• Badea Marco

Elon Musk şi aselenizarea în istorie


Este puțin trecut de 07:00 dimineața, iar la ora la care m-am apucat să scriu aceste rânduri, Elon Musk este încă în conferința de presă pe care o ține de câteva ore bune după succesul lansării rachetei Heavy Falcon în spațiu.

Photo: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.10160499481980131/10160499481370131/?type=3&theater

Ei bine, prea puțin tratat în presa românească, evenimentul consumat aseară sub patronajul companiei private dedicată cercetării, dezvoltării, inovării şi realizării de vehicule pentru transport şi spațiu cosmic, SpaceX (Space Exploration Technologies) în parteneriat cu NASA şi avizat de guvernul federal al SUA, a fost un real succes.

Astfel, ziua de 6 februarie 2018 a intrat în istorie, marcând o realitate, de acum, certificată, prin care racheta lui Elon Musk a ajuns pe orbită, consecința fundamentală fiind intrarea într-o nouă fază a erei spațiale.

Aseară, la ora 22.45, ora României, Elon Musk şi Compania SpaceX, au realizat cu succes lansarea primului zbor înscris ca test, al rachetei Falcon Heavy, folosind o rampă de lanasare a NASA.

Photo: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.1016049

Prototipul SpaceX, Falcon Heavy, care efectueză un prim zbor de test în spațiu (dar deschide o întreagă serie de lansări pe care o promite Elon Musk) este cea mai puternică rachetă lansată vreodată.

Propulsată de 27 de motoare, Falcon Heavy va fi capabilă să trimită sateliţi gigant pe orbită, pe Lună sau chiar pe Marte, după cum reise din viziunile companiei.

Lansarea a avut loc de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, respectiv Cape Canaveral, în fix acelaşi loc de unde a plecat spre lună, în urmă cu 40 de ani, racheta Saturn 5.

Miliardarul vizionar, Elon Musk, n-a trimis oameni în spațiu, ci o mașină: Tesla Roadster însoțită de un manechin care sta lejer cu mâna pe volan, simbolizând reuşita omenirii... în era tehnologiei. Prin urmare, uitându-mă la imaginea aceia, nu pot spune decât că sub casca manechinului de la volan poate fi oricare dintre noi în viitor, pentru că Elon Musk a transformat asta în realitate.

Imaginea este demențială, comparabilă cu cea a lui Neil Armstrong păşind pe Lună.

Photo source: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.10160499481980131/10160499481370131/?type=3&theater

Imaginea, dacă o privim în ansamblu, este un test chirurgical conceput, dar, doar un test, din acest motiv a recurs la a trimite, Elon Musk, o maşină în spaţiu şi nu cine ştie ce echipamente pentru Staţia Spaţială Internaţională pe care se pregăteşte s-o construiască.

Ei bine, imaginea de mai sus reprezintă testul conform căruia omenirea poate trimite cantităţi mari de materie în spaţiu, pe distanţe imense, în vederea unei viitoare colonizări a spaţiului.

O idee mult expusă în ultima vreme, cum că Pământul nu ne mai încape, a ajuns şi la Elon Musk, iar el şi-a dat seama de dimensiunea problemei şi a început să facă ceea ce fac marii oameni ai secolului lor, să aibă viziuni şi să construiască alternative pentru o lume mai bună.

În altă ordine de idei, racheta, denumită Falcon Heavy are o înălţime de 70 de metri și a fost creată pentru o misiune mai înălțătoare: un zbor către Marte. Până atunci, SpaceX s-a remarcat la lansarea rachetei Falcon Heavy de aseară, prin folosirea rachetelor reutilizabile, adică rachete proiectate să și aterizeze. Ceva ce părea, nu de mul << SF >>, acum este plină realitate.

Au fost 3 rachete falcon 9 în două trepte legate, ajungându-se astfel la propulsia a 27 de motoare care pot ridica 64 de tone în spaţiu, mai mult decât orice altă rachetă creată în istorie până acum.

Rachetele sunt reutilizabile, după ce duc capsula în spaţiu, se întorc pe Pământ şi aterizează la punct fix - una dintre ele era programată să aterizeze pe o barjă în mijlocul oceanului - iar la ora stabilită, a aterizat direct unde era programată.

Photo source: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.10160499481980131/10160499481370131/?type=3&theater

Acestea fiind spuse, pe măsură ce SpaceX are tot mai multe reușite cu aterizarea rachetelor, adică o reducere a costurilor, zborul către Marte nu mai pare doar un vis.

Falcon Heavy este capabilă să ridice în aer o încărcătură de două ori mai mare decât a celei mai mari rachete operaţionale în prezent, asta însemnând circa 64 de tone, o greutate mai mare decât a unui avion 737 încărcat cu pasageri, personal, bagaje şi combustibil.

Racheta a costat circa 90 de milioane de dolari, dar este doar cu 45% mai scumpă decât Falcon 9. Cealaltă comparabilă ca putere este Delta IV Heavy de la United Launch Alliance, care costă 400 de milioane per lansare.

În conferința de presă despre care v-am vorbit la începutul acestor rânduri, Elon Musk a spus că, atunci când Falcon Heavy va fi finalizată, singura parte care va trebui înlocuită după fiecare zbor este modulul celei de-a doua trepte de zbor din modulul principal.

În ceea ce privește zborul cu echipaj uman, Musk a spus că Falcon Heavy nu a fost proiectată pentru aşa ceva şi nici nu va fi.

Photo source: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.10160499481980131/10160499481370131/?type=3&theater

Elon Musk a spus că pentru un regim de persoane, va fi dezvoltată Big Fucking Rocket.

Astfel, planul lui Musk este ca BFR să poată fi lansată la fiecare câteva ore, în timp ce prototipul Heavy nu ar putea furniza o asemenea disponibilitate având în vedere că are nevoie de zile pentru lansare.

Photo source: http://eurasiadiary.com/en/news/world/244871-spacex-launches-most-powerful-rocket-in-the-world

Acestea fiind spuse, testul Falcon Heavy este poate cel mai important al acestui deceniu. Reușita sa, deja reliefată ca adevăr, va infuența viitorul călătoriilor în spaţiu, în general, cât şi eventualitatea unor misiuni cu echipaj uman pe Planeta Roşie, în special.

Încărcătura pe care Falcon Heavy a transportat-o pe orbită este cu atât mai desoebită, având în vedere că Musk şi-a pus la bătaie propriul Tesla Roadster. În plus, ca un tribut adus legendarului David Bowie, a numit manechinul de pe locul şoferului „Starman”, iar pe tot timpul transmisiei live s-a auzit piesa „LIFE ON MARS.”

Photo source: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.10160499481980131/10160499481370131/?type=3&theater

Un detaliu important pe care nu l-am evidențiat, constă în faptul că maşina Tesla, trimisă de Elon Musk prin intermediul Falcon Heavy, în spațiu, are o importanță deosebită, pentru că pe lângă misiunea directă a rachetei concepută de SpaceX să ajungă la Marte, mașina Tesla are implantat un sistem prin care în urma călătoriei prin spațiu, să urmărească planeta Marte în jurul Soarelui.

Referințele din presa internațională au fost evidențiate de excentricitatea lui Musk cu privire la acest proiect, cotidianul britanic, The Guardian, titrând în cursul acestei dimineți că: " Elon Musk a avut un vis: să ducă o mașină Tesla în spațiu. Lansarea a fost un succes și intrarea în istorie e la doar un pas, un pas mai mare decât al lui Armstrong, un pas, nu pe lună, ci pe Marte". Iar prestigioasa revistă TIME, într-un amplu articol acordat acestui eveniment, reitera următoarele: "Elon Musk a trimis o Tesla în spațiu ca să scrie istorie în drumul spre Marte."

Photo source: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.10160499481980131/10160499481370131/?type=3&theater

În consecință, Planul lui Musk este cumplit de îndrăzneț, vrea să ajungă pe orbita eliptică și vrea să existe în spațiu miliarde de ani.

Pare ireal, dar după ce am văzut aseară, totul ține doar de timp, pentru că aşa cum însuşi Albert Einstein spunea cândva: „imposibilul este imposibil până când vine cineva şi-l face posibil.”

Photo source: https://www.facebook.com/SpaceX/photos/pcb.10160499481980131/10160499481370131/?type=3&theater

Ceea ce face Elon Musk acum, nu ține de bani în sens primordial, nici măcar de putere, ține de cu totul alte scopuri, de viziune, de dezvoltare, de tribut testament pentru generațiile viitoare.

Elon Musk intră în istorie şi astfel, pune bazele drumului către Marte.

În final, asemenea manechinului din maşina Tesla, lăsaţi-vă pe spate, bucurați-vă că sunteți contemporani cu astfel de momente, puneţi Space Oddity a lui David Bowie în căşti şi uitaţi-vă la cadrele astea.

DON'T PANIC!

P.S: aici aveți momentul lansării: https://youtu.be/wbSwFU6tY1c


Bibliografie:

Sursa 1

Space.com, SpaceX's Falcon Heavy Megarocket Gets 1st Test Launch Today: Watch It Live, [Online] Disponibil la:

https://www.space.com/39604-spacex-falcon-heavy-rocket-test-flight-webcast.html, [Accesat la 07.02.2018]

Sursa 2

The Guardian, Falcon Heavy: Elon Musk's giant SpaceX rocket makes triumphant launch, [Online] Disponibil la:

https://www.theguardian.com/science/2018/feb/06/falcon-heavy-spacex-rocket-florida-launch, [Accesat la 07.02.2018]

Sursa 3

The Week, Falcon Heavy: five fast facts about Elon Musk’s SpaceX rocket test, [Online] Disponibil la: http://www.theweek.co.uk/spacex/91434/falcon-heavy-five-fast-facts-about-elon-musk-s-spacex-rocket-test, [Accesat la 07.02.2018]

Sursa 4

Time, [Online] Disponibil la: http://time.com/space-x-ten-things-to-know/, [Accesat la 07.02.2018]

Sursa 5

BBC, Elon Musk's Falcon Heavy rocket launches successfully, [Online] Disponibil la: http://www.bbc.com/news/science-environment-42969020, [Accesat la 07.02.2018]

#Stiri #Tehnologie #ElonMusk

51 afișare0 comentariu