• Marco Badea

Somnul rațiunii naște interdicția de a gândi

Actualizată în: 18 Iun. 2020

Apropo de senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu și inițiativa lui legislativă desprinsă din evul mediu. Dincolo de dezbatere, care este sănătoasă atunci când e ancorată-n logică (nu e și cazul acestui ins), președintele Klaus Iohannis a spus deja că nu este de acord cu prevederile proiectului de lege adoptat ieri de Senatul României, prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen.

photo source: @Sharon McCutcheon from Pexels.com

Strict pe subiect, e aberant și de-a dreptul toxic ca politicul să intervină în școli și universități și să interzică o teorie și dreptul la opinii sau la dezbateri. Dacă ne uităm mai atent, panica și angoasele acestor timpuri generate de pandemia de coronavirus, ca și exploziile de furie complet irațională prefațând eforturile de impunere și generalizare a cenzurii în vest n-au scutit cu totul, după cum vedem, estul, despre se credea imun la extremism stângist. E trist să văd că nu puțini români au crezut util să aplaude "urgenta" decizie votată cum două zile în Senatul României, care a fost și cameră decizională. Și e și mai trist să văd că, prin voturile celor de la PMP și PSD, dar și cu grația abținerii de la vot a celor de la PNL, Parlamentul a hotărât să interzică, printr-un amandament al parlamentarului Lungu la legea educației, orice activităţi în scoli și universități "în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul e un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi". Asta e o menevră care reprezintă un atac fără precedent împotriva libertății academice, care trebuie sancționat drastic la vot. Astfel de indivizi, în loc să-și dobândească licența în psihologie Specială în SUA, ar fi trebuit să ajungă mai curând pe o secție de psihiatrie. Și mai trebuie subliniat că legea are un caracter de tip inchizitorial, punând la index de la înălțimea și cu autoritatea forului legislativ, lectura, studierea și dezbaterea unui subiect cotat ca heterodox.


În altă ordine de idei, fondul cauzei de față, nu e teologia, religia, biserica sau credinţa, așa cum cred unii, ci însăși libertatea academică. Iar noua reglementare poate fi lesne interpretată ca o prohibiție de a gândi. Or, a li se interzice studenților și profesorilor să studieze și să dezbată orice teorie, inclusiv cea de gen, e a interzice nu atât teoria, cât universitatea. Și a desființa gândirea, impunându-i-se celei din urmă, în forma ei avansată, de cercetare academică monologul autoritar și cămașa de forță. Care, pe termen lung, n-are cum să n-o ucidă. De aceea, electoratul trebuie să-l îndepărteze pe politician de politica pumnului în gură. E un moment sensibil pentru societatea noastră, având în vedere că partidele mainstream fac eforturi mari în încercarea de a coborî societatea la nivelul lor, într-un timp în care societatea românească, în special cea din urbanul mare, dar sunt excepții notabile și în rural, este semnificativ mai avansată ca mentalitate, așteptări și pretenții decât partidele mainstream și spin-off-urile lor.


Subiectul e închis, mai ales că avem și poziția Palatului Cotroceni. Dar trebui să rămânem vigilenți și să fim atenți în toamnă când mergem să votăm, la cei pe care-i trimitem în viitoarea configurație legislativă. Trebuie să încercăm să trimitem cât mai puțini spre deloc, astfel de limitați CpF-iși, care-și poartă extremismul și fanatismul în buzunar.


Altfel spus, prostia și somnul rațiunii, după cum spune și prietenul Ciprian Mihali, dau naștere unor monștri pe care îi credeam de mult adormiți. Conjurația imbecililor politici i-a trezit și i-a asmuțit asupra educației și asupra societății întregi.

43 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier