• Marco Badea

Papa Francisc și vizita sa în Irak


Photo source: https://www.nytimes.com/

❝Ostilitatea, extremismul şi violenţa nu se nasc dintr-o inimă religioasă, ci sunt trădări ale religiei. Iar noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi atunci când terorismul abuzează de religie. Din contră, nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile❞ a declarat astăzi Papa Francisc, în cea de-a doua zi a vizitei sale istorice în Irak, stat devastat în 2014 de gruparea jihadistă Daesh (ISIS), cu prilejul unei rugăciuni ecumenice la Ur, considerat, potrivit tradiţiei, locul naşterii profetului Avraam.


Vorbind în fața unui Irak devastat de violența religioasă, atât împotriva minorităților, cât și de cea dintre musulmanii șiiți și sunniți, liderul Bisericii Catolice a făcut o diferențiere care se cerea de mult timp clarificată, punând astfel degetul pe o rană încă deschisă și care a afectat în mod direct Occidentul în ultimele decenii prin radicalizarea [în numele lui Allah] și atentatele teroriste în care și-au pierdut viața oameni nevinovați.


În timp ce Papa Francisc își susținea discursul în care pleda pentru ca libertatea de conştiinţă şi libertate religioasă să fie respectate şi recunoscute pretutindeni, mi-am adus aminte de ceea ce-i spunea un capelan (preot catolic căruia Papa i-a acordat titlu onorific) lui Balian de Ibelin (un nobil cruciat al Regatului Ierusalimului din secolul al XII-lea - interpretat de Orlando Bloom) în filmul "Kingdom of Heaven", regizat de Sir Ridley Scott:

❝[Religie] este cuvântul pe care mulţi fanatici nebuni îl dau voinţei Domnului. Am văzut destulă religiozitate în ochii asasinilor. Sfinte sunt doar faptele corecte, curajul de a-i apăra pe cei neajutoraţi şi bunătatea. Ceea ce Dumnezeu doreşte este aici (arată către capul lui Balian) şi aici (arată către inima lui Balian), iar ce hotărăşti să faci în fiecare zi este ceea ce face din tine un om bun... sau nu.❞


Sigur, problemele geopolitice din Orientul Mijlociu sunt complexe și ele nu pot fi rezolvate printr-o singură vizită, fie ea și a celui care coordonează spiritual peste 1,3 miliarde de credincioși în toată lumea, dar mesajul de pace al Papei Francisc va rămâne în cărțile de istorie: "𝐓𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭 𝐥𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 î𝐧 î𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠 𝐎𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐣𝐥𝐨𝐜𝐢𝐮 ş𝐢 î𝐧 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 î𝐧 𝐒𝐢𝐫𝐢𝐚."

Surse:


Sursa 1

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-56302173


Sursa 2

https://www.youtube.com/watch?v=XylKuEkb-bQ


Sursa 3

https://www.nytimes.com/2021/03/08/world/europe/pope-francis-iraq-covid.html


4 afișare0 comentariu