• Alexandru Marin

Educatie si putere


Sursă: https://www.wfdd.org/tags/political-power

„Denumirile pompoase precum <<învățământ>> sau <<educație>> ne fac să uităm că nu e vorba în şcoala publică obligatorie nici de cunoaştere, nici de instruire, nici de ştiințe sau arte şi deprinderea acestora, ci de putere. De pedagogie a obedienței, de panopticon al copiilor şi bază de selecție pentru viitorii slujitori ai puterii, de construcție identitară prin instilarea unor valori dezirabile pentru putere precum patriotismul în varianta naționalistă, conformismul social, analfabetismul economic şi civico-politic şi cecitatea morală.


Spoiala de cunoştințe de gramatică şi matematică, pospaiul de ştiințe ale naturii şi culturii sunt doar reziduuri, "by-products" ale procesului central de dresaj social.

Iar părinții societății industriale, nevoiți să muncească în afara casei, au fost uşor de momit, pentru că înregimentarea copiilor îi scutea şi de angajarea unei bone, şi de responsabilitatea educării urmaşilor. Capitalismul societații industriale, la rândul său, a profitat din plin de dresajul produs de şcolile publice, pentru că noii muncitori erau deja deprinşi cu programul fix impus din exterior, cu statul ore în şir nemişcat în bancă sau la bancul de lucru, cu supravegherea, supunerea şi existența standardizată. Cei cu adevărat creativi puteau fi uşor selectați din panopticonul şcolar şi trimişi spre şcoli superioare private sau recrutați dintre cei puțini şi privilegiați.


Ce s-a schimbat acum? Puțin, piața muncii. Dar şcoala publică se va adapta şi la asta; mai încet, dar deja a început să vorbească <<păsăreasca corporatistă>> a competențelor.

Sistemul de producție de cetățeni standard a ajuns deja la perfecțiunea autoreplicării: părinții sunt mulțumiți pentru că sunt ei înşişi produsele acestui sistem perfect.

A aştepta vizionari care să schimbe acest sistem perfect e şi inutil, şi periculos. Sistemul se va adapta singur când puterea va avea nevoie ca el să producă altceva.“ (Ioan Bujor)

13 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier