• Marin C. Alexandru

Mostra de discurs nr. 1


Source: https://medium.com/pldx-org/how-to-write-persuasive-leadership-speeches-c6482b7d325f

„Bună seara, stimați profesori, dragi colegi și părinți, Este o onoare să mă aflu astăzi în față dumneavoastră în calitate de șef de promoție al programului de Masterat X, un masterat tânăr, cu mari perspective de dezvoltare, care, sunt sigur, că va continuă să pregătească experți și pentru promoțiile viitoare. Ultimii doi ani din viața noastră au fost poate unii dintre cei mai intenși ani prin care a trecut Uniunea Europeană la început de mileniu 3. De la reverberațiile Brexitului și ale Crizei Refugiaților până la Incazlirea Globală și Alegerile Europarlamentare, toate aceste subiecte au fost analizate la orele de curs alături de profesorii noștri, adevărați profesioniști care au o înțelegere amplă nu numai a scenei europene, ci și a celei globale. Provocările pe care ni le-au scos în față, criticile constructive și, nu în ultimul rând, presiunea exercitată asupra noastră la momente cheie au fost ingredientele unei strategii pe care poate nu am înțeles-o la momentul respectiv. Acum însă, privind retrospectiv, ne dăm seamă că un instrumentar analitic complex nu poate fi dezvoltat fără elementele amintite mai sus, creativitatea nu poate fi stimulată dacă cineva nu îți cere să îți schimbi persepectiva asupra unei situații, cum nici spiritul de lider nu va putea fi scos la suprafață dacă tot timpul vom asculta ceea ce spun alții și ne vom complace în starea de pasivitate.

O să mă opresc acum asupra componentei de leadership, pe care o consider extrem de importantă și sunt de părere că, în subsidiar, Masteratul X, ne-a ajutat să ne-o dezvoltăm. Greta Thunberg, deja celebra activistă de mediu din Suedia, spunea într-unul din discursurile ei că: <<de prea mult timp, politicienii și oamenii de la putere s-au indepărtat de la a mai face ceva pentru a lupta împotriva marilor probleme ale umanității, dar ne vom asigura că nu vor mai scăpa de data aceasta. Suntem aici pentru că ne-am făcut temele, iar ei nu. >> Ați auzit vorbele unui soft lider în devenire, un lider al unei noi generații, generația Z care nu mai este dispusă să așteapte, ci a hotărât să ia lucrurile pe cont propriu. Alături de generația Millenials, din care noi, absolvenții acestor programe de masterat facem parte, generația Z are potențialul să schimbe lumea și cred că, dacă vom înțelege asta, dacă vom știi să ne facem temele din timp, fiecare dintre noi vom putea să creăm inițiative de impact astăzi, pentru a pregăti o lume mai bună mâine.

X, cum îi spunem noi, studenții acestui masterat, ne-a echipat cu know-how din două domenii relevante în contextul lumii de astăzi, unul este Comunicarea, celălalt este Afacerile Europene. Așa că, dragi colegi, dacă nici acum nu sunteți hotărâți ce carieră veți urma, vă sugerez să aruncați o monedă în sus și să vă decideți, sau cine știe, poate o să devenim cu toții experți în ambele domenii. Ceea ce vă încurajez să faceți este să vă faceți auziți oriunde vă veți afla, să luați inițiativă și fiți creativi pentru că numai astfel, prin puterea exemplului personal, vom putea influența la rândul nostru frumosul drum către schimbare. Avem tot ce ne trebuie: tinerețea de partea noastră, cunostiintele și o lume plină de posibilități care se cer scoase la suprafață.

Dragi colegi, vă mulțumesc pentru că ați avut răbdarea să mă ascultați, le mulțumesc încă o dată doamnelor și domnilor profesori, pentru că au contribuit la formarea noastră și îmi doresc ca în viitorul apropiat să avem colaborări la fel de prolifice cu dumnealor și, nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc părinților pe care îi încurajez să fie mândri și implicați alături de o generație care va lua soartă lumii mai în serios decât oricare alta. Vă mulțumesc!“

#Discurs #Retorica #PublicSpeech #Stiri

18 afișare0 comentariu