• Marco Badea

Tribuna Internațională - 10 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din Washington, D.C. acolo unde mai multe asistentele medicale au protesat în piața Lafayette din fața Casei Albe pentru a trage un semnal de alarmă față de lipsa echipamentului individual de protectie de care dispune personalul medical din SUA în lupta împotriva noului coronavirus. Asistentele medicale au adus și 88 perechi de pantofi medicali de spital, în semn de tribut pentru cadrele medicale și asistentele despre care se crede că au murit din cauza echipamentului individual de protecție inadecvat, în timp ce îngrijeau bolnavii infectați cu SARS-Cov-2.

photo source: @Tom Brenner/Reuters

Sute de persoane au protestat aseară la Tel Aviv, Ierusalim şi în alte oraşe din Israel împotriva premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, precum şi a strategiilor de ridicare a restricţiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19. Mai precis, sute de medici rezidenţi s-au strâns în faţa teatrului naţional Habima din centrul Tel Avivului pentru a protesta împotriva revenirii la schimburile lungi în care se lucra înaintea crizei provocate de noul coronavirus. Înainte de pandemie, medicii rezidenţi lucrau în ture de 26 de ore, spre deosebire de schimburile de 12 ore din timpul pandemiei. Acest lucru i-a determinat pe rezidenţi să susţină că dacă au fost posibile ture mai scurte în timpul unei criza majore de sănătate, schimburi mai scurte ar trebui să fie posibile şi după. (https://bit.ly/2WDgnpA)

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Gheorghieva, a indicat posibilitatea revizuirii în scădere a estimărilor privind evoluţia economiei mondiale, şi a avertizat SUA şi China să nu reactiveze un război comercial care ar putea slăbi redresarea în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus. Pe fond, datele economice recente din multe ţări sunt sub estimările deja pesimiste ale FMI, care indică un declin de 3% al economiei globale în acest an, a declarat Kristalina Gheorghieva. Oficialul a adăugat: "Fără soluţii medicale urgente, s-ar putea materializa, din păcate, scenarii mai sumbre pentru anumite economii. Nu se cunoaşte evoluţia acestui virus, ceea ce ar putea înrăutăţi şi mai mult prognozele economice". În aprilie, FMI previziona o contractare de 3% a economiei globale în 2020, cel mai sever declin de la Marea Depresiune din anii '1930, urmată de o redresare parţială în 2021. (https://bit.ly/3bh2kev)

Departamentul de cercetări medicale al Administraţiei SUA pregăteşte proceduri pentru teste cu voluntari care să accepte infectarea cu noul coronavirus, în cadrul eforturilor de accelerare a procedurilor pentru dezvoltarea unui vaccin. De reținut că testele de încercare cu subiecți umani figurează de mult timp în istoria medicinei, deoarece infectarea deliberată a voluntarilor oferă rezultate mai rapid, dar, în mod inevitabil, există şi riscuri. Pe fond, un număr din ce în ce mai mare de oameni de ştiinţă afirmă că lumea are nevoie rapid de un vaccin anti-Covid-19, așa încât autorităţile de reglementare şi finanţatorii proiectelor de cercetare ar trebui să facă deja pregătirile, permiţând începerea studiilor prin infectare umană după ce potenţialele vaccinuri au finalizat testele iniţiale de siguranţă. Mai trebuie spus că Francis Collins, directorul Institutelor Naţionale de Sănătate din SUA, a cerut grupului de lucru pentru vaccinuri să elaboreze un plan „privind consideraţii ştiinţifice şi practice pentru un model de tip testare umană în cazul Covid-19”. Grupul, din care fac parte specialişti de rang înalt în dezvoltarea vaccinurilor din universităţi şi industria de profil, se va reuni pe 11 mai pentru a discuta pe această temă. Cu alte cuvinte, aproximativ 100 de vaccinuri anti-Covid-19 sunt în curs de a fi dezvoltate în întreaga lume, multe fiind în fazele preliminare ale testelor clinice. Este improbabil să fie lipsă de voluntari - peste 14.000 de persoane s-au înscris deja într-un registru online administrat de grupul american provaccinare 1DaySooner. (https://on.ft.com/35TkGBu)

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, şi-a înjumătăţit salariul, precum şi pe cel al membrilor guvernului, din cauza crizei determinate de epidemia de coronavirus, a anunţat ieri Preşedinţia ecuadoriană. "Scăderea veniturilor statului, rezultat al crizei COVID-19, a produs efecte negative asupra economiei ţării, motiv pentru care este imperios să reducem remuneraţiile" principalilor funcţionari, a explicat Preşedinţia. Înainte de aceasta, salariul lunar al preşedintelui ecuadorian depăşea echivalentul a 5.000 de dolari, vicepreşedintele câştiga 4.800 de dolari, miniştrii câte 4.400 de dolari, iar miniştrii-adjuncţi 4.200. Salariul mediu lunar din Ecuador este de 400 de dolari. (https://bit.ly/3blfqro)

Autoritățile din orașul-stat Singapore desfășoară într-unul din parcurile din oraș un test, în care folosesc un robot pentru supravegherea și promovarea măsurilor de distanțare socială. Robotul este echipat cu camere de supraveghere care vor fi folosite pentru a estima numărul de persoane din interiorul parcului, dar care nu vor stoca date video pentru o ulterioară identificare a persoanelor. Aceste este de asemenea echipat și cu un sistem audio pe care este pre-înregistrat un mesaj care reamintește cetățenilor să păstreze o distanță suficientă unii de ceilalți. Robotul este controlat de la distanță și este echipat cu senzori care previn coliziunile, pentru protecția cetățenilor dar și a lui (în timpul testului acesta va fi totuși supravegheat de un om). Totodată, construcția acestuia permite și abordarea terenurilor neamenajate. (https://bit.ly/35NKYVO)

Fostul preşedinte american Barack Obama a declarat că modul în care succesorul său Donald Trump a gestionat noua pandemie de coronavirus este un „dezastru haotic absolut”. Această critică vehementă a fost făcută de fostul preşedinte democrat vineri seară în cadrul unei convorbiri telefonice de o jumătate de oră cu foşti colaboratori ai guvernului său. Pe fond, Barack Obama invocă în special răspunsul la criza sanitară pentru a justifica necesitatea de a alege lideri buni şi de a-i chema pe foştii consilieri să investească în campania lui Joe Biden, fostul său vicepreşedinte şi candidat democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Cu alte cuvinte, încă foarte popular în rândul democraţilor, Barack Obama a lăsat deja să se înţeleagă că Donald Trump a respins avertismentele cu privire la riscurile unei pandemii. De reținut că, Donald Trump este acuzat de criticii săi că mai întâi a minimalizat ameninţarea și că apoi a dat instrucţiuni contradictorii şi confuze, între apelurile la prudenţă şi graba în ceea ce priveşte redresarea economiei. (https://bit.ly/35Mg53I)

Restricțiile care au rămas încă în vigoare în Eleveția îi supără pe cetățeni, dat fiind că sute de persoane au ieșit ieri în stradă pentru a protesta. Pe fond, oamenii au ieșit în faţa Parlamentului elveţian la Berna, şi în alte oraşe din țară, pentru a manifesta împotriva restricţiilor impuse de autorităţi în cadrul luptei împotriva noului coronavirus. De reținut că Elveţia, care a înregistrat peste 1.500 de decese la aproximativ 30.000 de contaminări, a început să relaxeze, totuși, măsurile de izolare, autorizând, în urmă cu două săptămâni, redeschiderea saloanelor de coafură şi a florăriilor. Începând de mâine, şcolile, restaurantele, muzeele şi librăriile vor fi de asemenea redeschise, cu respectarea condiţiilor specifice de protecție. Cu toate acestea, trebuie subliniat că foarte mulți cetățeni elvețieni sunt de părere că restricţiile în vigoare încalcă drepturile fundamentale ale omului, motiv pentru care au ișeit în stradă, au huiduit şi flueirat poliţia de la faţa locului. Unii dintre manifestanţi purtau pancarte pe care se afla înscris „fără măsuri de izolare, Elveția să procedeze la fel ca Elveţia’”. (https://bit.ly/2Wn3mBP)

Mai multe focare de infecție au fost descoperite de specialiști în abatoare și măcelării din Germania, mai cu seamă în landul Renania de Nord-Westfalia. În multe dintre aceste unități de producție lucrează muncitori din state est-europene, printre care și România. Ministrul sănătății din landul bavarez, Karl-Josef Laumann, a anunțat că toți angajații din industria cărnii vor fi testați și a închis mai multe abatoare, ceea ce creează probleme majore pentru acest sector. Motivul acestor infectări? Presa germană scrie constant despre condițiile proaste de cazare și de transport puse la dispoziția muncitorilor de către companiile din domeniul agricol: barăci supra-aglomerate în care e imposibilă păstrarea distanței sociale, autobuze la fel de aglomerate care îi duc pe angajați la muncă. De asemenea, igiena în aceste barăci este precară, potrivit presei germane, cu acces dificil la dușuri pentru muncitori. (https://bit.ly/3beDlZj)

Sute de oameni s-au adunat, ieri, în faţa biroului guvernatorului, la Firoz Koh, capitala acestei provincii foarte sărace din Afganistan, pentru a primi ajutoare alimentare distribuite de o organizaţie din Qatar. În mulțime s-au aflat și manifestanți nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități în lupta cu pandemia de Coronavirus. Pe fond, manifestanţii au deschis focul asupra poliţiei şi au lovit agenţii de securitate, iar patru civili, între care un angajat al unui post de radio local, şi doi poliţişti au fost ucişi. Alte 19 persoane au fost rănite. Ministerul de Interne a confirmat acest bilanţ într-un comunicat oficial, declarând că „bărbaţi înarmaţi ilegal în mulţime au atacat clădirea guvernului”, ceea ce a determinat poliţia să tragă focuri de avertisment pentru a-i dispersa pe manifestanţi. (https://bit.ly/2yLsyZo)

Nebunul Elon Musk se întoarce: omul de afaceri ameninţat de această dată că părăsește statul California, unde se află singura sa fabrică de maşini electrice Tesla din Statele Unite, deoarece autorităţile locale îl împiedică să reia imediat producţia din cauza pandemiei COVID-19. Musk a scris pe twitter: "Sincer, este picătura care a făcut să dea pe afară paharul. Tesla îşi va muta imediat sediul şi proiectele viitoare în Texas / Nevada. Dacă o să menţinem o activitate de producţie în Fremont va depinde de modul în care suntem trataţi". De reținut că, în postarea sa, Musk a scos în evidenţă experienţa Tesla din China, unde fabrica sa şi-a reluat activitatea după ce s-a reuşit punerea sub control a epidemiei COVID-19, spunând: "Tesla ştie mult mai bine ce trebuie să facă pentru a relua producţia în siguranţă, datorită experienţei dobândite în fabrica noastră Tesla din China, decât un mărunt funcţionar public care nici măcar n-a fost ales". Musk, într-un execes de penibil, a mai spus că că va da în judecată "imediat" comitatul Alameda din apropiere de San Francisco unde se află fabrica, acuzând autorităţile că sunt "iraţionale şi că au pierdut legătura cu realitatea". De precizat că, Tesla a reuşit să înregistreze un profit modest, dar surprinzător, de 16 milioane de dolari în primul trimestru al acestui an, o creştere de 33% a livrărilor de maşini şi o cifră de afaceri de 5.99 miliarde de dolari, în creştere cu 32%. (https://bit.ly/2xPkk21)

Euronews English și-a întrebat telespectatorii și cititorii ce le va lipsi cel mai mult după ridicarea restricțiilor și după ce oamenii se vor regăsi în „noua normalitate”. Astfel, pentru unii dintre cei care nu au avut privilegiul de a locui într-o casă sigură, ultimele două luni au fost o provocare, chiar un adevarat coșmar. Alții au găsit o sursă de stres și anxietate în ideea că ar lua virusul și că ar fi un risc pentru familiile lor. Dar oricât ar părea de incredibil, există și oameni care regretă perioada în care am fost nevoiți să stăm în case. Ei nu așteaptă nerăbdători relaxarea. Mai trebuie subliniat că dintre cei norocoși să aibă un acoperiș deasupra capului, sunt unii care au găsit o adevărată plăcere în a fi închiși în case, pentru că le-a dat răgazul să exploreze noi hobby-uri, să lucreze mai liber și să petreacă mai mult timp cu familiile. (https://bit.ly/2WHcUq3)

CNN International notează că o combinație de trei substanțe antivirale plus un impuls dat sistemului imunitar prin injectarea unei citokine pare să ajute pacienții să se recupereze mai repede de pe urma infecției cu noul coronavirus, au anunțat medicii din Hong Kong. Această abordare terapeutică mai are nevoie de testare, dar poate oferi o altă posibilitate de tratament pentru pacienții cu Covid-19. (https://cnn.it/2AcAvqZ)

Primarul din Milano este furios după ce mai mulţi cetăţeni s-au îmbulzit în centrul oraşului fără să respecte măsurile de precauţie contra coronavirusului. Punctul fierbinte al focarului de coronavirus, Milano, oamenii au fost văzuţi pe stradă fără mască de protecţie. Din cauza măsurilor de relaxare se pare că aceştia au uitat complet de pericolul care i-a bântuit în ultimele luni. Primarul este supărat şi ameninţă că ia măsuri pentru a închide zonele de risc. De reținut că în ultimele două luni de când starea de urgenţă a fost instituită în Milano, primarul Beppa Sala nu a fost nicicând mai furios. Pus în faţa imaginii ruşinoase pe care cetăţenii au oferit-o lumii de când faza a doua a revenirii la normal a intrat în vigoare, primarul a dat ultimatumul. (https://bit.ly/2zm7bhx)

Marea Britanie a anunţat un pachet de două miliarde de lire sterline care are ca scop încurajarea ciclismului şi a mersului pe jos. Măsura face parte din efortul guvernului de la Londra de a promova transportul alternativ pentru a reduce numărul persoanelor din transportul public. Prin reducerea numărului de persoane din mijloacele de transport s-ar putea pune în aplicare măsurile de distanţare socială recomandate în autobuze, tramvaie, metrouri. Secretarul pentru Transport, Grant Shapps, a spus, ieri, că ciclismul şi mersul pe jos o să fie "inima" politici de transport din Marea Britanie. Politică ce doreşte să evite aglomerările de persoane specifice transportului public. De reținut că Planul guvernului este să dubleze pistele de biciclete şi trotuarele. Executarea lucrărilor va începe din iunie şi are ca termen de finalizare 2025. Altfel spus, planuri rapide de urgenţă sunt programate să fie implementate, printre ele se numără pasaje mai largi pentru pietoni, străzi exclusive pentru autobuze, dar şi benzi rapide pentru biciclete. (https://bit.ly/3fC2pgv)

