• Marco Badea

Polonezii au ales un asigurator intrat în insolvență democratică

La polonezi nu a fost cu „Mihaela, dragostea mea!”, deși au fost foarte aproape. În cele din urmă, preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, susținut de partidul conservator aflat la guvernare PiS, este câștigătorul la limită al turului doi al alegerilor prezidenţiale din Polonia. În această dimineață, șeful Comisiei Electorale Naționale din Polonia, citat și de Reuters, a spus că Duda a obținut 51,2% din voturi, iar voturile care au mai rămas de numărat nu ar mai schimba rezultatul în mod semnificativ.

photo source: AFP via polandin.com


Pe fond, victoria lui Duda se traduce prin faptul că partidul de guvernare naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) şi liderul său Jaroslaw Kaczynski îşi pot consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023. Realegerea a fost crucială petru PiS din acest punct de vedere, pentru că în prezent aceștia nu sunt la comanda unei majorităţi parlamentare necesare să respingă un veto prezidenţial, iar dacă primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, ar fi câștigat, ar fi pus probleme, pentru că un preşedinte dintr-un partid de opoziţie s-ar fi putut folosi de veto pentru a bloca legislaţia controversată la care lucrează actualii guvernanți.

Cu alte cuvinte, cel de-al doilea mandat al lui Duda pleacă de la ideea că acesta ar putea încuraja PiS să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul de la Varșovia din ce în ce mai autocratic și mergând pe aceeași logică ca Viktor Orban.

Trebuie subliniat că participarea la vot a fost destul de ridicată, cu 67,9%, și că rezultatul va avea o mare importanță pentru relațiile viitoare ale Poloniei cu UE, politica celor doi coandidați fiind radical diferită. După rezultatul din aceasă dimineață, societatea poloneză se arată profund divizată în două jumătăți foarte greu de împăcat.

Totuși, s-a strecurat aici o nuanță diplomatică. Aseară, în timpul mitingului electoral de la Pultusk, la aproximativ 60 de kilometri nord de Varşovia, Andrzej Duda a adoptat un ton conciliator, invitându-l pe Rafal Trzaskowski la palatul prezidenţial și spunând că "vreau să dăm mâna, astfel încât toţi compatrioţii noştri să poată vedea acest gest şi emoţiile să se reducă, în timp ce ele au mers prea departe de mai multe ori". Duda a simțit că victoria lui e foarte vulnerabilă, având în vedere că scorul a fost foarte strâns. De aceea, coabitarea cu adversarul politic ar descuraja electoratul acestuia din urmă, să mai conteste direcția politică pe care o va impune președintele în exercițiu alături de partidul aflat la guvernare. Victoria lui Duda e de fapt, victoria PiS, care au acum drum drept către aprofundarea reformelor conservatoare. Totuși, să nu uităm că eurosceptic pe față, partidul PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, face de altfel parte, în Parlamentul European, din formațiunea ECR (European Conservatives and Reformists), care se opune unei mai mari integrări europene, în vreme ce țările din care provin respectivii eurodeputați continuă să beneficieze de mana financiară europeană.

În calitate de președinte, Duda a dat dovadă în primul mandat de prea puțină înclinare spre apărarea instituțiilor indispensabile unui stat bazat pe lege și spre a construi punți între taberele politice dezbinate ale Poloniei. Acum pericolul constă în faptul că în următorii cinci ani, Duda să consimtă la un asalt chiar și mai radical al PiS împotriva statului de drept. Fapt care ar deteriora poziția Poloniei în relațiile cu numeroși parteneri din UE și posibil chiar cu Washingtonul, dacă Joe Biden îl va înfrânge pe Donald Trump la alegerile americane din noiembrie. Altfel spus, există o mare și foarte probabilă posibilitate ca președintele reales al Poloniei să spijine politicile guvernamentale care în ultimii cinci ani au pătat impresionantul istoric al Poloniei de după eliberarea ei de comunism, în 1989. Nu cred că ne putem aștepta la blocarea or revizuirea politicilor guvernamentale ale PiS, dar în mod sigur trebuie să ne așteptăm la promovarea și încurajarea acestora.

În altă ordine de idei, pentru Polonia, moderația politică este o poliță de asigurare pentru securitatea ei în lume. Iar polonezii tocmai au ales să-și reînnoiască asigurarea la un asigurator care e deja în insolvență democratică.

52 afișare0 comentariu