• Marco Badea

Președinta Comisiei Europene și primele idei despre redresarea economică a UE în urma pandemiei

Direct din plenul Parlamentului European din Bruxelles, Ursula von der Leyen a anunțat azi cei trei piloni pentru redresarea blocului comunitar al Uniunii Europene. Mai precis, preşedinta Comisiei Europene a promis că de viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică vor beneficia în special ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi acesta va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE.

Pe fond, șefa Executivului comunitar a prezentat liniile generale ale acestui plan la care lucrează întreaga Comisie şi care va cuprinde o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual, destinat pentru perioada 2021-2027, împreună cu o propunere de creare a unui fond de redresare economică menit să atenueze efectele crizei provocate de pandemie. Însă, trebuie subliniat că preşedinta Comisiei Europene nu a precizat când va face publice aceste propuneri, pe care anterior le promisese pentru a doua sau a treia săptămână a lunii în curs, şi nici nu a avansat cifre concrete. Ea a menţionat totuși că fondurile din schema de redresare vor fi canalizate prin intermediul bugetului multianual, astfel încât PE să poată controla modul în care sunt cheltuite, iar cea mai mare parte a acestora vor avea ca destinaţie susţinerea politicilor guvernamentale pentru investiţiile publice şi reforme conforme cu noile politici europene legate de combaterea schimbărilor climatice şi de digitalizarea economiei. Von der Leyen a spus: ''Vor fi disponibile pentru toate statele membre, fie că sunt sau nu în zona euro, şi se vor axa pe zonele din UE care au fost cele mai afectate şi unde nevoile de rezilienţă sunt mai mari''.


Cu alte cuvinte, planul avut în vedere de Comisia Europeană va căuta să mobilizeze şi investiţiile private, întrucât, a explicat şefa executivului comunitar, criza ''a sporit necesitatea investiţiilor private''. În acest sens, Comisia va propune crearea unui nou instrument de investiţii strategice pentru mobilizarea capitalului către industrii cheie pentru economia europeană şi autonomia ei strategică, printre care Von der Leyen a menţionat sectorul farmaceutic. Va fi de asemenea finanţat un program de sănătate european, despre care de asemenea nu s-au oferit mai multe detalii.


Mai trebuie subliniat că negocierile asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 sunt în impas de anul trecut, înaintea declanşării crizei coronavirusului, state şi grupuri de state având viziuni diferite asupra priorităţilor şi nivelului contribuţiilor în acest buget care s-a restrâns în urma Brexitului. În urma acestor divergenţe şi a crizei provocate de pandemie, Comisia Europeană s-a angajat să întocmească o nouă propunere de buget. În altă ordine de idei, relansarea economică a Uniunii Europene va fi posibilă printr-un pachet format din bugetul european și un instrument de redresare finanțat printr-o marjă de manevră foarte mare care va fixa suma maximă de bani pe care Comisia Europeană o poate împrumuta de pe piețele de capital cu garanția statelor membre. Șefa executivului european a dat asigurări că Parlamentul European “va trebui să își spună cuvântul despre cum vor fi cheltuiți banii pentru redresare” și a precizat că acest vast plan se va baza “pe cei trei piloni”. 1️⃣Primul pilon se va concentra asupra sprijinirii statelor membre pentru ca acestea să se redreseze, să își repare economia și să iasă din criză mai puternice. Cea mai mare parte a banilor vor fi cheltuiți în cadrul acestui prim pilon pentru un nou instrument de redresare și reziliență creat pentru finanțarea investițiilor publice și a reformelor esențiale aliniate la prioritățile europene: tranziția dublă către neutralitatea climatică și către digitalizarea și reziliența Europei. 2️⃣Cel de-al doilea pilon se referă la relansarea economiei și la sprijinirea mobilizării investițiilor private, iar președinta Comisiei Europene a spus că programul InvestEU va fi consolidat. De asemenea, acest pilon este considerat unul cheie pentru autonomia strategică a Uniunii. 3️⃣Cel de-al treilea pilon constă în posibilitatea de a trage învățămintele care se impun de urgență din această criză, iar acestea presupun consolidarea programelor precum RescEU sau Orizont Europa și un program specific în domeniul sănătății. Mai trebuie spus că Președinta Comisiei Europene a mai precizat că instrumentul de redresare va completa cele trei mecanisme de siguranță de 540 de miliarde de euroaprobate de statele membre deja –programul SURE, finanțarea pusă la dispoziție de Banca Europeană de Investițiși Mecanismul european de stabilitate. În același context, Parlamentul European va solicita Comisiei Europene să prezinte un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, se arată în textul unei rezoluții citată de Reuters și pe care eurodeputații sunt așteptați să o adopte în cadrul sesiunii plenare care a debutat azi la Bruxelles și care se va încheia la finalul săptămânii.

Proiectul de rezoluție prevede ca propunerea revizuită a Comisiei privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 să calculeze noul fond de redresare și de transformare, separat de bugetul multianual. Eurodeputații urmează să solicite, conform documentului menționat, ca fondul de redresare și de transformare să fie finanțat în plus față de politicile existente sau viitoare ale Uniunii Europene. Fondul nu trebuie să afecteze prioritățile Uniunii Europene pe termen lung și obiectivele strategice și nu trebuie să conducă la un Cadru Financiar Multianual diminuat, avertizează europarlamentarii. Potrivit textului, eurodeputații vor invita “Comisia să prezinte un pachet masiv de redresare, în conformitate cu rezoluția Parlamentului European din 17 aprilie 2020”. Altfel spus, Parlamentul European va solicita ca fondul de redresare și de transformare să fie finanțat prin emiterea de obligațiuni de recuperare pe termen lung garantate de bugetul UE, maximizând marja de manevră și făcând obiectul unui plan de rambursare.

43 afișare0 comentariu