• Marco Badea

Prof. Iulian Fota - România, o țară cu fundul la viitor!


Profesorul Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională, precizează într-un comentariu expus în spațiul public, că "România este o țară cu fundul la viitor." Altfel spus, profesorul Fota face trimitere la ideea conform căreia este important să conștientizăm dimensiunea incapacității noastre ca țară, de a construi analize de prospectivă (adică știința viitorului). Iar după ce am făcut pasul ăsta (când îl vom fi făcut...), să ne apucăm de treabă, ca să știm în ce lume o să trăim. Textul integral: UE este obligată să intensifice discuția despre viitorul sau și pentru că ea contează din ce în ce mai puțin în politica globală. Iar aspectul ăsta a fost recunoscut recent și de doamna cancelar Merkel, într-un interviu pentru Financial Times. Prin dezbaterea despre viitor, Bruxellesul va căuta soluții pentru ca UE să rămână relevantă geopolitic și puternică economic.

photo source: https://www.facebook.com/DialecticaNews/lansare-ghidul-alegerilor-europarlamentare-2019/

De abia aici începe mirarea mea. Cum va putea România să participe la dezbaterea despre viitorul UE, când noi nu avem în țara asta nicio dezbatere despre propriul nostru viitor? România este o țară preocupată doar de trecut. Revoluția din decembrie 1989, comunismul, Securitatea, Holocaustul, Centenarul, toate astea sunt subiecte legitime și trebuie discutate, aprofundate, înțelese.


Dar nu doar astea, după cum este cazul acum. Nu-și bate nimeni capul cu viitorul în România. Nici măcar Academia Română, care după dispariția regretabilului academician Mircea Malița, ignoră complet chestiunea viitorului, așa cum ignoră și problematica relațiilor internaționale sau cea a politicii de securitate națională.


Va pot da și exemple sectoriale, ca să înțelegeți ce aiurea sunt lucrurile în țara asta. Uniunea Europeană a lansat un pact verde pentru o mai bună abordare a chestiunilor de mediu. Vor fi conexate problemele de mediu cu cele energetice. În România, chestiunea energiei este acoperită de ministerul economiei, dar mai grav de atât, România nu are încă o strategie energetică. De unde știm că ce face UE este bine și pentru noi, dacă nu știm ce vrem? În situații din astea, nu faci decât să mergi la remorca organizației pentru că tu nu ai nici o bază să te opui unor proiecte europene, cât timp tu nu știi ce vrei!


Iar într-o țară în care clasa politică este prinsă în lupta nesfârșită pentru putere politică, birocrația nu are nici un fel de ambiții profesionale, iar mass-media trăiește mai ales din tot felul de mizerii, discuția despre viitor nu va căpăta prea curând anvergura necesară.

Și iarăși ne vom salva individual, emigrând care încotro. Plecând spre țările care sunt interesate de viitor.

113 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier