• Marcu Iuliana

Nuntă mută (2008)


Photo source:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Nunta_mut%C4%83#/media/File:Nunta_mut%C4%83.jpg

Anul 1953, România. Ar putea fi vorba despre oricare sat, dar e vorba despre satul X. Și povestea este cât se poate de reală. În doar 84 de minute, regizorul Horațiu Mălăele reușește să îmbine drama și comedia într-un mod magistral. Cu Meda Victor și Alexandru Potocean în rolurile principale, Nuntă mută este unul dintre cele mai bune filme ale cinematografiei contemporane românești.

Plin de simboluri și de scene adânc înrădăcinate în credințele și temerile românești. Personaje complexe, construite cu atenție și plasate absurd de specific în situații la fel de absurde. O atmosferă atât de verosimilă despre o Românie și despre niște oameni care s-au întâmplat cu adevărat. Nimic nu pare în plus în acest haos amănunțit organizat.

Photo source: http://moncineplex.ca/Movie/silent-wedding/Photos

Impactul vizual al filmului este indiscutabil. Scenele par adesea desprinse din filmele lui Chaplin, Kusturica sau Fellini. Abundă, de asemenea, în numeroase elemente de kitch, aspru criticate în unele recenzii cinematografice. După părerea mea, acestea nu fac decât să se alinieze în acord cu absurditatea specifică regimului comunist din anii ’50 și să sublinieze și mai mult caracterul grobian al personajelor.

Iubirea, mortea și nefericirea par să meargă mână în mână în acest film în care ”întunericul vine de la Răsărit”. Paradoxal, nu? Lucurile nu numai că vin de la Răsărit, ci și pleacă într-acolo. Teama oamenilor de rând față de regim nu e niciodată expusă în mod direct, ci mai degrabă într-unul comic. Filmul explorează în profunzime tendința țăranilor de a se împăca cu situația, de a rămâne pasivi și de a nu lupta pentru ceea ce vor. Cred că tocmai această reușită de a surprinde esența relațiilor dintre oamenii de rând și membrii partidului este ceea ce transformă Nuntă mută dintr-o simplă comedie, într-o dramă a unui popor subjugat. Încă.

#Filme

17 afișare0 comentariu