• Alexandru Marin

Despre un viitor (ceva mai) liber

Actualizată în: 27 Aug. 2020


Sursa foto: arhivă personală

Viitorul, înțeles ca un context în care ne putem continua jocul libertății, este cel pentru care merită să luptăm zilnic, să fim consistenți și să avem continuitate la nivel acțional. Învățând să ne uităm atent la el, vom avea șansa unei descoperiri continue a propriei libertăți care, în lumea contemporană, este din ce în ce mai înstrăinată sau fragmentată.


Văd tot mai mulți oameni care încearcă să iasă din minciuna sistemului clasic de muncă și din existența alienată în care viața ta este definită de o serie de raporturi profesionale precare, dominate de oameni destul de puțin inteligenți emoțional/social și care habar nu au ce e cu ei pe lume. Doar muncesc în modul acesta pentru că așa li s-a transmis pe calea socio-culturală a propriilor culturi naționale și a culturii globale. Fac ceea ce fac pentru că trebuie să se simtă cumva validați de factorii externi și să își acopere slăbiciunile psihologice și emoționale cu o pătură destul de fragilă. Asta este prin definiție ceea ce eu numesc cursa șobolanului, raportul spațio-temporal ideal unde poți deveni un alienat cu acte în regulă, făcând lucruri a căror însemnătate nu ai cum să o observi nici dacă îți propui să privești lucrurile printr-un telescop Hubble sau chiar dacă vrei să schimbi 100 de unghiuri de analiză a chestiunii.


Această mantră a utilității persoanei pentru sistem e desuetă. Este necesar ca sistemul să ofere ceva înapoi. În fond, e vorba de legea fluxului informațional în natura observabilă. De asta materia e înzestrată cu o inteligență, se pare însă că nu și indivizii din interiorul ei. Cumva ni s-a spus că trebuie să oferim mai mult decât primim și să ne simțim vinovați dacă nu acționăm în consecință. Vinovăție și stimularea excesivă a fricii, vă sună cumva cunoscut? Ce bullshit, nu?
Vă recomand acest documentar cu Alan Watt, cercetător al forțele cauzale din spatele schimbărilor majore ale dezvoltării istorice: https://www.youtube.com/watch?v=Ce5Xs2l11jA.


Când ai o unică „obsesie“ în viață, pe cea a libertății, totul capătă o cu totul altă însemnătate raportat la această valore fundamentală pentru ființa umană, poate încă neconștientizată de mulți.


Unii dintre noi ne trezim mai devreme din asta, alții mai târziu, iar alții niciodată. De ce? Pentru că sistemul și subsistemele știu foarte bine cum să exploateze insecuritățile tale și sufletul de copil imaturizat (da, inclusiv adulții sunt doar niște copii care și-au schimbat, între timp, jucăriile), trăgând de timp și aruncându-ți tot felul de jucării colorate. Prin urmare, dacă nu ești un individ pregătit emoțional și social, vei deveni o relicvă înainte ca sistemul să îți spună că nu mai are nevoie de tine (un fel de actor porno care este eliminat din industrie înainte de a-și da singur seama când să se retragă).


Dar ce se întâmplă când îți dai seama că tu nu mai ai nevoie de sistem/sisteme?


Ei bine, abia din acest punct realizezi ce înseamnă libertatea, minciuna la care ai fost contribuabil pentru a păstra un status quo, dar și modul prin care ai creat un parteneriat nefuncțional cu cineva/ceva care joacă după reguli incompatibile cu viața ta și cu viața, în general.


De aici vom porni noua mișcare de reabilitare a ființei umane și de recăpătre a semnificației ei pentru omenire, călcate în picioare în ultimele decenii de o serie de sisteme alimentare de oameni cu diverse patologii.Momentul în care vom înțelege că suntem invincibili ca oameni dacă scăpăm de fricile construite și alimentate artificial în jurul nostru, va fi momentul recăpătării sinelui nostru indivdiual (și poate colectiv) demult pierdut.


Așa vom porni neoumanismul (un fel de human-centered redesign), într-o perioadă în care toți am pus omul în plan secund sau pe pilot automat, prostește fascinați de o serie de tehnologii&tehnici care nu ne simplifică cu nimic viața, ci ne simplifică pe noi ca oameni. Welcome to my brave new world!

46 afișare0 comentariu