• Alexandru Marin

„Muncește din greu&vei avea succes!“
Sursă: https://www.facebook.com/taraluisisif/

Unul dintre cele mai mari clișee construite și reproduse de-a lungul timpului prin tradiția culturilor periferice (România de exemplu) este următorul: „Muncește mult/din greu și vei avea succes!“ Nu există ceva mai eronat decât această afirmație și o să explic și de ce. Ea s-a dezvoltat dintr-un comportament reactiv la opresiunile cu care s-au confruntat popoarele mici, în special, și a pătruns la nivelul limbajului denotând o atitudine individuală și colectivă frustrată focusată pe riscuri și nu pe oportunități. Corect ar fi să spunem: „Muncește și e posibil să ai succes!“ Eliminând componentele negative și futilitatea certitudinii, stimulăm proactivitatea, atitudinea pozitivă și probabilitatea.


În opinia mea, există cel puțin patru niveluri de conștiință la care fiecare dintre noi se află sau către care poate accede:


1. crezi că munca grea îți va aduce succesul;

2. descoperi tool-uri prin care să reduci volumul și să crești calitatea; 3. pătrunzi cu adevărat în zona conștientului și începi să îți pui întrebări; 4. devii limitless și efortless, învățând să multiplici.


O să mai spun că aproximativ 90% din oameni se află la primul nivel, 9% la nivelul doi, 0,9% la nivelul 3 și doar 0,1% ajung la nivelul 4. De ce? Pentru că nu știu cum să își crească nivelul conștiinței și acceptă fără prea multe întrebări să se plaseze la nivelul 1. Viața oamenilor inteligenți este non-liniară (adică nu de tipul a - munca grea/multă îmi va aduce b - succesul), ei caută să facă tot felul de conexiuni și analogii între domenii, variabile, sisteme, concepte, mentalități și modalități de lucru pentru a trece la nivelurile superioare. Oamenii simpli, pe de altă parte, se nasc și mor având în minte idealul nr. 1 pentru că așa i-a programat cultura. Trist, dar adevărat.


Parcurusl nostru de la 1 spre 4 poate începe prin meditație, cunoaștere, dezvoltarea de filtre în conștiință care să reducă junk information and so on. În fond, este un efort de voință, un efort de reinterpretare a lumii, un efort de recadrare. Nu uita, lumea și istoria încep și se termină cu tine. Fă ca parcursul tău prin lumea să merite și da, nu juca după reguli (învață-le ca un profesionist și încalcă-le ca un artist).

4 afișare0 comentariu