• Marco Badea

Tribuna Internațională - 1 mai 2020

📸Imaginea zilei vine din sătucul Marston Moretaine din Marea Britanie, acolo unde fostul ofițer al armatei britanice, Tom Moore, și fiica sa, Hannah, salută zborul onorific al unui grupă de aeronave care aparțin armatei britanice, acestea din urmă celebrând centenarul veteranului care a strâns donații de peste 29 de milioane de lire sterline pentru NHS.

photo source: @Emma Sohl/AFP via Getty Images

Serviciile de informaţii americane au anunţat ieri că au ajuns la concluzia că noul coronavirus „nu a fost creat de om sau modificat genetic”. Pe fond, Biroul Serviciilor Naţionale de Informaţii a infirmat teoriile conspiraţiei ale activiştilor anti-China şi ale unor partizani ai preşedintelui SUA Donald Trump care susţineau că noul coronavirus a fost creat de cercetători chinezi ca armă biologică şi că ar fi „scăpat” dintr-un laborator. (https://n.pr/3aSMVRt)

Comisia Europeană a anunţat, ieri, că pune la dispoziţie o sumă suplimentară de 150 de milioane de euro, prin intermediul instrumentului "Accelerator Pilot" al Consiliului European pentru Inovare, pentru a sprijini companiile nou-înfiinţate şi întreprinderile mici şi mijlocii în ceea ce priveşte dezvoltarea şi punerea în aplicare a unor soluţii inovatoare la criza coronavirusului. Pe fond, bugetul suplimentar, stabilit în programul de lucru pilot revizuit al CEI, este dedicat întreprinderilor care prezintă inovaţii relevante în contextul coronavirusului şi se adaugă celor 164 de milioane de euro deja oferite în cadrul celei mai recente cereri de propuneri din cadrul instrumentului Accelerator al CEI. Prin urmare, bugetul total corespunzător acestei cereri de propuneri aproape că s-a dublat, pentru a permite o finanţare semnificativă în lupta împotriva epidemiei de coronavirus, sprijinind în acelaşi timp o gamă largă de alte inovaţii revoluţionare. Totodată, trebuie reținut că, companiile selectate pentru a primi sprijin din partea CEI vor fi anunţate la sfârşitul lunii mai. Comisia va acorda şi mărci de excelenţă speciale pentru aplicaţii relevante în contextul coronavirusului care nu pot fi finanţate din suma suplimentară de 150 de milioane de euro, ca sprijin în vederea găsirii altor surse de finanţare. Cu alte cuvinte, acest sprijin pentru companiile nou-înfiinţate şi IMM-uri face parte din răspunsul coordonat la coronavirus al Comisiei. (https://bit.ly/3face55)

Marea Britanie, a doua cea mai afectată ţară de noul coronavirus în Europa cu peste 26 mii de morţi, a „depăşit vârful” pandemiei de #coronavirus, a afirmat ieri premierul Boris Johnson. Johnson a afirmat că a impus restricţii mai devreme decât alte ţări precum Italia şi Franţa.El a mai spus că Regatul Unit „a făcut ce a fost nevoie la momentul oportun” deşi miniştrii „învaţă lecţii în fiecare zi”. Întrebat dacă va fi nevoie ca serviciile publice să fie reduse ca urmare a creşterii deficitului, Johnson a precizat că „economia va reveni mai puternică”. (https://bit.ly/2L1BpsN)

Ngozi Okonjo-Iweala, președintele consiliului de administrație al Gavi, the Vaccine Alliance, într-un articol de opinie în Foreign Affairs, a atras atenția asupra faptului că, comunitatea internațională trebuie să aibă în vedere că scopul comun nu este doar producerea unui vaccin, ci sfârșitul pandemiei, iar acest lucru se poate întâmpla doar după ce miliarde de doze sunt produse la un preț accesibil oricui, mai ales celor din țările sărace. Plus de asta, fosta ministră de finanțe din Nigeria, a subliniat că vaccinurile ar trebui recunoscute ca bunuri publice globale, pentru a se evita agendele private sau guvernamentale care ar dori să profite din comercializarea vaccinului anti-COVID-19. (https://fam.ag/2VQwC3u)

Mihail Mișustin, premierul Federației Ruse, a fost diagnosticat, ieri, cu coronavirus. De reținut că Mișustin are 54 de ani și a fost numit prim-ministru în ianuarie 2020. Acesta se află în acest moment în autoizolare, iar Vladimir Putin a semnat deja un decret de numire a prim-vicepremierului Andrei Belousov în funcția de prim-ministru interimar. Pe fond, Federația Rusă a înregistrat până în acest moment peste 106 mii de cazuri de infectare cu Covid-19 şi peste 1.000 de decese. (https://bit.ly/3bOw8QV)

Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată ieri de publicaţia londoneză Emerging Europe drept personalitatea publică a anului. Britanicii au notat: „Actualmente şefa Biroului procurorului public european, Kovesi a ajuns iniţial în atenţia publică în România, ţara ei natală, în calitate de şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, al cărei director a devenit în 2013. În timpul celor cinci ani în care s-a aflat în această funcţie, ea a supervizat trimiterea în judecată a mii de politicieni corupţi: primari, parlamentari şi chiar foşti premieri au fost găsiţi vinovaţi de corupţie şi condamnaţi la închisoare”. Totodată, Andrew Wrobel, partener fondator al Emerging Europe a precizat că ”această distincţie este o recunoaştere a muncii remarcabile a doamnei Kovesi în fruntea DNA, unde a devenit un model pentru agenţiile de combatere a corupţiei din întreaga regiune a Europei emergente şi un simbol al luptei împotriva corupţiei şi al consolidării statului de drept" adăugțnd că "desemnarea ei ulterioară în funcţia nou creată ca primul procuror public al Europei nu face decât să confirme rolul important pe care ea l-a jucat şi va continua să-l joace în lupta împotriva corupţiei”. De reținut că premiile Emerging Europe sunt în 2020 la a treia ediţie şi fac parte dintr-un program de prezentare a ceea ce este mai bun în regiunea Europei emergente: personalităţi, organizaţii publice şi private, precum şi proiecte şi iniţiative. Printre precedenţii laureaţi se numără Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional, şi profesorul Gunter Verheugen, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene.(https://bit.ly/3aTFdqm)

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a prezentat ieri planul de resuscitare economică după pandemie. Premisa este ca numărul infectărilor să rămână redus. Trebuie precizat că Germania trece prin cea mai amplă recesiune din istoria sa, iar o analiză a jurnaliștilor de la DW Deutsche Welle a încercat să descifreze cele patru etape prin care Berlinul își propune să iasă din criza economică: (https://bit.ly/3bOwQ0x)

Guvernul l-a mandatat ieri pe ministrul Mediului, Costel Alexe, să semneze în numele României, declarația comună a statelor membre privind utilizarea investițiilor din Pactul Ecologic European, ca element-cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia COVID-19. (https://bit.ly/2KLcSIe)

Jurnaliștii francezi de la Libération au spus că șeful statului, Klaus Iohannis, a făcut o confuzie atunci când a spus că "o școală a fost deschisă experimental în Franța și că ‘experiența nu a ieșit prea bine". (https://bit.ly/2Ymqh1q)


Din SUA nu vin deloc vești bune. Alţi 3,8 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj în ultima săptămână, ceea ce duce numărul total al cererilor pentru alocaţii de şomaj depuse în ultimele şase săptămâni în SUA la peste 30 de milioane, asta traducându-se ca o dovadă reală a problemelor economice mari provocate de pandemia de coronavirus. Plus de asta, datele acestea privind cererile pentru ajutoare de şomaj vin la o zi după publicarea unui raport al Departementului american al Comerţului, potrivit căruia în primul trimestru din 2020, economia americană a înregistrat o contracţie de 4,8%, cea mai gravă de după criza financiară globală din 2008. Și mai trebuie precizat că, contracţia din perioada ianuarie-martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creştere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană. (https://on.mktw.net/35mLoSP)

Și tot în SUA, puterea de consum a scăzut cu 7,5% în martie, în Statele Unite, fiind înregistrată cea mai mare scădere la nivelul unei luni din 1959 până în prezent. (https://on.wsj.com/3bUz6U6)

Magalomanie de tot râsul: Radio Europa Liberă România a prezentat o galerie foto cu imagini din interiorul și din împrejurimile catedralei militare gigant pe care Rusia o construiește pentru a sărbători 75 de ani de la victoria asupra trupelor naziste. De reținut că pe lângă ilustrații cu Vladimir Putin și dictatorul comunist Iosif Stalin, copiii vor fi botezați într-o piscină îmbrăcată în mozaic. (https://bit.ly/2xnK4lU)

Despre cealaltă față a restricțiilor impuse de pandemie: scăderea semnificativă a poluării atmosferice în urma măsurilor de izolare la domiciliu pentru combaterea transmiterii COVID-19 ar trebui să permită salvarea a 11.000 de vieţi în Europa. Altfle spus, măsurile de luptă contra epidemiei au dus la o încetinirea masivă a economiei europene, reducând producţia de energie prin arderea cărbunelui cu 40% şi consumul de combustibil cu aproape o treime. Pe fond, concentraţiile de dioxid de azot (NO2) şi a celor de particule fine PM2,5 s-au redus cu 37%, respectiv 10%, potrivit Centrului de cercetare pentru energie şi aer curat (CREA). Mai trebuie spus că țările care ar trebui să contabilizeze cel mai mare număr de vieţi salvate sunt Germania (cu o estimare de 2.083 de decese evitate), Regatul Unit (1.752), Italia (1.490), Franţa (1.230) şi Spania (1.081). Cu alte cuvinte, această ameliorare a calităţii aerului ar putea de asemenea să ducă la evitarea altor probleme medicale, în special 6.000 de noi cazuri de astm la copii şi 1.900 de prezentări la camera de gardă pentru crize de astm. (https://bit.ly/2zFx0Jk)

Corpul tinerei sublocotenente din marina canadiană Abbigail Cowbrough în vârstă de 23 de ani, dată dispărută împreună cu alţi cinci colegi după ce miercuri seara elicopterul la bordul căruia efectuau o misiune NATO s-a prăbuşit în apele Mării Ionice, a fost identificat. Operaţiunile de căutare şi salvare, coordonate de centrul de salvare maritim italian în parteneriat cu Grecia, Canada, SUA şi Turcia, au continuat toată noaptea de joi spere vineri. De reținut că elicopterul prăbuşit este un Cyclone Sikorsky CH-148, achiziţionat recent de armata canadiană. Aparatul de zbor revenea pe fregata Fredericton la încheierea unei misiuni de antrenament când s-a pierdut legătura cu el, cu puţin înaintea orei locale 19:00, conform informaţiilor furnizate de şeful statului major canadian Jonathan Vance. El a precizat că a fost lansată o anchetă şi a adăugat că "toate elicopterele CH-148 vor fi puse în pauză operaţională" pe perioada desfăşurării investigaţiei. (https://bit.ly/2yUijBT)

O poveste care îți îndoaie sufletul: o femeie din Kenya a făcut înconjurul țării și a dus la un efort fără precedent printre cetățenii țării africane pentru a o ajuta. Peninah Bahati Kitsao s-a prefăcut că gătește pentru copiii ei înfometați, în recipient fiind doar pietre, sperând că aceștia vor adormi în timp ce așteptau ca „masa” să fie gata. Femeia, care locuiește în Mombasa a pus pietre la foc pentru a îi face pe copiii ei să creadă că urmează să le pună masa pentru a îi opri din plâns și a îi calma. Ea și-a pierdut toate sursele de venit din cauza măsurilor de restricție și distanțare socială și nu a mai avut cu ce să-i hrănească pe cei opt copii ai săi. Una dintre vecinele sale, șocate de povestea femeii, a alertat presa cu privire la supliciul ei. După ce a fost intervievată de o televiziune kenyană, văduvă a primit bani de la sute de kenyeni impresionați de povestea ei și a familiei sale. (https://bbc.in/2xrPAEc)

Un club de striptease din sud-estul orașului american Portland situat în statul Oregon, forțat să se reprofileze pe servirea mâncării la pachet în vremea coronavirus, s-a reîntors la obiectul de lucru de la origini prin oferirea serviciului de livrări și a celui de drive-thru printre dansatoare exotice. Pe fond, determinat să-și păstreze o formă funcțională a afacerii sale, proprietarul clubului, Shon Boulden și-a reechipat bucătăria pentru a oferi mâncare pentru livrare a doua zi. Însă, încasările s-au prăbușit în lipsa obișnuitelor atracții ale clubului și anume dansatoarele îmbrăcate sumar și barul. Boulden a declarat într-un interviu pentru Reuters că, din disperare, a sugerat, într-un mesaj pe Twitter, că clubul și-ar trimite dansatoarele să livreze mâncare. Mesajul a fost o glumă, până să devină viral. Apoi totul a devenit real, iar în câteva săptămâni, clubul a revenit în activitate cu două noi opțiuni de divertisment pentru adulți: un drive-thru cu spectacol de dans la bară oferit la comenzile de mâncare și livrări făcute de dansatoare, care sunt acompaniate de bodyguarzi care să impună distanțarea socială. De reținut că se consemnează o taxare de 30 de dolari pentru fiecare opțiune. Prețurile la mâncare au rămas la fel. (https://reut.rs/2Som4WW)

Coreea de Sud nu a raportat, ieri, niciun nou caz local de infectare cu noul coronavirus, o premieră pentru țara asiatică de la vârful său epidemiologic din 29 februarie, a anunțat centrul său pentru prevenția și controlul bolilor. De reținut că s-au raportat totuși patru noi infecții cu noul coronavirus, doar că toate sunt cazuri „importate”. Altfel spus, autoritățile sanitare din țară au concluzionat că și alegerile parlamentare s-au defășurat fără probleme și fără o creștere a numărului de transmisii locale, autoritățile luând măsuri serioase pentru protejarea cetățenilor la vot, inclusiv obligativitatea purtării măștii și mânușilor de protecție la urne. (https://bit.ly/2KMIRHN)

Emisiile de carbon, la nivel global, vor cunoaşte în acest an o scădere record de 8%, ca urmare a impunerii carantinei şi a restricţiilor de circulaţie determinate de pandemia de coronavirus. Emisiile de carbon vor ajunge, astfel, la nivelul înregistrat în urmă cu 10 ani, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Conform datelor AIE, până la mijlocul lunii aprilie, ţările în care s-au impus măsuri stricte de izolare socială, au cunoscut o scădere de 25% pe săptămână, în privinţa cererii de energie, în vreme ce statele care au impus restricţii mai blânde au înregistrat şi ele o scădere în această privinţă, de 18%. Cu toate acestea, nu sunt încă motive prea mari de bucurie. AIE avertizează că nivelul poluării ar putea creşte la fel de brusc, după trecerea pandemiei, dacă guvernele nu vor implementa politici adecvate pentru reducerea emisiilor şi care să încurajeze aşa-numitele energii verzi sau regenerabile. (https://bit.ly/3bUSVKO)

Yemen a înregistrat primele două decese legate de noul coronavirus, provocând temeri privind o epidemie în statul deja devastat de război. Este vorba de doi frați care au murit într-un spital din orașul-port Aden. De reținut că ONU a avertizat că există "o mare probabilitate" ca virusul să circule prin comunități nedetectat. Yemen a confirmat primul caz de COVID-19 acum patru săptămâni, în orașul al-Shihr. Cele 5 infecții descoperite miercuri în Aden sunt la 540 de kilometri distanță. Mai trebuie subliniat că războiul civil din Yemen, derulat în ultimii 5 ani, a făcut peste 100.000 de morți și a declanșat ce se consideră a fi cea mai gravă criză umanitară din lume. În jur de 10 milioane de oameni din Yemen sunt la un pas de foamete, 20 de milioane nu au acces la servicii de sănătate și spitalele care încă mai funcționează nu sunt pregătite să facă față unei epidemii. Cu alte cuvinte, din cauza războiului, numărul cetățenilor din Yemen care trăiau în sărăcie a sărit la 75% la finalul anului 2019, de la 47% înainte de începerea conflictului, în 2014. (https://bbc.in/3bUmnAO)

Miniştrii Turismului din UE nu au încă o agenda clară privind reluarea turismului pe continent. Când va putea fi reluat, turismul se va practica probabil pentru început doar în propria regiune, scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle într-o analiză publicată ieri și pe portalul în limba română: (https://bit.ly/3d59rIk)

Zeci de cadavre au fost descoperite în camioane frigorifice în New York, după ce mai mulți oameni s-au plâns de mirosul din zonă. Casa funerară Andrew T Cleckley din Brooklyn a închiriat mai multe camioane frigorifice și a depozitat aproximativ 50 de cadavre în ele. Un oficial citat sub anonimitate de New York Times a spus că depozitul frigorific al casei funerare se stricase. Poliția a fost chemată la fața locului și a izolat zona. Ulterior, au fost văzuți muncitori în costume de protecție care mutau cadavrele. Nu se cunoaște dacă aceste cadavre depozitate în stradă erau victime ale epidemiei de coronavirus, însă autoritățile și casele funerare se descurcă cu greu cu numărul mare de morți din statul New York, acesta fiind cel mai lovit de epidemie din SUA. (https://bbc.in/3cWBYjo)

Sicilia a început deja să se gândească la renașterea turismului post-coronavirus. Insula italiană a anunțat că va acoperi jumătate din costurile de zbor și o treime din cheltuielile hoteliere pentru turiștii care doresc să o viziteze. De asemenea, turiştii pot primi bilete gratuite la muzee şi situri arheologice. (https://bit.ly/2yUnBgJ)

Circa 100 de milioane de oameni care trăiesc în oraşe din întreaga lume vor deveni probabil victime ale sărăciei din cauza măsurilor anticoronavirus, au avertizat experţi în urbanizare, care fac apel la identificarea comunităţilor vulnerabile şi investiţii în cartierele defavorizate. Oraşele dens populate sunt în linia întâi în pandemie şi sunt lovite din greu acolo unde oamenii trăiesc în sărăcie, lipsiţi sau fără sisteme adecvate de distribuţie a apei, canalizare şi sănătate, au subliniat miercuri experţi de la Banca Mondială și Institutul pentru resurse internaţionale, într-un seminar online cu reprezentanţi ai media. (https://bit.ly/2YkEgoe)

214 de țări și teritorii recunoscute de Organizația Națiunilor Unite au raportat cel puțin un caz de COVID-19, începând cu 20 aprilie. cu toate acestea, există încă 33 de țări și teritorii din întreaga lume care nu au anunțat încă niciun caz de infectare cu noul coronavirus. Multe sunt națiuni insulare mici și izolate din Pacific, cum ar fi Nauru, Kiribati și Insulele Solomon. Altele, între care Comore, Lesoto, Tadjikistan și Turkmenistan, sunt unele dintre cele mai puțin populate state din lume. (https://bit.ly/35kJi5L)

Profesorul Didier Raoult, care tratează pacienţii de COVID-19 cu hidroxiclorochină, numit şi omul de ştiinţă preferat al publicului francez în contextul pandemiei de coronavirus, a fost aclamat ieri de soferii de taxi, imaginile devenind virale pe reţelele de socializare. (https://bit.ly/3f7RVF8)

TIME scrie că pandemia de coronavirus a reuşit, în doar câteva luni, să ne schimbe radical stilul de viaţă. A influenţat decisiv modul în care socializăm, lucrăm şi chiar felul în care mâncăm: banalul ieşit la masă în oraş pare acum o amintire dintr-un trecut îndepărtat. (https://bit.ly/2Sn68Eu)

Locuitorii din Los Angeles vor putea beneficia de teste gratuite, chiar dacă prezintă sau nu simptome de coronavirus. Anunțul a fost făcut de primarul Eric Garcetti, la câteva ore după ce în Los Angeles a fost confirmată cea mai mare creștere a cazurilor de Covid-19 în 24 de ore. Până în acest moment, doar actorii principali în lupta anti-covid și cei care prezentau simptome puteau să beneficieze de testare, din cauza kiturilor puține pe care autoritățile le-au avut la dispoziție. De reținut că în Los Angeles au fost înregistrate peste 48.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și aproximativ 1.900 de decese. (https://cnn.it/2Ym4NBN)

La Viena va apărea primul parc cu distanţare socială, construit în stilul unui labirint în care oamenii nu se întâlnesc niciodată. Astfel, oamenii se vor putea auzi, însă nu se vor putea vedea, sau atinge unul de altul: vor intra distanțați prin porţi diferite, după care vor pătrunde într-o rețea labirintică de alei verzi, bine delimitate între ele și încărcată de pini, mesteceni și garduri vii. (https://bit.ly/2WjoJmh)

Despre "libertatea" presei: un jurnalist chinez, care, potrivit justiţiei, a denigrat atât Partidul Comunist, la putere, cât şi guvernul, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Bloggerul Chen Jieren, fost angajat al oficiosului „Ziarul Poporului”, a fost condamnat, ieri, de tribunalul popular din comitatul Guiyang, provincia Hunan. Jurnalistul a fost condamnat pentru incitare la revoltă, extorcare, comerţ ilegal şi corupţie, potrivit tribunalului, care i-a aplicat şi o amendă de aproape un milion de euro. Tribunalul a stabilit că, începând cu anul 2015, condamnatul a difuzat pe reţelele sociale „informaţii false” în scopul de a obţine prin şantaj bani de la persoanele vizate de articolele sale. Totodată, el „a atacat şi a denigrat partidul şi guvernul, organele judiciare şi personalul lor”, potrivit curţii. De reținut că într-un comunicat, asociaţia Chinese Human Rights Defenders a cerut Beijingului eliberarea imediată a jurnalistului. Potrivit CHRD, Chen Jieren, împreună cu mai mulţi apropiaţi ai săi, a fost arestat în vara lui 2018 la scurt timp după ce a difuzat pe site-ul său articole în care acuza de corupţie responsabili locali. (https://bit.ly/3fb0OOc)

În Siria continuă atocitățile: elicoptere israeliene au tras cu rachete în sudul Siriei noaptea trecută, la câteva zile după alte raiduri atribuite statului evreu. De reținut că De la începutul conflictului din Siria în 2011, Israelul a efectuat numeroase atacuri împotriva forţelor aflate la putere în Siria, dar ţintele sale au fost şi Iranul şi Hezbollahul libanez. Mai trebuie subliniat că presa di Siria nu a informat ce ţinte au fost lovite, menţionând doar că s-au înregistrat "daunele materiale". Cu toate acestea, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a informat, la rândul său, despre aceste atacuri, făcând referire la atacarea unor "poziţii militare ale forţelor regimului şi ale miliţiilor pro-iraniene" în cele două provincii învecinate Deraa şi Quneitra, din apropierea Golanului. (https://bit.ly/3d5tNRY)

Armata egipteană a informat despre uciderea sau rănirea a zece militari în urma exploziei unei bombe care a lovit ieri un vehicul blindat în provincia Sinai din nordul ţării. Printre victimele exploziei produse la sud de oraşul Bir al-Abd se numără doi ofiţeri şi opt soldaţi, a declarat un purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, fără a specifica câte persoane au fost ucise şi câte au fost rănite. (https://www.arabnews.com/node/1667581/middle-east)

Reuniunea destinată promovării procesului de pace în estul Ucrainei a miniştrilor de externe din formatul Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia), desfăşurată ieri în sistem de videoconferinţă, s-a încheiat fără rezultate concrete. Pe fond, în cadrul reuniunii diplomatice, Moscova şi Kievul şi-au păstrat poziţiile cu privire la soluţionarea conflictului dintre forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi, ceea ce a condus în final la absenţa unui comunicat de presă comun. De reținut că la rândul său, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a denunţat "lipsa de încredere" şi a acuzat Rusia că "şi-a încălcat în mod repetat obligaţiile" asumate în cadrul procesului de pace. Altfel spus, într-un comunicat de presă, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a reamintit dorinţa Parisului şi a Berlinului de a se acorda o atenţie specială populaţiei locale. "Accesul organizaţiilor umanitare trebuie să fie facilitat pentru a putea oferi populaţiei toată asistenţa necesară", se arată în comunicatul care susţine şi "ca misiunea specială de observare a OSCE să poată beneficia de un acces sigur şi securizat pe întreg teritoriul ucrainean". (https://bit.ly/2xnabcD)

Lorzii drogurilor din America Latină au trimis în ultimele săptămâni în Europa numeroase transporturi cu cocaină, deşi epidemia de coronavirus a sufocat comerţul transatlantic legal, au afirmat responsabili anti-drog de rang înalt al UE. Pe fond, industria drogurilor a fost la rândul ei perturbată de virus, în contextul în care au fost destructurate lanţuri internaţionale de furnizare, iar milioane de clienţi sunt în izolare la domiciliu. Însă lorzii drogurilor au reuşit să se adapteze şi ascund încărcături uriaşe de cocaină în mai puţine nave-container şi avioane comerciale aflate în circulaţie, ceea ce arată că sunt dispuşi să îşi asume riscuri mai mari pentru a-şi livra marfa. Altfel spus, în primele trei luni ale anului, biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate a confiscat 17,5 tone de cocaină pregătite pentru Europa din porturi din America de Sud, în principal din Brazilia. Este o cantitate cu aproape 20% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Mai trebuie subliniat și că în aprilie, autorităţile belgiene au confiscat aproape cinci tone de cocaină într-un container din America Latină în portul Anvers, care a fost anul trecut principalul punct de intrare în Europa pentru cocaină, cu peste 60 de tone interceptate. (https://bit.ly/2yXiLPN)

O analiză World Economic Forum, despre cum refugiații sunt parte din prima linie în lupta cu pandemia de #covid19: (https://bit.ly/2WcPNU0)

Papa Francisc s-a rugat ieri pentru cei decedaţi în timpul pandemiei de coronavirus, mai ales pentru cei anonimi, îngropaţi laolaltă în gropi comune, în timpul slujbei matinale pe care o oficiază zilnic în capela reşedinţei sale din Casa Santa Marta din Vatican. (https://bit.ly/2z1hE1q)

DJ-ul francez Bob Sinclar va susţine luni, 4 mai, de pe Arcul de Triumf din Paris, un concert excepţional, organizat cu scopul de a strânge fonduri pentru a sprijini lupta împotriva noului coronavirus. Pentru a evita orice adunare publică, organizatorii au precizat că acest show, produs în colaborare cu Centrul pentru monumentele naţionale franceze, "este interzis pentru public" şi că "nici sunetul, nici luminile sale nu vor fi perceptibile din Place de l'Etoile", situată în proximitatea Arcului de Triumf din capitala Franţei. (https://bit.ly/2xlutDk)

Cercetători irlandezi au descoperit că unii pacienţi cu cazuri grave de COVID-19 prezintă "coagulări sanguine anormale", care ar putea creşte riscul de deces, potrivit unui studiu publicat ieri în presa britanică. Pe fond, cercetarea desfăşurată la The Royal College of Surgeons in Ireland a constatat că boala COVID-19 este asociată cu un tip unic de coagulare sanguină, iar experţii au descoperit că acei pacienţi care prezintă nivele ridicate de coagulare sanguină au posibilităţi mai mari de a fi internaţi la terapie intensivă. (https://bit.ly/3f1oMvk)

Dacă vă plictisiți, aflați că astăzi, pe Netflix are loc premiera serialului “Into the Night”. Primul sezon are 6 episoade și prezintă un viitor apocaliptic în care soarele începe să ucidă totul în cale. În acest context, un avion plin de pasageri încearcă să zboare spre vest cu scopul de a ajunge sub protecția întunericului. (https://www.youtube.com/watch?v=ZGosoC7q_po)

Și tot în zona asta, platforma de streaming Disney+ a lansat o pagină de pre-lansare pentru piața din România, ceea ce înseamnă că serviciul va fi disponibil în curând și în țara noastră. Pentru moment, pagina de pre-lansare oferă doar posibilitatea de a fi anunțat prin e-mail despre lansarea propriu-zisă, fără să ofere încă detalii concrete în acest sens. (https://bit.ly/3d3FMzh)

Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, a estimat o posibilă scădere de până la 12% pentru economiile țărilor din zona euro, pe acest an. Lagarde vede a scădere de 15% pentru PIB-ul celor 19 țări în trimestrul 2 al acestui an. (https://bit.ly/35pUxK7)

Compania aeriană americană United Airlines a avut o pierdere de $1,7 miliarde în primul trimestru, fiind afectată de investiții în America Latină care au fost influențate în mod negativ de criză. (https://reut.rs/3bSTQeJ)

CNN International analiează contextul internațional i notează că falimentele companiilor americane din industria petrolului și gazelor sunt abia la început, iar exploatatorii gazelor de șist nu pot accesa credite preferențiale din cauza prăbușirii prețurilor la petrol. Pe termen lung, falimentarea mai multor companii din această piață va extinde pierderea locurilor de muncă și șomajul. (https://cnn.it/2WcW564)

Ceva ce eu nu înțeleg, dar are dimensiune globală: TikTok, împreună cu varianta sa chinezească, Douyin, a depășit 2 miliarde de descărcări din App Store și Play Store. 500 milioane de download-uri au fost contorizate doar în ultimele 5 luni. (https://tcrn.ch/3d9g3pj)

Și în final o știre pentru noi: organizatorii festivalurilor Neversea și Untold au anunțat că biletele și abonamentele achiziționate pentru ediția din acest an vor putea fi utilizate la oricare dintre următoarele trei ediții. Decizia vine în contextul în care desfășurarea celor două festivaluri în acest an este incertă din cauza pandemiei de coronavirus. (https://bit.ly/2WeBBtM)

20 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier