• Marin C. Alexandru

Democrația trifazică


Source: https://justitiecurata.ro/uniunea-libertatilor-civile-din-europa-democratia-participativa-in-pericol-tot-mai-multe-restrictii-impuse-ong-urilor-din-ue/

Faza 1: Democrația începuturilor (adică în momentul instalării ei în fostele regimuri feudale, autoritare sau totalitare) a apărut ca o nevoie organică de eliberare a oamenilor de sub tutelă, din dialectica hegeliană stăpân-sclav.

Faza 2: În etapa tranzitorie și de consolidare, fiecare s-a eliberat de toate frustrările acumulate și a început să gândească liber, să vadă avantajele multiple aduse de acest regim și să exprime și facă tot ceea ce nu a putut exprima anterior.

Faza 3: Ulterior, acești indivizi care gustă doar avantajele, nu și obligațiile, consolidează o democrație fragilă, pe pilot automat, în care ei sunt conduși în cel mai simplu și subtil mod cu putință (vezi cazuri de manipulare în masă în regimurile democratice, Brexit, regulile lui Roger Stone, PR-ul lui Edward Bernays etc.), opiniile lor devin insignifiante deoarece sunt preluate și, exact ca în teoria numerelor mari, nu influențează cu nimic calitatea democrației (ei opinează doar pentru a fi auziți într-un strigăt de disperare care mimează spiritul exprimării libere și autentice). Astfel, în interiorul democrației se naște natural o formă de aristocrație de tipul 1% vs. 99%, adică ceea ce trăim încă de la începutul mileniului 3. Asistăm la o inflație de oameni care gândesc nimicuri. Vă las să vă imaginați fazele următoare ale evoluției democratico-nedemocratice.

#Cunoastere #Cultura #Democratie #Stiri

8 afișare0 comentariu