• Marco Badea

Tribuna Internațională - 15 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din Paraguay, acolo unde la marginea unui angro din capitala Asunción, din lipsă de resurse financiare pentru hrană, o familie caută prin resturile de legume și fructe aruncate într-un container de gunoi. Așa arată disperarea acestor zile!

Photo source: @Jorge Sáenz/AP

Financial Times notează azi că, Covid-19 pare a fi o răspântie a istoriei, iar pandemia va rămâne în amintire alături de asasinarea arhiducelui în 1914 și de Conferința de la Munchen din 1938. Mai precis, criza Covid-19 este al treilea șoc major suferit de sistemul global în secolul 21, după atentatele teroriste din 2001 și criza financiară din 2008. (https://on.ft.com/2T8lPzU)

Două persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus în cea mai mare tabără de refugiați din Bangladesh. Aceastea sunt primele cazuri confirmate în rândul refugiaților Rohingya, din tabăra Cox’s Bazar, acolo unde stau aproximativ 1 milion de persoane. Oficialii guvernamentali din Bangladesh au declarat că cele două persoane infectate cu COVID-19 sunt tratate în acest moment în izolare, iar alți 1900 de refugiați au fost deja izolați și urmează să fie testați. (https://bbc.in/2T3IvkI)

Deși oficialii de la Casă Albă au declarat că Trump și Pence sunt testați zilnic, iar rezultatele au fost până acum negative, îmbolnăvirea unor persoane din cercul de putere de la Washington a provocat îngrijorare la Casă Albă: ce se întâmplă dacă Trump sau Pence se îmbolnăvesc cu COVID-19? Dar ce se poate întâmplă dacă președintele și vicepreședintele SUA sunt infectați în același timp sau, într-un scenariu și mai grav, unul dintre ei moare? În acest caz, jurnaliștii de la Bloomberg afirmă că, am putea avea diferite rezultate „de la o întrerupere temporară (a exercitării puterii președintelui), la o criză constituțională totală,” cu diverși lideri care ar putea emite pretenții la preluarea conducerii Statelor Unite. Specialiștii afirmă însă că cel mai important lucru este ca identitatea comandantului suprem al forțelor armate americane să fie clară în orice situație. (https://bloom.bg/2Z50wCV)

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a făcut apel la o anchetă ştiinţifică independentă cu privire la originea coronavirusului SARS-CoV-2. Într-un editorial publicat azi în presa germană și preluat de toată mass-media europeană, Josep Borrell îndeamnă China, unde a început epidemia, în decembrie anul trecut, la Wuhan, să ia măsuri pentru a apăra lumea de viitoare pandemii. Josep Borrell cere Chinei să-şi „asume rolul şi responsabilităţile în concordanţă cu ponderea sa” în combaterea pandemiei, găsirea unui vaccin şi susţinerea economiei globale. Fostul ministru de externe spaniol cheamă totodată Beijingul să contribuie la un efort substanţial de ştergere a datoriilor pentru ţările în curs de dezvoltare cele mai afectate de pandemie, aşa cum a făcut şi Uniunea Europeană, şi „să îşi facă datoria” în acest sens. (https://reut.rs/3dKuAIf)

Invitarea Gretei Thunberg la o dezbatere pe tema pandemiei de coronavirus cu experţi medicali a generat reacţii vehemente pe rețelele sociale, dar activista pentru protecţia mediului a subliniat că nu este invitată în calitatea de specialistă. De reținut că Greta Thunberg, în vârstă de 17 ani, a fost invitată la o dezbatere organizată de postul de televiziune CNN în cadrul emisiunii "Coronavirus Facts and Fears”. În afară de Greta Thunberg, la dezbatere a participat jurnalistul CNN Sanjay Gupta, fostul secretar american al Sănătăţii Kathleen Sebelius, fostul director al Centrului pentru Controlul Epidemiilor Richard Besser şi prezentatorul CNN Anderson Cooper. Greta Thunberg a explicat: „Voi fi intervievată de CNN pentru a vorbi despre o nouă campanie pentru susţinerea Unicef pe durata pandemiei de COVID-19 şi despre a fi activist înr-o lume schimbată din cauza coronavirusului. Se pare că unii oameni au crezut că sunt membru al unui grup de experţi, ceea ce nu este cazul. Nu sunt expertă. Sunt activistă. Singurii care pretind că sunt expertă sunt cei care încearcă să mă ridiculizeze. Mesajul meu a fost întotdeauna să ne unim în spatele ştiinţei şi să îi ascultăm pe experţi”. (https://bit.ly/3fKVDVL)

Federica Mogherini, fosta șefă a diplomației UE este acuzată de favoritism, într-un scandal care implică funcția de rector a Colegiul Europei, universitate de prestigiu din Bruges, specializată în studii europene. Mogherini ar fi solicitat sprijinul lui Herman Van Rompuy, fost președinte al Consiliului Eurpean și fost premier al Belgiei pentru a obține poziția, deși nu are decât studii de master în Italia și nicio poziție precedentă de administrare a unei universități. Mai mulți profesori și alumni ai Colegiului Europei au protestat public spunând că Mogherini nu îndeplinește condițiile de calificare pentru acest post și a intrat în cursă după data limită. Mai mulți candidați bine plasați conform criteriilor au fost puși în așteptare pentru a i se face loc lui Mogherini. (https://politi.co/367PY7F)

Rick Bright, un avertizor de integritate care susţine că a fost înlăturat din postul său guvernamental pentru că a atras atenţia în legătură cu pregătirea insuficientă pentru coronavirus a declarat ieri, într-o audiere în Congresul american în legătură cu nivelul de pregătire pentru pandemie, că Statele Unite s-ar putea confrunta ”cu iarna cea mai întunecată” din timpurile recente, dacă nu îşi va îmbunătăţi reacţia la pandemie. (https://wapo.st/3dOkrKI)

Guvernul sloven a anunțat, aseară, sfârșitul epidemiei de coronavirus în țară, o premieră în cadrul Uniunii Europene, după ce au confirmat mai puțin de șapte noi cazuri zilnice în ultimele două săptămâni. Călătorii care sosesc în Slovenia din alte țări membre ale blocului comunitar nu vor mai trebui să stea în izolare pentru cel puțin șapte zile, așa cum era regula de la începutul lunii aprilie. De reținut totuși că Guvernul a declarat că cetățenii străini care prezintă semne de infecție cu coronavirus nu vor avea încă voie să intre în țară. O carantină de cel puțin 14 zile va rămâne în vigoare pentru persoanele din state non-UE, cu unele excepții, inclusiv diplomați și transportatorii de marfă. Cetățenii vor trebui să respecte în continuare regulile de bază pentru a preveni o posibilă răspândire a infecției, a spus guvernul fără a elabora. Oamenii au obligația să poarte măști în spațiile publice interioare, să stea la o distanță de cel puțin 1,5 metri și să își dezinfecteze mâinile când intră în spațiile publice. (https://reut.rs/3cAaO1R)

IKEA Franţa şi mai multe persoane fizice, printre care foşti şefi ai filialei gigantului suedez de mobilă, au fost trimise în judecată sub acuzaţia că au creat un amplu sistem de spionare a salariaţilor şi clienţilor, a anunţat ieri parchetul din Versailles, în apropiere de Paris. Pe lângă companie, mai sunt trimise în faţa tribunalului judiciar din Versailles 15 persoane, printre care doi foşti responsabili ai IKEA Franţa, Stefan Vanoverbeke şi Jean-Louis Baillot, precum şi mai mulţi poliţişti, pentru strângere şi divulgare ilegale de date personale, fapte ce datează mai ales din perioada 2009-2012. Cazul a apărut la începutul lui 2012 odată cu dezvăluirile săptămânalului satiric Canard Enchaîné, care a scris că şefii companiei creaseră un sistem structurat de supraveghere a anumitor angajaţi, mai ales a celor cu activitate sindicală considerată incomodă, precum şi a unor clienţi aflaţi în litigiu cu IKEA. (https://bit.ly/3dKigYs)

Negociatorul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a atribuit grupării jihadiste Stat Islamic atacul criminal împotriva unei maternităţi din Kabul din această săptămână şi a îndemnat guvernul şi talibanii să continue fragilul proces de pace. (https://reut.rs/3bxuemL)

Intervenţia umană în zonele cu faună şi floră autohtonă poate provoca dezechilibre ecologice şi conduce la răspândirea de boli din inima junglei, iar în condiţiile defrişărilor din Amazonia următoarea pandemie ar putea avea origine braziliană, a avertizat ieri cercetătorul David Lapola de la Universitatea din Campinas din Brazilia. (https://bit.ly/3bCOMu6)

Democrația și drepturile fundamentale sunt amenințate în Ungaria, afirmă majoritatea europarlamentarilor, care au cerut ieri Comisiei Europene și Consiliului UE să ia măsuri rapide pentru a protejeza cetățenii maghiari și statul de drept. În cadrul unei dezbateri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, și cu președinția rotativă croată a Consiliului UE, majoritatea europarlamentarilor au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației. Mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceștia au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate. Europarlamentarii au criticat atitudinea ”pasivă” a Consiliului UE și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de Parlament. Unii deputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria și au comparat măsurile excepționale adoptate în această țară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania (https://bit.ly/2LwFDc4)

Un magazin din Hong Kong vinde îngheţată cu aromă de gaz lacrimogen, pentru cei nostalgici după demonstraţiile violente de anul trecut. Ingredientul principal este piperul negru iar un client a declarat că produsul "are gust de gaz lacrimogen. Pare dificil să respiri iniţial, este chiar picantă şi iritantă. Mă face să vreau să beau multă apă imediat. Cred că este o amintire a cât de dureroasă a fost mişcarea de protest şi că nu trebuie să uit”. Îngheţata a fost făcută în semn de sprijin pentru mişcarea pro-democraţie, care pare să revină, odată ce măsurile restrictive impuse din cauza crizei sanitare au fost relaxate, a spus proprietarul magazinului. El a mai afirmat că a încercat diverse ingrediente, inclusiv wasabi şi muştar, în încercarea de a replica gustul gazului lacrimogen. Piperul negru e cel mai apropiat. Propietarul a mai precizat că aroma este un succes, fiind vândute, în medie, 20 - 30 de cupe pe zi. (https://bit.ly/2Wy5FSr)

Șeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, îşi va încheia mandatul cu un an mai devreme, în luna august, a declarat acesta ieri, într-un anunţ surprinzător într-o perioadă în care organizaţia încearcă să ţină sub control tensiunile globale crescute şi să coordoneze reacţiile la pandemia de COVID-19. (https://cnb.cx/2WvRXiV)

Statele Unite analizează posibile măsuri de reacţie la livrările de carburanţi ale Iranului în Venezuela, a declarat ieri un oficial din administraţia preşedintelui Donald Trump. SUA au ”un grad ridicat de certitudine” că guvernul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro plăteşte Iranului tone de aur pentru carburant, a spus oficialul, adăugând că ”Nu este un lucru dorit de Statele Unite şi nici de către regiune şi analizăm măsurile care pot fi luate”. Pe fond, sectoarele petroliere ale Iranului şi Venezuelei sunt supuse sancţiunilor americane. Oficialul a refuzat să menţioneze măsurile care sunt analizate, dar a spus că opţiunile vor fi prezentate preşedintelui Trump, care este un critic virulent al guvernelor din Iran şi Venezuela. (https://bit.ly/2zK0w0v)

Un număr de 51 de bebeluşi născuţi de mame surogat sunt blocaţi într-un hotel de la periferia Kievului, din cauza restricţiilor legate de noul coronavirus, care îi împiedică pe părinţii din Statele Unite, Europa şi alte regiuni să îi ia. De reținut că Ucraina a interzis în luna martie intrarea în ţară a străinilor, iar majoritatea părinţilor şi-au văzut nou-născuţii doar în poze şi apeluri video cu clinica. (https://reut.rs/362qrgj)

Donald Trump s-a declarat foarte dezamăgit de incapacitatea Chinei de a opri răspândirea noului coronavirus şi consideră că pandemia covid-19 este susceptibilă să pună în discuţie acordul comercial între primele două puteri mondiale. De reținut că acordul parafat la începutul anului de China şi Statele Unite prevede ca Beijingul să crească cu cele puţin 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de doi ani achiziţia de bunuri şi servicii americane şi ca Washingtonul să scadă, în schimb, taxele vamale impuse produselor chineze importate în Statele Unite de la începutul războiului comercial între cele două ţări. (https://reut.rs/2WztcSQ)

Comisia Europeană a anunţat ieri că a hotărât să nu claseze noul coronavirus ca prezentând maximum de periculozitate prevăzut în legislaţia privind protecţia muncitorilor. Pe fodn, trebuie reținut că avem o directivă europeană din 2000 cu privire la protecţia muncitorilor de riscuri legate de expunerea la agenţi biologici la muncă, care stabileşte o scală a gravităţii germenilor de patru niveluri. Astfel, grupa 1 - cea mai puţin periculoasă - nu este ”susceptibilă să provoace o boală omului”. Grupa 4 - cea mai periculoasă -, în afară de cauzarea unor maladii grave, ”constituie un pericol grav pentru muncitori” şi prezintă un ”risc mare de răspândire în colectivitate”.(https://bit.ly/35ZdROC)

Cinci marinari pe portavionul american USS Theodore Roosevelt au fost evacuaţi de pe navă după ce au fost testaţi pozitiv din nou, în pofida a două săptămâni de izolare pe insula Guam, a făcut cunoscut ieri un responsabil american. (https://bit.ly/2LxkluR)

Parizienii se grăbesc să-şi achiziţioneze biciclete noi sau să le ducă pe cele vechi la atelierele de reparaţii pentru a evita autobuzele şi garniturile de metrou aglomerate minimizând astfel riscul infectării cu noul coronavirus. La fel ca în alte oraşe din lume, autorităţile din Paris sunt dornice să încurajeze o formă de transport mai sigură şi mai ecologică în contextul măsurilor pentru stoparea înmulţirii cazurilor de COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, care până în prezent a dus la decesul a peste 27.000 de persoane pe teritoriul Franţei. (https://bit.ly/35ZS0Xi)

Un pilot în vârstă de 16 ani din Statele Unite livrează echipamente medicale spitalelor din zonele rurale ale statului Virginia. Deși adolescentul nu are încă carnet de conducere, asta nu l-a împiedicat să lupte împotriva pandemiei de coronavirus. Tânărul își folosește lecțiile de zbor pentru a livra materiale și echipamente de protecție unităților medicale din zone rurale. Pe fond, în fiecare săptămână, adolescentul originar din statul Maryland, ia legătura cu spitalele din zonele rurale din Virginia și livrează măști, mănuși, echipamente medicale și alte materiale de protecție. (https://bit.ly/3dKz55A)

Papa Francisc i-a invitat pe credincioşii din toate religiile să se roage „împreună ca fraţii” pentru a pune capăt „tuturor pandemiilor”, cu prilejul celebrării Zilei de rugăciune, post şi caritate în întreaga lume. Suvernatul Pontif a spus: "Oameni din întreaga lume să se îndrepte spre Dumnezeu prin rugăciune, ţinând post şi făcând fapte de milostenie. Fiecare persoană din orice parte a lumii, potrivit religiei, credinţei şi doctrinei sale, să se roage pentru ca Dumnezeu să elimine această epidemie, să ne salveze de acest chin şi să ajute oamenii de ştiinţă să găsească un leac care să o învingă”. (https://bit.ly/3cL8YLy)

Peștii de la un acvariu din Cairns, Australia, se simt singuri și triști, în condițiile în care interacțiunile lor cu oamenii s-au redus considerabil din cauza situației actuale. O îngrijitoare spune că "în mod normal, avem o mulțime de oameni în zonă, în clădire, care se plimbă peste tot, iar peștii sunt foarte obișnuiți cu acest tip de interacțiune. La acest moment, însă, nu este nimeni aici, așa că acest comportament s-a schimbat”. (https://cnn.it/2zF2Jup)

DESPRE POPULISM: primăria din Viena a decis să acorde fiecărei familii vouchere în valoare de 50 de euro, care vor putea fi cheltuite în restaurantele şi cafenele din capitala Austriei începând de azi, când aceste localuri se vor redeschide. Primarul social democrat Michael Ludwig, care vrea să fie reales la alegerile municipale din 22 octombrie, a anunţat această măsură, cu o valoare de cheltuire de aproximativ 40 de milioane de euro. (https://bloom.bg/3cCx6ju)

Antreprenorii japonezi s-au gândit la soluţii variate, de la măşti din materiale high-tech până la cele reci vândute la automate, pentru a rezolva problema căldurii excesive, la vară, pentru a ușura purtarea măștilor. Medicii se tem că măştile folosite pentru protecţia feţei ar putea contribui la înmulţirea deceselor provocate de deshidratare şi insolaţie în sezonul cald. Purtarea măştii creează trei probleme, explică acesta: împiedică aerul rece să ajungă în organism, fapt care duce la creşterea temperaturii corporale, mai ales deasupra gâtului, reţine aerul umed, deci oamenii uită să se hidrateze. Iar presiunea socială îi face pe oameni să poarte mască în public pe perioade lungi, ceea ce înseamnă că beau mai rar apă. (https://bit.ly/2Z56yn3)

12 oameni arestați sub acuzații de terorism au fost găsiți morți în celulele din Burkina Faso. Acest episod este similar cu altul petrecut în iulie 2019, când 11 oameni acuzați de trafic de droguri au fost găsiți morți într-o celulă a brizării naționale anti-drog. Întâmplarea vine la mai puțin de o lună după ce Human Rights Watch a anunțat că este posibil ca forțele de securitate din Burkina Faso să fi executat 31 de oameni neînarmați în orașul Djibo, la câteva ore după ce au fost arestați într-o operațiun anti-terorism. De reținut că Burkina Faso se luptă cu insurgenții islamiști cu legături cu al-Qaeda, dar și cu gruparea Stat Islamic. (https://bbc.in/3fQC9PC)

Criza coronavirusului este un factor de risc pentru regimurile autoritare, iar tentația este mare astăzi pentru regimurile totalitare din Europa să profite de pandemia de Covid-19 pentru a-și întări poziția, cu toate acestea, o proastă gestionare a crizei ar putea și să le submineze puterea. (https://bit.ly/3bFSfbz)

Medicii din Franţa şi nordul Italiei, una dintre zonele cele mai afectate de noul coronavirus, au raportat creşteri ale cazurilor unui sindrom inflamator rar la copii mici, ce prezintă similitudini cu cel raportat în Statele Unite, Marea Britanie şi Spania. Pe fond, sindromul inflamator pediatric multi-sistem (MIS-C) posibil asociat cu COVID-19 prezintă simptome similare şocului toxic şi bolii Kawasaki, printre acestea numărându-se febră, erupţii cutanate, inflamaţia glandelor şi, în cazuri severe, inflamaţii la nivelul inimii. Raportările cazurilor au stârnit temeri potrivit cărora COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, ar putea reprezenta un risc mai mare pentru copii decât fusese estimat iniţial. COVID-19 a avut până în prezent cel mai mare impact asupra vârstnicilor şi a persoanelor cu boli cronice. (https://nyti.ms/2LwOZ7G)

Newsweek scrie că un ziar chinez susținut de stat a cerut sancționarea congresmenilor americani și a unor organizații care au intentat procese Beijingului. În procesele respective, Partidul Comunist Chinez este acuzat pentru pandemia de coronavirus care a provocat sute de mii de decese și a dus la prăbușirea economiei mondiale. Pe fond, într-un articol din ziarul Global Times (o publicație care aparține ziarului Peoples’ Daily -Cotidianul Poporului-), apărut ieri, se afirmă că Beijingul este „extrem de nemulțumit“ de ceea ce în opinia ziarului ar fi “abuzul de litigii” datorat unor congresmeni americani care caută ca statul chinez să le plătească daune în urma pandemiei de COVID-19. În Statele Unite, Chinei i s-au intentat până acum șase procese. (https://bit.ly/2LsPW0v)

În timp ce guvernele din întreaga lume îşi îndeamnă cetăţenii să stea cât mai mult în case pentru a evita, astfel, răspândirea bolii Covid-19 şi în condiţiile în care restricţiile şi măsurile de izolare pot dura luni de zile, oamenii caută tot felul de metode de adaptare la acest nou tip de „normalitate”. O astfel de metodă o reprezintă consumul de alcool care, conform unei analize BBC News, a crescut semnificativ în ultima perioadă. (https://bbc.in/2Z2r5sB)

Coperta din această săptămână a cotidianului german FAZ.NET - Frankfurter Allgemeine Zeitung este cu Bill Gates: (https://bit.ly/3fUYTOu)

Judecătorii constituționali germani și-au apărat controversata decizie recentă care contrazice o decizie anterioară a Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema cumpărarii de eurobonduri de către Banca Centrală Europeană. O decizie din 2018 a CJUE permitea această practică, însă judecătorul german Peter M. Huber a declarat pentru presa germană că ”Atât timp cât nu locuim într-un stat european, un stat membru va fi guvernat de propria sa lege constituțională”, ceea ce invalidează ideea că deciziile CJUE au precedență față de cele ale instanțelor naționale. Huber a adăugat că a fost surprins de ”partizanatul” și ”tonul zelos” al reacțiilor față de decizia germană. ”Suntem convinși că decizia noastră este una buna pentru Europa pentru că întărește conexiunea cu legea și acest lucru se va vedea în termen mediu și lung” a adăugat și Andreas Vobkuhle, judecător german. Criticii au acuzat judecătorii germani de punerea în pericol a euro și subminarea solidarității europene prin supra jurisdicția asupra CJUE, și alimentarea unor curente anti-europene în Polonia și Ungaria. Cancelarul Angela Merkel a spus că ”respectă” decizia Curții Constituționale a Germaniei și va face tot ce este necesar pentru a rezolva impasul. (https://politi.co/2WxnnW2)

POLITICO Europe scrie că perioada următoare de recuperare economică și ajutoare guvernamentale va fi un test mult mai dificil pentru Uniunea Europeană decât cele provocate de lipsa solidarității în răspunsul coordonat la criza coronavirus. Riscul adâncirii unei falii Nord-Sud și criza zonei euro va adânci dezechilibrul economic dintre cei care au și cei care nu au în interiorul Uniunii. (https://politi.co/3fPtSv6)

La presiunea Rusiei, agențiile ONU care operează în Siria au fost solicitate să oprească programele de finanțare pentru organizațiile de caritate private care transportă servicii medicale cruciale pentru salvarea vieților pe frontiera cu Irakul, conform unor surse din interiorul organizației. (https://bit.ly/3dO5MPD)

La finalul vizitei sale în Israel, Mike Pompeo a declarat că guvernul israelian ”are dreptul și obligația” de a decide dacă și când dorește să își aplice suveranitatea asupra West Bank. (https://bit.ly/3cyVuT7)

Costurile globale ale pandemiei declanșate de noul virus ar putea ajunge la 8800 miliarde de dolari, conform unei analize Asia Development Bank. (https://bloom.bg/2zIpcH2)

Facebook și-a cerut scuze pentru rolul său în confictul soldat cu morți care a zguduit Sri Lanka în 2018, după ce o investigație a identificat faptul că discursul urii și zvonuri răspândite pe platforma de social media ar fi condus la violențe împotriva musulmanilor. De reținut că protestele de la începutul lui 2018 au izbucnit cu furia îndreptată împotriva musulmanilor pe social media. (https://bit.ly/2LrSH2n)

Vaccinul ar trebui să fie accesibil tuturor și gratuit. Mai multe figuri publice, printre care 50 de foști lideri globali și președintele Africii de Sud au lansat o scrisoare deschisă prin care solicită ca orice vaccin împotriva COVID-19 să fie gratuit, liber de orice patent sau protecție juridică și disponibil pe tot globul. (https://on.ft.com/363fmvu)

Și în final, lista cu personalitățile care vor lua cuvântul, mâine, în cadrul evenimentului #GraduateTogether - AMERICA HONORS THE HIGH SCHOOL CLASS OF 2020. Printre invitați: Barack Obama, Olivia Wilde, Pharrell Williams, Kevin Hart, Jonas Brothers sau Alicia Keys. (https://bit.ly/2AvZaXP)

21 afișare3 comentariu