• Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier

  • Alexandru Marin

Filosofia prefixului a-


Sursă: http://www.didacticus.com/2019/09/cum-l-am-abordat-noi-pe-mic-de-mana.html

Să-ți spună cineva cum să gândești, cum să te comporți, în ce să crezi și la ce să aspiri, iată obiectivul direct sau indirect, implicit sau explicit al ideologiei, religiei, moralității, politicii și a altor pseudo-științe care se ocupă cu managementul rațiunii sau al sufletelor. Ordinea vechii lumi și a vechilor regimuri era bazată pe acest tip de management autoritar, centralizat cu profunde nuanțe psihologice, care gândea în locul oamenilor care se aflau în interiorul sistemului delimitat. Tot acest normativism dogmatic s-a pierdut însă sau e în curs de a se pierde în modernitate și în post-modernitate pentru că orice uriaș cu picioare de lut se prăbușește mai devreme sau mai târziu. Evident că replici ale lui încă există la nivelul unor culturi organizaționale, instituții, triburi sau alte forme care presupun cooperarea. Dar ghici ce? Nici acelea nu vor rezista prea mult. Este, pur și simplu, o chestiune de timp și de sofisticare intelectuală a individului. Elitele se vor trezi primele, oamenii obișnuiți vor urma după o anumită perioadă. Este necesar ca omul să descopere cum să gândească, cum să se comporte, în ce să creadă și la ce să aspire pe cont propriu. Nu să i se spună ce să facă în acest sens pentru că asta este rețeta cunoscută și sedimentata în cultură sau tradiție. Este adevărat că mulți oameni nu sunt capabili să facă acest lucru din diverse motive. Din ce în ce mai mulți încep să facă asta, ceea ce este încurajator în lupta fiecăruia pentru propria libertate. A devenit deja naiv să discutăm despre canoanele trecutului și să facem judecăți de valoare. Acea ordine, pur și simplu, nu mai funcționează în prezent pentru că e o variabilitate și diversitate atât de mare, încât șabloanele cunoscute nu se mai aplică. Nu e despre relativism, despre bine sau rău ori alte valori cardinale moștenite. E despre adaptabilitatea la context într-o piață dinamică cu evoluție continuă, extinderi și contracții permanente. Nu știu cum și de ce ai vrea să găsești un calapod pentru o nebuloasă. Există atât de multe sub-sub-sub culturi, sub-sub moralități, sub-ideologii și altele asemenea, încât forța de cuprindere a unui cadru teoretic sau chiar a unuia practic devin insignifiante.

Pe lângă asta, să ne gândim că lumea nu baleiază doar între doi parametri: moral sau imoral, între politic și nepolitic, între ideologic și neidologic, religios sau nereligios. Unii mai sunt și amorali, apolitici etc. Greu de crezut, dar există și astfel de oameni și ei sunt cheia spre crearea unui viitor eliberator pentru toți. Nu e despre progresiști, marxiști sau alte categorii și etichete complicate, cu care mintea multora dintre noi s-a obișnuit, exact cum un pugilist se simte confortabil să îl bată de fiecare dată pe același sparring partner mai slab.

Toată această piață a ideilor care nu vizează dogmatismul de orice natură, destul de efervescentă este în creștere și se va regla în timp. Pentru că să ne amintim că înainte de a apăra o anumită poziție, doctrină, sectă sau ideologie, noi suntem, de fapt, ceea ce eram înainte de a pune pe noi aceste straturi ale cunoașterii umane, nu barbari, ci liber-cugetători. A putea filtra o idee sau chiar mai multe care par în opoziție și să înțelegi ambele sau toate părțile, aceasta este adevărata libertate de gândire pe care psihologia cuantică, de exemplu, ori Socrate, Aristotel sau stoicii, au testat-o acum mai bine de două mii de ani. Tot actul gândirii libere se pierde atunci când începi să crezi și să pui valoare, adică să transferi o parte din ființa ta intelectuală și spirituală, în noile concepte sau idei care ți-au ieșit în față. Atașamentul față de idei te fac încordat, reamintește-ți că tu ești o idee în sine, nu un brad de Crăciun împodobit cu ideile pre-existente ale lumii. Doar mințile fascinabile fac asta când sunt depășite de context. Filtrează cât de mult poți ornamentale pe care le vrei pe crengile tale.

Se spune că „fiecare om este ca toți oamenii, ca unii oameni și ca el însuși.“ Alege să fii mai mult ca tine însuți, chiar după ce ai luat contact cu porțiile de cunoaștere care îți sunt servite zilnic la bufetul existenței.

20 afișare