• Marco Badea

Eurobarometru: 94% dintre cetăţenii UE spun că protecţia mediului și clima sunt importante pentru ei

Potrivit rezultatelor eurobarometrului publicate azi de Comisia Europeană, 94% dintre cetăţenii din toate statele membre ale Uniunii Europene au afirmat că schimbările climatice constituie o problemă gravă în UE, iar dintre respondenţi, 83% consideră că pentru protecţia mediului este nevoie de un cadru legislativ european, fiind totodată, îngrijorați de fenomenul amplificat al urgențelor climatice.

Photo source: https://www.green-report.ro

De reținut că acest sondaj a fost realizat la finalul anului trecut, în perioada 6 - 19 decembrie 2019 în cele 28 de state membre ale UE de la momentul respectiv. Astfel, aproximativ 27.500 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice au fost intervievaţi faţă în faţă, acasă, în limba maternă. În cazul României, precizează Comisia Europeană, au fost intervievate 1.081 persoane, în perioada 6 - 15 decembrie 2019, iar conform sondajului, 87% dintre români au declarat că protecţia mediului este importantă pentru ei. De reținut că principalele patru probleme legate de mediu pe care românii le consideră cele mai importante sunt: poluarea aerului (45% din respondenţi, faţă de 46% în UE), poluarea râurilor, lacurilor şi a surselor de apă subterane (41% din respondenţi, faţă de 38% în UE), poluarea din surse agricole şi degradarea solului (37% din respondenţi, faţă de 30% în UE) şi cantităţile sporite de deşeuri (36% din respondenţi, faţă de 46% în UE).

Important în acest context, e faptul că acest eurobarometru a fost dat pubicității cu doar o zi înainte ca Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen să facă prima propunere legislativă privind clima din istoria blocului comunitar al Uniunii Europene. Sondajul de azi arată, în fond, că cetăţenii doresc să se ia mai multe măsuri de protecţie a mediului şi cred că responsabilitatea ar trebui să fie împărţită între marile companii şi industrie, guvernele naţionale şi UE şi cetăţenii înşişi. De altfel, în poziția Comisiei Europene privind acest eurobarometru, se precizează că cetăţenii intervievaţi consideră că metodele cele mai eficace de rezolvare a problemelor legate de mediu sunt "schimbarea modului în care consumăm" şi "schimbarea modului în care producem şi comercializăm". În altă ordine de idei, potrivit rezultatelor sondajului, cele mai importante probleme de mediu sunt schimbările climatice, poluarea aerului şi deşeurile. Peste trei sferturi, adică un total de aproximativ 78% dintre respondenţi, cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra vieţii lor de zi cu zi şi asupra sănătăţii lor și peste 80% dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi în privinţa impactului substanţelor chimice din produsele de uz zilnic. Este recunoscut faptul că ar putea fi nevoie de schimbări fundamentale. Știm deja că măsurile de politică ce vizează reducerea deşeurilor de plastic şi a aruncării de gunoaie pe domeniul public se bucură de un sprijin puternic în rândul celor peste 27.000 de persoane intervievate. De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului, cetăţenii cred că produsele ar trebui concepute în aşa fel încât să fie facilitată reciclarea plasticului, industria şi comercianţii cu amănuntul ar trebui să facă un efort pentru a reduce ambalajele din plastic, cetăţenii ar trebui învăţaţi cum să genereze mai puţine deşeuri de plastic, iar autorităţile locale ar trebui să asigure instalaţii de colectare mai multe şi mai bune pentru deşeurile din plastic.

De asemenea, sondajul a examinat atitudinile referitoare la industria de îmbrăcăminte, fiind înregistrate niveluri ridicate de îngrijorare în privinţa problemelor legate de mediu şi de condiţiile de muncă în acest domeniu, unde deșeurile ajung să se adune într-un număr enorm de mare. Respondenţii au declarat că îşi doresc îmbrăcăminte care să dureze mai mult şi care să fie făcută din materiale reciclabile. Iar pe de altă parte, respondenţii sondajului realizat de Comisia Europeană, şi-au exprimat sprijinul şi pentru alte măsuri, cum ar fi investiţiile în cercetare şi dezvoltare, desfăşurarea mai multor activităţi de informare şi educare, încurajarea întreprinderilor în sensul implicării în activităţi sustenabile, precum şi exercitarea unui control legislativ mai strict. În același timp, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus, a declarat pentru Euronews, că "Rezultatele acestui sondaj nu ne miră deloc. Exact acestea sunt preocupările cetăţenilor pe care dorim să le abordăm prin Pactul ecologic european. Mă încurajează să văd că există sprijin pentru schimbările fundamentale pe care le vom face în societatea noastră şi în economia noastră şi că oamenii vor să contribuie în mod activ la această schimbare." În logica celor prezentate, într-un termen cu rezonanță scurtă pentru blocul comunitar al UE, cetățenii celor 27 de state rămase în cel mai complex proiect politic al continentului, ar trebui să înțeleagă că trebuie să-și schimbe modul în care consumă şi modul în care produce marfă şi apoi o comercializă. Iar totul ține de timp, care, nici acesta de pe urmă, nu e foarte îngăduitor.

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier