• Marco Badea

Situația vaccinurilor împotriva COVID-19

Context: Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca/Oxford, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin. Aceeaşi decizie a fost luată şi de Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg în privinţa acelui lot din care 17 state membre ale UE au primit vaccinuri.

Photo source: bbci.co.uk

De reținut: Austria a suspendat în weekend administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri AstraZeneca/Oxford după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge), aceeaşi decizie fiind luată apoi şi de Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg în privinţa acelui lot din care 17 state membre ale UE au primit vaccinuri. Ca măsură de ''precauţie'', Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat la rândul lor administrarea acestui vaccin. Este vorba de lotul ABV5300.

Italia a oprit astăzi administrarea dozelor dintr-un alt lot de vaccinuri împotiva COVID-19 produse de AstraZeneca/Oxford, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care au fost vaccinaţi recent cu acest ser. Este vorba de lotul ABV2856, care a fost administrat și în România.

Precizare: Agenţia italiană pentru medicamente a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din lotul ABV2856 este o măsură de precauţie şi că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele ''efecte adverse serioase''.

Câteva state care folosesc vaccinul AstraZeneca/Oxford au transmis că nu s-au confruntat cu astfel de probleme, iar Spania, de pildă, a precizat că în această nu a înregistrat deocamdată cazuri suspecte de formare a unor cheaguri de sânge corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca, în timp ce şefa Agenţiei Suedeze pentru Produse Medicale, Veronica Arthurson, a transmis că nu există nimic care să indice că vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford cauzează acest tip de cheaguri sanguine. În aceeași notă, ministrul Sănătății de la Paris a anunțat că Franța va continua să utilizeze vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford, chiar dacă mai multe națiuni europene au oprit utilizarea acestuia.

Detalii oficiale: Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat în această după-amiază continuarea administrării vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că în prezent nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Ce se întâmplă: Într-o astfel de situație, când apar neclarități, comunicatorii oficiali trebuie să fie cât mai coerenți, naturali și simpli în exprimare. În seara asta, Valeriu Gherghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca ABV5300, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. În plus, premierul Florin Cîțu a nuanțat poziția exprimată de doctorul Gherghiță, subliniind că în România nu s-a administrat vaccin din acest lot. Însă, liderul de la Palatul Victoria a precizat că vor fi puse "în carantină" cele 3.000 de doze din lotul ABV2856 care generează posibile probleme.

Pozițiile lipsite de claritate alimentează teoriile conspirației și instaurează panica în populație, știrbind din încrederea pe care oamenii ar trebui să o manifeste în știință. În acest moment nu există temei științific care să demonstreze că vaccinurile AstraZeneca/Oxford din loturile ABV5300 și ABV2856 pot produce complicații mortale. Dar nu temeiul științific este "vedeta" acestui moment, pentru că majoritatea oamenilor nu se uită la astfel de nuanțe, ci problemele de imagine însoțite de deficiențele de comunicare. Decidenții politici nu trebuie să se încurce în declarații, jurnaliștii nu trebuie să alimenteze isteria publică, iar oamenii trebuie să se informeze corect și din surse credibile.

Surse:


Sursa 1

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-prac-investigating-cases-thromboembolic-events-vaccines-benefits


Sursa 2

https://www.thelocal.fr/20210311/france-will-not-halt-use-of-astrazeneca-vaccine-says-health-minister


Sursa 3

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/valeriu-gheorghita-dupa-ce-mai-multe-tari-europene-au-suspendat-vaccinarea-cu-astrazeneca-romania-nu-a-primit-doze-din-acest-lot-1466426


Sursa 4

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24659579-cncav-hotarat-carantinarea-temporara-tuturor-dozelor-ramase-din-lotul-abv2856-astrazeneca-peste-77-000-doze-din-acest-lot-fost-administrate-pana-acum.htm


Sursa 5

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sedinta-de-urgenta-pentru-vaccinul-astrazeneca-doze-din-lotul-pentru-care-italia-a-oprit-campania-ar-fi-fost-folosite-si-in-romania-1466545

Sursa 6

https://www.thelocal.se/20210311/benefits-outweigh-the-risks-sweden-will-not-suspend-use-of-astrazeneca-vaccine/


Sursa 7

https://apnews.com/article/europe-coronavirus-vaccine-coronavirus-pandemic-spain-9f59ca913d872c12ecbf7ed27255b9a3


Sursa 8

https://www.ctvnews.ca/health/coronavirus/no-sign-oxford-astrazeneca-vaccine-causes-blood-clots-canadian-health-authorities-1.5343456


Sursa 9

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-denmark-idUSKBN2B319K