• Marco Badea

Lumea se îndreaptă spre o recesiune globală neoficială, ca urmare a pandemiei de #CORONAVIRUS

Una dintre cele mai vechi bănci americane și internaționale, JPMorgan Chase, a estimat ieri, potrivit Business Insider, o contracţie a Produsului Intern brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii şi zonei euro în primul şi al doilea trimestru al acestui an, ceea ce ar putea să ducă la o "nouă recesiune globală", din cauza pandemiei de coronavirus, însă consideră că nu se vor îndeplini criteriile pentru a fi declarată oficial.

photo source: https://www.vox.com/2020/2/28/21153492/coronavirus-recession

Pe fond, JPMorgan Chase, şi-a actualizat previziunile economice ţinând cont de pandemia noului virus #COVID19 şi de impactul acesteia pe pieţele financiare, având în vedere loviturile primite de către burse săptâmâna aceasta. Totodată, instituţia financiară a indicat, într-un comunicat, că "evoluţia ştirilor privind virusul şi contracţia materială" a condiţiilor de piaţă fac rezonabilă "estimarea privind mai multe revizuiri în scădere ale PIB-ului global în prima jumătate a anului". Banca americană a calculat că PIB-ul SUA s-ar putea contracta cu 2% în primul trimestru şi cu 3% în al doilea, în timp ce pentru zona euro contracţia va fi de 1,8% şi, respectiv, de 3,3%.

Totodată, economiştii JPMorgan menţionează "oprirea bruscă" a activităţii economice determinată de carantină şi măsurile de izolare socială în toată lumea şi modul în care condiţiile financiare se contractă pe măsură ce percepţia privind calitatea creditării se deteriorează, în diferite active. Altfel spus, în timp ce există resemnare faţă de un inevitabil şoc amplu asupra creşterii globale, problema cheie este dacă se poate evita un incident de recesiune de lungă durată, cu ajutorul, firește, din partea autorităţilor statelor, asta însumând pachete de stimulare şi politici monetare, care să sprijine cererea consumatorilor. CNBC face referire la estimările JPMorgan, dar pe un ton mai optimist, semnalând că "această nouă recesiune globală" ar putea să nu se încadreze în criteriile tehnice ale Biroului Naţional de Investigaţii Economice, deoarece ar trebui să dureze "mai mult de câteva luni", iar economiştii prevăd o relansare a creşterii la mijlocul anului.

În altă ordine de idei, după ce a afectat economia globală în luna februarie, noul virus COVID-19, prevăd specialiștii, ar urma să afecteze economia mapamondului și în lunile martie, aprilie şi mai, generând contracţii ale PIB-ului în majoritatea ţărilor în timpul cel puţin al unuia dintre cele două trimestre. Cu alte cuvinte, dacă previziunile actuale ale JPMorgan Chase se îndeplinesc, s-ar părea adecvat ca acestea să fie caracterizate drept o nouă recesiune globală. La drept vorbind, previziunile de revenire a creşterii la jumătatea anului 2020, pe care le exercită acum banca americană de pe Wall Street, nu corespund criteriilor Biroului Naţional de Investigaţii Economice din SUA, conform cărora recesiunile ar trebui să dureze mai mult de câteva luni, adugând și faptul că nivelul de izolare socială creşte într-un ritm dramatic, exemplelel celem ai cu răsunet fiind, Italia, care este în izolare totală, dar şi SUA sau alte ţări din Europa, care au suspendat zborurile provenite din mai multe ţări cu focare de #coronavirus. În actualul context, The New York Times subliniează că propagarea rapidă a coronavirusului, care a dus la declararea pandemiei de către Organizația Mondială a sănătății, provoacă panică pe pieţele financiare, o fugă a capitalului, devalorizarea monedelor în raport cu dolarul şi o ameninţare în creştere privind o recesiune globală. La rândul lor, jurnaliștii de la VOX notează că posibilitatea unei contracţii economice pare să fi crescut dramatic, asta după ce, preţurile la petrol şi montagne russe-ul burselor, i-a făcut pe mulţi experţi să considere că o recesiune economică globală în primul semestru al acestui an este aproape iminentă. În plus, după cum evidențiază și Al Jazeera, multe companii le-au cerut angajaţilor să lucreze de acasă, în timp ce închiderea unor fabrici în China şi în alte locuri au cauzat probleme în lanţul global de producţie. În acest scenariu, în care companiile care se pregătesc să anunţe rezultate "roşii" şi creşterea economică stagnează, cu scăderi ale investiţiilor şi consum mai mic al gospodăriilor, efectele economice ale pandemiei ar putea genera o creştere a şomajului şi o plafonare a salariilor peste tot în lume. Pe deasupra, trebuie să reținem un aspect important, pe care l-au analizat și cei de la USA Today. Astfel că, dacă economia americană se contractă, dinamica alegerilor prezidenţiale ar putea fi afectată. În aceste condiții, Washington Post precizează că, majoritatea guvernelor practic nu au spaţiu pentru a relaxa politica fiscală, adică să diminueze dobânzile, reducând astfel costul creditării, deşi proiecţiile variază și există un soi de consens între analiştii financiari, conform căruia, perspectivele s-ar îmbunătăţi în a doua jumătate a anului. Asta în măsura în care, ce este mai rău pentru economie nu va veni în următoarele luni.