• Marco Badea

România de astăzi... în 6 puncte

🛑Camera Deputaților a votat, decizional, proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de "educație sexuală" în "educație sanitară". PSD și PNL s-au opus legii în forma inițială, și au ajuns la varianta care arată mentalitatea medievală pe care o au majoritatea aleșilor neamului în prezentul for legislativ al țării.

Photo source: https://www.voicesofyouth.org

Pe fond, ipocrizia paralemntarilor care au făcut manevra asta indică faptul că, oamenii care fac legi pentru noi, nu cunosc contextul din România și nu înțeleg că au viciat sute de mii de copii, asta în contextul în care România ocupă locul fruntaș în clasamentul european privind numărul de mame minore. De aici trebuie reținut că singura responsabilitare rămâne tot în grija părinților, care, dacă vor poseda logică și gândire sănătoasă, se vor duce la școală și vor completa cererea. Și nu am niciun dubiu legat de cei care deja se implicau în formarea copilului. Aceștia vor dori să-l ajute să înțeleagă ce se întâmplă cu el și cum să se dezvolte. Mă îngrijorează totuși că pe lângă acești copii, vor exista mulți alții, care nu vor beneficia de o astfel de dezvoltare educațională, având în vedere că părinții îi lasă de izbeliște și nu se interesează de soarta lor sau de ce fac și ce învață școală. Plus de asta, foarte vulnerabili vor fi și copiii care provind din medii defavorizate, ai căror părinți poate nici măcar nu știu să completeze o cerere. Aici ar fi trebuit să se lucreze și să se pună focusul. Pe acești copii. 𝐃𝐚𝐫 𝐞𝐢 𝐧𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐳𝐚̆ 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐥.

🛑Marii "liberali" de la ALDE, câți mai erau prin camera deputaților, vreo șase, au trecut la PSD. De reținut că până acum, deputații ALDE activau ca neafiliați ca urmare a dizolvării grupului lor după ce PSD a recrutat mai mulți membri în urma ruperii coaliției de guvernare în toamna lui 2019. Totodată, ALDE nu mai are grup nici la Senat după ce acesta a fost dizolvat în septembrie prin trecerea lui Teodor Meleșcanu la PSD în contextul scandalului privind susținerea sa pentru șefia Senatului. Dar nu vă grăbiți să cântați prohodul jucăriei lu' Tăriceanu, căci mizele ultimei mutări sunt unele de cale lungă care vizează în final formarea viitoarei coaliții de centru-stânga, condusă de Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu Totuși, este interesant cum naiba s-au culcat oamenii ăștia liberali și s-au trezist socialiști. Manevra asta arată, pe fond, cât de disfuncțional e actualul legislativ. Plin de 𝐭𝐫𝐚𝐬𝐞𝐢𝐬̦𝐭𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐦𝐚̆𝐜𝐚𝐫 𝐧𝐮-𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜 𝐜𝐢𝐫𝐜𝐮𝐦𝐬𝐜𝐫𝐢𝐭̦𝐢𝐚, că de vorbit sau de consultat cu aceasta, deja e prea mult. Acest gen de politruci au în vedere doar scopul personal și politico-financiar, colorat în nuanțe electorale.

🛑Circul din Parlament nu s-a oprit aici. Am avut festival de populism. Azi au fost discuții aprinse în plen și pe dublarea alocațiilor pentru copii. Deputații au dezbătut OUG-ul Guvernului Orban prin care se amână intrarea în vigoare a dublării alocațiilor până la data de 1 august 2020. La dezbateri, absurda inegalabilă, Lia Olguța Vasilescu, a susținut, fără niciun argument fezabil, că sunt bani în buget pentru dublarea alocațiilor, în timp ce PNL, prin vuvuzela Florin Roman, a cerut eliminarea pensiilor speciale pentru a aduce bani la buget. În final, Parlamentul României a adoptat legea de respingere a Ordonanței de Urgență, cu 209 voturi pentru respingere, 3 voturi împotrivă și 98 de abțineri. Acum legea merge la Cotroceni pentru promulgare, iar dacă președintele promulgă legea, Guvernul ar trebui să crească alocația pentru copii până la suma de 300 de lei. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii, însă o poate retrimite în Parlament. Iar pentru că astăzi este Ziua Internațională a gogoșilor (politice), gargara din Paralament trebuia să fie servită în cel mai grotesc mod. Astfel, după votul din plenul Camerei Deputaților, fostul ministru PSD al Muncii, Marius Budăi a declarat într-un ton electoral și grosolan, că „PSD le transmite copiilor de ziua lor că le dublează alocațiile, Guvernul Orban le transmite salutări”. Firește, totul se înscrie în logica electorală a PSD-ului, care acum atacă pe toate fronturile din tranșeele opoziției. Totuși, dacă acești aleși ai neamului, de coloratură politică roșie și miros de trandafiri sovietici, ar fi avut un dram de responsabilitate politică, nu ar fi dat foc sustenabilității firave a economiei din România, prin astfel de exerciții de 𝐏𝐎𝐏𝐔𝐋𝐈𝐒𝐌. Să nu uităm că pe 5 iunie așteptăm să vedem dacă agenția Standard & Poor's revuzuiește rating-ul suveran al României. Analiștii sunt de părere că șansele de a ni se pune eticheta de țară în care e periculos să faci investiții este de 50/50.

🛑Iar în acest context, Ministrul Finanțelor Florin Cîțu, a scris azi un mesaj pe Facebook în care a acuzat PSD-ul de "𝐓𝐄𝐑𝐎𝐑𝐈𝐒𝐌 𝐄𝐂𝐎𝐍𝐎𝐌𝐈𝐂” și susține că partidul condus de Marcel Ciolacu „vânează” voturi prin prăbușirea economiei. Cîțu susține că inițiativele social democraților nu au sursă de finanțare. Da, are dreptate. Dar ce uită domnul Câțu este tonul temperat pe care ar trebui să-l adopte. Un ministru de Finanțe cu anvergură europeană și spirit occidental, nu vine să urle și să dea cu bâta electoral, ci vine să spună ce merge, ce nu merge, unde sunt banii, dacă îi avem sau nu îi avem, dar nu să vină să emită astfel de declarații, care nu fac altceva decât să-i aporpie foarte mult pe Câțu de predecesorul său, Mârlando Teodorovici.

🛑Tot azi, judecătorii CCR au decis că "Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică (de Parlament) sau prin hotărâre de guvern”. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatul trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni. Totodată, Curtea Constituțională a mai decis, cu majoritate de voturi, că Ordonanța de Urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, precum și legea PSD-ALDE-Pro România prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituționale. Pe fond, Curtea spune că ”prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege” și ”rămâne de competența Parlamentului să prelungească mandatele." În aceste condiții, "data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleșilor locali”. Cu alte cuvinte, în toată această hăbăuceală cronică, va trebui ca Guvernul să facă un proiect de lege și să-l prezinte în Parlament sau un parlamentar să facă o propunere legislativă în acest sens. Totuși, dincolo de cadrul juridic al acestei situații, tot acest ping pong ne arată impotența statului român în a construi clarități și perspective. Instituțiile, dacă funcționează, funcionează din inerție și sunt conduse de cele mai multe ori, de personaje care nu țin cont 𝐃𝐄𝐋𝐎𝐂 de interesul cetățeanului. Altfel spus, singura imagine clară e asta: pe de-o parte, PNL, care nu reușește să gestioneze procesele legislative, iar pe cealaltă parte, PSD, care manevrează instituții în scopuri politice. Ambele partide se comportă iresponsabil în raport cu interesul cetățeanului și cu procesele democratice.

🛑În final, mesajul sănătos al zilei pare să fi venit de la Președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că a convenit cu premierul Ludovic Orban, modificarea legilor Justiției printr-un nou pachet legislativ care va fi elaborat în săptămânile următoare după consultări cu asociațiile de magistrați, specialiști și partide. Având în spate argumentul referendumului pentru justiție din 26 mai 2019, Iohannis a spus că legile justiției trebuie reparate. Aici Iohannis are o misiunea grea. Pe de o parte, va trebui să oprească PNL-ul din a nu aluneca într-o asemănătoare beție a puterii, cum a făcut-o PSD-ul în anii precedenți. Sigur, nu într-o asemenea măsură, dar pot exista anumite nuanțe care să favorizeze liberalii. Prin urmare, tot acest proces de 𝐑𝐄𝐏𝐀𝐑𝐀𝐑𝐄 a legilor justiției ar trebui să fie absolut transparent, iar guvernul și Administrația Prezidențială vor trebui să apese accelerația comunicării pe acest subiect. Pe de altă parte, mă îngrijorează faptul că, ceea ce a declarat președintele ar putea rămâne la stadiul de declarație sau ar putea să ajungă să se constituie drept un proiect eșuat, asemenea "României Educate".

Când toată lumea se gândește la viitor, la situații clare și la perspective care să recofigureze contextele europene și internaționale, România a arătat astăzi că încă nu e pregătită să vadă dincolo de logica mioritică în care se scaldă de treizeci de ani.

62 afișare0 comentariu