O știrie care doare: defrişarea din pădurea amazoniană care este situată în mare parte pe teritoriul Braziliei a atins un nou record negativ în primele patru luni ale anului. S-a înregistrat o creştere cu 55% a defrişărilor faţă de anul trecut cea ce reprezintă cel mai mare număr înregistrat în primele 4 luni de la începerea măsurătorilor. Pe fond, atenţia globală este îndreptată acum cu precădere pe pandemia de coronavirus, iar multe alte lucruri grave par a ne trece prin faţa ochilor fără a le băga în seamă. Un astfel de caz este pădurea amazoniană care înregistrează defrişări record ridicând îngrijorări că anul acesta ar putea depăşi dezastrul din 2019. O suprafaţă de 1202 de kilometri pătraţi ce reprezintă de 20 de ori dimensiunea Manhattanului a dispărut din pădurea amazoniană din ianuarie până în aprilie. Suprafaţa este una record pentru primele 4 luni dintr-un an. Numărul ridică o serie de întrebări asupra modului cum Brazilia gestionează protejarea cunoscutei păduri. Preşedintele Jair Bolsonaro este sceptic cu privire la impactul schimbărilor climatice şi este una dintre vocile principale ce militează pentru defrişarea pădurilor în scopul obţinerii de pământ pentru agricultură şi minat. De reținut că anul trecut regimul lui Bolsonaro a crescut cu 85% defrişarea. În plus pădurea a suferit unele dintre cele mai mari incendi. Incendilie au fost speculate de anumite persoane care au ocupat locul mistuit şi l-au transformat în zone agricole sau în zone destinate construcţiilor. (https://bit.ly/2SQNg18)

Organizația Mondială a Sănătății a redactat un set de recomandări pentru proprietarii de hoteluri care vor să își deschidă unitățile de cazare în perioada pandemiei de coronavirus. Conform documentului, hotelierii sunt sfătuiți să acorde o atenție deosebită curățenei și dezinfecției, să limiteze pe cât posibil contactul personalului cu turiștii și să se asigure că personalul din unitatea de cazare are echipament de protecție. Documentul a fost pregătit în colaborare cu Organizația Mondială a Turismului pe baza dovezilor disponibile în prezent despre transmiterea bolii COVID-19 și este conceput pentru a se asigura că sectorul de cazare poate proteja sănătatea personalului și a clienților săi. De asemenea, mai multe lanțuri hoteliere au inclus recomandări pentru a limita răspândirea virusului Sars-Cov-2. (https://bit.ly/3bl9Ips)

Little Richard, unul dintre fondatorii stilului rock 'n' roll, a murit la 87 de ani. Născut în statul american Georgia, pe numele real Richard Wayne Penniman, Little Richard s-a numărat printre primele celebrităţi incluse în Rock and Roll Hall of Fame, în 1986. Era cunoscut pentru stilul lui exploziv pe scenă, pentru vocea răgușită, pentru mișcările de dans și costumele extravagante.Dincolo de viața extravagantă pe care a avut-o, Little Richard se considera „arhitectul rock 'n' roll-ului” și a inspirat pe mulți artiști deveniți clasici ai genului, inclusiv celebrii Beatles. (https://bit.ly/2LcoMer)

Cercetătorii din Hong Kong spun că infectarea cu SARS-CoV-2 prin ochi are un grad mai mare de risc, pentru că acest tip de virus este mai puternic decât precedentele tulpini de coronavirus care au declanșat epidemii. Cu toate acestea, păstrarea igienei mâinilor rămâne o măsură ce ne poate proteja mai mult decât purtarea unor ochelari de protecție sau a unei vizete. (https://bit.ly/2Ai7drf)

Planul guvernamental de călătorie către insulele din Grecia continentală vizează trei etape și va fi finalizat pe 1 iunie, a anunțat Ministerul de Interne grec. Călătoria de pe continent spre insule a fost interzisă ca măsură de prevenție față de răspândirea coronavirusului în locuri unde unitățile medicale sunt insuficiente. Cu toate acestea, întrucât guvernul relaxează măsurile restrictive, călătoriile către insule vor începe treptat, întrucât răspândirea COVID-19 s-a redus semnificativ. Pe fond, prima fază de călătorie către insule pe mare sau aer va fi pentru persoanele care dețin afaceri turistice pe insule sau pentru profesori. A doua etapă va fi luni, 18 mai, când lucrătorilor din turism și altor angajați li se va permite să călătorească în insule, cu condiția să aibă adeverințe de la angajatorul lor. Dacă totul merge bine până atunci, a treia etapă va rezulta în faptul că, călătoriile fără restricții vor fi permise din 25 mai, iar accesul la insule va fi gratuit pentru călătorii greci și străini începând cu 1 iunie. (https://bit.ly/3ftbuIe)

Autorităţile locale din Seul, capitala Coreei de Sud, au decis închiderea tuturor localurilor de noapte pentru a împiedica reapariția epidemiei de coronavirus după ce un nou focar de contaminare a fost constatat într-un cartier cosmopolit, cunoscut pentru viaţa sa de noapte. Mai mult de 20 de noi cazuri de contaminare au fost puse în legătură cu un bărbat de 29 de ani testat pozitiv după ce a frecventat cinci cluburi şi baruri în weekendul precedent în cartierul Itaewon. Autorităţile sanitare au anunțat că se tem de o resurgenţă a contaminărilor, estimând la 7.200 numărul de persoane care au frecventat cele cinci localuri. Pe fond, dintre cele 18 noi cazuri pozitive de COVID-19 raportate sâmbătă în Coreea de Sud, 17 aveau legătură cu focarul din Itaewon. Mai trebuie subliniat că, Coreea de Sud este pe cale să revină la o viaţă normală, autorităţile relaxând miercuri regulile de distanţare socială, în vigoare din martie. Foarte expusă contaminării la începutul pandemiei, Coreea de Sud a reuşit să stăvilească boala punând în aplicare un vast program de „urmărire, testare şi tratare” care a suscitat numeroase elogii. Această ţară este percepută la nivel internaţional drept un model în gestionarea crizei sanitare. (https://bit.ly/3bgCpnj)

Trei membri ai echipei care luptă contra conronavirusului de la Casa Albă, între care specialistul în boli infecţioase Anthony Fauci, vor rămâne în izolare după ce s-ar fi expus virusului. Totodată, Robert Redfield, director al Centrului de prevenţie a bolilor infecţioase care îl sfătuieşte pe Donald Trump, s-a plasat în carantină după ce a intrat în contact cu persoane contaminate. Al treilea responsabil este Stephen Hahn, care coduce FDA, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente. Aceste informaţii vin după o zi de la anunţul lui Katie Miller, purtătoarea de cuvânt a vice-preşedintelui Mike Pence, care a fost testată şi diagnosticată pozitiv. (https://bit.ly/3ckUPoq)

Donald Trump interpretat de Alec Baldwin oferă un sfat "teribil" în finalul sezonului 45 al Saturday Night Live: "Înconjuraţi-vă de cei mai proşti oameni pe care-i găsiţi, aşa încât să străluciţi mereu!". (https://bit.ly/3dxvAiG)

Companiile italiene mari au cerut împrumuturi garantate de stat în valoare de 18,5 miliarde de euro, pentru a traversa criza provocată de noul coronavirus, a anunţat ieri agenţia de creditare a exporturilor SACE din Italia. De reținut că luna trecută, guvernul italian a aprobat un pachet de măsuri de urgenţă pentru a oferi lichidităţi şi împrumuturi bancare companiilor afectate de starea de urgenţă medicală. Una dintre măsuri permite companiilor mari şi mijlocii să solicite SACE să garanteze noi împrumuturi bancare, dacă firmele nu acordă dividende timp de un an. Agenţia de credit a anunţat că băncile au primit până în prezent 250 de cereri pentru împrumuturi garantate de stat. SACE s-a angajat să acţioneze rapid pentru a asigura accesul la fonduri al companiilor care au nevoie de numerar, adăugând că după ce primeşte o solicitare din partea unei bănci poate emite garanţii în termen de 48 de ore. SACE a arătat că a aprobat deja solicitările pentru împrumuturi de 30 de milioane de euro. (https://reut.rs/3clWTwa)

Peste 1.000 de oameni au stat ierila coadă în Geneva pentru a primi pachete cu alimente gratuite, ceea ce scoate în evidenţă impactul avut de epidemia de coronavirus asupra săracilor şi imigranţilor neînregistraţi chiar şi în bogata Elveţie. Coada s-a întins pe o distanţă de peste 1 kilometru în afara unui patinoar unde voluntarii au împărţit aproximativ 1.500 de pachete oamenilor care au început să se aşeze la coadă de la 5 dimineaţa. ”La sfârşitul lunii am buzunarele goale. Trebuie să plătim facturi, asigurări, totul”, a declarat Ingrid Berala, o rezidentă din Geneva originară din Nicaragua, care lucrează part-time. (https://bit.ly/2SQUBhb)

Zeci de mii de locuitori din Belarus au asistat, ieri, la parada militară organizată la Minsk cu ocazia Zilei Victoriei, fără să ţină cont de faptul că întreaga lume se confruntă cu pandemia de coronavirus şi că adunările numeroase reprezintă un pericol de propagare a virusului. Pe traseul pe care a avut loc parada s-au strâns zeci de mii de oameni. Au defilat aproximativ 3.000 de soldaţi şi 185 de vehicule militare. Unii veterani care au asistat la paradă de la tribuna oficială au purtat măşti, însă dintre spectatorii de pe stradă puţini au folosit metode de protecţie. De reținut că preşedintele Aleksandr Lukaşenko a calificat drept o “psihoză” coronavirusul, în ciuda faptului că numărul cazurilor de infectare din Belarus (22.052) îl depăşeşte pe cel al cazurilor din ţările vecine Ucraina (14.710) şi Polonia (15.510), care au şi populaţii mai numeroase. (https://bit.ly/2WAvrEg)

Cei doi foşti soldaţi americani arestaţi la începutul săptămânii în Venezuela pentru că ar fi încercat „în zadar” să „invadeze” ţara sud-americană şi să-l înlăture de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro au fost inculpaţi pentru „terorism şi conspiraţie”. (https://bit.ly/35OkyCZ)

Georgia şi-a rechemat vineri pentru consultări ambasadorul din Ucraina după ce fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost numit şeful Comitetului executiv ucrainean de reformă, a declarat ministrul de Externe de la Tbilisi, David Zalkaliani. Acesta le-a declarat jurnaliștilor: "Decizia partenerului strategic Ucraina de a numi o persoană care este condamnată de tribunalele georgiene ridică întrebări", precizând că măsura rechemării ambasadorului nu înseamnă ruperea relaţiilor diplomatice între cele două state. De reținut că Mihail Saakaşvili a fost numit joi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin decret, la conducerea comitetului executiv al Consiliului Naţional de Reformă, prezidat chiar de şeful statului. Decizia marchează o nouă revenire a unuia din politicienii cu cea mai mare notorietate din epoca post-sovietică, deşi nu este clar deocamdată câtă influenţă va avea Saakaşvili în administraţia Zelenski.Numirea sa intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o recesiune în urma restricţiilor impuse de epidemie, iar guvernul încearcă să-şi asigure un ajutor de la Fondul Monetar Internaţional, condiţionat de performanţa economică a Kievului. (https://bit.ly/3cfGOrY)

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 asupra sistemelor de observaţie utilizate pentru a prezice fenomenele meteorologice, precum uraganele, mai ales din cauza reducerii semnificative a traficului aerian, care limitează colectarea de informaţii. Pe fond, sistemul global de observaţie al Organizaţiei Meteorologice Mondiale stă la baza tuturor serviciilor şi produselor meteorologice şi climatologice oferite de ţări cetăţenilor lor. Există de obicei 30 de sateliţi meteorologici, 200 de sateliţi de cercetare, peste 10.000 de staţii meteorologice de suprafaţă, automate sau dotate cu personal, 1.000 de staţii aerologice (la altitudine), 7.000 de nave şi 3.000 de aeronave comerciale care măsoară parametrii cheie privind atmosfera, uscatul şi suprafaţa oceanelor. Acest sistem transmite observaţii colectate de instrumente pe uscat, pe mare şi prin satelit. Mai trebuie subliniat că scăderea semnificativă a traficului aerian de la începutul pandemiei a avut un impact clar asupra acestor sisteme de observaţie. (https://bit.ly/2Wha5gg)

Abordarea relaxată a Suediei în ceea ce privește măsurile de restricție anti-COVID-19 nu o va salva de prăbușirea economiei. În fapt, economia acestei țări va suferi aceleași efecte precum cea europeană, având în vedere situația proastă de la nivelul întregului continent. Zilele trecute, ministra Sănătății din Suedia anunța eșecul strategiei anti-coronavirus suedeze și spunea că țara „nu a reușit să își protejeze bătrânii”. De reținut că Suedia a refuzat să instaureze măsuri de izolare draconice la fel ca restul Europei, de teamă că economia ei va fi îngenuncheată. Afacerile au rămas deschise, iar măsurile de distanţare au fost la un nivel minim. În luna martie, economia Suediei a performat mai bine decât restul Europei, cu un declin de doar 0.3%, comparat cu declinul de 3.8% din zona europeană. Însă că Suedia nu are cum să scape de recesiunea severă ce va lovi în scurt timp Europa. Prognoza Comisiei Europene este la o scădere de 6.1% pentru PIB-ul suedez anul acesta, în timp ce Riksbank are o viziune şi mai sumbră: scădere între 7 şi 10% din PIB, iar rata de şomajului între 9 şi 10.4%. Pe fond, acestea sunt cifre catastrofale pentru ţara scandinavă. (https://on.wsj.com/2LhnxKY)

Comisia Europeană a adoptat reglementări care permit Guvernelor UE să ajute companiile afectate de pandemia de COVID-19 achiziţionând participaţii în firme, cu condiţia ca acestea să nu acorde dividende şi bonusuri, să nu răscumpere acţiuni şi să nu facă achiziţii. De asemenea, a precizat Executivul comunitar, ţările UE ar putea acorda împrumuturi subordonate în condiţii favorabile companiilor afectate de pandemie. (https://reut.rs/2yxczyh)

O poveste frumoasă despre șase băieți care au fost naufragiat timp de 15 luni pe o insulă. (https://bit.ly/2YO7Lzd)

“Contagion”, filmul din 2011 despre care se spune că are un scenariu foarte apropiat de evenimentele reale petrecute în prezent în privința pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2, este disponibil din 8 Mai pe platforma de streaming HBO Go. Filmul este regizat de Steven Soderbergh și îi are în rolurile principale pe Matt Damon, Kate Winslet și Jude Law. (https://bit.ly/35NVoVq)

Țigări și alcool evaluate la peste 2 milioane în moneda locală au fost confiscate de soldați de pe piața neagră a Africii de Sud, în zona de trafic aflată la granița cu Mozambic și Zimbabwe. Traficul de țigări ilegale și narcotice se află în creștere în țara africană. (https://bit.ly/2WhAJFS)

Microsoft cumpără un startup din Israel, CyberX, specializat în securitate IoT industrială. Una din abilitățile dezvoltate constă în folosirea învățării mecanice pentru depistarea din timp a anomaliilor în funcționarea sistemelor. Valoarea tranzacției este estimată la $165 milioane. (https://bit.ly/2yI4hnc)

Peste 100 de milioane de americani se vor confrunta cu temperaturi extreme pentru această perioadă a anului și în contrast cu vremea caldă din ultimele zile. În Central Park din New York a nins, ieri, un eveniment complet atipic pentru luna mai, a raportat serviciul meteorologic american. De vină ar fi vortexul polar care va aduce temperaturi de sub 0 grade celsius în unele state din nordul și estul Statelor Unite. (https://bit.ly/2WkclDA)

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier