodată, jurnaliștii europeni remarcă faptul că, România este prima țară din UE care găzduiește un stoc de materiale medicale, finanțat de Bruxelles, care va fi apoi distribuit în alte țări membre. Însă pentru unii, remarcă Euronews, acest lucru vine prea târziu, precizând că timp de câteva săptămâni, spitalele din statele europene cele mai afectate de coronavirus, cum ar fi Italia și Spania, s-au văzut copleșite de numărul de pacienți și lipsa proviziilor. (https://www.euronews.com/…/coronavirus-in-europe-scramble-f…)

La patru luni de la apariţia COVID-19 în oraşul din centrul Chinei, pieţele stradale din Wuhan s-au redeschis în ciuda unei reputaţii scandaloase, care a stârnit apeluri din străinătate pentru închiderea lor. (https://www.france24.com/…/20200416-emerging-from-virus-loc…)

O analiză în Bloomberg, despre cum pandemia de #coronavirus afectează în mod substanțial joburile și cariera multor jurnaliști din lumea întreagă. Astfel, nu numai marii dezvoltatori sau producători au intrat în recesiune, ci și redacțiile, multe dintre ele fiind nevoite să le reducă salariile jurnaliștilor sau să-i concedieze. Pe fond, mulți jurnaliști, din lipsă de stabilitate financiară, sunt nevoiți să facă un pas în spate, în timpul uneia dintre cele mai mari povești ale carierei lor, mulți dintre ei alegând să nu mai relateze pe propriile cheltuieli, alții recurgând deja la colabărări care-i fac să abdice de la deontologie. (https://www.bloomberg.com/…/readers-clamor-for-virus-news-b…)

O stea aflată pe orbita găurii negre supermasive din centrul Căii Lactee se deplasează prin spaţiu într-un mod care a fost prevăzut de Albert Einstein acum mai bine de un secol, conform concluziilor unei echipe de astronomi de la NASA. Orbita stelei denumite S2 are forma unei rozete, fapt prevăzut de Teoria Generală a Relativităţii. Steaua S2 încheie o orbită completă în jurul găurii negre supermasive Sagittarius A, aflată la 26.000 de ani lumină de Soare, o dată la fiecare 16 ani. Altfel spus, explicațiile specialiștilor indică faptul că, de-a lungul orbitei sale, steaua formează o elipsă, însă punctul cel mai apropiat de gaura neagră nu este tot timpul acelaşi. În schimb, S2 se deplasează în jurul găurii negre desenând în spaţiu o formă de rozetă. Această rotaţie lentă a orbitei poartă denumirea de precesiune. (https://www.space.com/milky-way-supermassive-black-hole-sta…)

Un reportan marca BBC Newsnight, despre cum arată secțiile de terapie intensivă pe timp de pandemie în regiunea Lombardia din Italia, epicentrul pandemiei de #coronavirus din Europa. (https://www.youtube.com/watch?v=XTAqSD792XI&t=385s)

Emmanuel Macron a dat ieri un interviu pentru Financial Times în care a spus că pandemia de #coronavirus este o criză existențială pentru proiectul european, iar blocul comunitar al UE se află în fața "momentului adevărului". (https://www.youtube.com/watch?v=DPGfKhCICC0)

Blocat în casă, Banksy a început să-și transforme casa în opere de artă. Artistul a postat cinci imagini pe Instagram, însoțite de comentariul: „soția mea urăște când lucrez de acasă.” (https://www.theguardian.com/…/banksy-reveals-pest-problem-i…)

O analiză Decât o Revistă despre ce se întâmplă cu turismul rural din România în perioada amânărilor cauzate de pandemia de #coronavirus. Pe fond, promotorii peisajelor locale sunt acum în stand-by și trăiesc din rezerve. Cât vor mai putea supraviețui? Nu foarte mult. (https://www.dor.ro/ce-se-intampla-cu-turismul-rural-in-per…/)

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat Italiei "scuzele" Europei, ieri, la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European (majoritatea eurodeputaților participând prin videoconferință). Scuzele erau pentru că Europa nu a intervenit așa cum ar fi putut-o face încă de la început în sprijinul Italiei. În același timp, Ursula von der Leyen a vorbit despre egoismul unora dintre state, dar a ținut să sublinieze și că în momentul în care Europa s-a mobilizat, Italia a primit ajutorul multor "paramedici din Polonia și doctori din Romania". (https://www.repubblica.it/…/coronavirus_von_der_leyen_sen…/…)

Legat de #brexit, cabinetul lui Boris Johnson a făcut cunoscut, că Londra nu dorește o extindere a negocierilor Brexit care să se întindă după 31 decembrie 2020, precizând că va refuza dacă UE va solicita o astfel de extindere. (https://www.politico.eu/…/downing-street-uk-will-say-no-if…/)

Adăpostul pentru animale Palm Beach County Animal Care and Control din Forida a reușit să găsească stăpâni pentru toate animalele găzduite. (https://edition.cnn.com/…/empty-animal-shelter-t…/index.html)

În SUA, Departamentul de Stat a acuzat China că a efectuat, în secret, teste nucleare de putere slabă. Un raport arată că s-ar fi făcut teste nucleare la Lop Nur, în 2019. Raportul nu prezintă nicio probă cu privire la efectuarea unui test de putere slabă, dar spune că Beijingul ar fi blocat transmiterea datelor senzorilor, arată documentul dezvăluit de The Wall Street Journal. (https://www.wsj.com/…/possible-chinese-nuclear-testing-stir…)

Foreign Policy arăta cu degetul spre Beijing și indică faptul că regimul lui Xi Jinping ar putea profita de slăbiciunea economică pe care pandemia de coronavirus a adus-o în statele din Vest și ar putea prelua ieftin companii-cheie aflate în dificultate, ceea ce i-ar spori pârghiile de infleunță la nivel global. (https://foreignpolicy.com/…/china-is-bargain-hunting-and-w…/)

Prezentatorul meteo de la BBC, Owain Wyn Evans, care lucrează de acasă în aceste zile, și-a încheiat intervenția cu un moment special. A cântat la tobe. Telespectatorii au cerut prin intermediul rețeleleo de socializare, ca muzica de la finalul buletinului să fie permanent înlocuită cu interpretarea sa. (https://www.thescottishsun.co.uk/…/owain-wyn-evans-bbc-new…/)

Criza financiară răspândită de pandemia de coronavirus se face simţită peste tot pe glob. Cel mai recent exemplu este dat de un patron din Mexic, care a început să plângă în timp ce-şi plătea pentru ultima dată angajaţii. Ramon Sesma Coronado deține două restaurante şi o firmă de contabilitate care asigurau joburi în total pentru 80 de angajaţi, scrie Diario El Comercio (Perú). Mexicanul s-a filmat pe Facebook cum îi anunţă în lacrimi pe angajaţi că afacerea la care a lucrat 30 de ani este distrusă şi nu-i mai poate plăti de acum înainte. (https://elcomercio.pe/…/coronavirus-en-mexico-ramon-sesma-…/)

O treime din marinarii francezi, adică un total de 668 de oameni, aflați pe portavionul Charles de Gaulle, care a desfășurat exerciții în Oceanul Atlantic, au fost diagnosticați cu COVID-19 după ce nava a ajuns în port. Dintre aceștia, 20 de marinari sunt în spital, iar unul este la terapie intensivă. (https://www.bbc.com/news/world-europe-52308073)

Italienii și neîncetata lor capacitate de a ne surprinde. Știrea e următoarea: de Paşte, în ciuda restricţiilor impuse de autorităţi, mai mulţi italieni din Palermo au găsit o metodă pentru a păcăli controalele poliţiei şi au încins grătare pe acoperişul blocului. Petrecerea a fost condusă de Giuseppe Spagnolo, un pensionar care a devenit celebru peste noapte, după ce a dat un interviu jurnaliștilor de la La Repubblica.După ce a fost asaltat de zeci de televiziuni şi publicaţii din Italia, bărbatul şi-a angajat agent şi cere acum 1500 de euro pe interviu. (https://palermo.repubblica.it/…/coronavirus_il_pensionato_…/)

O operațiune militară a UE va fi dedicată pentru a sprijini coordonarea forțelor armate naționale în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Este încă neclar dacă și cum eforturile vor fi coordonate la nivelul UE și NATO pentru a evita un dublu efort. Șeful diplomației europene Josep Borrell a cerut într-o întâlnire avută la începutul acestei săptămâni cu miniștrii de apărare ai țărilor UE să găsească modalități prin care expertiza militară a UE poate fi folosită pentru schimb de informații și împărtășirea bunelor practici între state. Noua operațiune va colabora cu Centrul de Coordonare a Reacțiilor de Urgență din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă. (https://www.euractiv.com/…/european-military-task-force-to…/)

Comisia Europeană a avertizat împotriva prelucrării și stocării datelor de localizare folosite de aplicațiile mobile pentru a urmări potențiale riscuri ale răspândirii coronavirusului. Localizarea datelor nu este necesară și nici recomandată pentru că de facto urmărește deplasările persoanelor, se arată într-un raport publicat ieri, transmite EurActiv.ro(https://www.euractiv.com/…/major-security-and-privacy-issu…/)

În SUA sunt mari probleme, după ce programul de protecție financiară pentru micile afaceri a rămas deja fără bani, după ce mai mult de 1.4 milioane de împrumuturi au fost aprobate până în 15 aprilie. Congresul SUA se străduiește acum să obțină un acord pentru noi fonduri. Inițial Congresul american a alocat 349 miliarde de dolari pentru programul de ajutorare a afacerilor cu până la 500 de angajați, doar că în acest moment sunt înregistrați pentru șomaj peste 5.2 milioane de americani. (https://thehill.com/…/493085-5.2-million-more-file-for-unem…)

The Guardian indică faptul că, clienții Amazon fac cumpărături de $11.000 pe secundă, gigantul american fiind unul dintre marii câștigătorii ai crizei internaționale provocate de pandemia de #coronavirus. (https://www.theguardian.com/…/amazon-lockdown-bonanza-jeff-…)

Președintele Trump a prezentat planul de revenire la normal a activității economice și sociale din SUA. Planul, care conține trei faze, fiecare având o durată de minim 14 zile, a fost propus guvernatorilor care vor lua deciziile, în funcție de specificul situației din fiecare stat. (https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52314866)

O știre care ar trebui să ne dea de gândit, mai ales în perioada asta de izolare și stat mult în casă: americanii petrec în medie 8 ore pe zi folosing platformele de streaming. (https://www.indiewire.com/…/average-american-streaming-eig…/)

Airbnb, unul dintre giganții din domeniul turismului, care a fost afectat de pandemia de #coronavirus, a obținut încă un împrumut în valoare de 1 miliard de dolari, de la mai multe fonduri de investiții, la o săptămână după ce și-a mai asigurat o astfel de finanțare. (https://www.ft.com/co…/bc26db3c-34dd-4ba9-bf0b-2ef422bfd3b6…)

Ceva pentru snobi: LVMH, cel mai mare grup din industria luxului, a înregistrat o scădere de 17% a vânzărilor în primul trimestru față de perioada similară a anului trecut, ca urmare a crizei coronavirus. (https://uk.reuters.com/…/sales-drop-at-vuitton-owner-lvmh-a…)

DW Deutsche Welle a scris despre cât de sigure sunt aplicațiile de comunicare Zoom, WhatsApp, Signal, Viber în vremea izolării. Pe fond, chiar dacă vremea muncii de acasă din pricină crizei corona va rămâne în amintire ca un propulsor al digitalizării în masă, trebuie reținut totuși, că acolo unde se centralizează informații sensible și secrete, instituțiile de stat au cerințe speciale. (https://www.dw.com/…/zoom-whatsapp-co-lumea-nesi…/a-53149252)

Céline Dion a publicat ieri pe reţelele de socializare un mesaj video în care le-a mulţumit „eroilor” aflaţi în prima linie a frontului de luptă împotriva noului coronavirus şi i-a îndemnat pe fanii ei să respecte izolarea la domiciliu. (https://www.facebook.com/celinedion/videos/1879415575521915/)

O petiție lansată în online, care se bazează pe una dintre teoriile conspirației vehiculate în ultima perioadă, potrivit căreia virusul a fost creat într-un laborator, cere arestarea președintelui Xi Jingping și a celorlalți lideri ai Partidului Comunist din China pentru „crime împotriva umanității” în criza coronavirusului care face ravagii în întreaga lume. Inițiativa, care este adresată „guvernelor din întreaga lume și umanității,” este prima de acest fel care vizează regimul de la Beijing, acuzat de mulți că a încercat să ascundă adevărul despre focarul de infecție cu COVID-19, nu a trecut la controlul său rapid și, ulterior, a cenzurat vocile critice interne. (https://www.change.org/p/world-governments-and-humanity-we-…)

Pentru pasionații de F1: fostul campion mondial Nico Rosberg a declarat într-un interviu pentru Reuters, că regulile prevăd minimum opt curse într-un sezon regulat, dar pentru credibilitate, Formula 1 ar avea nevoie de 16 curse pentru un campionat normal, cu opt weekend-uri de curse duble. (https://www.reuters.com/…/f1-can-save-season-with-double-he…)