• Grigorescu Elena

O foarte scurtă genealogie a supravegherii


Informațiile devăluite despre scandalul Facebook și Cambridge Analytica au creat consternare în rândul cetățenilor activi pe rețelele de socializare. De aceea, mulți jurnaliști au decis că este cazul să analizeze problema în profunzime. Și aici s-au axat pe modul în care media impun o formă de supraveghere. Însă ceea ce nu se menționează foarte des este că aceasta reprezintă doar o formă de neo-supraveghere : suntem analizați și urmăriți de mai mult de doar un secol.

În « Surveiller et punir », Michel Foucault schițează o genealogie a viziunii despre închisoare, condamnare și schimbarea valențelor puterii. Astfel, el identifică în istorie un punct de răscruce. La sfârșitul secolului 17 – începutul secolului 18, puterea ‘teatrală’ a suveranului (din când în când cineva era ucis în piața publică drept exemplu pentru cei care încălcau legea) este înlocuită de o putere ‘disciplinară’. Cauzată de schimbările sociale ale momentului (industrializarea, dezvoltarea accelerată a orașelor, creșterea populației), aceasta este susținută de o înnoire arhitecturală și de un fenomen nou : instituționalizarea. Nicio instanță umană supremă nu mai are calitatea de a controla populația, totul se întâmplă prin intermediul acestor factori doar aparent nu foarte influenți. Momentul marchează începutul supravegherii.

Astăzi, monitorizarea comportamentului, a activităților și a informației este mult mai rafinată : totul se întâmplă cu ajutorul camerelor de înregistrare, e-mailului, telefoanelor și, în general, cu ajutorul oricărui dispozitiv conectat la internet. Putem să vorbim chiar despre frigiderele smart. Facebook reprezintă, așadar, doar un mic detaliu al imaginii de ansamblu.

Internetul este un Panopticon contemporan

Pentru că supravegherea este un fenomen la intersecția dintre tehnologie, economie și politică și pentru că este posibilă doar prin prelucrarea unei cantități imense de date, ne impune un anumit comportament – de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Fie că realizăm sau nu :

1. Suntem constant încercați de un sentiment de monitorizare

2. Comunitatea este înlocuită de o rețea virtuală

3. Ne comparăm constant cu ceilalți prin intermediul forumurilor sociale

4. Ceilalți par întodeauna mai buni, mai inteligenți, mai frumoși și cu o viață mult mai interesantă decât a noastră

5. Din cauza asta, credem că suntem inferiori și ne aflăm într-o cursă permanentă de a ne îmbunătăți : cunoștințele, condiția fizică, cercul de prieteni, numărul de like-uri primit la o postare

6. Trebuie să arătăm o flexibilitate impecabilă normelor impuse artificial

Toate acestea se apropie mult de imaginea citată de Foucault : Panopticon. Termen inventat de Jeremy Benthem la sfârșitul secolului al 18-lea, Panopticon reprezintă închisoarea ideală, utopică : o pușcărie rotundă care are în centru un turn de control de unde se pot vedea toate celule. Caracteristici principale? Observație maximă printr-un efort minim. Deținutul nu știe dacă în turn se află cineva sau nu, dacă este privit sau nu. Turnul poate fi la un moment dat chiar gol, deținutul se va comporta întotdeauna exemplar. Devine propria lui poliție. Pentru Foucault, Panopticon este o imagine ideală pentru a ilustra modul în care funcționează puterea : este omniprezentă, omniscientă, productivă, și nu represivă (ne oferă libertatea de a lua decizii, însă ne definește până și comportamentul intim), nu este exercitată de o singură persoană, ci constituie un sistem independent, și de aceea suntem obsedați de ideea de a nu fi văzuți sau înregistrați.

Internetul este un Panopticon contemporan și de-ținutii pe posturile de utilizatori activi suntem noi. Seria de documentare scurte și interactive Do not track (https://donottrack-doc.com/en/episodes/) explică fenomenul și este foarte interesant să o privim.

Acest articol se bazează pe cursul “Inleding tot de culturele studies” (Introducere în studiile culturale), KU Leuven

#Cultura

45 afișare0 comentariu