• Marco Badea

Sérgio Vieira de Mello, omul în bătaia puștii

Astăzi se împlinesc 17 ani de când diplomatul brazilian al Națiunilor Unite, Sergio Vieira de Mello, care a lucrat la mai multe programe umanitare și politice ale ONU în peste 34 de ani de carieră și-a pierdut viața alături de alți 21 de colegi în urma atacului cu bombă împotriva complexului ONU din Bagdad la 19 august 2003. De Mello era Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Irak și a mers în Irak cu mai mulți experți în drept constituțional, alegeri, poliție, refugiați, cei mai buni oameni ai comunității internaționale. Considera că dispunea de toate resursele pentru a avea succes. Iar succesul, în opinia lui, înseamna un sfârșit rapid al ocupației și o tranziție fără incidente către un viitor independent post-Sadam.

photo source: photo source: https://apnews.com

În urma decesului diplomatului Sergio Vieira de Mello, la fiecare 19 august Națiunile Unite comemorează Ziua Mondială pentru Asistenţă Umanitară. Anul acesta, ONU a transmis că violenţele comise împotriva angajaţilor umanitari nu au fost niciodată atât de ridicate ca anul trecut. Astfel, în 2019, atacurile împotriva lucrătorilor umanitari au depăşit toţi anii anteriori, cu un total de 483 de angajaţi atacaţi, 125 ucişi, 234 răniţi şi 124 răpiţi în 277 de incidente separate, a declarat ONU citând baza de date a centrului de cercetare Humanitarian Outcomes. Mai precis, s-a înregistrat o creştere cu 18% a numărului de victime faţă de 2018.


Doar în ultimele săptămâni, aceste "atacuri josnice" au costat vieţile angajaţilor umanitari în Niger şi Camerun, iar de la începutul pandemiei de COVID-19, mulţi lucrători din domeniul sănătăţii au fost atacaţi în întreaga lume, îşi exprimă îngrijorarea ONU într-un comunicat. Recent, la 9 august în Niger, şase angajaţi umanitari ai ONG-ului francez Acted au fost asasinaţi, împreună cu şoferul şi ghidul lor din Niger, de către bărbaţi înarmaţi pe motociclete în timp ce ei vizitau rezervaţia de girafe de la Koure, la 60 km sud-est de capitala Niamey, unde îşi aveau sediul. Totodată, cu ocazia acestei zile, ONU a adus un tribut personalului medical aflat în linia întâi în lupta cu pandemia de coronavirus.

Trebuie reținut că în 2019, majoritatea atacurilor au avut loc în Siria, Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Afganistan şi Republica Centrafricană. În același timp, Mali şi Yemenul au înregistrat o dublare a atacurilor faţă de anul precedent. În mod special, în 2019, s-a înregistrat o creştere a atacurilor asupra angajaţilor din domeniul sănătăţii, mai ales împotriva medicilor în Siria şi lucrătorilor umanitari implicaţi în lupta împotriva epidemiei de Ebola în Republica Democrată Congo.

"Angajaţilor umanitari din întreaga lume care fac o muncă importantă şi curajoasă în prima linie, noi le spunem - Mulţumim- ", a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, adăugând că cel mai bun mod de a aduce un omagiu lucrătorilor umanitari este să le finanţăm munca şi să le asigurăm siguranţa.

De la atacul din 19 august 2003 de la Bagdad, aproape 5.000 de angajaţi umanitari au fost ucişi, răniţi sau răpiţi, deceniul 2010-2019 înregistrând o creştere de 117% a atacurilor faţă de perioada 2000-2009, potrivit ONU.

Cât despre Sergio Vieira de Mello, acesta a fost unul dintre cei mai străluciți diplomați ai Națiunilor Unite. Fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU, Samantha Power, în cartea dedicată lui Sergio "Chasing the Flame: One Man's Fight to Save the World" scrie că Sergio Vieira de Mello nu era doar o poveste de succes, sau o poveste umanitară de succes. Pentru multe guverne, ani la rând era văzut ca o persoană care rezolva probleme, o persoană la care puteai apela la nevoie, o persoană pe care o puteai trimite în bătaia puștii, să discute cu cei mai periculoși oameni din lume, iar ar fi scos iepurele din pălărie și ar fi găsit soluții. Netflix a realizat anul acesta un film despre omul considerat James Bond și Bobby Kennedy la un loc, care era o persoană carismatică și extrem de pricepută în gestionarea conflictelor, în prevenirea lor și în îngrijirea refugiaților. Dacă vreți să-i înțelegeți viața într-un mod mai real, nu artistic, tot pe Netflix e disponibil și un documentar din 2009 despre viața marelui diplomat brazilian. Dacă vreți să lucrați pentru ONU, sfaturile sale sunt utile și sunt disponibile în acest video. Iar ca bonus, aici aveți 20 de minute dintr-un discurs al Angelinei Jolie despre Sergio de Mello.

"Ieșiți din Capitală, mergeți în luma reală și aflați ce se întâmplă. Descoperiți cum supraviețuiesc oamenii. Respectați demnitatea vieților umane care se află în joc. Nu-i tratați ca pe o masă oarecare de persoane. Luptați contra oamenilor răi. Fiți oameni de acțiune, dar nu încetați să fiți oameni de reflecție. " - Sergio Vieira de Mello, 2003.

163 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier