• Marco Badea

Tribina Internațională - 26 aprilie 2020

📸Imaginile zilei vin din Israel, acolo unde aseară în piaţa Yitzhak Rabin din Tel Aviv, mii de israelieni au manifestat, respectând măsurile de distanţare socială, împotriva acordului încheiat între premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său adversar în alegeri, Benny Gantz, şi formarea noii variante de coabitare, care, în opinia lor, ameninţă democraţia.The Times of Israel notează că cei circa 2500 de manifestanţi au răspuns la apelul pe reţelele sociale al mişcării "steagurilor negre" pentru a protesta faţă de ceea ce cred a fi "un guvern al corupţiei". Purtând măşti de protecţie şi majoritatea îmbrăcaţi în negru, protestatarii au păstrat o distanţă de doi metri între ei, respectând măsurile în vigoare pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

photo source: @JACK GUEZ / AFP

🛑☢️ - Azi se împlinesc 34 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, denumit drept cel mai grav din istoria nucleară civilă, care venea în urma unei serii de erori umane generate și de efectele de proiectare ale URSS-ului, cu resurse ieftine. Drept urmare, Greenpeace International a realizat cu această ocazie, o analiză despre cum efectele de atunci se resimt în incendiile de vegetație din ultimele săptămâni din proximitatea reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. (https://www.greenpeace.org/…/chernobyl-still-burns-forest-…/)

Cancelarul german Angela Merkel a încercat ieri să liniştească temerile că problemele climei ar putea fi scoase de pe agenda Uniunii Europene la preluarea de către Germania a preşedinţiei semestriale rotativă a Consiliului Uniunii europene, în iulie. Totodată, Merkel a recunoscut că preşedinţia germană a Consiliului UE "va lua un curs diferit decât cel planificat, din cauza pandemiei". Potrivit cancelarului german, se va pune cu siguranţă problema cum "să se înfiinţeze sisteme eficiente de sănătate în toate statele membre", dar problemele legate de climă vor fi "în egală măsură pe agendă ca problemele de sănătate." Aceasta a mai spus c că "Ne gândim la viitor, iar acest lucru cuprinde şi climatul şi problemele de mediu, alături de recuperarea economică a Europei după epidemia cu coronavirusul de tip nou." Mai trebuie precizat că pe lângă protecţia mediului şi salvarea economiilor greu încercate ale blocului, Berlinul va avea şi un rol cheie în tratativele de Brexit. Marea Britanie şi Uniunea Europeană trebuie să ia până la sfârşitul acestui an o decizie privind viitoarea lor relaţie, inclusiv în plan comercial. Cancelarul german a subliniat și că obiectivul preşedinţiei germane a UE este crearea unei Europe mai unite şi "mai bine echipate să dea piept cu secolul XXI decât este astăzi". În afară de un sistem de sănătate eficient pentru toate statele membre, Germania va mai promova introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, dobânzi minime şi un sistem comun de tranzacţii cu emisii de carbon pentru nave şi avioane, a mai spus șefa guvernului federal de la Berlin. (https://www.marketwatch.com/…/germanys-eu-presidency-wont-l…)

Și o analiză a celor de la DW Deutsche Welle, despre cum Angela Merkel, pe final de mandat, și-a sporit din nou reputația atât în intern cât și în plan extern, reamintind europenilor că este cel mai bun lider politic contemporan. (https://www.dw.com/…/coronavirus-and-germany-wh…/a-53236840…)

Forbes scrie că Preşedinţii Statelor Unite, Donald Trump, şi Federației Ruse, Vladimir Putin, au publicat ieri o rară declaraţie comună ce comemorează întâlnirea dintre trupele americane şi sovietice în drumul lor pentru a învinge Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, ca un exemplu despre modul în care ţările lor pot coopera. Declaraţia lui Trump şi Putin intervine în contextul unor tensiuni profunde în relaţiile americano-ruse în legătură cu mai multe chestiuni, de la controlul armelor şi intervenţia Rusiei în Ucraina şi Siria la acuzaţiile Washingtonului că Rusia a răspândit dezinformarea cu privire la pandemia de coronavirus şi a intervenit în campaniile electorale din Statele Unite. Astfel, decizia de a emite declaraţia a stârnit o dezbatere în cadrul administraţiei Trump, unii oficiali sunt îngrijoraţi că ar putea submina grav mesajele Washingtonului către Moscova. Totodată, declaraţia comună a marcat aniversarea, la 25 aprilie, a întâlnirii din 1945 a forţelor americane şi sovietice, venind dinspre Vest, respectiv dinspre Est, pe un pod peste râul Elba din Germania. De reținut și că ultima declaraţie comună care a marcat întâlnirea de pe podul peste Elba a fost emisă în 2010, când administraţia Obama încerca să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, condusă atunci de Medvedev. (https://www.forbes.com/…/trump-putin-joint-statement-call…/…)

Căpitanul britanic Tom Moore, veteranul de război în vârstă de 99 de ani care a reuşit să strângă peste 28,6 milioane de lire sterline pentru angajaţii din sistemul de sănătate din Marea Britanie, ajunge în Guinness Book. În schimbul donaţiilor, Moore a promis că va parcurge de 100 de ori un traseu de 25 de metri făcut în grădina casei sale, până la cea de-a o suta aniversare. Astfel, performanţa sa a fost înscrisă în Guinness Book, Moore devenind persoana care a strâns cei mai mulţi bani în interes caritabil parcurgând un traseu pe jos. Pe 30 aprilie împlinește 100 de ani. (https://www.guinnessworldrecords.com/…/99-year-old-captain…/)

La Berlin şi Stuttgart au avut loc, ieri, manifestaţii împotriva restricțiilor impuse de autorități în fața pandemiei de Coronavirus. Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în Berlin pentru a protesta față de măsurile restrictive impuse de Guvern. Manifestanții au fost împiedicaţi să ajungă în piaţa din faţa clădirii, încercuită de poliţie. Câteva persoane au fost arestate. Poliţia a folosit în mod repetat megafoane pentru a le cere protestatarilor să plece. Treptat, aceștia au părăsit zona. Protestul a fost organizat de un grup numit ‘Querdenken’ şi şeful acestuia, Michael Ballweg, a spus că demonstraţia are în vedere drepturile de bază, precum dreptul de asociere şi libertatea de credinţă. (https://www.dw.com/…/germans-protest-coronavirus…/a-53243126)

Furnizările globale de petrol ar putea fi, până în 2030, cu peste 6% mai reduse decât se estima, din cauza întârzierii investiţiilor companiilor energetice, ca răspuns la scăderea preţului ţiţeiului, determinată de pandemia de coronavirus, se arată într-un raport publicat vineri de firma de consultanţă Rystad Energy și citată de Reuters. Astfel, companiile globale de petrol şi gaze au redus bugetele de investiţii, au renunţat la unele proiecte sau au întârziat lucrările, pentru a contracara declinul record al preţului ţiţeiului, se arată în raport. Mai precis, amânarea deciziilor finale de investiţii pentru proiecte care au nevoie de ani de zile pentru a se concretiza, ar urma să ducă la scăderea furnizării globale de petrol şi gaze cu 5,6% până 2025, majoritatea revizuirii deciziilor venind din industria şisturilor bituminoase, în special în SUA, susţin analiştii de la Rystad. În urma acestor evoluţii, furnizările globale de ţiţei şi gaze ar urma să scadă cu 6,3% până în 2030, comparativ cu ce se estima înainte de prăbuşirea preţului aurului negru, arată datele Rystad. Se estimează că sunt întârziate proiecte de 195 miliarde de dolari din afara industriei şisturilor bituminoase, majoritatea fiind în domeniul dezvoltării zăcămintelor de gaze şi de gaze condensate. Pe acest segment, cel mai semnificativ declin se observă în Orientul Mijlociu. (https://www.reuters.com/…/global-oil-supply-to-fall-6-by-20…)

Publicația germană DIE ZEIT a scris despre tăierile ilegale de păduri și corupția care amenință ultimele păduri virgine din Europa, precizțnd că România are o comoară naturală, care trebuie apărată. De re'inut că ân articol se mai precizează faptul că România are realmente o comoară naturală. UNESCO a declarat pădurile de fag un patrimoniu mondial în 2007 și le-a oferit protecție specială. Regulile UE ar trebui de asemenea să le protejeze de distrugere, o mare parte din pădurile virgine fiind parte din proiectul european Natura 2000. Chiar și legislația românească interzice tăierea de de arbori în aceste păduri. Asta în teorie. În practică, 45% din aceste păduri au fost distruse din 2005 și până azi. (https://www.zeit.de/zustimmung…)

O campanie de anvergură pentru strângere de donaţii va fi demarată, de la nivelul Uniunii Europene, în 4 mai, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Demersul vine ca răspuns la apelul lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, privind demararea unei acţiuni comunne pentru dezvoltarea unui acces rapid şi echitabil la metode de diagnosticare, la terapii şi la vaccinuri împotriva COVID-19, care să fie sigure, de calitate, eficace şi la preţuri accesibile. (https://thehill.com/…/494559-eu-launching-multi-billion-dol…)

Guvernul scoţian a publicat un proiect de lege în vederea scoaterii de sub incidenţă penală a blasfemiei, după mai bine de 175 de ani de la ultimele proceduri judiciare cu acest cap de acuzare. Edinburghul consideră că menţinearea acestei infracţiuni în legea împotriva urii şi discriminării ”nu mai reflectă tipul de societate în care tăim”. Ministrul scoţian al Justiţiei Humza Yousaf a anunţat ieri că legea urmează să fie modernizată şi să vizeze discriminările pe bază de vârstă, handicap, origine, religie şi orientare sexuală. (https://www.theguardian.com/…/blasphemy-to-be-decriminalise…)

Donald Trump, a scris aseară pe Twitter că nu merită să consacre timp conferințelor sale de presă zilnice de la Casa Albă, asupra pandemiei noului coronavirus. Declarația vine la două zile după ce a suscitat o polemică mondială părând să propună tratarea COVID-19 cu dezinfectant injectat în corp. (https://twitter.com/realDonaldTr…/status/1254168730898173953)

O analiză în The Economist, despre cum pandemia de coronavirus va accelera a patra revoluție industrială. Pe fond, toate eforturile giganților din internet și a jucătorilor din tech au dus la o explozie de inovație atunci când covid-19 a aruncat omenirea în totală incertitudine. (https://eiuperspectives.economist.com/…/why-coronavirus-wil…)

O femeie de 74 de ani din Ecuador, care a fost declarată moartă după ce a fost internată în spital cu Covid-19, a fost găsită în viaţă, două săptămâni după ce familia sa i-a organizat funeraliile. Altfel spus, Alba Maruri a fost declarată decedată pe 27 martie, iar familia sa a primit cenuşa acesteia şi au organizat funeraliile. Dar săptămâna asta, una dintre pacientele aflate în comă într-un spital din oraşul Guayaquil s-a trezit şi le-a spus medicilor că este de fapt Alba Maruri. Familia femeii s-a bucurat enorm să constate că aceasta este în viaţă, dar au rămas cu întrebări privind identitatea persoanei a cărei cenuşă o au în casă. (https://www.bbc.com/news/world-latin-america-52428891)

40.000 de măşti de protecţie au fost donate de oraşul Nanchang din China pentru municipiul Ungheni din Republica Moldova. În semn de mulţumire, primăria din Ungheni a afişat un banner pe care apare harta Statelor Unite, dar cu drapelul Chinei. 🤦‍♂️(https://protv.md/…/gafa-sau-gest-de-mare-multumire-poporulu…)

Sute de polonezi au manifestat paşnic la frontiera polonezo-germană pentru a cere Guvernului să permită libera circulaţie între cele două ţări. Astfel, aproximativ 300 de persoane au manifestat vineri seara la Zgorzelec, unde în vremuri mormale există o circulaţie constantă a navetiştilor şi turiştilor către şi dinspre oraşul german Goerlitz, iar peste 100 de persoane au manifestat şi în alte localităţi de frontieră, la Slubic, Rosowek şi Gubin. De reținut că mulţi manifestanţi sunt muncitori transfrontalieri care se tem că-şi pot pierde locurile de muncă. Pe fond, Polonia şi-a închis frontiera la mijlocul lui martie, la fel ca alte ţări europene, şi a reintrodus controale la frontieră cu scopul de a opri răspândirea noului coronavirus. Această măsură a condus atunci la formarea unor cozi imense la frontieră. Polonezii care se întorc acasă din străinătate sunt obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile, o măsură care-i nemulţumeşte pe muncitorii care locuiesc în regiune. (https://www.reuters.com/…/hundreds-protest-against-lockdown…)

Miniştrii de Externe german, francez, italian şi şeful diplomaţiei Uniunii Europene, au lansat ieri un apel la un armistiţiu umanitar în Libia, îndemnând toate părţile să reia negocieri de pace. În comunicat se precizează: "”Vrem să ne unim vocile cu cea a secretarului general al ONU şi reprezentantei sale interimare pentru Libia Stephanie Williams în apelul lor la un armistiţiu umanitar în Libia. Totodată, îndemnăm toţi actorii libinei să se inspire din spiritului Ramadanului şi să reia negocierile în vederea unei armistiţiu real.” De reținut că armata naţională Libiană a mareşaului Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului ţării, înceracă să cucerească Tripoli, de un an, cu sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Egiptului şi Rusiei. (https://www.aljazeera.com/…/european-union-calls-libya-truc…)

Teheranul urmăreşte îndeaproape activităţile americane, însă nu va declanşa niciodată un conflict în regiune, a dat asigurări ieri preşedintele iranian Hassan Rohani. Într-o convorbire la telefon cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al Thani, Hassan Rohani a declarat că ”Republica islamică Iran urmăreşte îndeaproape activităţile şi mişcările Americii, însă nu va fi niciodată cea care să declanşeze conflicte şi tensiuni în regiune.” De reținut că preşedintele american Donald Trump a anunţat că a ordonat Marinei americane să deschidă focul asupra oricărei nave iraniene care ar hărţui-o pe mare. La rândul său, Comandantul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, generalul Hossein Salami, i-a replicat a doua zi că Iranul ”va distruge” orice navă americană ce ameninţă securitatea iraniană la Golful Persic. (https://www.aljazeera.com/…/rouhani-iran-watching-activitie…)

Autoritățile din Hawaii, o destinație turistică foarte populară, va plăti turiștii pentru a părăsi insula, în contextul pandemiei de coronavirus, dacă aceștia refuză să rămână în carantină pentru 14 zile. Pe fond, guvernatorul statului american a declarat că autoritățile beneficiază de un buget de 25.000 de dolari pentru costurile de repatriere, plătind biletele de avion ale turiștilor care nu-și permit acest lucru. (https://edition.cnn.com/…/hawaii-tourism-authori…/index.html)

O veste tristă pentru iubitori: parcul din Saitama, din apropierea capitalei Tokyo, întreprinde acțiuni drastice pentru a îndepărta atracția principală din această perioadă a anunlui, trandafirii. Autoritățile locale din Japonia sacrifică zeci de mii de flori pentru a descuraja vizitatorii, în timp ce țara încearcă să limiteze răspânidrea infecțiilor cu coronavirus. Astfel, lalelele și trandafirii sunt principalele atracții în această perioadă a anului, când japonezii se bucură de ieșirea în parcurile înflorite, însă autoritățile sunt îngrijorate că festivalurile de flori ar putea deveni sursa unor noi infecții cu coronavirus. În această săptămână, muncitorii au început să taie mugurii de la aproximativ 3.000 de tufisuri în parcul Yono din Saitama, la nord de Tokyo, în încercarea de a ține departe vizitatorii. (https://www.theguardian.com/…/very-painful-japan-covid-19-o…)

Inginerii de la NASA au dezvoltat un venitlator cu înaltă presiune special conceput pentru a ajuta pacienţii bolnavi de COVID-19. Astfel, ventilatorul a primit numele VITAL, după ce a trecut un testul final de la Şcoala de Medicină Icahn din New York la începutul săptămânii. NASA spera ca procedurile de aprobare să decurgă rapid pentru a putea fi folosit în ajutorarea pacienţilor. Mai trebuie subliniat că prototipul este flexibil şi poate fi utilizat atât în spitale cât şi în centrele de carantină care pot fi hoteluri sau locuinţe. Acesta are o capacitate mai mare de a oferi oxigen pacienţilor decât ventilatoarele utilizate în acest moment în SUA. Cantitatea suplimentară de oxigen a fost integrată special, după ce s-a dovedit că în anumite cazuri este necesar mai mult oxigen în organismul pacienţilor aflaţi în stare gravă. (https://www.nasa.gov/…/nasa-develops-covid-19-prototype-ven…)

Și tot NASA prezintă o nouă vizualizare 3D a surselor de metan și a mișcărilor în jurul globului. Noul portret tridimensional al concentrației de metan își propune să urmărească îndeaproape aportul celui de-al doilea cel mai mare contribuitor din lume la încălzirea globală, diversitatea surselor și comportamentul gazului în timp ce trece prin atmosferă. (https://climate.nasa.gov/…/new-3d-view-of-methane-tracks-s…/)

Și în Marea Britanie au început din nou luptele politice, după ce principalul consilier al premierului britanic Boris Johnson, strategul politic Dominic Cummings, a luat parte la reuniunile grupului de oameni de ştiinţă care determină răspunsul Marii Britanii la pandemia de Covid-19. Astfel, participarea lui Cummings, un personaj controversat în politica britanică, la şedinţele grupului de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă, a atras imediat criticile opoziţiei, care susţine că acest lucru a subminat credibilitatea grupului. 10 Downing Street a explicat că atât Cummings, cât şi un alt consilier guvernamental au luat parte la aceste şedinţe pentru a creşte nivelul de înţelegere al guvernului şi ocazional au adresat întrebări sau şi-au oferit ajutorul, atunci când oamenii de ştiinţă au întâmpinat probleme legat de maşinăria administrativă a executivului. (https://abcnews.go.com/…/boris-johnson-aide-attended-key-sc…)

Premierul britanic Boris Johnson s-a recuperat după ce a fost afectat de Covid-19 și își va relua activitatea începând de mâine. (https://www.cnbc.com/…/coronavirus-uk-prime-minister-boris-…)

Oraşul Beijing va interzice de la 1 iunie o serie de comportamente "necivilizate", în vederea creşterii igienei în locurile publice, în plină pandemie de coronavirus, au anunţat duminică autorităţile locale din capitala chineză. Astfel, pe noua listă de contravenţii în capitala chineză figurează strănutul sau tuşitul fără acoperirea nasului ori a gurii şi absenţa măştii în caz de boală. Locuitorilor din Beijing li se mai cere să se ''comporte adecvat'' în public. Noua reglementare impune, de asemenea, instalarea de marcaje pentru distanţarea socială în locurile publice din Beijing. (https://asiatimes.com/…/…/beijing-bans-uncivilized-behavior/)

Persoane neidentificate au lansat ieri o bombă artizanală asupra unei bănci din Sidon, în sudul Libanului, ţară confruntată cu o gravă criză financiară amplificată de consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19. Faţada din sticlă a unei sucursale a băncii Fransabank şi un tavan fals au fost zburate de explozia care s-a produs aseară, dar fără să se înregistreze morţi sau răniţi. De reținut că Fransabank face parte dintre principalele bănci ale ţării care traversează din 2019 cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii. Din toamna anului trecut, băncile au redus retragerile în dolari, înainte de a le suspenda complet în martie şi a interzice, de asemenea, viramente în străinătate, provocând nemulţumirea populaţiei. (http://www.dailystar.com.lb/…/504927-small-bomb-targets-fra…)

Milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei şi poliomielitei din cauza întreruperii programelor de vaccinare, în contextul pandemiei de Covid-19, a atenţionat UNICEF. Potrivit ultimelor informaţii, majoritatea ţărilor au suspendat campaniile de imunizare în masă împotriva poliomielitei, iar 25 de ţări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică a populaţiei. Pe fond, chiar şi înainte de pandemia de COVID-19, în fiecare an, 20 de milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu aveau acces la vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei şi altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu au fost vaccinaţi în 2018, mulţi dintre ei trăind în ţări cu sisteme sanitare deficitare. Având în vedere actualele perturbări, această situaţie ar putea conduce la epidemii dezastruoase în 2020 şi mai târziu. Mai trebuie reținut că la nivelul ţărilor cu venituri mici, decalajul în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală antirujeolică era deja alarmant şi înainte de COVID-19. În perioada 2010-2018, Etiopia a raportat cel mai mare număr de copii sub un an cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic, mai precis aproape 10,9 milioane de copii. A fost urmată de Republica Democrată Congo cu 6,2 milioane, Afganistan cu 3,8 milioane, Ciad, Madagascar şi Uganda, cu aproximativ 2,7 milioane fiecare. (https://www.unicef.org/…/over-13-million-children-did-not-r…)

Cântăreaţa americană Alicia Keys a lansat piesa “Good Job”, în semn de tribut adus tuturor celor aflaţi în linia întâi în lupta cu pandemia de COVID-19. Keys, premiată cu 15 Grammy, a declarat pentru CNN, că piesa a fost compusă cu multe luni înainte de izbucnirea pandemiei, fiind dedicată eroilor din viaţa sa personală: “A fost un cântec atât de personal şi de zguduitor. De fiecare dată când îl cânt, vreau să plâng, pentru că mă gândesc la mama, la bunica, la prieteni care abia reuşesc să se descurce.” După ce a izbucnit pandemia, s-a gândit că piesa este foarte potrivită pentru a fi dedicată tuturor celor care sunt în linia întâi în lupta cu pandemia, de la personalul medical la părinţi, profesori, angajaţi ai magazinelor, voluntari. Totodată, piesa va fi folosită în campania CNN Heroes, o celebrare a oamenilor obişnuiţi deveniţi eroi în timpul pandemiei de COVID-19. Publicul este astfel invitat să distribuie pe platformele CNN, imagini cu oameni din comunităţile lor care încearcă să facă din lume un loc mai bun, mai sănătos, mai sigur. (https://edition.cnn.com/…/alicia-keys-visual-premiere-good-…)

Richard Branson caută un cumpărător pentru Virgin Atlantic Airways după ce a cerut un ajutor de 500 de milioane de lire de la guvernul britanic. Branson și-a setat că deadline finalul lunii viitoare pentru a salva compania de la faliment. (https://www.bloomberg.com/…/richard-branson-seeking-buyer-f…)

Pentru pasionații ca mine, de schimbări climatice. Dacă vreți să știți care e cel mai bun mod de a încetini încălzirea globală, ei bine, Bloombergpune la dispozitie un simulator in care se poate vedea impactul masurilor luate asupra temperaturii globale. Sunt 10 măsuri analizate și fiecare are un impact mai mare sau mai mic. Regula jocului, însă, rămane aceeași: pentru a atinge 2 ° C, aceste soluții trebuie să se întâmple peste tot, nu doar undeva. (https://www.bloomberg.com/gr…/2020-global-warming-simulator/)

Euronews English notează că în cele din urmă, cea mai mare gaură din stratul de ozon de deasupra Arcticii se închide. De reținut că oamenii de știință au observat, la sfârșitul lunii martie, semne de formare a unei găuri de dimensiuni mari și s-a crezut că este rezultatul temperaturilor scăzute la polul nord. Gaura de dimensiuni record ar fi reprezentat o amenințare directă pentru oameni doar dacă s-ar fi mutat mai spre sud în zone populate. (https://www.euronews.com/…/largest-ever-hole-in-the-ozone-l…)

The New York Times scrie că pe fondul climei caldă din Norvegia, s-au dezvăluit relicvele căilor comerciale antice vikinge. Pe fond, gheața topită de pe versanții unui munte din Norvegia au dezvăluit artefacte care oferă o perspectivă nouă asupra traiului vânătorilor, comercianților și călătorilor pe un traseu vechi de mii de ani. (https://www.nytimes.com/…/euro…/norway-viking-artifacts.html)

Merlin Entertainments, compania care deține muzeele Madame Tussauds și parcurile Legoland, vrea să atragă €500 milioane printr-o vânzare de bonduri, în contextul în care toate atracțiile au fost temporar închise. (https://www.reuters.com/…/virus-hit-madame-tussauds-owner-s…)