• Marco Badea

Tribuna Internațională - 11 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din SUA, acolo unde promoția 2020 a liceului public comunitar Bradley-Bourbonnais din Illinois, a avut o ceremonie de absolvire atipică. Din cauza mandatelor de distanțare socială instituite de stat pentru a limita răspândirea COVID-19, absolvenții și-au primit diplomele într-o sală de auditoriu aproape goală, fără a avea voie să participe nici prieteni, nici rude sau profesori, iar fiecare student a intrat pe rând și și-a luat singur diploma, fără să i-o înmâneze directorul, ca în anii trecuți. În sală au mai fost prezenți doi operatori cu două camere de filmat, care au surprins întreaga desfășurare a evenimentului. Organizatorii au anunțat că va fi realizat un film de absolvire ce va fi trimis fiecărui absolvent. Întreaga poveste aici: (http://dailym.ai/2Lknoqe)

photo source: @Scott Olson/GettyImagesNews

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis ieri o declarație cu privire la Hotărârea Curții Constituționale a Germaniei pe tema Băncii Centrale Europene, precizând că ultimul cuvânt privind dreptul UE este întotdeauna rostit la Luxemburg, nicăieri altundeva. De reținut că CJUE a emis deja un punct de vedere față de decizia Curții Constituționale a Germaniei, care ceruse Băncii Centrale Europene să-și justifice politica de cumpărare a datoriilor țărilor membre. În reacția sa, instanța supremă a Uniunii Europene arată că „pentru a asigura o aplicare uniformă a dreptului Uniunii, numai Curtea de Justiție, creată în acest scop de statele membre, este competentă să constate că un act al unei instituții a Uniunii este contrar dreptului Uniunii”. În același context, șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a transmis ieri: "Această Hotărâre aduce în centrul atenției două aspecte ale Uniunii Europene: sistemul euro și sistemul juridic european. Comisia Europeană susține trei principii de bază: că politica monetară a Uniunii este o chestiune de competență exclusivă; că dreptul Uniunii are supremație asupra dreptului național și că hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene sunt obligatorii pentru toate instanțele naționale". Totodată, von der Leyen a mai 'inut să precizeze că "sarcina Comisiei Europene este de a proteja buna funcționare a sistemului euro și a sistemului juridic al Uniunii. Analizăm acum în detaliu hotărârea Curții Constituționale germane. Și vom analiza posibilele etape următoare, care pot include opțiunea procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Uniunea Europeană este o comunitate de valori și de drept, care trebuie susținută și apărată în orice moment. Asta ne ține împreună". (https://bit.ly/35QvRup)

O analiză Foreign Policy despre cum a schimbat Putin Rusia pentru totdeauna. (https://bit.ly/35OO5MS)

Jurnaliștii de la la Repubblica scriu că pandemia de COVID-19 riscă să împingă votul spre extrema-dreaptă, așa cum a facilitat epidemia de gripă spaniolă ascensiunea lui Hitler. Altfel spus, Sentința Curţii Constituționale germane privind limitele de acțiune a BCE este doar ultima verigă a unui lung lanț de demonstrații de reafirmare națională care, în ultimii ani, au văzut expresii mult mai perturbatoare, de la ascensiunea populiştilor lui Salvini sau ai lui Marine le Pen, la Brexit, la protecționism și la ”America First” a lui Donald Trump. Dacă primii zece ani ai secolului au fost cei ai globalizării, al doilea deceniu a fost cel al trezirii naționaliste. Ce ne pregătește oare următorul? (https://bit.ly/2YNQB4N)

Celebrul discurs al fostului prim-ministru britanic Winston Churchill privind căderea Cortinei de Fier peste Europa, susținut la 5 martie 1946, la Fulton, ar fi trebuit să cuprindă și referiri la Statele Unite ale Europei, un concept pe care însă Churchill l-a prezentat șase luni mai târziu, la Zurich, la 19 septembrie 1946. Informația a fost publicată ieri de The Guardian, la 80 de ani distanță de când Winston Churchill a devenit pentru prima dată prim-ministru al Marii Britanii. Jurnaliștii britanici precizează: "O scrisoare trecută cu vederea, îngropată în arhivele New-York Historical Society, de la jurnalistul Walter Graebner dezvăluie cum Churchill credea că Fulton ar putea fi locația perfectă pentru a vorbi nu atât despre amenințarea comunismului, cât despre viitorul unei Europe federale“. Ace;tia mai spun că Graebner fusese trimis să se ocupe de memoriile lui Churchill pentru revista sa, iar scrisoarea de cinci pagini oferă un detaliu fascinant al vieții lui Churchill în anii postbelici. Astfel, Walter Graebner consemnează în scrisoarea sa: “Îmi amintesc că la un moment dat a început să discute despre Statele Unite ale Europei și m-a întrebat dacă acest subiect ar fi bun pentru Fulton”. În schimb, Churchill a decis să folosească discursul din Fulton pentru a se concentra asupra amenințării sovietice. Cu toate acestea, șase luni mai târziu, la 19 septembrie, la Universitatea din Zurich, Winston a susținut discursul intitulat “Statele Unite ale Europei“ (care poate fi citit aici: https://bit.ly/2yKEPNU). (https://bit.ly/2WMYvZh)

O analiză clară și argumentată de geopolitică întocmită de jurnaliștii francezi de la Le Monde, prin care aceștia subliniază marile ”manevre” ale coronavirusului și cum criza sanitară a permis Chinei să înlocuiască Rusia în poziția de principal beneficiar al dezangajării americane în Orientul Mijlociu. (https://bit.ly/3dFpRYt)

În cazul în care va fi dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19, exisă pericolul ca, profitând de cererea imensă, organizațiile criminale să pună pe piață medicamente contrafăcute, avertizează directorul Interpol, Jurgen Stock. Jurgen Stock arată că deja au apărut pe piaţă echipamente de protecţie personală necertificate, inclusiv măşti faciale, sau produse contrafăcute destinate dezinfectării mâinilor. Pe fond, același lucru se va întâmpla și în cazul dezvoltării unui vaccin. Răufăcătorii care operează pe plan global s-au adaptat rapid la pandemie, în sensul că "exploatează noile temeri şi preocupări ale oamenilor şi trebuie să-şi reprofileze activităţile criminale", a punctat directorul Interpol. El a atras atenţia între altele asupra problemei eliminării deşeurilor spitaliceşti. "Constatăm o creştere a tentativelor unor grupuri de crimă organizată din Asia de a pătrunde pe această piaţă", a menţionat Stock, anticipând că acest lucru se va întâmpla în scurt timp şi în alte părţi. Jurgen Stock a mai explicat că infractorii vor încerca să profite de pandemie şi să-i înşele pe vârstnici dându-se drept rude care au nevoie de bani şi că vor creşte de asemenea nivelurile de criminalitate informatică, în contextul în care foarte mulţi oameni lucrează de acasă. În general, pandemia ar putea da un impuls pe termen lung criminalităţii pe plan global, în condiţiile în care unii dintre cei rămaşi fără mijloace de trai ar putea recurge la infracţiuni. (https://bit.ly/2WIudHo)

Un bombardament puternic a avut loc ieri la Tripoli, în condiţiile în care forţele generalului Khalifa Haftar, stabilite în estul ţării, încearcă să cucerească noi teritorii în suburbiile sudice ale capitalei, după ce recent au pierdut teren în jurul oraşului. La riscurile cu care se confruntă locuitorii din Tripoli se adaugă şi anunţul făcut de principalul furnizor de apă din nord-vestul Libiei referitor la un atac armat asupra facilităţilor sale din sud, care a dus la reducerea livrărilor de apă. De reținut că luna trecută, forţele pro-guvernul pentru Acordul Național, susținut de ONU, au recucerit o serie de oraşe din nord-vestul ţării, de la Armata Națională Libiană, restabilind controlul între Tripoli şi graniţa cu Tunisia. O sursă militară din Armata Națională Libiană a declarat sâmbătă seara că luptele sunt cele mai dure de până acum. Locuitorii din Tripoli au descris bombardamentul ca fiind cel mai puternic, după săptămâni de luptă, GNA încercând să pună capăt campaniei lui Haftar de a cuceri capitala. Totodată, misiunea ONU din Libia a condamnat atacurile ”nediscriminatorii” care pot fi atribuite în mare parte forţelor pro-LNA. Misiunea a afirmat luna trecută că LNA este responsabilă de patru cincimi dintre morţile survenite în rândul civililor în primul trimestru al anului 2020. (https://bit.ly/2xVvh2e)

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe din Turcia lansează un avertisment dur la adresa forțelor mareșalului Khalifa Hafta, care întrețin războiul civil din Libia. Printr-un comunicat transmis ieri către de presă, s-a precizat: "Subliniem că dacă misiunile şi interesele noastre sunt vizate în Libia, forţele lui Khalifa Haftar vor fi considerate ţinte legitime". De reținut că Ankara a întărit, în ultimele luni, sprijinul militar acordat guvernului de uniune de la Tripoli, aflat în conflict cu trupele mareșalului Khalifa Haftar, care a declanşat în 2019 o ofensiva pentru a cuceri capitala Libiei. Haftar este suținut de mulți rivali regionali ai Turciei, în special de Emiratele Arabe Unite și de Egipt. Pe fond, acuzat de criticii săi că vrea să instaureze o nouă dictatură în Libia, la aproape zece ani de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, mareşalul Haftar controlează estul şi o parte din sudul acestei ţări, unde se găsesc multe rezerve disponibile. Turcii reclamă că le-a fost atacată inclusiv ambasada la Tripoli. Cu alte cuvinte, comunitatea internaţională are „responsabilitatea colectivă” de a-l opri pe „pucistul Haftar” – se mai spune în comunicatul transmis de Ministerul Turc. (https://reut.rs/3fyUyAl)

DW Deutsche Welle a realizat un reportaj în Germania, despre cum peste 200 de angajați, printre care mulți români, ai unui abator aparținând companiei „Westfleisch” din orașul Coesfeld s-au infectat cu noul coronavirus, potrivit autorităților locale. (https://bit.ly/2LgmPgO)

Ambasadorul maltez în Finlanda, Michael Zammit Tabona, a demisionat după ce a comparat-o pe cancelarul german Angela Merkel cu Adolf Hitler, a a anunțat, ieri, ministrul de externe al Maltei, Evarist Bartolo. Ambasadorul afirmase că „l-am oprit pe Hitler în urmă cu 75 de ani. Cine o va opri pe Merkel? Ea a realizat visul lui Hitler de a controla Europa”. Autorităţile malteze şi-au cerut scuze Germaniei, a precizat şeful diplomaţiei. (https://bbc.in/2WisxVQ)

Suedia este țara europeană care a preferat să mențină condiții relaxate în fața crizei provocate de pandemia de Coronavirus, însă ieri a dat semne că își recunoaște eșecul. Ministrul Sănătății și Problemelor Sociale din Suedia, Lena Hallengren a spus că țara sa trebuie să tragă învățăminte din acest eșec: „Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii (…). Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta. Această pandemie nu s-a încheiat încă”. Pe fond, în ultimele săptămâni, presa locală a relatat condițiile de muncă din azilurile de bătrâni, afectate de penuria de mijloace de protecţie. Afectate în asemenea măsură încât unele au preferat să nu mai funcţioneze, iar altele au înregistrat o lipsă acută de personal. Potrivit unor mărturii, unii seniori au fost de asemenea contaminaţi în timpul spitalizării lor pentru alte tratamente, apoi trimişi în aziluri unde au răspândit virusul. Altfel spus, Suedia a susţinut că a făcut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, însă, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului în această ţară aveau cel puţin 70 de ani. În faţa crizei sanitare, Suedia a menţinut deschise şcolile, cafenelele şi restaurantele. Autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să-şi asume responsabilităţile şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare. La fel ca ţările nordice vecine, Suedia a interzis vizitele în azilurile de bătrâni de la sfârşitul lui martie, însă a înregistrat aici mult mai multe decese. Spre deosebire de Finlanda sau Norvegia, în Suedia căminele de bătrâni sunt adesea imense complexuri cu sute de rezidenţi, dintre care mulţi cu o stare de sănătate proastă şi sunt dependenţi. Aceştia constituie „un grup foarte vulnerabil”. (https://bit.ly/2WCRKJu)

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, s-a arătat ieri „profund îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de copii diagnosticaţi cu un sindrom inflamator pe care unii experții îl asociază cu noul coronavirus. Până în prezent, au fost raportate 38 de cazuri de sindrom inflamator pediatric, în New York, oraşul american cel mai afectat de boala COVID-19, alte nouă cazuri fiind în curs de investigare. De asemenea, în New York au fost înregistrate deja 3 decese din pricina acestui sindrom, a precizat în cursul weekendului guvernatorul newyorkez Andrew Cuomo. Simptomele manifestate sunt febra, erupţiile cutanate, durerile abdominale şi vărsăturile. „Ceea ce face, practic, în corpul unui copilul este că declanşează un răspuns intens, aproape copleşitor, din partea sistemului imunitar. Iar acest lucru dăunează corpului”, a explicat de Blasio. El a adăugat ca toţi copiii care prezintă aceste simptome trebuie testaţi pentru COVID-19, precum şi pentru anticorpi. Până în prezent, 47% dintre cazurile confirmate au fost depistate pozitiv pentru noul coronavirus şi 81% pentru anticorpii săi. Guvernatorul Cuomo a indicat că cel puţin 73 de copii din statul New York au dezvoltat această afecţiune, similară cu sindromul Kawasaki. De reținut că în ultimele două săptămâni, mai multe ţări au raportat cazuri de copii afectaţi de aceste simptome care ar putea indica sindromul Kawasaki, o afecţiune rară. Legătura cu COVID -19 nu este stabilită oficial, dar virusologii cred că aceasta este posibilă. Descrisă pentru prima dată în 1967 în Japonia, această boală afectează mai ales copiii mici. Originea sa nu este cunoscută cu exactitate şi ar putea fi un cumul de factori infecţioşi, genetici şi imunitari. (https://nbcnews.to/3dBIIDo)

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, aseară, că nu se va renunța la măsurile de izolare în perioada imediat următoare, și că de abia de la începutul lunii iunie se dorește o ridicare treptată a restricțiilor. Dincolo de faptul că i-a anunțat pe britanici că Marea Britanie va rămâne în carantină cel puţin până pe 1 iunie, Boris Johnson a prezentat un aşa-numit sistem de alertă în cinci paşi, un fel de ghid al ieşirii din izolare. Dacă totul decurge conform planului şi numărul cazurilor nu creşte, magazinele s-ar putea redeschide la începutul verii. Iar de la 1 iulie ar putea începe şi o redeschidere a hotelurilor. Revenind la momentul actual, britanicii care nu pot lucra de acasă se pot întoarce la muncă. Exerciţiile fizice în aer liber vor fi posibile fără restricţii. Premierul a mai anunţat că doreşte să instituie în curând „o carantină pentru persoanele care intră în ţară cu avionul”. „De luni, cei care nu pot lucra de acasă vor fi încurajaţi activ să meargă la serviciu, iar de miercuri oamenii vor putea să facă sport oricât doresc în aer liber, cu condiţia să respecte regulile de distanţare. Puteţi sta la soare în parcul dumneavoastră local, puteţi conduce în alte destinaţii, puteţi chiar să faceţi sport, cu condiţia să fie cu membrii propriei gospodării”, a mai spus premierul britanic. Premierul britanic, el însuși recuperat după ce a făcut o formă destul de severă de Covid-19, le-a cerut conaționalilor să respecte regulile și a anunțat că valoarea amenzilor va crește. De reținut că Regatul Unit, cu peste 31 de mii de decese este pe locul al doilea în lume, în timp ce numărul infectărilor a trecut de pragul de 215.000. (https://bit.ly/2Wm2ixL)

Tot în Marea Britanie: după ce s-a confruntat cu probleme tehnice la unul dintre laboratoare, Regatul Unit a trimis o parte dintre teste pentru depistarea COVID-19 în SUA, în vederea procesării lor, a declarat ieri ministrul locuinţei, Robert Jenrick. Pe fond, ar fi vorba de 50.000 de teste au fost trimise cu zboruri charter în SUA săptămâna trecută. Altfel spus, după ce au fost criticate pentru ritmul prea lent de testare în masă, comparativ cu ţări precum Germania, autoritățile din Regatul Unit şi-au intensificat programul de testare. Totuși, după ce a atins ţinta de 100.000 de teste pe zi la sfârşitul lui aprilie, acum Londra face mari eforturi pentru a menţine acest nivel. (https://bit.ly/2YSwu5i)

Și tot în Marea Britanie, retailerii au avertizat guvernul Johnson că pachetul de măsuri de salvare care include ajutoare, granturi şi împrumuturi va fi insuficient pentru a opri ”prăbuşirea iminentă a multor afaceri”. cu alte cuvinte, British Retail Consortium a afirmat într-o scrisoare adresată ministrului pentru Companii Mici Paul Scully şi ministrului de Finanţe Rishi Sunak că criza ”cu care se confruntă părţi din sectorul de retail...trebuie rezolvată rapid, înainte de luna iunie”. altfel spus, multe companii au marje reduse, au avut venituri mici sau deloc de câteva săptămâni şi se află într-un pericol iminent, potrivit scrisorii, care adaugă că chiar şi după ridicarea blocajului impus pentru a limita răspândirea noului coronavirus aceste companii vor avea nevoie de un timp considerabil pentru a-şi reveni. Retailerii au mai afirmat că, în timp ce veniturile angajaţilor trimişi în şomaj tehnic sunt protejate de guvern, lipsa unor noi măsuri asupra costurilor proprietăţilor, companiile care îi angajează nu vor mai putea funcţiona. (https://reut.rs/3bkGt69)

Controversele se țin lanț de fostul ministru de externe al Austriei, Karin Kneissl, reprezentanta formațiunii de extrema-dreaptă, FPOe. Aceasta ar fi devenit publicist al postului Russia Today, considerat unul dintre cele mai puternice instrumente media de propagandă ale Kremlinului. De reținut că, Karin Kneissl stârnea revolta austriecilor în vara lui 2018, după ce în spațiul public a apărut înregistrarea video de la nunta sa, la care a participat și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Din postura de ministru șef al diplomaţiei austriece, ţară care exercita la momentul respectiv preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, ea a dansat cu Putin, din imagini reieșind și cum îi făcea reverențe liderului rus. Kneissl a publicat vineri primul material, intitulat „O mașină ca simbol”, pe tema mașinii și importanței acesteia pentru dezvoltarea economică în și după criza provocată de Coronavirus. (https://bit.ly/2Lk5X8Z)

Premierul muntenegrean Dusko Markovic a anunțat că locuitorii micii ţări de la Marea Adriatică se pregătesc pentru redeschiderea sezonului turistic în următoarele săptămâni. Oficialul își promovează țara ca destinație perfectă de vacanță, unde pandemia de Coronavirus va fi în curând stăvilită. "Muntenegru este pe cale să devină o destinaţie #CoronaFree!”, a scris ieri pe contul său de Twitter premierul muntenegrean Dusko Markovic. Pe fond, guvernul de la Podgorica a anunţat recent că intenţionează să redeschidă sezonul turistic pe 1 iulie. Se preconizează ca în principal turişti din ţările vecine precum Serbia şi Bosnia-Herţegovina să revină în Muntenegru. Experţii au făcut propuneri pentru modul în care să fie implementate regulile de distanţare pe plaje şi în hoteluri. (https://bit.ly/3fEHSHR)

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat ieri că ar saluta întoarcerea lui Michael Flyn în administraţia Trump, după decizia controversată a Departamentului de Justiţie din SUA, de săptămâna trecută, de a renunţa la acuzaţiile penale împotriva fostului consilier de securitate naţională al preşedintelui, Michael Flynn. Cu alte cuvinte, întrebat dacă ar dori ca Flynn să se întoarcă la muncă pentru preşedintele Donald Trump. "Din partea mea, aş fi fericit să-l văd din nou pe Michael Flynn", a spus Pence, care a apărat decizia Departamentului de Justiţie. (https://reut.rs/2xVtcmW)

Rata record a şomajului din SUA, care a atins în aprilie 14,7%, se va înrăutăţi, a declarat ieri secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin. De reținut că rata şomajului de 14,7%, publicată vineri de Departamentul Muncii, a depăşit un nivel record anterior înregistrat după cel de-al oilea Război Mondial, de 10,8%, atins în noiembrie 1982. Pe fond, Mnuchin a arătat că administraţia de la Casa Albă discută despre noi măsuri fiscale pentru atenuarea stresului economic provocat de pandemia de coronavirus. El a spus însă că guvernul federal nu doreşte să salveze statele care sunt gestionate prost. Şeful Trezoreriei a adăugat că la Casa Albă se discută despre o reducere a taxei pe forţa de muncă. (https://wapo.st/2LfGX2D)

Prinţul Charles şi soţia sa Camilla le-au scris o scrisoare angajaţilor poştei regale britanice pentru a le mulţumi pentru rolul lor în ajutarea familiilor şi prietenilor să rămână conectaţi în această perioadă de izolare cauzată de pandemia de coronavirus. Cu alte cuvinte, în scristoarea adresată “tuturor celor de la Poşta Regală”, datată la 5 mai, Prinţul Charles şi soţia sa precizează că mulţi oameni le-au trimis scrisori celor dragi în în această perioadă. “Valoarea incredibilă a ceea ce faceţi voi nu a fost niciodată mai importantă decât acum. Astăzi, când mulţi oameni – inclusiv noi – sunt obligaţi să stea acasă, Poşta Regală joacă un rol absolut vital în a ţine familiile şi prietenii în legătură unii cu alţii. De aceea putem spune doar că suntem profund recunoscători”, se arată în scrisoarea celor doi. De reținut că scrisoarea a fost preluată de poştaşul Neil, din pragul reşedinţei Birkhall a cuplului, unde Prinţul Charles s-a refăcut după ce a fost testat pozitiv cu coronavirus. (https://reut.rs/3dCnrd8)

Agenţia spaţială rusă a anunţat ieri că a constatat distrugerea unui rezervor de rachetă ce orbitează Pământul, care a fost folosit în 2011 pentru a lansa radiotelescopul Spektr-R, fostul "Hubble rusesc". Agenţia spaţială rusă a spus că "adună informaţii despre numărul" fragmentelor create prin distrugerea navei spaţiale. (https://bit.ly/2STjEQK)

Traficanţii de opere de artă profită de criza sanitară şi de vulnerabilitatea unor situri arheologice. Astfel, o piaţă neagră online s-a dezvoltat pe Facebook. Pe fond, odată cu perioada de izolare, traficanţii de opere de artă par să fi găsit un filon bun. Reţelele de socializare constituie un teren ideal pentru comerţul ilicit. A constatat Antiquities Trafficking and Heritage Anthropology Research, care a observat de mai mult timp o reluare a activităţii de vânzare de obiecte furate pe Facebook. Antichităţile care provin din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord se găsesc în special pe această piaţă neagră. (https://bit.ly/2WOiLK6)

Familia Marelui Ducat de Luxemburg şi guvernul au anunţat ieri naşterea primul copil al moştenitorului Marelui Ducat, care va conduce într-o zi statul. Fiul Marelui Duce Moştenitor, Prinţul Guillaume, şi al soţiei sale Stéphanie, se numeşte Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume. Copilul cântăreşte 3,190 de kilograme şi are 50 de cm. "Prinţesa şi bebeluşul se simt bine", a indicat curtea într-un comunicat. Cuplul "aşteaptă cu nerăbdare să-l prezinte populaţiei". De reținut că în Luxemburg, rolul marelui duce este pur reprezentativ. Potrivit articolului 33 din Constituţie, el exercită singur puterea executivă, dar articolul 45 susţine că toate actele trebuie să fie contrsemnate de un ministru, care îşi asumă responsabilitatea politică. În practică, el se limitează să respecte deciziile guvernului şi ale deputaţilor. (https://bit.ly/3bpG3eG)

Noua Zeelandă a raportat în această dimineață doar trei noi cazuri de Covid-19, cu această ocazie, prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat că va fi trecut la faza a doua de relaxare a măsurilor. Despre persoanele infectate se șite că este vorba despre două asistente medicale şi despre o persoană care a călătorit în străinătate. Prim-ministrul a spus că nivelul al doilea înseamnă că oamenii pot reveni la birouri şi copii, la şcoală, din 18 mai. Mall-urile, cafenelele, saloanele de cosmetică şi alte servicii vor putea, de asemenea, să fie redeschise, însă graniţele vor rămâne închise şi doar neozeelandezilor le este permis să intre în ţară. (https://reut.rs/2LeLend)

Un număr de 15 români aflați pe un vapor de croazieră în Miami, SUA, au intrat în greva foamei. Parte din echipajulul navei, românii spun că au intrat în greva foamei pentru că li s-a refuzat repatrierea. Ei au relatat că nu au mai mâncat nimic în ultimele patru zile. Pachebotul Navigator of the Seas aparține companiei Royal Carribean și este ancorat în Miami. Pe fond, românii au ajuns la capătul răbdării. Sunt pe vas de două luni, de când cursele au fost anulate din cauza pandemiei. Ei ar fi trebuit să ajungă în România pe 16 mai, numai că plecarea lor a fost amânată fără să primească vreo explicație. Deși conducerea companiei i-a asigurat că situația se va rezolva, românii sunt hotărâți să rămână în greva foamei până când vor fi îmbarcați cu destinația România. (https://hrld.us/3bmzyJN)

Condiţii stricte de funcţionare la toate nivelurile a hotelurilor şi a altor locaţii turistice sunt prevăzute în „Protocolul Unităţilor Turistice” ce se va aplica în sezonul estival de anul acesta în Grecia. Protocolul promovat de Ministerul Turismului va fi revizuit în funcţie de recomandările Autorităţii Naţionale de Sănătate Publică din Grecia, dar în cele 16 pagini ale primei versiuni sunt cuprinse deja detaliat planurile de acţiuni la toate nivelurile: de la măsurile ce trebuie luate de personal, până la măsuri cu privire la serviciul de recepţie, serviciile de pe etaj (cum ar fi curăţenia în camere şi a spaţiilor comune), servicii de luare a mesei (restaurante, baruri etc.), până la măsuri cu privire la funcţionarea piscinei şi la serviciile de transportare a clienţilor către obiectivele turistice. (https://bit.ly/2YPqV7O)

Royal Albert Hall, una dintre cele mai importante săli de concerte din lume, s-ar putea închide din cauza regulilor de prevenție și protejare împotriva noului coronavirus.Altfel spus, de când Regina Victoria i-a deschis prima dată porțile, Royal Albert Hall a fost o bijuterie în coroana culturală britanică. Dar istorica casă a balurilor se confruntă astăzi cu închiderea, într-o “tragedie pentru națiune”, după ce regulile impuse de criza Covid-19 vor face imposibilă rămânerea acesteia pe linia de plutire, în același timp cu respectarea condițiilor de siguranță. (https://bit.ly/3dwDlFJ)

Euronews English a realizat o analiză despre mediul de lucru la birou în Uniunea europeană și se întreabă dacă nu cumva poate coronavirusul să fie prologul unei societăți fără birouri. (https://bit.ly/2SVsBZD)

Avianca Holdings, a doua mare companie aeriană din America Latină, a solicitat ieri intrarea în faliment, din cauza apropierii termenului de scadenţă a unor obligaţiuni, în timp ce solicitările de sprijin adresate guvernului din Columbia pentru a face faţă crizei coronavirusului nu au avut succes. Dacă nu va reuşi să iasă din faliment, Avianca va fi una dintre primele companii aeriene mari din lume care se vor prăbuşi din cauza pandemiei de coronavirus, care a dus la scăderea cu 90% a traficului aerian la nivel mondial. Pe fond, Avianca nu a mai efectuat curse de pasageri regulate de la sfârşitul lunii martie, iar majoritatea celor 20.000 de angajaţi au rămas fără salarii în această criză. (https://bit.ly/3dDEjA9)

Reintroducerea cailor Przewalski în zona contaminată a Cernobîlului a fost încununată de succes. Această reușită îi intrigă, totuși, pe oamenii de știință. În absența ființelor umane și în ciuda radioactivității, regiunea a devenit un refugiu pentru fauna sălbatică. (https://bit.ly/3bj2P7X)


Belgia a anunțat ă va experimenta cu o nouă schemă pentru ameliorarea restricțiilor și distanțării sociale. Fiecare familie va putea invita patru persoane, din familia extinsă sau prieteni pentru a îi putea vizita pe perioada unei noi etape de carantină generalizată. Această „bulă corona”, formată din până la opt persoane ar putea ajuta la limitarea răspândirii COVID-19 și ameliora distanțarea socială. (https://bit.ly/2YR9YcZ)

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, le-a spus ieri italienilor că îşi vor putea petrece concediile în afara locuinţelor, la plajă, la munte sau în alte oraşe italiene, în condiţiile în care ţara îşi ridică gradual restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Șeful executivului de la Roma a subliniat: "Nu ne vom petrece vara în balcoanele noastre, lăsând frumuseţea Italiei în carantină. Vom putea merge să ne bucurăm de litoral, de munte şi de oraşele noastre frumoase". (https://bit.ly/3dAl62k)

Aproape 20.000 de adolescenţi din statul Georgia nu au mai fost nevoiţi să susţină proba practică a examenului auto. Măsura a fost decisă de autorităţile din stat după ce numărul de cereri pentru susţinerea examinării a fost foarte mare, iar evaluarea nu s-a putut susţine din cauza pandemiei de coronavirus. De reținut că Georgia nu este singurul stat ce a luat o astfel de măsură. Wisconsin a anunţat că va face acelaşi lucru pentru adolescenţii de 16, respectiv 17 ani începând de de azi. Autorităţile din Wisconsin spun că din cele 16.000 de cereri de teste aflate în aşteptare, 10000 vor fi eligibile să obţină permisul fără testare. (https://cnn.it/2STEgIs)

Numeroase ţări şi-au lansat aplicaţii de detectare şi localizare a persoanelor cu simptome ale bolii COVID-19, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii doreşte să vină în sprijinul celor care nu dispun de mijloace pentru a dezvolta astfel de programe. (https://bit.ly/3cr4WrK)

Orașul Wuhan, epicentrul inițial al crizei COVID-19, a raportat, ieri, un caz de infectare cu coronavirus, pentru prima oară după 3 aprilie, conform oficialilor sanitari din oraș. (https://cnn.it/2STxqmp)

Un viral de pe plaja Almanarre din sudul Franței: pentru a sfida izolarea, doi bărbaţi au încercat să se deghizeze în geamanduri. Intenția lor „subtilă” a fost descoperită curând. Cei doi bărbaţi au fost observaţi şi de poliţie. Unul dintre ei a reuşit să scape, fugind pe plajă, însă celălalt a fost prins şi amendat cu 135 de euro. "Am jucat, şi am pierdut”, a declarat bărbatul. (https://bit.ly/2WpvjZL)

Sângele bărbaţilor prezintă niveluri mai ridicate în comparaţie cu femeile ale unei enzime-cheie utilizate de noul coronavirus pentru a infecta celulele, conform rezultatelor de azi ale unui important studiu european citat de Reuters. Aceasta ar putea explica de ce bărbații sunt mult mai vulnerabili la COVID-19. Pe fond, enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) se găseşte în inimă, rinichi şi în alte organe. În cazul COVID-19, se crede că aceasta joacă un rol în modul în care infecţia progresează în plămâni. Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit totodată că inhibitorii ACE sau blocanţii receptorilor angiotensinei (ARB), medicamentele prescrise pe scară largă, nu au condus la concentraţii mai mari ale ACE2 şi, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 în cazul persoanelor care le iau. (https://reut.rs/2yKfaox)

O navă de război iraniană a fost lovită accidental de o rachetă în timpul unui exerciţiu naval în Golful Oman, provocând un mort şi câţiva răniţi, a informat azi televiziunea de stat iraniană. (https://bit.ly/3dFnC7v)

Arabia Saudită a anunțat ieri că va organiza la 2 iunie o conferinţă virtuală a donatorilor pentru Yemen, ţară devastată de peste cinci ani de război şi ameninţată de pandemia de COVID-19. Regatul saudit, învecinat cu Yemenul, conduce din 2015 o coaliţie militară sprijinind guvernul yemenit în faţa rebelilor houthi care au cucerit o parte din nordul ţării şi capitala Sanaa. Acest conflict a provocat o gravă criză umanitară, potrivit ONU. Yemenul, care nu dispune de mijloace pentru testare pe scară largă, a anunţat oficial 40 de cazuri de contaminare şi cel puţin opt decese. ONU şi organizaţiile umanitare se tem de o catastrofă dacă coronavirusul se va răspândi în această ţară, unde războiul a distrus un sistem de sănătate aflat în declin. În plus, circa 24 de milioane de yemeniţi, peste 80% din populaţie, depinde de ajutoare, potrivit ONU. (https://bit.ly/3bnxHEv)

Cantautoarea şi producătoarea Betty Wright, devenită celebră în special datorită hitului soul-disco din 1971 ''Clean Up Woman'', a murit ieri în locuinţa sa din Miami, Statele Unite, răpusă de cancer la vârsta de 66 de ani. Alături de contribuţia sa marcantă în sunetul funk din Miami în anii '70, Wright a avut o prezenţă constantă în topul Billboard R&B în postura de cântăreaţă, parteneră de duet şi voce de acompaniament, cu 20 de single-uri în Top 40 R&B. (https://cnn.it/3bmH1YY)

Aproape un sfert dintre copiii aflați în izolare suferă de anxietate, mulți dintre ei riscând să intre în depresie. Datele apar dintr-un sondaj realizat pe 6000 de copii și părinți din SUA, Germania, Finlanda, Marea Britanie și Spania. (https://bit.ly/3dA6AaO)

Un grup de peste 40 de scriitori din Portugalia scriu, în aceste zile, un roman colectiv din auto-izolare. (https://bit.ly/3clTVrz)

În final, dacă nu l-ați citit încă pe Stephen King și nu știți de unde să începeți, cei de la New York Times vă oferă un ghid ilustrat al celor mai importante cărți ale sale. (https://nyti.ms/3dC0Kp4)

19 afișare0 comentariu