• Alexandru Marin

Handicapați emoțional


Sursa: https://www.toonpool.com/cartoons/black%20swan%20theory_284581

Trăim în Extremistan-ul dominat de Lebedele Negre (vezi COVID-19) scăpate dintr-o grădină zoologică a viitorului. Această lume a impredictibilității, diversității, globalizării, multiculturalismului și a libertății din ce în ce mai mari este cea către care au dus acțiunile ultimilor 30 de ani și a secolului XX care a fost unul extrem de scurt. Ador această lume și mai ales oportunitățile care există în ea. În același timp, sunt conștient că este necesar să ai ca individ o serie de filtre proprii - emoționale, sociale, raționale - pragmatic dezvoltate pentru a putea ține pasul cu schimbarea accelerată și să nu te atașezi de trendurile fake.


Open-mindedness-ul de dragul open-mindedness-ului nu funcționează în această lume. Tocmai de aceea, foarte multe persoane, care au mentalitatea cultivată în Mediocristan nu pot și nu vor putea înțelege vreodată ce se întâmplă în jurul lor și cel mai probabil vor adopta clasica mentalitate de victimă care acuză statul sau mediul privat că nu știu ce face prea puțin sau prea mult, care vrea să dețină controlul, care se simte discriminat de orice, e retrograt și hipersensibil, care vrea să joace cu instrumente de secol XIX în agitata lume contemporană. Lumea actuală ne împinge să avem o conștiință a viitorului, nu doar a trecutului închis în înșelătoarea știință numită istorie.


Ladies&gents, nimeni nu are grijă de tine și nimănui nu îi pasă de tine! Dacă o să stăm 30 de persoane într-o cameră și o să vă întreb cine e cea mai importantă persoană din cameră, veți răspunde la unison: „eu“. Să încetăm cu amăgirile și autosabotajele. Astfel, mentalitatea aceasta submisivă și paternalistă conform căreia cineva trebuie să aibă grijă de noi este falimentară. Tu ești Your Personal Jesus cum zic și cei de la Depeche Mode.


Freud și Edward Bernays ar râde de noi în ultimul hal. De ce? Pentru că suntem handicapați emoțional. Vă las pe voi să interpretați ce înseamnă asta. Ne e mai mult frică de viață decât de moarte. Mare parte din ceea ce se întâmplă și s-a întâmplat în ultimele trei decenii de libertate și globalizare este, în același timp, datorită și din cauza noastră. Din cauza pentru că peste 95% dintre noi avem un comportament - human behavior - viciat psihologic, emoțional, intelectual ș.a.m.d. Nu doar factorii externi, ci comportamentul nostru zilnic conduce la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Acel comportament pe baza căruia se realizează pattern-uri care sunt ulterior introduse în algoritmi care ne programează viața și alegerile într-o nesfârșită spirală a radicalizării. Ne retribalizăm zilnic pentru că dispozițiile noastre emoționale au ajuns să domine orice urmă de rațiune sau secvență de gândite pragmatică.


În acest context, putem să declarăm nefuncționale majoritatea teoriilor de tipul "rational-actor". Emoțiile noastre ne ghidează alegerile în Extremistan, iar calea de mijloc nu mai există. Vă las în minte cu cele două cuvinte ale unei trupe Taxi din viitor: handicapați emoțional. Sau mai bine vedeți/revedeți Idiocracy.

33 afișare0 comentariu