• Marco Badea

Donald Trump, președintele imbecil care încurajează obezitatea în SUA

Potrivit Bloomberg.com, președintele SUA Donald Trump, a anulat standardele nutriţionale impuse de fosta Primă Doamnă a SUA, Michelle Obama. Astfel, pizza, hamburgerii şi cartofii prăjiţi vor fi incluse din nou în meniurile cantinelor din colegiile americane.

Photo source: https://www.healthfitnessrevolution.com/shocking-american-health-statistics/

Mai mult, Trump a luat această decizie pe 17 ianuarie, chiar de ziua de naştere a lui Michelle, care a împlinit vineri 56 de ani şi care în cei opt ani la Casa Albă a luat mai multe măsuri pentru a combate obezitatea infantilă.

După cum precizează New York Times, noile reguli vor permite şcolilor să reducă din cantitatea de legume şi fructe care trebuie inclusă în meniul şcolar. Totodată, şcolile vor putea reduce varietatea de alimente proaspete oferite elevilor. Cu alte cuvinte, se încurajează obezitatea în rândul americanilor, încă de pe bîncile școlilor, măsura venind chiar într-un timp în care aproape 40% dintre adulți și 19% dintre copii și adolescenți sunt obezi în Statele Unite, așa cum arată un raport al Centrului Național pentru Statistici în Sănătate din SUA. Business Insider explică faptul că, propunerea de reformă federală a fost prezentată vineri de o agenţie a Departamentului Agriculturii din SUA, a cărei responsabilitate este să stabilească meniurile pentru cei aproape 30 de milioane de elevi din cele 99.000 de şcoli de stat americane.

Vox îl citează pe Secretarul agriculturii, Sony Perdue, care a spus săptămâna asta, motivând decizia administrației Trump de a anula ceea ce făcuse Michelle Obama înainte, că "școlile şi districtele şcolare continuă să ne spună că încă se aruncă multe alimente şi că este nevoie de o mai mare flexibilitate pentru a le oferi elevilor alimente nutritive şi apetisante. I-am ascultat şi ne-am pus pe treabă." Altfel spus, potrivit gândirii înguste de la Casa Albă, elevii americani nu trebuie să fie învățați să mănânce sănătos, ci trebuie să le fie alimentată pofta pentru mâncăruri proaste de tip fast-food. De reținut că noile norme au fost denunţate de grupuri preocupate de nutriţia minorilor, precum "Asociaţia pentru o Americă mai sănătoasă", în care Michelle Obama deţine poziţia de preşedinte onorific. Într-un comunicat, directoarea asociaţiei, Nancy E. Roman, a declarat că noile norme reprezintă "un pas în direcţia greşită" şi a apreciat că, "lăsând politica deoparte, ştiinţa a demonstrat că trebuie crescut consumul de fructe şi legume" pentru efectul lor favorabil asupra sănătăţii, mai ales pentru copii. Doar că actuala administrație de la Washington, D.C. nu este procupată de sănătatea elevilor americani. Ci de profitul și negocierile cu zona de business favorizată de această nouă reglementare.

În contrapartidă, alte grupuri, precum Consiliul Naţional al Cartofului, au salutat noile norme. Consiliul menţionat, un grup de presiune care militează pentru creşterea consumului de cartofi, a scris pe Twitter că acest produs conţine mari cantităţi de proteine, fibre şi carbohidraţi de care "copiii de vârstă şcolară au nevoie pentru a avea succes la şcoală". Numai că domnii care administrează acest business, au uitat să precizeze că atunci când cartoful, ca legumă, intră într-un procesul de producție care are ca rezultat final "cartoful prăjit de tip fast-food", nu mai există deloc, nici fibre și nici proteine. Doar carbohidrați nocivi.

Precizez că de când a ajuns la Casa Albă, în ianuarie 2017, căpcăunul Donald Trump a relaxat standardele privind alimentaţia în şcoli. Asta, în conformitate cu faptul că în SUA, circa 19% dintre persoanele cu vârste între 2 şi 19 ani sunt obeze, potrivit ultimelor date ale Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor.


Un alt aspect care mai merită menționat aici, se referă la faptul că aproximativ 70% dintre americanii între 17 şi 24 de ani, după cum preciza și New York Times la sfârșitul anului trecut, nu se califică pentru a servi în forţele armate din cauza excesului ponderal, a nivelului de educaţie insuficient, a trecutului infracţional sau a consumului de stupefiante. Dintre tinerii care vor să se înroleze, aproape o treime, reprezentând un total de 31%, sunt împiedicaţi de greutate. Potrivit CNN, jumătate din America va fi obeză peste de 10 ani, dacă nu se implementează o strategie eficientă de combatere a obezității. Doar că măsurile care vin de la nivelul guvernului american, întăresc mai mult sustenabilitatea realității de peste 10 ani. Altfel spus, 6% dintre americani suferă de obezitate morbidă (cea mai periculoasă formă de obezitate). Practic, mediul profund obezogen este tolerat explicit de Guvernul american. În altă ordine de idei, cei mai mulţi americani obezi își iau, anual, în jur de 5 zile de concediu medical în plus, faţă de cei normoponderali. În rândul femeilor obeze, zilele de concediul medical în plus, faţă de femeile americane normoponderale, cresc, acestea lipsind de la job, potrivit publichealth.org, într-un număr de aproximativ 9 zile pe an. Dacă totuşi nu lipsesc de la muncă din cauza problemelor de sănătate generate de obezitate, americanii obezi nu sunt foarte productivi, după cum remarcă și revista TIME într-o știre de la sfârșitul lui 2019. De fapt, o lună de zile lucrătoare pe an, americanii cu obezitate au productivitatea muncii egală cu zero.


Persoanele care suferă de obezitate în SUA, sunt afectate și când vine vorba de salariu. Fiindcă li se acordă salarii mai mici, deoarece sunt ineficienţi față de persoanele care nu sunt obeze, fie promovaţi mai greu. Iar un aspect important îl constituie faptul că şomerii îşi găsesc mai greu un loc de muncă, dacă sunt obezi. De exemplu, din 2010, potrivit Forbes, angajatorii americani pot taxa cu 30 până 50% mai mult salariaţii obezi, pentru că asigurările lor medicale sunt mai scumpe, dar dacă şi numai dacă refuză să se înroleze într-un program calificat prin care să revină la un status ponderal normal.


Investopedia menționează că un american obez cheltuie, anual, pe servicii medicale adiţionale, cu aproximativ 2.700 de dolari mai mult decât unul normoponderal. Practic, pentru o persoană obeză se cheltuiesc, în medie, 3.200 de dolari pe an pe servicii medicale adiţionale, faţă de 512 dolari cât se cheltuiesc pe an, pentru un american normoponderal. Toate aceste cifre conduc la un rezultat alarmant: anual, în America, se cheltuiesc 190 de miliarde de dolari pentru servicii medicale adiţionale, care se adresează problemelor generate de obezitate. Cu alte cuvinte, peste 20% din cheltuielile sistemului american de asigurări de sănătate vizează obezitatea şi afecţiunile conexe.

Drept urmare, măsura lui Donald Trump încurajează obezitatea și erodează sănătatea copiilor care vor deveni peste nu foarte mulți ani, viitorii adulți americani ce vor întâmpina probleme puternice privind locul de muncă sau traiul decent, dacă vor fi afectați de obezitate.


92 afișare0 comentariu