• Marco Badea

Tesla, Elon Musk și pandemia - tensiuni nejustificate


Photo source: nyt.com

Washington Post a scris despre partea urâtă a constructorului de automobile electrice Tesla, Inc.


Jurnaliștii americani au solicitat anul trecut date privind numărul angajaților infectați cu SARS-CoV-2 la fabrica Tesla din California, după ce fabrica din orașul californian Fermont s-a redeschis în luna Mai 2020, în ciuda restricțiilor impuse de autoritățile publice pentru a preveni transmiterea comunitară a coronavirusului. La acea vreme, Elon Musk a făcut presiuni publice împotriva opririi activităților industriale, numind ordinele locale de carantinare ca fiind “fasciste”, abordare care a fost susținută și de președintele de atunci, Donald Trump.


În primăvara lui 2020, Departamentul de sănătate publică din California i-a informat pe jurnaliștii de la Washington Post că nu are cunoștință despre cazuri de infectare printre angajații lui Elon Musk. Însă, datele publicate de presa americană arată că în luna mai au fost înregistrate 10 cazuri de infectare printre angajați, în luna iunie au fost înregistrate 19 cazuri de infectare cu coronavirus, iar în luna iulie au fost înregistrate 58 de cazuri. În intervalul mai - decembrie 2020, 450 din cei 10 mii de angajați (adică 4,5%) ai uzinei Tesla din California s-au infectat cu SARS-CoV-2.


Jocul la dublu: În timpul lockdown-ului din primăvara trecută, compania le-a promis angajaților că pot rămâne să lucreze de acasă dacă se tem să se întoarcă la serviciu. Totuși, mulți dintre cei care chiar au făcut asta au primit notificări de concediere în decursul lunilor iunie și iulie.

Surse:


Sursa 1

https://www.washingtonpost.com/technology/2021/03/12/hundreds-covid-cases-reported-tesla-plant-following-musks-defiant-reopening-county-data-shows/


Sursa 2

https://www.forbes.com/sites/joewalsh/2021/03/13/elon-musks-false-covid-predictions-a-timeline/