• Marco Badea

Laura Codruța Kovesi a câștigat meciul, dar România nu s-a calificat mai departe

Trebuie subliniat că decizia CEDO de azi confirmă pentru încă o dată, modul în care gașca PSD-ALDE, în frunte cu Liviu Dragnea, Tudorel Toader, Valer Dorneanu, Tăriceanu și toți șarlatanii, și-au bătut de joc de țara asta vreme de trei ani și au încercat s-o fure din toate direcțiile. Toți cei care erau de partea puterii în timpul schinguirii justiției, astăzi măcar trebuie să aibă bunul-simț și să se abțină de la vreun comentariu. Trebuie remarcat cu mândrie că Laura Codruța Kovesi nu a cerut daune de la statul român. A și specificat: "Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor. Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani! Sper ca această decizie să dea curaj magistraților români!" Asta e o lecție puternică oferită nemernicilor care s-au perindat în funcții publice în toți acești ani, au jefuit bugetul de stat, au intrat sub colimatorul DNA și apoi au început să urle că li s-au instrumentat dosare politice, când, de fapt, ei instrumentau căpușarea țării și a sistemului juridic.

photo source: @Octav Ganea/Inquam

Pe fond, trebuie să-i mulțumim Laurei Codruța Kovesi pentru modul profesionist și foarte bine calculat în care a transformat propria demitere din fruntea DNA într-o speță de drept internațional, menită să rezolve într-un final, problema subordonării justiției de către clasa politică. Altfel spus, cartea pe care a mers LCK, potrivit căreia dreptul internațional bate reglementările interne când e vorba de drepturile omului, a fost una câștigătoare și care are reverberații ce pot stârni o modificare implicită a Constituției. Căci despre reforma Curții Constituționale din România nici nu poate fi vorba. Aceată instituție rămâne în continuare sub controlul PSD până la următoarea rundă de numiri, atunci când, cel mai probabil va trece sub influența PNL, dacă liberalii vor mai fi la putere și vor avea majoritate în Parlament pe noua configurație legislativă post-alegeri.

În altă ordine de idei, de azi înainte, nici ministrul Justiției și nici chiar președintele României nu vor mai putea să exercite vreun control asupra magistraților. Dacă în anii trecuți, independența justiției era un pretext politic de care se folosea fiecare partid sau coaliție ajunsă la putere, ei bine, de azi, rolul politicului, cel puțin în revocarea procurorilor și judecătorilor, devine unul formal. Firește, rămâne în continuare o problemă cu art. 132 din Constituția României, care spune că procurorii sunt imparțiali, dar sunt sub autoritatea ministrului justiției. Adică tot a unui om politic. Totuși, de acum, orice acrobație politicianistă a vreunui decident politic, tradusă printr-o tentativă de "ievaluare" politică a vreunui magistrat sau procuror, se va lovi direct în nas de acestă decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Dar trebuie s-o spunem și pe aia dreaptă: din nefericire, rămânem cu obigația de a le plăti pensiile speciale, lui Tudorel Toader, care e acum rector a Universității Cuza din Iași și încă membru în Comisia de la Veneția și lui Valer Dorneanu, care mai are încă doi ani de mandat în poziția de Președinte al CCR, apoi se retrage în tihnă cu trei pensii speciale babane.

Într-o lume pe deplin corectă, după o astfel de decizie CEDO, personaje ca Tudorel Toader sau Valer Dorneanu, ar fi trebuit să-și dea demisia de onoare și să le fie anulate privilegiile. Doar că trăim într-o lume cu multiple deficiențe de ordin democratic și încă nu avem astfel de mecansime de sancționare a derapajelor profesionale în scopuri meschine și de ordin politic.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis ar trebui să iasă public câ mai rapid cu o poziție pe acest subiect. Potrivit Constituției României, el este cel veghează la respectarea actului fudamental și e de dorit o poziție de mustrare a CCR și în mod special a lui Valer Dorneanu, care a spus azi că nu are niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic legat de victoria fostei șefe DNA. Președintele ar trebui să spună că decizia prin care CCR l-a obligat în 9 iulie 2018 s-o demită pe Laura Codurța Kovesi, nu a avut fond legal din perspectiva drepturilor omului. Cu alte cuvinte, există șansa să se schimbe lucruri după rezultatul meciului de drept internațional de azi, dar se pare că s-a dezumflat mingea și spectatorii au plecat din tribună.

19 afișare0 comentariu