• Marco Badea

(Op-ed) Anuța Costinel: Ce mai e nou și interesant în high-tech

Din nou mai multe imagini (faine, aș zice). În prima (stânga sus), Eleanor Lutz, un biolog cu pasiunea de a transforma seturi de date în imagini faine (de căutat proiectele anterioare focalizate asupra virușilor sau plantelor), a reprezentat toate obiectele cunoscute din sistemul nostru solar cu un diametru mai mare de 10 km. Tot vorbim de spațiu, în imaginea din dreapta sus aveți prima aeronavă orbitală Dream Chaser, care ar începe să transporte (alături de navetele SpaceX și Boeing) materiale și echipamente pe Stația Spațială Internațională, începând din a doua jumătate a anului 2021. De asemenea, cercetătorii de la University of Central Florida au dezvoltat un motor de detonare rotativ, care ar putea face rachetele spațiale mai ușoare, mai rapide și mai simple.

photo source: Anuța Costinel via Facebook.com În stânga jos aveți automobilul Hyperion XP-1, care funcționează pe bază de hidrogen, creat de compania americană Hyperion și care ar avea o autonomie de aproximativ 1600 km și ar putea atinge o viteză maximă de 355 km/h. Pe de altă parte, compania Solid Power intenționează ca în 2021 să producă baterii cu electroliți solizi pe bază de sulfuri, iar compania Cavnue va iniția un proiect pilot pentru construirea infrastructurii pentru automobile autonome și conectate, între Detroit și Ann Arbor. Lucrurile avansează și în aer, respectiv în zona maritimă - pe lângă alte companii precum Airbus (de care v-am povestit în sumup-ul anterior), compania japoneză SkyDrive a produs vehiculul SD-XX (imaginea din dreapta jos), care ar intra în producție în 2023, iar startup-ul Zin Boats a construit o barcă electrică, Z2R.

În sfera procesării cuantice, cercetătorii de la University of Sydney au identificat o tehnică nouă pentru separarea „zgomotului” din rețelele de qubiți, fapt care ar reduce erorile în procesarea cuantică. În același timp, ercetătorii chinezi au reușit să transmită un mesaj criptat cuantic la cea mai mare distanță de până acum - de pe orbită, către o stație terestră situată la aproximativ 1200 km distanță. Pe de altă parte, în zona de inteligență artificială (IA), cercetătorii de la University of Delaware au descoperit un nou polimer, Pedot, care are proprietățile necesare pentru a conecta circuite electronice cu țesut uman fără a genera cicatrici, fapt care ar îmbunătăți capacitățile în domeniul implanturilor și ar putea facilita conectarea sistemelor IA cu creierul uman (rezolvând astfel, desigur, problema Neuralink a lui Elon Musk).

În încheiere, University of Queensland și-a construit propria „fermă” solară, pentru a-și acoperi 100% necesarul de energie în acest mod, iar University of Arizona a construit un robot de 30 de tone, „Field Scanalyzer, care poate îmbunătăți creșterea diverselor culturi agricole. Cercetătorii de la University of Bath au identificat o modalitate pentru a determina cât de puternic sunt conectați între ei atomii din învelișuri diferite (cu aplicații în descoperirea de noi materiale), experimentând cu o structură formată din învelișuri de grafit, iar cercetătorii de la Stanford University au încercat să influențeze deciziile unor maimuțe aplicând ultrasunete asupra creierelor acestora. De asemenea, a apărut un gadget super-interesant de la Seoul National University - CaseCrawler, care e un fel de carcasă robotică de telefon, care deplasează telefonul către un cablu de alimentare, când acesta este descărcat.

Și să nu uit, pentru că e dificil să găsesc exemple sau proiecte din România (poate nu au acoperire media sau nu urmăresc fluxurile care trebuie) - startup-ul românesc ClarK a realizat o pereche de ochelari inteligenți pentru uz industrial (ajută muncitorii în fabrică), dotați cu senzori infraroșii, QR scanner, de gaze - dar și cu o cameră.

Notă: Anuța Costinel este diplomat în Delegația României la NATO, iar rubrica aceasta este disponibilă și pe pagina de facebook a autorului.

52 afișare0 comentariu