• Marco Badea

Legislativul european ar urma să intenteze un proces împotriva Comisiei Europene


Photo source: https://www.caleaeuropeana.ro/

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a aprobat ieri recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European (JURI) prin care legislativul european ar urma să intenteze un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Comisiei Europene, conform unor surse europene. Motivul privește obligativitatea vizelor pentru SUA, măsură care încă se aplică României, Bulgariei, Croației și Ciprului. Concret, cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt lipsiți de această obligație pentru șederile de scurtă durată, la fel și cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.


𝐂𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐚𝐥: Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a luat, pe 1 martie, decizia de a recomanda președintelui Sassoli să facă o plângere la Curtea de Justiție pentru „inacțiunea” Comisiei Europene în privința reciprocității vizelor cu SUA. Conform legislaţiei UE, dacă un stat terţ nu elimină vizele în doi ani de la primirea unei notificări formale privind o situaţie de nonreciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act normativ prin care să suspende timp de 12 luni acordul privind eliminarea vizelor în relaţia cu acel stat.


𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜: Parlamentul European a cerut, în repetate rânduri, Comisiei Europene să adopte măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea totală a vizelor între Uniunea Europeană şi Statele Unite. Cel mai recent demers a fost în octombrie 2020, atunci când Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care îndeamna Comisia Europeană să prezinte un act juridic care să prevadă suspendarea pentru o perioadă de un an a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA.


𝐂𝐞 𝐮𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳ă: Următorul pas constă în supunerea la vot a recomandării comisiei JURI în fața celor 705 europarlamentari, iar în eventualitatea în care legislativul european se pronunță cu majoritatea voturilor exprimate împotriva acțiunii, nu se va mai ajunge la CJUE. Practic, decizia finală aparține Parlamentului European, care va fi sau nu va fi de acord cu această acțiune juridică care vizează Executivul comunitar.


𝐏𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐫â𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢: Până la un vot final în plen, care va certifica dacă Paramentul va deschide o acțiune juridică împotriva Comisiei la CJUE, recomandarea comisiei JURI, parafată de David Sassoli, reprezintă un mijloc de presiune politică pentru ca Bruxelles-ul să negocieze mai intens cu Washington în privința soluționării problemei de reciprocitate a vizelor.

Surse:


Sursa 1

https://www.caleaeuropeana.ro/surse-europene-parlamentul-european-se-va-adresa-curtii-de-justitie-a-ue-privind-eliminarea-obligativitatii-vizelor-sua-pentru-romania-bulgaria-croatia-si-cipru


Sursa 2

https://www.g4media.ro/david-sassoli-a-decis-sa-introduca-o-actiune-la-curtea-de-justitie-a-ue-pentru-eliminarea-vizelor-la-intrarea-in-sua-parlamentul-european-a-cerut-deseori-comisiei-europene-sa-garanteze-reciprocita.html