• Marco Badea

PMB, N.Dan și logica în care PSD are atât de mult noroc încât nici măcar nu are nevoie de politiceni

La București se pare că Nicușor Dan a bătut palma cu PNL, iar liberalii urmează să îl susțină în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. La rândul lor, obligați de context, liderul USr, Dan Barna și liderul PLUS, Dacian Cioloș, au spus că vor merge în spatele lui Nicușor Dan în cursa electorală pentru a o bate pe Gabriela Firea la alegerile locale din București.

photo source: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/

Cum arată situația:

▶️PNL-ul, cu excepția lui Ciprian Ciucu, din lipsă de oameni în partid, preocupați în mod real de București, a ales să o joace mai rafinant de data asta și să nu mai calce pe teren minat ca acum 4 ani. De aceea îl susține pe Nicușor Dan.

▶️ Plus de asta, Alianța USR-Plus cade într-o zonă fără spațiu de manevră la Capitală, pentru că Cioloș și Barna au cerut candidati unici inițial. PNL-ul, ca să-și legitimeze poziția broker politic mai puternic, a negociat direct cu omul care a construit cele mai multe crize în interiorul Alianței USR-Plus, în speță Nicoșor Dan, și a venit cu prima ofertă cu care s-o combată pe Gabriela Firea la alegerile locale, arâtând astfel că lasă de la el și se conformează cerințelor colegilor de dreapta. Altfel spus, PNL-ul încearcă să pară că încă deține controlul pe tabla de șah, setând oferta pe agenda politică pentru București și încercând să iasă în avantaj, chiar dacă nu-i candidatul lor în lumina reflectoarelor. ▶️ Cu alte cuvinte, din acest moment USR PLUS nu mai poate ataca PNL pe tema preluării primarilor și parlamentarilor PSD-ALDE, pentru că PNL și-a asigurat liniștea pentru locale și parlamentare în țară, cedând într-un oraș în care mare miză nu avea și nici candidații partidului nu se înghesuiau. Iar aici mai e o chestiune de reținut: PNL-ul lui Orban și Violeta Alexandru nu prea putea ridica mari pretenții la negocierile cu USR-PLUS în Capitală. Acum s-a inversat balanța: PNL va dicta negocierile dreptei pentru primăriile de sector.

▶️Ludovic Orban nu vrea un viitor primar al Bucureștiului din partea PNL, întrucât, oricare ar fi acesta, i-ar crește exponențial șanseșe să adune în jurul său suficientă putere încât să-l basculeze din fruntea liberalilor pe actualul președinte din Modrogan nr 1. Și să nu uităm că în 2024 avem 4 rânduri de alegeri, iar Iohannis nu mai candidează pentru un al treilea mandat la Cotroceni. Drept urmare, un eventaul primar la București din partea PNL, ar fi avut o rampă mare de lansare către Cotroceni, în 2024. De aceea s-a evitat pe cât posibil varianta Rareș Bogdan. ▶️ Înainte de ziua de ieri, blocați în criza politică privind anticipatele, liberalii riscau să nu câștige nicio primărie în București. Dar după ce au bătut palma cu Nicușor Dan pentru Primăria Generală a Capitalei, acum PNL-ul are șansa să câștige putere în ceea ce privește Primăria Generală, controându-l pe Nicușor Dan, iar pe deasupra, ar putea să mai obțină alte două primării de sector, respectiv primăria Sectorului 2, acolo unde Dan Popescu este viceprimar și favorit la funcție și primăria Sectorului 6, acolo unde Gabriel Mutu are șanse reale să piardă în fața lui Ciprian Ciucu, consilier municipal și liderul filialei PNL Sector 6. Pe fond, la Sectorul 3 și Sectorul 4, Negoiță și Băluță stau foarte bine în scaun și nu au nicio emoție, astfel, un potențial joc s-ar mai putea face la Sectorul 5, acolo unde Daniel Florea, îmbătat de propria-i prostie și populism, poate să piardă destul de lejer. În altă ordine de idei, încă se joacă, iar USR-PLUS, dacă nu negociează bine cu PNL, s-ar putea trezi fără nicio primărie în București, deși Capitala e fieful electoratului lor. De amintit că USR s-a născut din proiectul USB (Uniunea Salvați Bucureștiul - Nicușor Dan). ⚠️ De reținut că în primele declarații de după susținere, Nicușor Dan a spus că e necesar să se desfiinţeze sectoarele din Bucureşti.

▶️ Nicușor Dan, prin înțelegerea pe care a făcută cu Ludovic Orban, demonstreză că nu i-a păsat niciodată de cursa internă împotriva lui Vlad Voiculescu . Potrivit celui din urmă, Dan a refuzat protocolul USR-PLUS de a merge în tandem. Singurul scop al fondatorului USR, a constat doar în faptul de a avea sprijinul PNL, pentru a fi creditat cu șanse mari de a o bate pe Firea la Capitală. O mișcare care arată că Nicușor Dan s-a transformat dintr-un inocent politic, într-un cameleon politic care încă mai profită de pe urma inocenței sale inițiale. Asta, tradus în coordonate de marketing politc, înseamnă înșelare cu intenție a propriului electorat.

▶️Pe fond, avem o sabie cu două tăișuri, care nu zgârie deloc PNL-ul, dar poate să provoace hemoragie la USR-PLus. Dacă pierde Nicușor Dan, eșecul va fi decontat de USR-PLUS. Dacă va câștiga Nicușor Dan, victoria va fi creditată în mod special de liberali, pentru că în această ecuație, nu vorbim de un pact USR-PLUS-PNL, ci de un pact între Nicoșor Dan și PNL.

▶️Nicușor Dan cunoaște realitatea din București, dar în ultimii ani și-a cam erodat din potențialul de credibilitate, astfel că e foarte greu spre imposibil să o bată pe Firea la București dintr-un singur tur.

▶️ De reținut și că USR-PLUS au anunțat că vor fuziona după alegerile locale. Ei bine, după manevrea asta cu susținerea PNL-ului pentru Nicușor Dan la PMB, Barna a spus că e o decizie bună. Asta subliniează că dorește ca în viitoare configurație a partidului, tabăra condusă de el să dețină în continuare puterea. ▶️ La rândul său, după manevra de ieri a lui Nicușor Dan, mișcarea cu manta a lui Ludovic Orban și zâmbetul cu jumătate de gură al lui Barna, Dacian Cioloș a subilinat că i-ar fi plăcut ca Nicușor Dan să fi discutat cu Vlad Voiculescu și despre susținerea pe care o negocia cu Ludovic Orban, așa cum au discutat despre multe alte probleme, transparent, constructiv. "Ar fi fost bine ca anunțul despre candidatul comun să fi fost unul făcut împreună de Alianța USR PLUS, PNL, PMP și mișcările civice care s-ar fi alăturat acestui proiect. Am văzut însă suficiente în politica românească ca să înțeleg tentația unei „lovituri“ de imagine și calculele politice din spatele ei. O „lovitură“ de care, din punctul meu de vedere, avea nevoie numai Ludovic Orban." ▶️Cu alte cuvinte, după ce Nicușor Dan i-a strâns cu ușa, PLUS nu are ce face, decât să meargă în spatele lui Nicușor Dan. Totuși, asta nu-i obligă să tragă foarte tare, mai ales că tonul îl vor da liberalii. Plus de asta Cioloș și-a acceptat înfrângerea politică, la fel cum a făcut-o și Vlad Voiculescu, cel din urmă precizând totuși că, nu va da un cec în alb PNL-ului.

▶️ Jurnalistul Cristian Iohan Ștefănescu, de la Deutsche Welle, a reamrcat foarte bine: "Dar după alegeri se vor revorsa umorile, vor începe revanșele și se vor produce rupturile. Iar PSD nu va trebui să facă nimic, nici măcar opoziție, pentru a reveni cu proxima ocazie pe cai mari. PSD e un fel de oglindă a României, filtrată prin vorba germanofilului PP Carp, pe la începutul secolului trecut: PSD are atât de mult noroc încât nici măcar nu are nevoie de politiceni. Ne mai vedem la vot. Și după el."

▶️Anticipez că ne vor aștepta încă 4 ani plini de populism toxic, ineficiență politică și o cumplită lipsă de profesionalism administrativ cu #Duoamna Gabi Firea la butoanele Primăriei Capitalei. Așadar, politica nu se face cu sentimente şi adjective, iar pe deasupra, nu se construieşte pe utopii. La București au câştigat etapa de selecție, cei care au ştiut să negocieze. Dar în relația asta între Orban şi Nicuşor Dan, să ştiți că nu-i iubire, ci doar interes. Perdanții sunt cei de la PLUS şi tabăra Barna din USR. Poate că după ce s-a întamplat, au înțeles că încă e nevoie de joc cu manta, ci nu cu tacul direct în bilă.

Încă o chestie: se cântă prohodul pentru Gabriela Firea. Eu zic că ar trebui să nu ne grăbim, căci PSD-ul are o capacitate de mobilizare fantastică, chiar dacă Firea e o toxicitate pură. Oricum, am mai spus-o mai devreme: dacă Nicuşor Dan câştigă, o să culeagă laurii PNL-ul lui Orban. Dacă Nicuşor Dan pierde, o să deconteze doar USR-PLUS.

21 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier