• Marco Badea

Tribuna Internațională - 14 iunie 2020

📸Imaginea zilei vine din Brazilia, acolo unde pe plaja Copacabana din Rio, membrii ONG-ului Rio de Paz, supărați pe răspunsul Braziliei și pe atitudinea lui Jair Bolsonaro față de criza generată de pandemia de COVID-19, au creat 100 de morminte simbolice pentru a-și aminti de cele peste 40.000 de persoane care au murit de la începutul pandemiei. De reținut că Brazilia a depăşit Marea Britanie zilele trecute în clasamentul negru al pandemiei de coronavirus, devenind astfel a doua ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de decese provocate de infectarea cu SARS-cov-2, după SUA. Până la această oră, Brazilia înregistrează 42,791 de decese, dintr-un total de 850,796 de cazuri testate pozitiv.

Photo source: @Pilar Olivares/ Reuters Pictures

Londra a devenit ieri scena protestelor și ciocnirilor între participanții la marșul contra rasismului și forțele de ordine, dar și între poliție și activiştii de extremă dreapta care s-au adunat în zona Parlamentului pentru a împiedica vandalizarea monumentelor care au devenit țintele demonstranților "Black Lives Matter". Totodată, polițiștii încearcă să țină la depărtare cele două grupuri pentru a împiedica violențele. (https://bbc.in/3fnLUnk)

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească cu înaltul responsabil chinez pentru politică externă Yang Jiechi în Hawaii, în încercarea de a detensiona relaţiile dintre cele două cele mai mari economii ale lumii asupra unor diferite probleme. De reținut că în ultimul timp, Pompeo a fost vocal în criticile la adresa Chinei asupra unei serii de probleme de la originile pandemiei de coronavirus până la politica ei în Hong Kong şi tratamentul minorităţilor sale etnice şi religioase. (https://reut.rs/37tkQ37)

Autoritatea Palestiniană a cerut statelor arabe să garanteze împrumuturi de 100 de milioane de dolari lunar pentru depăşirea crizei financiare. Saeb Erekat, secretar general al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei a declarat ieri, că solicitarea este în acord cu deciziile anterioare ale Ligii Arabe de a asigura o reţea financiară arabă solidă, precizând că "este necesar un ajutor financiar arab de urgenţă pentru a susţine trezoreria Autorităţii Palestiniene, pentru a trece peste situaţia dificilă şi problemele actuale". De reținut că luna aceasta, Autoritatea Palestiniană a refuzat veniturile fiscale colectate în numele său de Israel la punctele de trecere sub control israelian. Decizia a fost luată în cadrul planului palestinian de a anula toate acordurile şi înţelegerile cu Israelul, inclusiv cele economice şi de securitate, ca reacţie la planurile israeliene de anexare a unor teritorii palestiniene din Cisiordania. Mai trebuie spus că, criza financiară, în contextul unui dficit de 1,4 miliarde de dolari, a pus autorităţile palestiniene în situaţia de a nu mai putea plăti salariile din sectorul public şi de securitate din Cisiordania şi Gaza. (https://bit.ly/2YwbdMZ)

Oficiali ucraineni au afirmat ieri că li s-a oferit mită în valoare de cinci milioane de dolari pentru a opri ancheta împotriva fondatorului companiei energetice Burisma, dar au susţinut că nu există nicio legătură cu Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden, actual candidat la preşedinţia SUA. De reținut că Burisma a ajuns în atenţia internaţională anul trecut din cauza anchetei pentru demiterea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. A existat suspiciunea că liderul de la Casa Albă a făcut presiuni la Kiev pentru deschiderea unui dosar împotriva lui Biden, adversarul său politic, şi a fiului acestuia. Pe fond, Artem Sitnik, şeful oficiului naţional anticorupţie din Ucraina a declarat că în legătură cu oferta de mită au fost arestaţi trei suspecţi, inclusiv doi funcţionari fiscali, dintre care unul încă activ. Banii, cea mai mare sumă confiscată vreodată în Ucraina, au fost aduşi în saci de plastic, de agenţi mascaţi, pentru a fi arătaţi publicului într-o conferinţă de presă. Burisma a comunicat că nu are nicio legătură cu dosarul şi nu a răspuns solicitărilor de a comenta din partea fondatorului companiei, Mikola Zlocevski, fost ministru al energiei, stabilit în străinătate. Liderul anchetei anticorupţie, Nazar Holodniţki, a cerut "să terminăm cu asta o dată pentru totdeauna: Biden jr. şi Biden senior nu apar în această procedură". (https://bit.ly/2YMqcCT)

Donald Trump a ţinut ieri un discurs în faţa absolvenţilor Academiei Militare a SUA din West Point, promiţându-le că datoria lor va fi să apere "interesele vitale ale Americii", nu să lupte în "războaie nesfârşite" în locuri îndepărtate. Pe fond, Trump a anunţat recent că va retrage 9.500 de militari americani din Germania, unul din cei mai importanţi aliaţi ai Statelor Unite. Trupele vor fi mutate în Polonia şi în alte ţări, ceea ce a provocat reacţii de dezaprobare din partea oficialilor germani şi îngrijorare în Congresul SUA privind paşii înapoi pe arena internaţională. În discursul de la West Point, preşedintele le-a spus celor peste 1000 de cadeţi care au încheiat cursurile că datoria militarilor americani nu este de a reconstrui ţări străine, ci de "a apăra - şi de a apăra puternic - ţara noastră de inamicii străini". Trum a mai precizat: "punem capăt erei războaielor nesfârşite". Mai trebuie spus că în timpul mandatului său, liderul de la Casa Albă a retras militari din Siria şi a insistat ca aliaţii Statelor Unite din întreaga lume să contribuie financiar mai mult în schimbul angajamentului militar american pentru apărarea lor. (https://bit.ly/2Y2m6ax)

Un atac cu rachete a avut drept ţintă, aseară, o bază aeriană din Irak în care sunt prezente trupe ale coaliţiei conduse de SUA, au anunţat forţe de securitate irakiene şi un oficial al coaliţiei. Rachetele lansate din nordul Bagdadului nu au produse pagube bazei Taji, situată tot în nordul capitalei, deoarece, după cum a spus un oficial al coaliţiei militare, proiectilele au căzut în afara zonei în care se află trupele coaliţiei. De reținut că acesta este al treilea atac într-o săptămână în care sunt vizaţi soldaţi sau diplomaţi americani. (https://nyti.ms/2AwKx6M)

Sute de manifestanţi au mărşăluit aseară pe străzile din Liban pentru a treia zi consecutiv, demonstraţii presărate cu violenţe nocturne, pentru a denunţa situaţia economică gravă şi a-şi exprima nemulţumirile faţă de întreaga clasă politică. De reținut că Libanul traversează cea mai grea criză economică de la sfârşitul războiului civil, fiind afectat de o depreciere istorică a monedei sale naţionale. În Beirut, câţiva zeci de protestatari au manifestat paşnic în centrul capitalei, reluând sloganurile mişcării de protest lansate pe 17 octombrie 2019 care a dus la demisia guvernului la sfârşitul aceleiaşi luni. (https://bit.ly/37wVYHJ)

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a comparat "ideologia" LGBT cu îndoctrinarea comunistă, într-un discurs de campanie susţinut ieri, în contextul în care drepturile persoanelor LGBT au devenit un subiect intens dezbătut înaintea scrutinului prezidenţial de la 28 iunie, într-o ţară extrem de catolică. Duda este un aliat al partidului naţionalist aflat la guvernare Lege şi Justiţie, care respinge promovarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender, susţinând că este vorba de o influenţă străină care subminează valorile tradiţionale ale Poloniei. Duda a lansat câteva propuneri electorale incluse într-un pachet numit "Cardul Familiei", printre care promisiunea de a nu le permite cuplurilor gay să se căsătorească sau să adopte copii şi promisiunea de a interzice predarea chestiunilor LGBT în şcoli. (https://reut.rs/3d3y7k2)

Locuitorii unui sat din Peru au sechestrat timp de câteva zile opt tehnicieni ai unei companii de telecomunicații, de teamă că vor instala tehnologia 5G care îi va face să contracteze Covid-19. (https://bbc.in/2XYe7Ll)

Un tânăr de culoare din Atlanta, SUA, a fost împușcat de polițiști, după ce a adormit la volan și apoi a încercat să fugă, amenințând cu un pistol cu electroșocuri. În urma incidentului, șefa poliţiei din Atlanta și-a dat demisia. (https://bbc.in/2XY3cBq)

Un studiu citat de The Wall Street Journal arată că pentru majoritatea persoanelor sub vârsta de 65 de ani riscul decesului cauzat de Covid-19 nu este cu mult mai mare decât implicarea într-un accident rutier în drumul spre serviciu. Riscurile cresc însă semnificativ pentru persoanele cu vârste peste 80 de ani. (https://on.wsj.com/3e25BR8)

Un american care a scăpat de Covid-19 a primit factura spitalizării, aceasta fiind în valoare de 1,1 milioane de dolari, cheltuielile fiind întinse pe 181 de pagini. (https://bit.ly/2XX85ux)

China a raportat în această dimineață cel mai mare număr de noi cazuri de persoane infectate cu nou virus, din ultimele două luni: 57. (https://bit.ly/2XWMouG)

Rusia a reacționat pozitiv cu privire la retragerea a mai mult de o treime din trupe americane staționate în Germania. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe a declarat că decizia SUA va ”ajuta la reducerea potențialului conflictual” și la remedierea tensiunilor în regiune. (https://bit.ly/37v0nLb)

Organizația Mondială a Sănătății, prin coordonatorul său pentru Africa, a declarat că pandemia coronavirus accelerează în tot continentul, chiar dacă numărul de cazuri rămâne mic la nivel global. (https://bit.ly/2XYZ8Rj)

Cea dea 94-a aniversare a reginei Elisabeta a II-a a fost marcată ieri printr-o versiune redusă a ceremonialului militar tradiţional "Trooping the Colour" la castelul regal Windsor, nu în centrul Londrei, cu mii de oameni în public, ca de obicei. Gărzile Galeze, în ţinuta de paradă cu tunici roşii şi căciuli din blană neagră, au defilat şi au prezentat onorul păstrând tot timpul o distanţă de doi metri între soldaţi, conform normelor de evitare a contaminării cu coronavirus. Regina şi soţul ei, prinţul Philip, duce de Edinburgh, care a împlinit miercuri 99 de ani, sunt izolaţi la castelul Windsor din martie, deoarece vârsta înaintată îi încadrează în categoria cea mai vulnerabilă la COVID-19, epidemia în urma căreia au decedat până acum peste 41.000 de britanici. De reținut că data reală de naştere a reginei este 21 aprilie, dar este aniversată oficial, conform tradiţiei, în a doua sâmbătă din iunie. Ceremonia nu a mai avut loc la Windsor din 1895, când a fost onorată regina Victoria, stră-străbunica actualei suverane. (https://bit.ly/2XWVo2O)

Profitul producătorului de software Adobe a atins nivelul record de 1,1 miliarde de dolari în al doilea trimestru, la venituri de 3,3 miliarde de dolari, în creștere cu 14% față de perioada similară a anului trecut. (https://zd.net/37th6yA)

Compania de big data Palantir, fondată de controversatul om de afaceri Peter Thiel, vizează o listare la bursă în următoarele câteva săptămâni. (https://bloom.bg/2MT8uYN)

Google dă în judecată Sonos, acuzând încălcarea a 5 brevete, în ceea ce aparent arată ca o escaladare a tensiunii dintre cele două companii, însă, în realitate, ar putea duce la o înțelegere. Lupta juridică a început în luna ianuarie, când Sonos a dat în judecată Google tot pentru folosirea fără drept a 5 tehnologii brevetate. (https://reut.rs/37v0Vkd)

Pentru fani și iubitorii de tehnologie: Apple a anunțat programul conferinței WWDC de anul acesta, care va fi organizată virtual și transmisă live din Apple Park. Aceasta va începe pe 22 iunie cu un discurs și va putea fi urmărită inclusiv pe YouTube. (https://bit.ly/3e7gYHO)

Facebook lucrează la o variantă îmbunătățită a funcției sale de căutare, ce va însoți rezultatele cu informații publice, disponibile online, inclusiv pe Wikipedia. Găsind informația căutată pe Facebook, utilizatorul nu ar mai fi nevoit să părăsească rețeaua și să caute pe Google sau alte site-uri. (https://tcrn.ch/3htBBj8)

Comandantul militar al SUA care coordonează forțele americane din Afganistan a declarat că Talibanii nu au îndeplinit, până acum, condițiile necesare pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistan până în luna mai 2021, conform acordului semnat în februarie anul acesta. Generalul Frank McKenzie a precizat să SUA este pregătită să retragă deja până în luna iuluie a acestui an 8600 de trupe. Un alt oficial american a declarat, sub condiția anonimității, că SUA mai au sub 9000 de soldați în Afganistan, comparativ cu 12.000 în Februarie. (https://bit.ly/2YBmfAL)

EURACTIV scrie că nemulțumirile sociale s-au înmulțit în Europa ultimilor zece ani, iar pandemia coronavirus contribuie la creșterea tensiunilor, conform indexului Global Peace 2020. Recesiunea economică severă va conduce la înmulțirea demonstrațiilor, mai ales în Europa. (https://bit.ly/2BXNYUq)

Și în final, Papa Francisc a îndemnat umanitatea, într-un mesaj dat publicității ieri, să ”întindă mâna către cei săraci”, criticând ”cinismul” și ”indiferența” celor care transferă averi din fața computerelor sau care se îmbogățesc prin vânzarea de arme și droguri. (https://bit.ly/3hsIx00)

Compania SpaceX, deţinută de magnatul Elon Musk, şi-a extins constelaţia Starlink pentru internet de mare viteză la nivel global prin lansarea, ieri dimineaţă, a 58 de sateliţi de la baza din Florida, alături de alţi trei sateliţi mai mici ai Skysat. De reținut că încărcătura a fost lansată cu racheta reutilizabilă Falcon 9 de la Cape Canaveral. (https://tcrn.ch/2YBX7Kh)

NASA intenţionează să lanseze roverul Perseverance spre planeta Marte la data de 20 iulie. Echipat cu şapte instrumente ştiinţifice diferite, roverul Perseverance este programat să coboare pe ''planeta roşie'' la data de 18 februarie 2021. Roverul face parte din programul de explorare al NASA care include misiuni pe Lună ca modalitate de pregătire pentru zboruri cu echipaj uman pe Marte. (https://bit.ly/2UHW5Lm)

Tesla va comercializa în China o versiune de Model 3 cu o baterie de litiu-fier-fosfat, care nu folosește cobalt și este mai ieftină. Dezavantajul acestor baterii este că stochează mai puțină energie decât bateriile litiu-ion, ceea ce înseamnă că Tesla va folosi capacități mai mari, iar versiunea de Model 3 pentru China va fi mai grea. (https://cnet.co/3frCIhL)

Washington Post scrie că dronele Google vor livra cărți pentru copiii din Christiansburg, Virginia, pentru a-i ajuta pe aceștia să citească mai mult pe timpul verii. (https://wapo.st/2MY6Nck)

Scylla din Odiseea lui Homer, Dracula, creatura din Frankenstein și Smaug din Hobbitul lui Tolkien sunt printre cei 10 cel mai bine construiți și mai credibili monștri din literatura clasică, mitologie și poezie, conform unui top realizat de cei de la Interesting Literature. (https://bit.ly/37rfzZU)

Și în final, renumitul economist american Nouriel Roubini nu crede că economia globală se va recupera rapid şi consideră că situaţia gravă va produce o vară de proteste în Statele Unite şi o perioadă foarte dificilă pentru Europa. (https://bit.ly/3cZp43Q)

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier